Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir James Hopwood Jeans

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Sept 1877

Ormskirk, Lancashire, England

16 Sept 1946

Dorking, Surrey, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ati James Jeans ishte William Tullock Jeans. William Jeans parlamentar ishte një gazetar me origjinë skocez i cili ka shkruar dy libra mbi jetën e shkencëtarëve. Emri Hopgood mbiemër para martesës ishte nëna e Jakobit, ajo erdhi nga veriu i Anglisë. Kjo ishte një familje shumë fetare të krishterë me Xhejms madhja e tre fëmijëve dhe djalë vetëm. Familjes James 'u zhvendos në Brighton, kur ai ishte tetëmbëdhjetë muaj vjetër atëherë, kur ai ishte tre vjeç, ata u zhvendos në Londër.

Xhinse ishte arsimuar në Shkollën tregtare Taylor në Londër që ai hyri në 1890. Tema e parë që ishte i interesuar atë klasike, por shpejt u kthye në drejtim të interesave të tij matematikë. Një mësues i shkëlqyer matematike në shkollë të inkurajuar interes Jeans në subjekt, por nga kohë ai ishte një fëmijë i ri ai kishte treguar një magjepsje me numra. Disa tregime në lidhje me aftësitë e tij të shquar si një fëmijë të tregojë edhe një interes dhe kureshtje në lidhje me numrat dhe një kujtesë të pazgjidhura. Milne lidhet në se:

Interesin e tij në numër ishte mëngjes herët dhe thellë i rrënjosur: ai nuk factorised vetëm taksi-numra, por ruhet në kujtesën e tij numrat që ai ka hasur ... Në moshën shtatë ai e gjeti librin e babait të tij të logarithms, u përpoqën për të zbuluar atë që ata ishin për të, por nuk arriti, dhe mësova të parë njëzet apo më shumë shtatë-Shkrimet e figura nga zemra, dhe mend ata deri pranë fund të jetës së tij.

Xhinse shkoi në Trinity College në Kembrixh tetor 1896 ka fituar një bursë matematikore. Atje ai ishte një shok student me GH çartur i cili ishte në të njëjtin vit. Ai u mësoi si një universitare në Kembrixh nga JWL Glaisher, WW orgji Ball, AN Whitehead, ra Herman dhe ET Whittaker. Ai ishte i dytë grindavec ne provimet e Tripos matematike të 1898 (renditur seconf në listën e nxënësve Klasa e parë) dhe u dha një shkallë Klasa e parë në Tripos matematike te 1900. Edhe pse ai nuk do të kthehen përsëri në matematikën e pastër, Jeans shkroi një letër në teorinë e numrave, ndërsa një universitare. Dy Jeans dhe çartur Janë dhënë një çmim Smith me "merita të papërcaktuar të afërm. Xhinse ishte dhënë një bursë studimesh Isak Njutonit në astronomi dhe optikë, pastaj në 1901 ai u zgjodh anëtar i Trinisë.

Already përvojë ndërsa ai ishte ende një Jeans universitare kishte fituar në fizikë eksperimentale që kanë punuar në Laboratorin Cavendish gjatë vitit akademik 1899-1900. Ai ishte shumë aktiv në botimin e punës kërkimore në një larmi temash në matematikë e aplikuar, fizikë dhe astronomi nga 1901 e tutje. Në veçanti ai botoi më specifike heats e gazeve dhe mekanizmin e rrezatimit. Megjithatë, kjo u arrit pavarësisht nga problemet e shëndetit. Ai vuante nga tuberkulozi gjatë 1902 dhe 1903 dhe ai kishte për të shkuar në një sanatorium të shërohet. Ai kaloi disa kohë në një sanatorium në Ringwood, Lyndhurst, pastaj më vonë në një sanatorium në Mundesley.

Gjatë kësaj periudhe të pushimit të detyruar për shkak të tuberkulozit, Jeans punuar mbi tekstin e tij të parë të madh teori dinamike të gazeve. Kjo ishte një libër i cili inkorporuar shumica e hulumtimeve Jeans vet. Milne shkruan se puna përfshin:

... Teoria e equipartition e energjisë dhe Maxwell 's ligjin, dhe kapitujt në të cilën ai ... trajton mekanika statistikore të një gaz ... fshij lexuesi jashtë këmbët e tij me bukuri e tyre të shprehjes, guxim e ekspozitës, dhe pushteti i përgjithësi.

Milne shkruan se të studiuar këtë punë, kur ai ishte student ishte një prej tij:

... përvojat më të gjallë dhe të pëlqyeshëm matematikore.

Ai vazhdon të tregojë se çfarë ndikim kanë në punën e tij si fillimin e karrierës së tij:

Kjo është e gjitha një aventurë gëzuar. Matematikanë pastër do të di se çfarë dua të them kur përshkruajnë efektet e ndikimit të mekanikës statistikore Jeans 'në mendjen e një të riu si të krahasueshme me ndikimin e një hyrje të parë të teorisë së funksioneve të një variable komplekse. Njëri është astounded se një korra të pasur rezultatet lind nga aq i hollë një mbjellje e supozimeve dhe definicionet.

Teoria e dinamike e gazrave është më shumë se një llogari e kërkimit vet Jeans ". Kjo është një llogari prej dijetari e gjithë zona duke përfshirë një përshkrim të pronave fizike të gazeve. Viskoziteti dhe ndërmarrja e ngrohjes janë tema të tjera të cilat ai përfshihet. Përfitimet libër nga Jeans ekspertizë në fusha të ndryshme: intuita e tij fizike, aftësitë e tij matematikore, jo dhe aftësinë e tij për të shkruar të paktën me qartësi të jashtëzakonshme.

Jeans në vitin 1905 botoi një letër në Magazine filozofike që treguan pamundësinë e arritjes së eter ekuilibrit termik me lenden. Sigurisht Planck kishte shpallur në vitin 1900 formulën e tij, njohur tani si Planck 's formula e rrezatimit, rrezatimi në trupin e zi-Jeans, por u kundërshtua me forcë të Planck' s rezultatet, shih për shembull. Nga letra Jeans kursit mund të shihen si një provë matematike "që fizika klasike nuk do të mjaftojë, por është interesante të përmendet se para tij në lidhje me idetë kuantike kohë shumë të gjatë për sistemet e nevojshme për të ardhur në ekuilibër dhe avari të vëzhguar equipartition në matjet e nxehtësisë specifike të gazeve molekulare janë përdorur përsëri në kohë relativisht të fundit më shumë se 80 vjet pas Jeans futur ato. Ne gjithashtu duhet të theksohet se Jeans letër ishte shkruar pas Michelson-eksperiment Morley disproved ekzistencën e eter, dhe në të njëjtin vit se Einstein publikoi teorinë speciale të relativitetit.

Xhinse u emërua një Ligjërues në Matematikë në Kembrixh në vitin 1904, atëherë ai leksione në Princeton nga 1905 deri 1909, ku ai ishte profesor i matematikës të Aplikuara. Gjatë kësaj periudhe ai botoi tekstin e tij të dytë të mëdha Mekanikë teorike (1906) dhe pastaj, në 1907, ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore.

Në 1907 u martua me një amerikane Jeans, Charlotte Tiffany Mitchell, i cili u bë një poet i disa shënim. Ai botoi matematike Teoria e Energjisë Elektrike dhe magnetizëm në vitin 1908, ndërsa ende në Shtetet e Bashkuara. Në 1909 u kthye në Angli Jeans dhe vitin e ardhshëm ai u emërua Stokes Ligjërues në Matematikë e Aplikuar në Kembrixh. Ai vetëm i mbajti këtë post deri në vitin 1912 kur ai në pension të Guildford t'i përkushtohej tërësisht në hulumtimet matematikore dhe shkruante libra.

Sigurisht Jeans vazhdueshëm për të prodhuar një prodhim i shquar, dhe ai shkroi një raport të shkëlqyer mbi Rrezatimi dhe kuantike Teoria e Shoqërisë Fizike në 1914. Në këtë punë ai tregoi se ai kishte ardhur për të pranuar Planck 's formulë për rrezatim zi-organi që ai kishte refuzuar në vitin 1905. Edhe pse Lufta e Parë Botërore pengoi raportin Jeans 'lexuar gjerësisht nga të qenit në Britani deri pas 1918, ai atëherë kishte një ndikim të madh në teorinë kuantike dhe teori që Bohr e atom pranuar nga komuniteti shkencor britanik.

Jeans në vitin 1917 fitoi Çmimin Adams nga Universiteti i Kembrixh për esenë e tij të drejtë Problemet e dinamikës kozmogoni dhe yjor. Kjo ishte botuar si libër në 1919. Ngarkesës së punës së lartë ishte numri i tij duke marrë, megjithatë, dhe në vitin 1917 Jeans filloi të tregojë shenjat e tij të parë e problemeve në zemër. Në 1918 Jeans dhe familja e tij u shpërngul në Dorking, Surrey, ku ata zënë një gjobë shtëpi Cleveland shtëpizë. Ai ishte një dashnor i madh i muzikës dhe në shtëpinë e tij ai kishte një organ i ndërtuar që ai shpesh luajti për tre ose katër orë në ditë. Pavarësisht talenteve të konsiderueshme, ai nuk luajti në publik, jo edhe të luajë për miqtë e tij.

Nuk ishte një argument i gjatë drejtimin shkencor midis Jeans dhe Eddington mbi mekanizëm me të cilin e energjisë u krijua në yje. Xhinse favorizuar, gabimisht si doli, teori që e energjisë nuk ishte rezultat i tkurrjes ndërsa Eddington, korrekt sigurisht, besonin se kjo ka rezultuar nga një proces të ngadalshëm të shfarosjen e materies.

Punë Jeans në lëngjet e udhëhequr atë për të besuar se Laplace 's hipotezë nebular për krijimin e sistemit diellor ishte i gabuar. Ai kishte studiuar lëngjeve që shtrëngohet në esenë e tij Çmimin Adams. Ekzaminimi stabilitetin e një masë e rradhës të lëngjeve ai arriti në përfundimin se rezultat i George Darvinit i cili tregoi se një formë dardhë uji ishte i qëndrueshëm, ishte e gabuar. Duke llogaritjet në një shkallë më të lartë të saktësisë ai tregoi se ishte në fakt formë e paqëndrueshme. Ai konkludohet nga këto rezultate një mekanizëm ku masë e rradhës së mund të ndahet në dy, duke i dhënë një model për formimin e yllit të dyfishtë.

Nga rezultatet e tij ai konkludohet se:

... rotacionin e përqëndruar në masë të dukshme nuk mund të japin rritje për formimin e një sistemi planetar.

Në vend të kësaj ai propozoi një teori baticor bazuar në një yll duke kaluar afër Dielli dhe tërheqjen çështjen se cilat kondensuar në planetet. Ai shpjegoi se teorite e tij në hipotezë nebular dhe kozmogoni moderne në Halley leksion e tij të vitit 1922. Në 1923 ai ndërmori kërkime në Observatori Wilson malit në Pasadena, Kaliforni, ku ai u emërua si Associate Research.

Gruaja Jeans "vdiq në vitin 1934 dhe ai remarried në vitin e ardhshëm. Gruaja e tij e dytë, Suzanne peng, erdhi nga Vjena dhe ajo ishte një muzikant i kryer. Xhinse, prandaj, kishte një organ të dytë të instaluara në shtëpinë e tij Dorking dhe, duke përdorur aftësitë e tij shkencore, ai i projektuar akustikë në shtëpinë e tij për të lejuar edhe gruan e tij dhe vetë të luajnë organet e tyre pa shqetësuese njëri-tjetrin.

Siç kemi theksuar Jeans punuar në termodinamikë, ngrohje dhe aspekte të tjera të rrezatimit, duke botuar vepra të mëdha në këto tema dhe në aplikacionet për astronomi. Librat e tij teknike, të tjera nga ato të përmendura më lart, janë Astronomi dhe kozmogoni (1928), dhe Hyrje në Teoria kinetike e gazeve (1940).

Në 1928 u Jeans knighted. Kjo ishte një nga një numër i madh i nderon të cilat ai ka marrë, ne do vini re disa më poshtë. Pas 1929 Jeans hoqi dorë kërkime origjinale dhe kaluar shumicën e kohës së tij shkruar tekstet popullore, ai shkroi nëntë tekste të tilla në të gjitha. Një libër i tillë Universe Rreth nesh (1929) është bazuar në pjesë në bisedimet e transmetuar se ai kishte dhënë në vitin e mëparshëm. Milne shkruan:

Si traktatet e tij teknike, ky libër mban interesin e lexuesit dhe vëmendjes ngazëllyer nga të mbuluar të mbuluar.

Ai gjithashtu i dha leksion Rede në vitin 1930 e cila ishte shkruar deri sa Mysterious Universe (1930). Në këtë Jeans shkruan:

Ne kemi konsideruar tashmë nuk jam dakord me mundësinë e universit që janë planifikuar nga një biolog apo një inxhinier, nga provat e brendshme e krijimit, Arkitekt i Madh i Universit tani fillon të duket si një matematikan i pastër.

Really pavarësisht punës së tij në astronomi dhe fizikë, Jeans menduar gjithmonë si një matematikan dhe konsideruar gjithmonë veten një matematikan.

Tekste të tjera të përfshira popullor Sfondi i ri i Shkencave (1933), përmes hapësirës dhe Koha (1934), Shkencore dhe Muzika (1938), dhe Fizika dhe Filozofisë (1943). Në këtë tekst përmendet Jeans fundit shpjegon në parathënie qëllimi i punës:

Qëllimi i librit është shumë e thjeshtë të pranishëm deklaruar, se është për të diskutuar - dhe deri diku për të eksploruar - se territori brez kifitar ndërmjet fizikës dhe filozofia që përdoret për të duket aq e shurdhër, por papritmas u bë kaq interesante dhe të rëndësishme me zhvillimet e fundit të fizikës teorike . Interes i ri shtrihet përtej problemeve teknike të fizikës dhe filozofisë të pyetjeve të cilat prekin jetën e njerëzve shumë të ngushtë, të tilla si materializmi dhe falas-do. Kështu unë shpresoj libër mund të interesit shumtë, të cilët nuk janë as fizikantë as filozofët me profesion.

Punës shqyrton se çfarë moshe Jeans quan 'mekanik' nga Njutoni per te Ajnshtajnit fizike 'e re' të Planck, Rutherford, dhe Niels Bohr dhe 'Nga paraqitjen e realitetit "me Bohr, Heisenberg, de Broglie, Shrodingerit, dhe Dirakut. Edhe pse nuk Jeans botuar kontributet origjinale të teorisë kuantike, ai tregoi në libra të tillë popullor se ai e kishte mbajtur deri me zhvillimet në këtë fushë. :

... shitjes fenomenal [e Jeans libra popullore] ishin të barabartë vetëm nga disa veprave imagjinative apo fetare. Suksesi letrar Jean-së mund të ketë qenë parashikuar nga traktate e tij, ku jo-seksioneve matematikore mund të jenë të gëzuar edhe nga laik. Si ekspozita e shkencës këto libra janë të njohura i patejkalueshëm.

Xhinse pati një krizë zemre në janar 1945, por bëri një rikthim të mirë dhe, në korrik 1946 shkoi për pushime me gruan e tij për të Montreux. Megjithatë pas një sulmi në zemër të dytë në Jeans shtator vdiq në shtëpinë e tij. Shënime Milne Jeans kaloi në atë pjesë të ditës e tij të fundit duke dëgjuar muzikë.

Nderon të cilat janë larg Jeans marrë tepër të shumta për të dhënë një rekord të plotë këtu. Le të vini re disa të tilla si: i dha Medaljen e artë të Royal Astronomical Society (1922), i zgjedhur President i Royal Astronomical Society (1925-27), i dha Medaljen e Franklin (1931), zgjidhet Kryetar i Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës (1934), i dha Medaljen Mukerjee (1937), i dha Medaljen e Kalkutës (1938), mori Urdhërin e Meritës (1939), i zgjedhur zëvendës-kryetari i Shoqërisë Mbretërore (1938-40). Në mesin e universiteteve për t'i dhënë atij një doktoratë nderi u Oksford, Manchester, Benares, Aberdeen, Johns Hopkins, St Andrews, Dublin, dhe Kalkutës.

Le ne fund duke cituar më tej nga Mysterious Universe (1930):

Matematikan tokësor të pastër nuk i intereson vetë me substancën materiale, por me mendim të pastër. Krijimet e tij nuk janë krijuar vetëm nga mendimi por janë të mendimit të pastër. ... Dhe konceptet e cila tani duket të jetë thelbësore për të kuptuarit tonë të natyrës ... katër dimensional hapësirë, një hapësirë e cila zgjeron përgjithmonë, një sekuencë e ngjarjeve që pason ligjet e probabilitetit në vend të ligjeve të causation; të gjitha këto koncepte duket se mendjen time për të strukturat e mendimit të pastër. Për mendimin tim e cila i bindet ligjeve të natyrës janë më pak në mendje ato që i bindet një makinë në lëvizje e tij se sa ato që i bindet një muzikant me shkrim një fugë, ose një poet në kompozimin e një sonet. ... Nëse e gjithë kjo është kështu, atëherë universi mund të jetë më mirë në foto, edhe pse ende shumë imperfectly dhe siç duhet, si të përbërë e mendimit të pastër, mendohet të asaj që, për mungesë të gjerë një fjalë, ne duhet të përshkruajnë si një mendimtar matematikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland