Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Zygmunt Janiszewski

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 June 1888

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

3 Jan 1920

Lvov, Poland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Zygmunt Janiszewski 's nënë ishte Julia Szulc-Chojnicka. Babai i tij, Czeslaw Janiszewski, ishte një i diplomuar i Universitetit të Varshavës dhe ishte një person i rëndësishëm në sektorin e financës, duke qenë drejtor i komunës Société du kredisë në Varshavë. Pas ndjekin shkollën e mesme në Varshavë, Janiszewski vendosi të shkojë jashtë vendit për një arsim universitar. Kjo ishte rruga tipike për polakët në këtë kohë, dhe ne do të japim disa sfond për të shpjeguar pse ky ishte kështu.

Gjëja e parë që të vihet në dukje është se kur Janiszewski diplomuar nga shkolla e mesme në 1907, Polonia nuk ka formalisht ekziston. Polonia u nda në 1772 dhe në jug u quajt Galicia dhe nën kontrollin e austriake. Rusia e kontrolluar shumë të pjesës tjetër të vendit dhe në vitet e para të lindjes së Janiszewski kishte lëvizje janë të forta nga Rusia për të bërë "Vistula Toka", siç u quajt, të dominuar nga kultura ruse. Në një politikë të zbatuar në mes 1869 dhe 1874, të gjitha shkollimin e mesëm ishte në rusisht. Varshavë vetëm kishte një universitet Russian language pas Universitetit të Varshavës ishte mbyllur nga regjimi ruse në vitin 1869. Galicia, edhe pse nën kontroll austriak, ruajti kulturën polake dhe ishte shpesh ku polakët nga "Vistula Toka" vazhdoi për arsimimin e tyre. Janiszewski, megjithatë, vendosi që të shkojë në Zyrih për arsimimin e tij universitar. Në Cyrih ai ishte pjesë e një grupi të studentëve polonisht që ai të organizuar, duke treguar aftësi organizative që do të bëhet e qartë e një shkallë më të gjerë më vonë në jetën e tij.

Pas studimeve matematika për një vit në Cyrih dhe shpenzimet e një kohë të shkurtër në Mynih, Janiszewski shkoi në Göttingen për të vazhduar studimet e tij. Duke zgjedhur qendrat e shkëlqyer e kërkimit matematik në të cilat për të studiuar ai u mësoi shumë të papaguar nga matematikanet duke përfshirë Burkhardt, Hilbert, Minkowski, dhe Zermelo

Janiszewski tjetër shkoi në një nga qendrat e tjera kryesore të matematikës në botë, pikërisht në Paris. Ka profesorët e tij të përfshira Goursat, Hadamard, Lebesgue, Emile Picard, dhe Poincare. Lebesgue mbikëqyrur Janiszewski studimet e doktoraturës në topologji dhe në 1911 ai paraqiti tezën e tij Sur les irréductibles continus entre deux piket. Bordi shqyrton për tezën e doktoraturës ishte një grup jashtëzakonisht të fuqishme të Matematikanë, Poincare, Lebesgue dhe Fréchet.

Janiszewski u kthye në Kongresin Poloni (rajon ruse e kontrolluar) dhe dha mësim për një kohë në Varshavë, jo në Universitetin e Varshavës për këtë ka qenë e mbyllur në vitin 1869 si ne u përmend më lart. Në 1913 ai botoi një letër të një rëndësie themelore për uljen aeroplan nga continua. Kjo letër të dyja për të fituar çmimin Mianowski J Fondacionit, por edhe atë të kualifikuar për të dhënë mësim në Universitetin e Lvov. Atje ai mësoi kurse mbi funksionet analitike dhe gur funksionale. Më 11 korrik 1913 ai dha leksionin e tij të rëndësishëm në aksiomë e zgjedhjes i cili u botua në vitin 1916 si Në realizmit dhe idealizëm në matematikë (realists ka matematikë pa aksiomë e zgjedhjes, ndërsa idealists pranuar aksiomë).

Ai vazhdoi të mësojë në Lvov deri shpërthimi i Luftës së Parë Botërore, kur ai thjeshtë në polonisht legjion. Pozitën e Polonisë, kur lufta ishte shumë e komplikuar. Më 16 gusht 1914, qeveria austriake ka lejuar organizimin e mizëri polak që u bashkuan me Janiszewski. Ai u bashkua sepse ai besonte se legjion ishte duke luftuar për pavarësinë e polonisht. Megjithatë, qëllimi ishte që të inkorporojë austriakë Kongresi Poloni në Galicia, rajon në të cilin ishte vendosur Lvov. Rusia u përpoq që të fitonte mbështetjen polonisht, veçanërisht në Galicia, duke premtuar autonomi polet. Nga fundi i 1914 forcat ruse e kontrolluar pothuajse të gjithë Galicia.

Fuqive Qendrore (Gjermania dhe Austro-Hungari) rigjetur Galicia dhe pjesë të mëdha të Kongresit Poloni. Një gjeneral gjerman guvernator u instalua në Varshavë dhe Mbretëria e re e Polonisë ishte shpallur më 5 nëntor 1916. Trupat vullnetare në polonisht polonisht legjion, megjithatë, nuk ishin të kënaqur me deklarimin austriak-gjerman i cili la ata me një Poloni të vogël në krahasim me para-1772 vendi. Kur burrat në polonisht mizëri u kërkohet që të marrë një betim të besnikërisë ndaj qeverisë austriake kjo u bë shumë e shumë për polakët besnik si Janiszewski. Ai u largua legjion dhe fshehu nën emrin e rremë Zygmunt Wicherkiewicz në Boiska pranë Zwolen.

Nga Boiska ai lëvizi për në Ewin, pranë Wloszczowa, ku ai drejtoi një strehë për fëmijët e pastrehë. Universiteti i Varshavës ishte bërë polonisht përsëri në nëntor 1915 dhe para se Janiszewski la Ewin ai tashmë kishte lidhje me universitet. Ai tani u bë profesor në Universitetin e Varshavës.

Kuratowski mori pjesë në seminare dhënë nga Janiszewski në Varshavë para përfundimit të luftës. Ai shkruan në:

Si Janiszewski hershme si 1917 [dhe Mazurkiewicz ] U kryen një seminar topologji, me sa duket e parë në këtë fushë të re, exuberantly zhvillim. Takim se seminari, i marrë deri në një masë të madhe me diskutimet e nganjëherë shumë i fortë në mes Janiszewski dhe Mazurkiewicz, ishin një trajtojnë vërtetë intelektual për pjesëmarrësit.

Në fund të luftës ishte Janiszewski i cili ishte forca kryesore ne krijimin e shquar e një prej shkollave më të fortë e matematikës në botë. Kjo është e gjitha më të shquar të dhënë pozitën në të cilën Poloni e gjeti veten në fund të luftës. Kuratowski shpjegon rëndësinë e vizionit Janiszewski's:

Në vëllimin e parë të [polonisht Shkenca: Nevojat e saj, Organizata, dhe Zhvillim], i cili u shfaq në vitin 1918, botoi një artikull Janiszewski "Për nevojat e matematikës në Poloni", e cila me qartësi dhe saktësi mahnitëse paraqiti një plan për matematikën polonisht. Janiszewski filluar me supozimin se Matematikanë polonisht nuk duhet të jenë të kënaqur me rolin e pasuesit dhe klientët e qendrave të huaja matematikore, por mund të arrijë një pozitë të pavarur për matematikën polonisht. Një nga mënyrat më të mira për arritjen e këtij objektivi, sugjerohet Janiszewski, ishte për grupet e matematikanë të përqendrohen në fushat në të cilat relativisht e ngushtë matematicienë polonisht kishin interesa të përbashkëta dhe - më e rëndësishmja - e kishte bërë tashmë kontribute të rëndësishme ndërkombëtare. Këto zona të përfshira vendosur teori, dhe bazat e matematikës.

Në fakt këto ishin pikërisht fushat në të cilat Janiszewski vetë kishte bërë tashmë kontribute të rëndësishme ndërkombëtare. Përveç kësaj për të ngritur teori (e cila në atë kohë përfshinte pjesë e asaj që ne e quajmë topologji sot) Janiszewski rezultate të rëndësishme në themelet e matematikës dhe pjesëve të tjera të topologji.

Janiszewski pa se matematika është një subjekt shkencor ku Polonia mund të arrijnë shpejt një rol kryesor, kurse shkencat tjera të nevojshme një investim shumë më të madhe financiare që Polonia nuk ishte atëherë në një pozitë për të dhënë. Ai shkroi në artikullin e tij (shih për shembull):

Është e vërtetë se një matematikan nuk kërkon laboratore të pajisjeve ndihmëse komplekse dhe të shtrenjta.

Kontributet e tij matematikore, relativisht pak për shkak të kishte pak kohë për të aplikuar vetë për hulumtimet në jetën e tij të shkurtër, nuk janë më pak të një rëndësie të madhe. Teza e tij e doktoraturës përmban rezultatet e rëndësishme në mbylljen e pronave. Ai dha një karakterizimi topological i aeroplanit i cili në mënyrë të konsiderueshme e thjeshtuar teorema kurbë Jordanit. Letër e tij në Kongresin e matematike Ndërkombëtare në Kembrixh në Angli në 1912 ishte i një rëndësie të madhe për të skicuar përkufizimin e një kurbë pa harqeve, kështu që ajo nuk kishte imazhe homeomorphic e një segment të një linje të drejtë. Kontributet e tij matematikore janë konsideruar më në hollësi në.

Janiszewski luajti një rol të madh në ngritjen e Mathematicae ditar Fundamenta dhe Kuratowski kujton se ishte Janiszewski i cili propozoi emrin e revistës në 1919. Vëllimi i parë u shfaq në vitin 1920 dhe, edhe pse qëllimi ishte për një ditar të vërtetë ndërkombëtar, Janiszewski kishte mjaft vendosur me qëllim për të bërë vëllimit të parë përmbajnë letrat nga autorët polonisht vetëm. Ai shkroi (shih për shembull):

... është qëllimi im për të paraqitur, nëse është e mundur, të gjitha Matematikanë polonisht që punojnë në fushën e teorisë së përcaktuar, në të cilën gazetë është e përkushtuar.

Kjo ishte një humbje të pafund për të matematikës kur Janiszewski vdiq gjatë një epidemi e gripit. Përhapjen e epidemisë në gjithë Evropën dhe shumë njerëz vdiqën. Kuratowski, i cili e dinte mirë Janiszewski, shkruan në:

Janiszewski ishte një personalitet të pazakontë, duke kombinuar talent i madh krijues, talent organizativ, besimi në misionin e studiues, patriotizmi i zjarrtë, një karakter fisnik dhe lloj-heartedness. Hapur për ide të progresit dhe drejtësisë shoqërore, ai pësoi ndryshime të thella ideologjike. Në fjalët e tij, ai "u kthyer gjithnjë e më shumë për të mbetur në politikë" ...

Knaster na tregon në se Janiszewski:

... dhuruar për edukimin publik të gjitha paratë që kishte marrë për shpërblime shkencore dhe një trashëgimi nga babai i tij. Para se të vdiste ai donte pasurinë e tij për punë sociale, trupi i tij për kërkime mjekësore, dhe kafkë e tij për studimin craniological, duke dashur të jenë "të dobishme pas vdekjes së tij".

Dickstein ka shkruajtur një adresë përkujtimore pas vdekjes së Janiszewski. Edhe pse ai i përsërit shumë nga ajo që kemi shkruar tashmë për Janiszewski vlen fund këtë biografi duke cituar pjesë e adresës (shih për shembull):

Entuziazëm dhe vullnet të fortë e karakterizoi Janiszewski jo vetëm në punën e tij shkencore, por në jetën e tij në përgjithësi. Pjesëmarrjen e tij aktive në legjionet, refuzimi i tij për të marrë një betim i cili nuk ishte në përputhje me ndërgjegjen e tij patriotike, punën e tij në fushën e arsimit, kur në një kohë më të vështira ai hyri në këtë fushë si një punëtor i shkolluar dhe i mençur, të lirë nga çdo paragjykim dhe dëshirë dhe me entuziazëm të etur vetëm për të përhapur dritën e vërtetë - këto fakte provojnë se në zemrën e një Matematikanë shkëputur në dukje nga jeta aktive atje glowed emocionet e pastër e dashuri dhe vetë-mohimit. Në qoftë se ne gjithashtu e përmend se, shumë e moderuar që ka nevojë për veten e tij, ai kanë shpëtuar të gjitha mjetet në dispozicion të tij për edukimin e talenteve të reja, dhe se ai bequeathed pronën që ai kishte trashëguar nga prindërit e tij për qëllime arsimore, dhe në veçanti për edukimin e shquar individëve, atëherë ne mund të vërtetë bërtas nga fund i zemrat tona që kujtimin e se jeta, kushtuar shkaku dhe ndërprerë kështu në fillim, jeton në rezultatet e tij dhe veprat dhe do të mbetet e cmuar dhe jetesës për ne, dëshmitarë të veprës së tij , dhe për brezat që vijnë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland