Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Jones

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1675

Llanfihangel Tw'r Beird, Anglesey, Wales

1 July 1749

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

I ati William Jones ishte Sion Siôr. Një pyetje do të ishte e qartë: pse nuk ishte babai i tij i quajtur 'Jones'? Përgjigjja është e thjeshtë, ai u emërua Xhons që ky është versioni në gjuhën angleze e Sion Uellsit. Nëna William ishte Elizabet Rowland i cili ishte nga Llanddeusant, një fshat në kodrat Beacon Brecon rreth 9 km në jug për shkak të Llandovery. William ishte lindur në një fermë në ishullin e Anglesey dhe familja u vendos në Llanbabo më Anglesey, pastaj u zhvendos përsëri pas vdekjes së babait William's. Familjes ishin të dobëta dhe William ndoqi një shkollë bamirësie në Llanfechell rreth 3 km larg bregut në veri të Anglesey. Ka talentet e tij matematikore u vunë re nga pronar toke lokal i cili organizohet për të atij t'i jepet një punë në Londër, duke punuar në numërimit një tregtar i-shtëpi.

Kjo punë e pa Jones që shërbejnë në det në një udhëtim në det për të Indies Perëndim, dhe duke mësuar matematikë dhe lundrimin në bordin e anijeve në mes 1695 dhe 1702. Ai shërbente në një anije të marinës e cila ishte pjesë e flotës britanike-holandeze nën Sir George Rooke dhe James Butler, dukë i Ormonde, i cili shkatërroi një flotë franko-spanjoll Vigo në gji jashtë Spanjës veriperëndimore, në 1702. Navigation ishte një temë e cila Jones shumë të interesuar dhe punën e tij të parë ishte botuar Një Përmbledhje ri i Artit Whole e navigimit të botuar në 1702. Në këtë punë ai ka bërë kërkesë për të matematika navigacion, duke studiuar metoda për të llogaritur qëndrimin në det.

Pas betejës së Vigo, Jones u largua marinë dhe u bë një mësues i matematikës në shtëpitë kafe të Londrës. Kjo mund të duket e çuditshme por në fakt në këtë shtëpi kafe kohe ishin quajtur ndonjëherë Universitetet Penny për shkak të arsimimit të lirë që dhanë. Ata do të ngarkuar me një tarifë hyrje të një qindarkë dhe pastaj, ndërsa konsumatorët piu kafe ata mund të dëgjojnë leksione. Shtëpive të ndryshme kafe catered për interesat specifike të tilla si arti, biznesi, ligji dhe matematikë. Jones ishte në gjendje të bëjë një pedagog që jetojnë në shtëpitë e kafe të tilla si Shtëpia e Fëmijës kafe në varrezë e Shën Palit.

Së shpejti ai është punësuar për mësues privat Filip Yorke, i cili ishte vonë për t'u bërë Baron Hardwicke e Hardwicke. Ky ishte një pozicion i rëndësishëm për Jones që Yorke, pas një karrierë ligjore, hyri në parlament duke u bërë avokat i përgjithshëm (1720), prokuror i përgjithshëm (1724), shefi i drejtësisë zotëriu (1733), dhe kancelari zoti (1737). Jones tutored Yorke për rreth tre vjet. Ai botoi palmariorum mathesios Sinopsisi në 1706, një libër i bazuar në mësimin e tij vë në dukje me qëllim për fillestar. Është përfshirë njehsim diferencial, seri të pafundme, dhe është i njohur edhe prej π simbol është përdorur në atë me kuptimin e saj moderne. Në 1709 ai aplikoi për pozicionin e zotit e Spitalit Shkollës së Krishtit matematike dhe referencat e furnizuar me shkrim nga Njutoni dhe Halley. Ai nuk arriti të marrë pozicion në mënyrë të vazhdueshme pedagog në shtëpitë kafe të Londrës.

Edhe pse me rëndësi të vogël si një matematikan hulumtim, Uilliam Xhons është i njohur edhe për historianët e matematikës që ai i përgjigjej me shumë matematikanë shekullit të 17-të, duke përfshirë Newton. Ai ishte, megjithatë, të zgjedhur një anëtar i Shoqërisë Mbretërore në 1711. Jones pastaj shërbeu në komitetin e Shoqërisë Mbretërore të ngritur në 1712 për të vendosur i cili kishte shpikur gur vogël, Njutoni apo Leibniz. Ne tani duhet të përshkruajnë se si Jones arriti të konsiderohet si një mbështetës i rëndësishëm i Njutonit në mosmarrëveshje. (Shoqëria Mbretërore bërë i sigurt se vetëm mbështetës të fortë Njutonit shërbeu në komitetin e tyre!)

Nëpërmjet pedagog në shtëpitë kafe, Jones erdhi në kontakt me shkencëtarët kryesorë të ditës si Brook Taylor dhe Roger Cotes. John Collins, i njohur për korrespondencën e tij me një gamë të gjerë të shkencëtarëve, kishte vdekur në vitin 1683 dhe në vitin 1708 Jones fituar letrat e tij matematikore. Këto përfshinin procesverbalet e Newton 's dorëshkrime, letra dhe rezultatet e arritura me metodën e Njutonit seri e pafundme që kishte zbuluar në rreth 1.664. Njutoni kishte shkruar këto rezultate në analysi De por ato nuk ishin botuar. Me ndihmë nga vete Njutoni, Jones prodhuar Analiza quantitatum per seri, fluxiones, differentia ac në 1711, edhe pse duhet theksuar se këtë edicion të parë të 1711 nuk ka rekord ose Njutonit 'emri as që e Jones. Si një shtojcë në këtë punë Jones shtuar Newton 's Tractatus curvarum de quadratura e cila ishte një version të shkurtuar të punës në gur analitike që Njutoni kishte shkruar në 1691. Edicioni i dytë e Analizës për quantitatum botuar në 1723 bëri të përmbajë një parathënie shkruar nga Jones. Një kontribut bërë nga Jones drejt botuese Njutonit 's punës ka të bëjë me fluxionum Metodat, shkruar nga Njutoni në vitin 1671. Njutoni ishte përpjekur për të marrë atë të shtypur për një periudhë prej pesë vjet, por më në fund dha deri në vitin 1676 kur Cambridge University Press kundërshtoi atë. Jones bërë një kopje të Latine origjinale, duke i dhënë asaj titullin Artis analyticae specimina sive geometria analitik dhe ishte ky version i cili u botua përfundimisht. Në 1731 botoi Jones Discourses të filozofisë natyrore e Elemente.

Ne lënë përshkrimin tonë të ngjarjeve në jetën Jones 'pasi ai ishte i pasuksesshëm në marrjen e mjeshtëri e Spitalit Shkollës së Krishtit matematike. Ai kishte, para këtij, e martuar veja e punëdhënësit të tij në numërimit tregtar-së shtëpisë. Përveç rolit të shtëpisë së tij kafe ai ka vepruar gjithashtu si një tutor George Parker, bir i kont ardhmen e Macclesfield, një qëndrim ai mori prej tij, ish-nxënës Yorke Filipi ishte një mik i babait George Parker's. Jones ishte lidhur gjatë me familjen Parker dhe jetoi për parashikon të gjatë në kalanë e tyre në Shirburn. Ai ishte ndihmuar shumë nga miqësia e tij e Filipit Yorke dhe George Parker, veçanërisht pasi ai ka humbur të gjitha paratë e tij kur banka në të cilën është investuar paratë e tij u shemb. Dy ish nxënësit e tij ishin nga kjo kohë njerëzit e ndikim të madh dhe ishin në gjendje të marrin poste të ndryshme për Jones e cila ka dhënë atij me të ardhura pa kërkuar ndonjë punë e vërtetë.

Gruaja e parë Jones 'vdekur dhe ai remarried disa vite më vonë për të Merjemes Nix më 17 prill 1731. Ajo ishte 25 vjeç dhe Xhons ishte 56 në kohën e martesës së tyre. Ata kishin tre fëmijë, dy prej të cilëve mbijetuan për të rritur: Maria ka lindur në 1736 dhe William lindur 10 vjet më vonë. Në Jones e tij me vdekje lënë një koleksion të madh të dorëshkrimeve dhe korrespondencën e cila duket se ai kishte për qëllim të botojë si një pjesë e madhe e punës. Ka shumë shënime dhe pjesë të kopjohet e dorëshkrime origjinale në të cilën ai kishte qasje. Wallis shkruan në:

Mbledhjen e tij të disa 15.000 libra konsiderohej si biblioteka më e vlefshme matematikore në Angli dhe u bequeathed George Parker, Earl dytë të Macclesfield. Dokumentat e tij nuk ishin në trashëgim, megjithatë shumë janë në Shirburn, ku ata kanë mbetur (1995) me qasje tejet të kufizuar. Pothuajse vetëm publikim është lejuar atyre të përfshira në dokumentat e dy-vëllim Rigaud Correspondence. Në mesin e dorëshkrime Jones ishte projektuar një tjetër libër matematike, që djali i tij, Sir William, kishte për qëllim, por nuk arriti, për të publikuar.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland