Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Nathan Jacobson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Sept 1910

Warsaw, Russian Empire (now Poland)

5 Dec 1999

Hamden, Connecticut, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nathan Jacobson ishte i njohur si Jake nga të gjithë rreth tij. Nëna e tij ishte Pauline Rosenberg dhe babai i tij ishte Charles Jacobson (të paktën kjo ishte ajo që Jacobson e quan "emri i tij Ellis Island"). Kjo ishte një familje hebreje, dhe Nathani u lind në geto hebraike të Varshavës. Në fakt ai në të vërtetë ka lindur më 5 tetor, por ky u shndërrua gabimisht për shtator 8 i cili tani është data e cila paraqitet në të gjitha dokumentet zyrtare dhe datën e fundit të pasaktë tani është pranuar si ditëlindjen e tij zyrtare. Nathan Salomoni kishte një vëlla i cili ishte rreth tetëmbëdhjetë muaj të vjetër. Dy djem e tyre filloi shkollimin fillor në Varshavë, ku kanë hasur në diskriminim me fëmijët hebrenj kërkohet që të ulen në grupe të veçanta të ndara nga fëmijët e polonisht.

Nathan Kur ishte pesë vjeç, i ati i tij emigroi në Shtetet e Bashkuara duke lënë pas familjen e tij në Varshavë, derisa ai kishte fituar të holla të mjaftueshme për ta për të bërë udhëtimin. Charles blerë një dyqan të vogël ushqimore në Nashville, Tenesi dhe atje ai ka jetuar në një dhomë të vogël në pasme. Ajo mori atë dy vjet për të kursyer të holla të mjaftueshme për të paguar për miratimin e familjes së tij dhe pastaj Nathanit, me nënën dhe vëllain e tij, e bëri udhëtimin:

Ishte një udhëtim i gjatë nga Varshava në Nju Jork: në një vagon mbyllur nëpër Gjermani në Roterdam, ku na u desh të presin katër muaj për një anije holandeze për të na marrë nëpër anije U-Atlantik infektuara. ... Pas një vizite të shkurtër me të afërmit në Nju Jork, familja jonë u ribashkua në Nashville ku ne shtrydhur në lagjet modeste se babai im kishte pushtuar.

Familjes së shpejti u shpërngul në Birmingham, Alabama, ku Nathan ndoqi shkollën fillore, dhe pastaj e shkollës së mesme. Jacobson familjes u shpërngul në Kolombi, ku Nathan Mississippi përfunduar dy vitet e fundit të karrierës së tij shkollore në shkollën Lee SD Lartë. Jacobson hyrë Universiteti i Alabama në 1926 dhe, në vitin 1930, u dha një BA:

I kishte për qëllim për të studjuar ligjin të ndjekin gjurmët e një xhaxhai i nenes i cili kishte ardhur në Shtetet e Bashkuara disa vite para se babai im dhe kishte marrë një diplomë në drejtësi në Universitetin e Alabama. Objektivi im fillestar të ligjit, si dhe interesat e mia në kohë më çoi në një program që u peshuar rëndë në shkencat humane veçanërisht histori. Megjithatë, unë gjithashtu u kurse matematike që u janë ofruar (jo një numër i madh). Me sa duket e kishte shquar unë veten time në këto, sepse unë iu ofrua një assistantship mësim në matematikë në vitin tim të vogël. Kjo shënoi një pikë kthese në karrierën time kolegj që vendosa atëherë të madh në matematikë dhe për të ndjekur këtë studim përtej kolegj ...

Duke aplikuar në Princeton, Harvard dhe Çikago për mbështetje financiare për të ndërmarrë studime pasuniversitare, ai shkoi në Princeton, ku ai u dha një assistantship kërkime për të studiuar për doktoraturë e tij nën Wedderburn 's mbikëqyrje. Për vitet e tij të dytë dhe të tretë Jacobson ishte dhënë një pjesë-instructorship kohë, dhe në vitin e tij të katërt ai ishte një tjetër, Procter me një pagë të mirë:

Studentët e matematikës formuar një grup thur ngushtë. Kemi jetuar në Graduate College dhe kemi ngrënë së bashku, sidomos në darkë Procter Hall, ku u kërkua gowns akademik veshje. Pjesa më e madhe në bezdi e nxënësve të tjerë, flasin tonë darkë ishte pothuajse ekskluzivisht i mbyllur për matematikë. Kjo ishte një pjesë e rëndësishme e procesit tonë të mësuarit ...

Pasi mori pjesë në një kurs nga Wedderburn mbi matricat në të cilat ai përfundoi duke zhvilluar teorinë e tij klasike strukturën e fundme algebras dimensionale mbi fushat e fundme, Jacobson ishte dhënë detyrë e studimit algebras ndarje të cilat janë idealizers i njëanshëm idealet e rrjeteve polinom. Doktoraturës e tij u dha në 1934 për një tezë mbi këtë temë me titull Non-polynomials commutative dhe algebras ciklike, rezultatet kryesore nga të cilat janë botuar në analet e matematikës. 1934-35 Ai kaloi në Institutin e Studimit të Avancuara në Princeton, gjatë së cilës kohë lexoi Wedderburn 's Algebras letre që nuk kanë një bazë të kufizuar. Ky dokument do të shpinte atë në rezultatet e tij të rëndësishëm në strukturën e unazave disa vite më vonë.

Duke ruajtur nga rroga e tij ai ishte në gjendje të vizitojë Evropën në verën e vitit 1935 me dy kolegët e tjerë nga Princeton. Ai bëri një vizitë të shkurtër nga vetë në Poloni, ku ai ishte në gjendje për të parë një xhaxhai, hallat dhe kushërinjtë:

Kjo ishte hera e fundit që unë do të shoh ata. Të gjithë u vranë nga nazistët në kampet e vdekjes pas pushtimit gjerman të Polonisë në 1939.

Karriera Jacobson filloi me periudha relativisht të shkurtër në një numër universitetesh në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Jacobson kishte dëgjuar Emmy Noether leksion në fushën e teorisë klasës në Princeton, në semestrin e pranverës së vitit 1935 dhe përsëri në takimin e verës së Shoqërisë American Mathematical ku ajo i bëri komentet në rezultatet e Jacobson të tezës që ai prezantoi atje. Jacobson gjithashtu u takua në Noether Brauer s 'shtëpi ku ata ishin të ftuar për darkë në disa raste. Kur ajo vdiq në pranverën e vitit 1935 Jacobson u ftua për të marrë një post në një vit Bryn Mawr për të dhënë Noether 's reklamohen leksion kurse kështu sesion 1935-36 është shpenzuar në Bryn Mawr.

Vitit 1935 pa publikimin e gazetës parë Jacobson mbi algebras Gënjeshtra dhe gjatë katër viteve deri në 1938 ai botoi pesë letrat më tej në temë, si edhe dy gazeta në unaza topological. Gjatë këtyre katër viteve, Jacobson ka punuar në tre universitete të ndryshme. Pas seancës 1935-36 në Bryn Mawr, ai kaloi 1936-37 në Universitetin e Çikagos, të financuar nga një Research Fellowship Këshillit Kombëtar, ku Dikson dhe AA Albert ishin duke punuar. Atëherë Universiteti i Karolinës së Veriut ishte në shtëpi të tij për një numër vitesh.

Në fakt kjo ishte një periudhë veçanërisht e vështirë për shkak të depresionit, të cilat prekur të gjithë, dhe anti-semitizmit që do të thoshte se universitetet kryesore kërkimore nuk janë marrë në stafin me prejardhje hebraike. Ai ishte me fat që North Carolina kishte një politikë liberale dhe ishte gjithashtu në kërkim për Matematikanë hulumtim të rinj që do t'i jepet një peshë dritë mësimdhënies. Emëruar në 1937 si një instruktor, ai u bë profesor asistent atje në 1938, pastaj në vitin 1941 një profesor i asociuar.

Menjëherë pas Shtetet e Bashkuara ka hyrë Luftës së Dytë Botërore një program trajnimi u krijua në Çikago për të trajnuar mësuesit për Para-Fluturimi Shkolla e Marinës. Jacobson ndërmori trajnimin, pra mësohen në shkollë Marinës për pilotët. Ndërsa në Çikago, Jacobson përzier me algebraists në Universitetin dhe atje u takua Firence Dorfman (i njohur si absolvente) i cili ishte një studente e doktoraturës që punojnë nën AA, Albert. Ata u martua më 25 gusht 1942 dhe hoqi dorë Firence studimet e doktoraturës. Florie nuk heqin dorë nga matematika, sepse ajo ishte një autor të përbashkët me burrin e saj më 1949 letër Klasifikimi i tyre dhe përfaqësimin e gjysmë-algebras thjeshtë Jordan.

Në 1943 instruktorët e civile u kërkohet të largohen para fluturimit të marinës-Shkolla dhe Jacobson ishte emëruar në një post për dy vjet në Universitetin Johns Hopkins, ku Zariski ishte në Fakultetin. Së bashku me gruan e tij, ai u shpërngul në Baltimore në shtator 1943 për të marrë këtë post. Ai shkruan në:

Kërkimore e mia në Hopkins gjatë viteve 1943-46 ishte kryesisht në fushën e teorisë Galois dhe strukturën e përgjithshme të unazave. Unë gjithashtu shkroi letra ime e parë në unaza Jordani, gjatë kësaj periudhe.

Pas katër vjet në Universitetin Johns Hopkins ai shkoi në Yale, në vitin 1947. Kjo u bë e mundur që nga diskriminimi kundër hebrenjve pakėsuar në Shtetet e Bashkuara, pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore:

Unë e pranova dhe u bë Judeut më parë për të mbajtur një pozicion tenured në departamentin e matematikës.

Dy vjet pas emërimit të tij në Yale ai u gradua në profesor të plotë, pastaj në vitin 1961 ai është emëruar si Profesor James e anglisht, dhe në vitin 1963 si Profesor Henry Ford II. Ai ka mbetur në Yale derisa ka dalë në pension në vitin 1981, por kur ai u ofrua një pozicion në Çikago në vitin 1960 ai me siguri ka për të marrë një vendim të vështirë. Ai shkroi AA Albert:

... Unë jam i bindur se nuk do të ishte përparësi të shumta shkencore për të bërë këtë veprim. Megjithatë, pas një marrëveshje të mirë të të menduarit në temë, unë ende mendojnë se për mua këto janë të ishin mbizotëruese nga përparësitë e jetesës në New Haven dhe vështirësitë e çrrënjosje veten dhe familjen time nga një mjedis i kemi gjetur të ngjashëm për kaq shumë vite.

Gjatë viteve të tij në Yale, Jacobson shpenzuar kohë për vizita në universitete të tjera. Për shembull ai kaloi verën e vitit 1947 në Çikago, 1951-52 si Guggenheim në një tjetër, që jetojnë në Paris, André Weil 's apartament, verën e vitit 1956 si profesor vizitues në Universitetin e Kalifornisë në Berkeley, dhe 1957-58 në Paris për një vizitë të dytë. Ai mori pjesë në gjitha katërt-Bashkimi Kongresi i matematikanëve të BRSS në vitin 1961, ndjekur Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në të njëjtin vit. Pas marrë pushim pa pagesë nga Yale për vizitë në Japoni në Çikago dhe 1964-65 ai leksione në St Andrews Skoci në vitin 1968:

Kemi pasur një verë shumë të këndshme në vitin 1968, pedagog në Skoci dhe syve-duke parë në Skoci dhe Irlandë. Unë kam qenë i ftuar për të dhënë një kurs leksionesh në Colloquium St Andrews e Shoqërisë matematike Edinburg.

I [EFR] ndoqi kursin Jacobson që ai dha në kuadratike algebras Jordani në Colloquium dhe mësuar shumë, jo vetëm për algebras Jordanit, por edhe se si të leksion kombinuar dy eksitim dhe qartësi.

Ne kemi bërë një numër i referencave në sfond çifut Jacobson në këtë artikull dhe nuk është një episod më tej duhet të theksojmë që ilustron tensioneve që rezultoi. Nga 1972-1974 Jacobson dhe Pontryagin ishin të dy nën-presidentët e Bashkimit Ndërkombëtar matematike. Folësit Ata argumentuan lidhur me refuzimin e Bashkimit Sovjetik për të lejuar të ftuar të marrin pjesë dhe hebraike leksion në konferenca në perëndim. Në vitin 1978 u sulmua nga Jacobson Pontryagin që bëri kundër mëposhtme famëkeq deklaratë semite (ne citim nga):

Nuk ishte një përpjekje nga Zionists për të marrë matematike Bashkimi Ndërkombëtar në duart e tyre. Ata u përpoqën për të rritur N Jacobson, një shkencëtar mesatar por një agresiv zionist, për të presidencës. Unë arriti të pengojë këtë sulm.

Ky sulm u përgjigj Jacobson në gjatësi me një përgjigje që paraqitet në qershor 1980 Shënime American Mathematical Society.

Jacobson është i njohur edhe për kontributin e tij të shquar në ring teori. Seligman shkruan në:

... kontributin e tij janë bërë pjesë e fjalorit ditor dhe pajisjet e punës e shumë prej nesh. ... ai fituar dominimin e tij nga teoritë recasting tërë e sistemeve algjebrike dhe duke insistuar mbi pikëpamja modul teorik në studimin e tyre.

Jacobson zbuloi një teori të thellë strukturë për unaza dhe i ka dhënë emrin e tij për të Jacobson radikal, kryqëzimin e idealeve maksimale e një unazë. Ai gjithashtu dha kontribut shumë të rëndësishme për të algebras nonassociative, në veçanti dhe algebras Gënjeshtra algebras Jordani. Ai ka punuar në unaza të kënaqshme kushtet e llojit x n = x në 1945. Herstein ishte për të vazhduar studimin e unazave kënaqur këtë lloj gjendje.

Mbledhja e Jacobson për algjebër gjashtëmbëdhjetë libra janë shkruar bukur, duke paraqitur rezultatet e thellë të cilat janë të arritshme për të avancuara universitare dhe studentët pasuniversitar. Ato përfshijnë Teoria e rrjeteve (1943) dhe tre Leksione volum pune në algjebër abstrakte (1951-64) që mbulon konceptet themelore, algjebër lineare dhe teorinë e Galois fushat dhe teori. Në librin e tij 1956 Struktura e unazave u shfaq. Kaplansky shkruan në [) se ky volum:

... përfshin llogarinë e tij e teorisë së tij strukture. Kjo ishte definitive kur ajo u shfaq. Ajo mbetet e domosdoshme sot, unë mendoj se do të vazhdojë të jetë e domosdoshme për një kohë të gjatë.

Ai shkroi dy libra që shpejt u bë më klasike algebras gënjej, algebras Lie (1962) dhe algebras jashtëzakonshme Lie (1971). Në Jordani algebras ai shkroi Struktura dhe përfaqësitë e algebras Jordan (1968) dhe një tjetër vepër madhore në algjebër ishte PI-algebras: një hyrje (1975).

Nderon Shumë prej tyre kanë qenë dhënë në këtë algjebraist pazgjidhura. Përveç dhënien e një Bursës Guggenheim, ai është zgjedhur për të Akademisë Kombëtare të Shkencave dhe Akademisë Amerikane të Arteve dhe Shkencave. Ai gjithashtu ka shërbyer si president i Shoqërisë American Mathematical 1971-1973, dhe ishte nën-president i Bashkimit Ndërkombëtar matematik 1972-1974. Ai u bë një anëtar nderi i Shoqërisë matematike në Londër në 1972 dhe Universiteti i Alabama caktuar atij Sesquicentennial nderi Profesor në vitin 1981. Ai mori Steele P Leroy çmimin për Lifetime Achievement nga Shoqëria American Mathematical në 1998.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland