Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ioan Mackenzie James

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 May 1928

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Joan James ishte një dijetar Fondacionit në Shkollën e Shën Palit. Nga atje ai fitoi një të Bursave të hapura për Universitetin e Oksfordit, ku ai studioi matematikë në Kolegjin e Mbretëreshës në shkollë topologji e Henri Whitehead.

Pas përfundimit të arsimimit të tij në Oksford, James shkoi në Shtetet e Bashkuara për vitin 1954-55. Ai e bëri këtë pasi që është dhënë Fondit të Commonwealth Fellowship që ia ka mundësuar që të kalojnë kohë në Princeton University, Universiteti i Kalifornisë në Berkeley dhe Instituti për Advanced Study at Princeton. Pas kthimit në Angli, James ishte Tapp Research Fellow në Gonville dhe Caius College në Kembrixh në vitin 1956 para se të kthehej në Universitetin e Oksfordit.

Kthehu në Oksford në vitin 1957, James u emërua Reader në Pure Matematikë, një post që ai e mbajti deri në 1969. Nga 1959 deri 1969 ai ishte një Studim i Lartë tjetër, në Kolegjin St John's. Në vitin 1970 James u emërua në karrige të famshme të Savilian Profesor i Gjeometri. Karrige u themelua nga Savile në vitin 1619 dhe pushtuan parë nga Briggs.

James u zgjodh një anëtar i ri College në Oksford në vitin 1970 kur ai u bë profesor i Savilian Gjeometria dhe ai vazhdon të mbajë shoqëri. Ai në pension nga Savilian Profesor i Gjeometri në 1995 dhe u bë profesor emeritus.

James ka bërë një punë të spektrit të gjerë në topologji, veçanërisht në teori homotopy. Publikimi i tij i parë ishte në vitin 1953, pasuar nga katër publikime në vitin 1954 të cilat janë shkruar të gjitha së bashku me Henry Whitehead. Këto dokumente ishin në hapësirat fibra dhe teoria e homotopy bundles sferën mbi sferat. James publikuar pastaj në pezullime, të shumëzimit në sfera, në kupa-produkteve, dhe, një botim me Henry Whitehead, Homology me zero koeficientët. Ai pastaj ka shkruajtur shumë gazeta në grupe homotopy dhe Stiefel manifolds.

Veprat matematikore e JHC Whitehead u shfaq në katër vëllime në vitin 1962 dhe 1963 redaktuar nga James. Këto vëllime mbuluar Henri Whitehead 's punojnë në gjeometrinë diferenciale, komplekset dhe manifolds, teoria homotopy, dhe algjebrike dhe topologji klasike.

Në vitin 1976 James botuar topologji e Stiefel manifolds e cila u bazuar në shënimet e tij e ligjërimit. Një recensues ka shkruajtur:

Ka një numër problemesh në lidhje me terheqese Stiefel manifolds që janë me rëndësi në aplikimet e teorisë homotopy gjeometrike, dhe në teori homotopy vetë. Këto shënime leksion i pranishëm, dhe të zgjidhë disa nga këto probleme (shumë prej të cilave autori ka punuar më), duke e çuar në mjetet e nevojshme (p.sh. K-klasa teori karakteristike, J-teori, produkte Samelson) sipas nevojës.

topologji përgjithshme dhe teoria homotopy (1984), një tjetër libër nga James i cili ishte i bazuar në leksione e tij, është përshkruar si më poshtë:

Në këtë monografi, bazuar në një sërë gjashtëmbëdhjetë leksione për studentët, autori expounds disa pjesë të topologji të përgjithshme të cilat janë veçanërisht të rëndësishme për teorinë homotopy. Libri i tij është në mënyrë të arsyeshme vetë më vete. Është shkruar fort dhe elegante. ... Kjo është shkruar shumë bukur dhe kishte nevojë për libër, edhe si tekst dhe si një referencë. Kjo ndoshta do të bëhet një klasik.

Në 1987 James botuar hapësirat Topological dhe uniformë e cila është shkruar për studentë të përparuara apo studentë të rinj të diplomuar. Fibrewise topologji (1988) është një traktat mbi topologji e përgjithshme, hapësira uniforme, dhe teoria homotopy nga pikëpamja e fibrave. Hyrje në hapësirat uniforme ( 1989) është bazuar përsëri në leksionet e dhënë nga James në Universitetin e Oksfordit. Xhejms botuar Manual i topologji algjebrike në vitin 1995.

Në fund të viteve 1950, Henry Whitehead afrohej Robert Maxwell, kryetari i Pergamon Press, për të filluar një revistë të re Topologji Whitehead edhe pse nuk jetoi për të parë pjesën e parë të shfaqet. Jakobi u bë redaktor i Topologji në vitin 1962 dhe ai ka vazhduar në atë rol që ndonjëherë. Në përvjetorin e 25-të të themelimit të revistës, Xhejms dha një adresë në të cilën ai shumë i lidhur me historinë e hershme të botimit me të cilin ai ka qenë kaq ngushtë të lidhura. Adresa është botuar, shih.

James ka pranuar nderon shumë për kontributin e tij të madhe për matematikën. Në 1968 ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore të Londrës. Nderon të tjera kanë qenë Berwick Junior çmimit nga Shoqëria matematike në Londër në 1959 dhe Whitehead çmimit të lartë nga ajo shoqëri në vitin 1978. Ai shërbeu matematike Londër Shoqëria në disa mënyra, në veçanti sa i thesarit 1969-1979 dhe si president 62 dytë të Shoqërisë 1984-1986.

Në mesin e nderon të tjera ai ka marrë ka qenë një shoqëri nderi nga Oxford St John's College në vitin 1988, një rang profesori nderi nga Universiteti i Uellsit në vitin 1989 dhe një doktoratë nderi nga Universiteti i Aberdinit në vitin 1993.

James ka qenë një guvernator i Shkollës së Shën Palit dhe Shkolla Vajzat e Shën Palit, që nga viti 1970.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland