Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sophus Christian Juel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Jan 1855

Randers, Denmark

24 Jan 1935

Copenhagen, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Krishterë Juel 's ati ishte një gjykatës, por të krishterë kurrë nuk e njihnin, sepse ai vdiq para se të krishterë ishte një vjeç. Ai u solli në vend dhe mori pjesë reale në Svendborg, një qytet bregdetar në Funen Island jugore, Danimarkë. Kur ai ishte pesëmbëdhjetë vjet më vjetër se ai shkoi në Kopenhagë dhe, në vitin e ardhshëm, ai hyri në Universitetin Teknik të Kopenhagës.

Ai studioi në Universitetin Teknik nga 1871 deri 1875, atëherë ai ka vendosur që studimet teknike ishin për të mos simpati e tij dhe se ai do të preferonte të studiojnë shkenca e pastër në përgjithësi dhe matematikë të pastër në veçanti. Në janar 1876 u Juel provime pranues për Universitetin e Kopenhagës dhe përfunduar shkallën e tij të parë atje në vitin 1879. Vazhduar me studimet e tij e doktoraturës në Universitetin e Kopenhagës ai mori doktoratën e tij në 1885 për një disertacion në gjeometri. Juel kishte kaluar gjashtëmbëdhjetë vjet mbaronte studimet e tij universitare dhe kështu, pavarësisht nga fillimi i ri, ishte 30 vjeç përpara se ai ka marrë doktoratën e tij.

Juel mësim në Institutin Politeknik në Kopenhagen nga 1894, duke u mbështetur në një rang profesori plot tre vjet më vonë. Ai nganjëherë edhe ligjërues në Universitetin e Kopenhagës. Juel martuar një vajzë të profesor i matematikës në Kopenhagë, Thorvald N Thiele.

Ai dha një kontribut të konsiderueshëm për të gjeometrise projektive dhe shkroi një libër të rëndësishëm në temë. Qasja e tij është e ngjashme me atë të von Staudt por shkon përtej von Staudt 's në vende. Megjithëse ai nuk ishte i vetëm në bërjen e këtyre përmirësimeve, që Corrado Segre provuar edhe rezultate të ngjashme, por nuk ka dyshim se rezultatet Juel ishin marrë në mënyrë të pavarur të Corrado Segre.

Juel gjithashtu ka punuar në teorinë e polyhedra fundme të barabartë dhe në sipërfaqet oval. Në 1914 ai paraqiti konceptin e një kurbë elementare:

... që është në aeroplan projektive pa-segmente të vijë të drejtë dhe ka topological imazhin e një rreth dhe një tangjent në çdo pikë. Jashtë këto pika një hark konveks mund të përshkruhet në çdo anë. Kështu një kurbë fillore përbëhet nga një numër i pafund i harqeve konveks kalon pa probleme një në një tjetër.

Edhe pse këto ide janë të zgjuar, Juel nuk i kanë trajtuar ato me kujdes dhe shkrimet e tij mbi këtë temë, edhe pse interesante, janë më pak se sa të sakta dhe të lënë diçka për të dëshiruar.

Juel shërbeu matematikës në mënyra të tjera të rëndësishme. Ai ishte një redaktor i Matematisk Tidsskrift për më shumë se 25 vjet nga 1889 deri 1915. Ai gjithashtu shkroi libra për matematikën nivel shkolle, si dhe për nivelin e kurseve universitare matematikë.

Në mesin e nderon të cilat ai mori ishte duke u zgjodh për anëtarësimin nderi i Shoqatës matematike në 1925, atëherë merr një diplomë nderi nga Universiteti i Oslos katër vjet më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland