Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

William Stanley Jevons

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Sept 1835

Liverpool, England

13 Aug 1882

Hastings, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stanley Jevons 's babai ishte Thomas Jevons dhe nëna e tij ishte Maria Anne Roscoe. Thomas Jevons ishte një tregtar hekuri, por tregoi shumë e talenteve edhe si një shpikës të varkave të hekurt dhe si një shkrimtar mbi tema të ndryshme ligjore dhe ekonomike. Mary Anne Roscoe ishte bija e Roscoe historiani William. Thomas dhe Mary Roscoe kishin njëmbëdhjetë fëmijë dhe Stanley ishte nëntë. Familje u Unitarians, një degë liberale e Kishës Protestante që bazat e besimit të tij fetar në arsye, dhe Stenli ishte sjellë deri me këto besime. Ka dëshmi shumë e qartë në Jevons më vonë shkrimet e ndikimit Unitarian.

Stanley u dërgua për në Londër për të u bë një konviktor në University College School në 1850. Në vitin pasues, ende vetëm gjashtëmbëdhjetë vjet të moshës, ai hyri në University College me qëllim për të studiuar kimi dhe botanikë. Ai më vonë shkroi se interesi i tij në mënyrë që shoqëria ka punuar filloi në ditët e tij të hershme si student, veçanërisht pasi ai mund të vëzhgojë gjendjen e të varfër në Londër si ai ecte rreth qytetit. Ai shkroi (shih):

Fillova të mendoj se unë mund dhe duhet të bëjë më shumë se të tjerët. Një dëshirë i paqartë dhe vendosmëri u rrit mbi mua.

Ai ishte i mbushur me një dëshirë për të ndihmuar, por qëllimet e tij ishin në një shkallë të madhe, sepse ai donte të jenë:

... fuqimisht të mirë, që do të jetë e mirë, jo drejt një, ose një duzinë, apo njëqind, por drejt një komb apo botë.

Ai ndërpreu studimet e tij për shkencat natyrore në University College në vitin 1854 për të marrë një punë në Sidnei në Australi. Ai iu ofrua një pozicion si një assayer në nenexhik i ri Australian. Kjo përfshirë përcaktimin e karakteristikave të tilla si pesha, masa, ose cilësinë e monedhë, dhe Jevons ishte ofruar posti për shkak të aftësive të tij tashmë mbresëlënëse në kimi. Ai ndoshta nuk do të kishte qenë i interesuar në një post të tillë para se të kishte përfunduar shkallën e tij kishte familja e tij nuk është në vështirësi financiare. Biznes Babai i tij kishte u rrëzua në 1848 dhe pas paguar attractively në Sydney ishte tepër joshëse për ta refuzojë atë që është e lejuar që ai të kontribuojë ndjeshëm në financat e familjes së tij.

Në Australi ai kishte kohë shumë kohë të lirë, dhe pak për të pushtuar në atë kohë, kështu që ai kaloi pesë vjet ka qenë ata të rëndësishme për zhvillimin e tij mendor. Jevons u bë i interesuar në meteorologjia (shkruar një letër në temë), të gjeologjisë dhe të ekonomisë politike. Ai u bë gjithnjë e më shumë i interesuar në ekonomi megjithatë ajo ishte një temë në të cilën ai ishte plotësisht vetë-mësohet. Në shkurt 1858, ndërsa ende në Australi, ai shkroi për të motrën e tij kthehet në Angli:

Unë jam i kënaqur që ju të gjeni ekonomi politike durueshëm. Pasuria e Kombeve është ndoshta një nga driest në këtë temë. Ju do të kuptojnë se ekonomia, shkencore të folurit, është një shkencë shumë e kontraktuar, ajo është në fakt një lloj i matematikës i paqartë i cili llogarit shkaqet dhe efektet e industrisë së njeriut, dhe tregon se si ajo mund të aplikohet më të mirë.

Në letër Jevons pastaj shkon duke shprehur ndjenjën e njëjtë të misionit që ai ndjeu kur një nxënës:

Unë kam një ide ... që pasqyrë e mi në themelet dhe natyrën e njohurive të njeriut është e thellë se ajo e njerëzve më ose shkrimtarë. Në fakt, unë mendoj se kjo është misioni im për të aplikuar vetë subjekteve të tilla, dhe kjo është qëllimi im që të bëjë këtë. ... Tërësisht të kuptojnë principet e shoqërisë duket mua tani më bindës të biznesit.

Në një farë mase punën e tij në nenexhik, të përfshirë në të vërtetë duke e bërë të holla, duhet të ketë ndikuar interesat Jevons në ekonomi, si duhet të dështimit të biznesit të familjes së babait të tij. Tani, mbushur me ndjenjat e misionit që ai e quajti, Jevons hoqi dorë punën e tij fitimprurës dhe u kthye në Angli në vitin 1859 për të përfunduar shkollimin e tij. Kthehu në University College, Londër, ai përfundoi BA e tij dhe pastaj u dha Diplomë Master e tij në 1863. Një ndikim të rëndësishëm mbi Jevons ndërsa ai ishte duke studiuar në Londër ishte De Morgan, jo në kushtet e mendimeve Jevons në ekonomi, por sigurisht që në termat e mendimet e tij mbi logjikën dhe probabilitetit.

Mendimet e zhvillimit Jevons 'në ekonomi janë të qartë në korrespondencën e tij. Në 1860 kur ai ishte duke studiuar në Londër, Jevons i shkroi vëllait të tij duke thënë se ai kishte gjetur kohët e fundit:

... çfarë kam asnjë dyshim është e vërtetë teoria e ekonomisë, në mënyrë të plotë e sipër dhe të vazhdueshme, që unë nuk mund të lexojnë libra të tjerë mbi subjekt pa indinjatë.

Në të njëjtën letër vëllait të tij, ai përshkroi idetë e tij:

Një nga aksiomat më e rëndësishme është, se si sasia e ndonjë mallrave, për shembull ushqim të thjeshtë, që një njeri ka për të konsumuar, rritet, aq dobi apo përfitim rrjedh nga pjesa e fundit e përdorur ul në shkallë.

Ai përshkroi këto ide në teorinë e vlerës së shërbimeve anësore në Përgjithshëm matematike Teoria Politike Ekonomi cili lexoi të Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës në 1862 (është botuar në 1866).

Pasi u jepet Diplomë Master e tij, Jevons u emërua si mësues në Kolegjin Ouens, i cili vazhdoi të bërë në Universitetin e Mançesterit. Ai ishte emëruar në një post të dytë në 1865, kur ai u bë një kohë të pjesshme profesor i logjikës dhe të ekonomisë politike në Kolegjin e Mbretëreshës, Liverpool. Pastaj në 1866 ai u emërua në një karrige të ekonomisë politike në Mançester dhe në një rang profesori në logjikë dhe filozofi mendore dhe morale.

Në 1867 Jevons martuar Harriot Ann Taylor, një nga vajza e themeluesit dhe redaktor i parë i Mançester Guardian (themeluar në 1821 si javore, ajo ishte bërë një gazetë e përditshme në 1855). Ata kishin tre fëmijë, një djalë Herbert Stanley Jevons e mëposhtme në gjurmët e të atit dhe duke u bërë i njohur edhe si një ekonomist.

Jevons mbetur në Mançester derisa ai shkoi në University College, Londër në 1876. Kohën e tij në Mançester ishte një shumë produktiv. Ai Pure Logjike botuar në 1864, të zhvilluara piano 'logjike' e cila është paraqitur në Shoqërisë Mbretërore në 1870, dhe botoi Teoria e Ekonomisë Politike në 1871. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1872. Ne duhet të themi diçka më shumë lidhur me disa nga këto arritje.

Kontributet kryesore Jevons jashtë ekonomi janë në logjikën matematikore. Ishte Boole, veçanërisht me librin e tij "Ligjet e Mendimit (1854), i cili ndikoi fuqishëm idetë Jevons 'në logjikën matematikore. Në Jevons njëra anë mund të shihet si një mbështetëse e fortë e Boole-s ide, dhe dikush që të dyja ka punuar në përmirësimin e tyre dhe sjelljen e tyre në një audiencë të gjerë. Nga ana tjetër versionin e vet të ideve që përmban disa dobësi. Jevons dhe Boole përgjigjej në 1863 dhe 1864, dhe kjo është publikuar në korrespondencë. Artikulli diskuton mosmarrëveshjet midis Boole-s dhe koncepteve Jevons 'e logjikës. Grattan-Ginis sugjeron se ndryshimi kryesor midis qasjen e tyre ishte se, edhe pse të dy besonin se ishin duke studiuar ligjet e mendimit, Boole kishte një koncept më të algjebrike e logjikës ndërsa Jevons argumentuar se të ardhurat nga logjika e matematika. Jevons u dua e metodave syllogistic.

Megjithatë, Jevons kritikuar aspekte të caktuara të Boole-s punë me shkrim se (shih për shembull):

... veshje matematikore në të cilat [ Boole ] Hodhi zbulimet e tij nuk është e duhur për ta, dhe pothuaj e tij proceset matematikore janë shumë të më të komplikuara se sa ata kanë nevojë për të qenë.

Në shumë mënyra këtë tregoi një dobësi që Jevons kishte, dmth se edhe pse ai ishte që avokon një qasje të shumë problemeve matematike, mungesa e tij e të kuptuarit e Boole-s matematikës në veçanti tregon se ai nuk mund plotësisht appreciate it.

Piano 'logjike', një makinë projektuar nga Jevons dhe ndërtuar nga një orëndreqës Salford, kishte 21 çelësat për operacionet në logjikën equational. Ajo ka shumë karakteristika të cilat ishin përfshirë më vonë në dizajn kompjuter. Si Gridgeman shkruan në:

Edhe pse vlera e saj kryesore ishte si një ndihmë për mësimin e logjikës së re të klasave dhe propozime, ai në fakt zgjidhur problemet me shpejtësi mbinjerëzore dhe saktësi ...

Libri i tij më i rëndësishëm në logjikë ishte Parimet e shkencës (1874). Kjo punë ka dhënë një kontribut të rëndësishëm për të probabilitetit, si dhe të logjikës. Pretendon Jevons në këtë punë që saktësi absolute në vrojtimet është e pamundur, siç është një korrespondence të plotë në mes të teorisë dhe gjendjen fizike që ai modele. Ai thekson raportin midis koncepteve në vend se të shkaktojë më shumë në mënyrë rigoroze dhe efekti 'filozofi e cila atëherë ishte e tanishme. Edhe pse përmban shumë punë në mënyrë të ideve inovative për dobësitë e saj ndoshta janë ilustruar me një nga shembujt e tij në përdorimin e probabilitetit.

Jevons, shkruar në 1873, e dinte 64 elemente kimike ishin zbuluar nga të cilat 50 janë të metaleve. Ai pastaj me naivitet pretendon se probabiliteti që elementi tjetër do të jetë zbuluar është një metal (50 + 1) / (64 + 2) = 17/22. Mund të lexuesit të parë se çfarë është e gabuar me këtë argument?

Ne kemi vërejtur tashmë se Manchester Jevons mbetur në 1876 kur ai u transferua në University College, Londër. Ai nuk ishte si lehtësi kur pedagog dhe ai ndjeu se ai do të ketë për të mësuar më pak në Londër se Mançester. Megjithatë, ai zbuloi se karrige Londër gjithashtu kërkohet që ai të flasë në publik që ai duket se urrej më shumë dhe më shumë. Ai dha dorëheqjen kryetari i tij në Londër, në vitin 1880 në mënyrë që ai mund të përqendrohen në shkrim. Shëndetin e tij u përkeqësua edhe pse shumë pushimet në të cilat ai u përpoq të shërohen. Ai u mbytën ndërsa not kur me pushime në jug të Anglisë, por shkaku më i mundshëm i aksidentit ishte se ai pësoi një zemër-sulm apo goditje në tru.

Jevons punës është shumë e lartë konsiderohet nga shumica. Keynes, në shkrimet e Jevons mbledhjen e parë ', kur ai ishte 22 vjet nga, e ka shkruajtur:

Unë jam i bindur se ai ishte një nga mendjet e shekullit. Ai ka stil interesant emocionuese e të shkruarit që e merr në qoftë se njëra është mjaft e mirë.

Hutchison shkruan në:

Për gjerësi, ndryshme, origjinalitet, dhe depërtimit mprehtë, puna Jevons 'si ekonomist, statisticien, logician, dhe filozof është ndër më të madh në kohët moderne.

Megjithatë, në Mosselmans merr një qëndrim disi më pak pozitive. Ai shkruan:

... Jevons nuk ishte një pararendës i pozitivizmin logjik pavarësisht përpjekjes së tij për të ndërtuar një shkencë të unifikuar. Reduktuese e tij mekanik u drejtuar ndaj këtij projekti, dhe u përpoqën të matematika Jevons gjetur në logjikën nëpërmjet zhvillimit të një teori e numrit. ... përpjekjet e tij ishin të pasuksesshme, dhe ... gabimet e tij mbeten të dukshme brenda tërësinë e sistemit të tij mekanik, duke përfshirë ekonominë e tij. ... Edhe pse Jevons nuk pati sukses në krijimin e një shkencë të unifikuar, metodologjia e tij me të meta ka rezultuar në një nga aplikimet e parë të statistikës në shkencat shoqërore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland