Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Vojtech Jarnik

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 Dec 1897

Prague, Bohemia (now Czech Republic)

22 Sept 1970

Prague, Czechoslovakia

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Vojtech Jarnik studiuar në Universitetin Charles në Pragë. Pas diplomimit ai u emërua si asistent në Universitetin Charles. Në 1923 ai shkoi në Universitetin e Göttingen për të punuar me Edmund Landau. Pas kthimit në postin e tij në Pragë në vitin 1924, ai ishte përsëri për të vizituar Göttingen në seancë 1927/28 kur ai ka punuar me Landau.

Jarnik ishte emëruar në një karrige të matematikës në Universitetin Charles në Pragë në vitin 1928. Ai e mbajti këtë post deri sa ka dalë në pension në vitin 1968 që mësohen në Universitetin për një total prej 47 vjetësh.

Tema kryesore të hulumtimit Jarnik ishte teoria e numrit. Një nga problemet të cilat ai ka punuar më gjerësisht ishte e lidhur me problemin e rrethit Gausit. Le R (r) treguar numrin e pikave (m, n) me m, n Z përmbahen në një rreth qendrës O, r rreze. Nuk ekziston një C konstante dhe një numër me k

| R (r) - π r 2 | <K Cr.

D Le të jetë vlera minimale e k. Gausit provuar në 1837 se d <= 1. Sierpinski përmirësuar pabarazia në d <= 2 / 3 në 1904. Landau gjithashtu dha kontribut të rëndësishëm dhe në 1915 çartur dhe Landau vërtetuar se d> 1 / 2. Në 1923 ajo u provua se d <2 / 3.

Jarnik dhe Landau studiuar njëjtin problem për kthesa dhe sipërfaqeve të tjera se qarqe. Këtu është e interesuar në ndryshimin mes numrit të pikave grilë sipërfaqe të mbyllura brenda dhe vëllim mbyllur nga sipërfaqja. Jarnik tregoi se për disa kthesa të mbyllura termi gabim nuk ka d = 2 / 3. Ai studioi problem për rastin e veçantë të ellipsoid në një seri të dokumenteve.

Përafrimin Një fushë tjetër e teorisë numër i cili Jarnik interesuar ishte Diophantine. Ai shkroi gazeta për këtë temë që përfshin vitet 1928-1969. Gjatë dekadës së 1939-49 ai shkroi një seri të dokumenteve që kanë të bëjnë me gjeometrinë e numrave, në veçanti që kanë të bëjnë me Minkowski 's pabarazisë për organet konveks.

Rreth 60 të letrave 90 Jarnik ishin shkruar në teorinë e numrave. Shumë të tjerë ishin të shkruar në funksionet e një variable reale, veçanërisht gjatë viteve 1933-36, ku ai studioi derivatet e Dini dhe derivatet e përafërt e funksioneve të vazhdueshëm. Ai gjithashtu shkroi në rregullim e pafundme seri, seri trigonometrike dhe fusha të tjera të analizave.

Karakter Jarnik është përshkruar në:

Jarnik ishte një mësues i shquar i cili ishte në gjendje të transmetojë entuziazmin e tij për matematikë për nxënësit e tij. ... erudicion të thellë e tij human, takt dhe karakterin e tij të pastër e tij njerëzore ka rezultuar në një admirim dhe respekt të thellë nga të gjithë ata që kanë njohur atë personalisht.

Si edhe si një redaktor i Acta Arithmetica nga fillimi i revistës, Jarnik ishte aktiv në organizimin e arsimit universitar dhe kërkimit shkencor në të gjithë Çekosllovakisë. Ai u nderua nga shumë shoqëri shkencore, në veçanti duke u zgjedhur në Akademinë Çekosllovake e Shkencave.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland