Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Fritz John

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 June 1910

Berlin, Germany

10 Feb 1994

New York, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Fritz John 's babai ishte Hermann Jacobson-Gjoni dhe nëna e tij ishte Hedvigu Bürgel. Ai studioi matematikë 1929-1933 në Göttingen, ku ai ishte më e ndikuar nga Gustav Herglotz, Richard Courant dhe Hans Lewy. Më 30 janar 1933 Hitlerit kishte ardhur në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimin Civil të Ligjit kishte kaluar e cila siguroi mjetet e heqjes mësues hebre nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Kjo ishte një kohë për të ardhur keq për një jo-arian si Fritz Gjoni për të përfundimit të studimeve të tij e doktoraturës. Ai nuk e pa të ardhmen për jo-Arianėt në perandori e tretë dhe e bëri vendimin për të shkuar në Angli.

John botuar gazeta e tij të parë në vitin 1934, është marrë me teori Morse. Pas marrjes shkallën e doktoraturës në vitin 1934 nga Göttingen, Gjoni ishte ndihmuar nga Richard Courant për të shkuar me gruan e tij në Kembrixh, Angli. Ai aplikoi në Këshillin e Ndihmës Akademik e cila kishte qenë vendosur në Britani që të merren me raste të tilla. Megjithatë, Këshilli nuk kanë fondet e nevojshme për të mbështetur akademikë që u vijnë në Britani dhe u bë e mundur vetëm për të dhënë mbështetjen e Gjonit sepse St John's College, Cambridge ofruar ndihmë. Kjo aktivizuar Gjoni shpenzojnë një vit në Kolegjin St John's si një studiues dhe hulumtues. Ai botoi gazeta në këtë kohë në të radonit transformuar, një temë kërkimore që ai do të vazhdojë të zhvillohet për periudhën e parë të karrierës së tij.

Universiteti Kentucky në Lexington ofruar Gjoni një takim si asistent profesor në 1935 dhe ai emigroi në Shtetet e Bashkuara duke u bërë naturalizimit në vitin 1941. Nga 1935 deri 1946 Gjon leksione në Universitetin e Kentucky, ku ai u graduar profesor i asociuar në 1942. Në atë vit ai mbajti një Fondacionit Rockefeller Fellowship. Ai u lirua nga University of Kentucky 1943-1945, ndërsa ai kishte shërbimin e luftës, që janë dërguar në Laboratorin Ballistic Research në Ground Proving Aberdeen, Maryland, si një matematikan për Departamentin e Luftës së SHBA-së.

Ai u bë profesor i asociuar në Universitetin e Nju Jorkut në vitin 1946, ku ai qëndroi për pjesën tjetër të jetës së tij. Në 1950-51 Zyrës Kombëtare të standardeve e emëroi atë si Drejtor i kërkimit për Institutin e numerike Analiza ndërsa në Universitetin e Nju Jorkut, ai u bë i përfshirë me Grupin Courant, një hulumtim aplikuar matematikën Richard Courant ekip që ishte ndërtuar në bazë të modelit Göttingen. Gjoni u graduar profesor në Universitetin e Nju Jorkut në 1951 dhe vazhdoi shoqata e tij me Institutin e Shkencave matematike e cila ishte ngritur nën Courant 's udhëheqjes në vitin 1953.

Ne përmendur punën në fillim Gjonit mbi radonit transformuar më herët në këtë artikull. Nga fillimi i karrierës së tij kërkimore nëpër vite e tij në Lexington dhe gjatë pesëmbëdhjetë viteve të para të tij në Nju Jork, studimin e tij të vazhdueshme për të hetuar të radonit transformuar. Ai aplikoi këtë në studimet e tij të pronave të përgjithshme të ekuacioneve lineare diferenciale të pjesshme, gjeometri konveks dhe teoria matematike e valëve të ujit. Ai shkroi një seri të rëndësishme të letrave në analizën numerike, duke studiuar keq paraqitur probleme.

Në 1955 ai mbajti një Lectureship Fulbright në Göttingen University dhe ai ishte i dhënë të udhëtojë i jep Guggenheim në 1963 dhe 1970. Rreth periudhën midis këtyre grante udhëtimi shënon një fazë të dytë në punën e Gjonit. Gjatë këtyre viteve ai ka hetuar teoria matematike e ekuilibrit elasticitet jolineare. Ishte në këtë periudhë që Gjoni futur hapësira e funksioneve të oscillations kufizohet thotë që luan një rol themelor në analizat harmonike dhe ekuacioneve jolineare eliptik.

Gjoni u emërua në Kryetari Courant në Institutin e Shkencave Courant matematike në Universitetin e Nju Jorkut në vitin 1978. Vit pas ai u Sherman Fairchild nderuar Scholar në Institutin e Teknologjisë dhe Kaliforni, në vitin 1980, i lartë i SHBA Scientist awardee Humboldt në Gjermaninë Perëndimore. Ai në pension në vitin 1981, por në këtë kohë punën e tij ishte e përqëndruar në teorinë e ekuacioneve jolineare valë. Ai nuk u ndal të punojnë në këtë temë vetëm për shkak se ai kishte në pension dhe vazhdoi të punonte në këtë linjë e kërkimit për të paktën dhjetë vjet të tjera. Letër, shkruar nga një prej ish-studentëve Gjonit dhe bashkëpunëtorit të tij gjatë kësaj periudhe përfundimtar, jep detaje të gjerë të kësaj fazë finale e kërkimeve Gjonit.

Shumë çmime janë bërë te Gjoni për kontributet e tij matematikore. Ai dha diploma nderi nga universitetet e Romës, Bath dhe Heidelberg. Ai u dha Davidit, Xhorxh Birkhoff Çmimi në Aplikuara Matematikë (1973), dhe Çmimin Steele nga Shoqëria American Mathematical në vitin 1984. Përgjigje, ai dha në ceremoninë e prezantimit në Toronto është interesante:

Unë jam shumë i nderuar me këtë çmim e një Çmimi Steele nga American Mathematical Society. Unë vetëm dua të bëj një vërejtje të një natyre personale në lidhje me punën time. Shkenca e matematika varet për rritjen e saj në rrjedhjen e informacionit mes doktorëve të tij. Gëzim për të zbuluar rezultatet e re duhet të shoqërohen nga gëzimi në studimin arritjet e të tjerëve. Për fat të keq kjo kënaqësi e fundit është bërë i vështirë nga volumi e madhe e prodhimit matematikore dhe punës të përfshirë në thithjen kontekstin e edhe një letër të vetme. Çdo matematikan ka të bëjë kompromis për sasinë e energjisë që kushtojnë taksi për të letërsisë. Unë vetë kam qenë tërhequr irresistibly për hulumtimet matematikore pothuajse që nga fëmijëria ime, por gjithmonë ka dëshirë që të kalojnë kohën e nevojshme për të vazhduar me zhvillimet. Kjo ka kufizuar rëndë punën time. Për fat të mirë ka pasur një faktor kompensuese. Unë kam qenë në gjendje të shpenzojnë më të madhe të jetës time matematikore në atmosferë stimuluese e Courant Institutit të Shkencave matematike në Universitetin e Nju Jorkut, ku unë mund të tërheqë lirisht në njohuritë dhe përvojën e kolegëve të mi.

Lars Gårding, të shkruarit e një Parathënie për të, jep një anë tjetër interesante në këtë pamje:

Çdo fillim matematikan i etur për të provuar veten e tij duhet kohë pas kohe studim serioz të të menduarit disa nga letrat seminal e kaluara. Kjo do t'i japë edhe një perspektivë në dhe një lehtësim nga puna e tij të përditshme me shumë zhvillimet e fundit në fushën e tij. Për të gjithë të interesuar në analizën e ekuacioneve diferenciale pjesore, puna e Fritz Gjoni është veçanërisht e dobishme. Ai shkroi nga letrat tani klasike në mysëti, keq-paraqitur probleme, trajtimin numerik i ekuacioneve diferenciale pjesore, kuazi-isometry dhe goditje-në shumimin jolinear valë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland