Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Philip Edward Bertrand Jourdain

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 Oct 1879

Ashbourne, Derbyshire, England

1 Oct 1919

Crookham, Hampshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Philip Jourdain 's nënë ishte Emily balta dhe babai i tij ishte Francis Jourdain, i cili ishte vikar i Ashbourne në Derbyshire. Filipi ishte lindur në një familje të madhe në famulli në Ashbourne. Ai vuajti nga aftësi të kufizuara të rënda gjithë jetën e tij të shkaktuara nga ataxia Friedreich së. Si djalë i ri ai tregoi një aftësie për të shënuar si matematikë dhe shpikjet mekanike. Ai mori pjesë në Cheltenham Kolegjin ku ai ishte gjetur tashmë të vështirë të ecin dhe ishte në thelb një sakat nga koha shkoi deri në Kembrixh në 1898. Ishte e qartë se ai do të mundohen që të përballen me jetën në universitet me këtë sëmundje e cila ishte progresiv, por vetëm kaq ngadalë. Vitet e studimeve të tij ishin shumë të vështira dhe ai kishte suksese të mëdha dhe zhgënjimet e madhe. Një nga pikat kryesore ishte një kurs mbi logjikën matematikore dhënë nga Russell cila ndikohet fuqimisht Jourdain. Megjithatë, ai bëri shumë e dobët në shkallën e tij dhe, në gjendje të marrin pjesë dy e matematike Tripos për shkak të sëmundjes, kishte për të zgjidhur vetëm për një shkallë të kalojë. Megjithatë ai mori një përmend nderuar në garën për çmimet Smith dhe ai u dha bursë studimesh Allen për hulumtim në vitin 1904.

Frymëzuar nga Russell, Jourdain punuar kryesisht në logjikën matematikore. Ai shkroi një numër artikujsh, midis 1906 dhe 1913, shpjegimin dhe vlerësimin e Cantor 's set teori nën titullin Zhvillimi i Teoria e Numrave Transfinite. Në punën e tij ai sqaroi një vërejtje nga Russell dhe formuluar pikërisht paradoksale e më të mëdha rendor. Në 1913 Jourdain propozuar paradoks kartë. Kjo ishte një kartë në njërën anë e së cilës është shtypur:

Dënim në anën tjetër të kësaj karte është TRUE.

Në anën tjetër të kartës fjalia lexohet:

Dënim në anën tjetër të kësaj karte është FALSE.

Dokumentat e tjera që ai shkroi në logjikën matematike dhe themelet e vendosur teori përfshin Në pyetjen e ekzistencës së numrave transfinite i cili ishte publikuar në Proceedings of Mathematical Society në Londër në 1907.

Jourdain aplikuar edhe logjikë të fizikës në gazeta të tilla si në disa pika në Fondacionin e fizikës matematike që u botua në Monist në vitin 1908. Në këtë letër ai aplikuar rezultatet nga puna e tij të mëparshme Në teorinë e përgjithshme e funksioneve të studiojnë kauzalitetit në fizikë. Dokumente të tjera që lidhen me fiziken përfshijnë Në ato parimet e mekanikës që varet nga proceset e variacionit (1908), parimi i së veprimit (1913), si dhe ndikimin e Furierit 's teori mbi përçueshmëri e ngrohjes në zhvillimin e matematikës të pastër ( 1917).

Ne japin kuotën e nga një përshkrim të Jourdain të kontributeve të tjera për matematikë:

Puna e tij pa interes dhe të efektshme në dokumentat abstracting matematikore për "Revue Semestrielle" dhe në shkrim "përparimet e fundit" në Shkenca përparimin, janë shembuj të labours tij për avancimin e matematikës. Korrespondencën e tij të gjerë në lëndët matematikore me matematikanë të shquar të të gjitha nacionaliteteve tregon se ai ishte në kontakt me matematik menduar në të gjithë botën. Planifikon që ai ishte përpunuar së fundmi për avancimin e shkencës do të siguruar përkthimin e të gjitha dokumenteve shkencore dhe artikujt në anglisht dhe frëngjisht. Si një shembull tjetër të aktiviteteve të tij, ne mund të referojë për përpjekjet e tij për të republish veprat e Newton. Jourdain u njoh si autoritet kryesor për Newton, dhe kishte bërë një sasi të madhe të kërkimit, me qëllim që të publikimit të një botim të ri. Kjo është e vështirë për të përshkruar vendin në mënyrë të detajuar aktivitetet e tij të tjera, të tilla si redaktim të tij të "Monist" dhe Gazetën Ndërkombëtare të Etikës, shumë hulumtimeve të tij në historinë e shkencës, dhe punën e tij të rëndësishëm në hyrje dhe probabilitet, e cila ishte në Sigurisht e publikimit në "Mind". Ne duhet, megjithatë, përmend se Jourdain kishte në përgatitje një punë të madhe në "Historia e mendimit matematik". Është mjaft e qartë që, me njohuritë e tij intime e gjuhëve të huaja, si dhe interesin e tij të prirur në evolucionin e ideve abstrakte, ai ishte autor ideal i një libër të tillë.

Jourdain u martua me Laura Insull në 26 qershor 1915. Ai vazhdoi të punonte pavarësisht aftësi të kufizuara të rënda e tij dhe gruaja e tij tani ka vepruar si sekretar të tij. Sufferers Shumë ataxia Friedreich nuk do të mbijetojë kaluar të njëzetat e tyre në mënyrë, duke pasur parasysh gjendjen e tij, e bëri Jourdain mrekullueshëm mirë për të jetuar derisa ai ishte vetëm disa ditë të shkurtër të 40 vjetorit të tij th. Megjithatë ai ka kaluar vitet e tij të fundit në rritjen e rrethanat e vështira si paraliza u bë gjithnjë e më të rënda. Ai vdiq në shtëpinë e tij në Crookham.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland