Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

al-Ishbili Abu Muhammad Jabir ibn Aflah

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 1100

possibly Seville, Spain

about 1160

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Xhabir ibn Aflah është i njohur shpesh nga Latinised formën e emrit të tij, dmth-Geber. Edhe pse nuk ai nuk ishte në radhë të parë të Matematikanë arabe, ai është i rëndësishëm në zhvillimin e matematikës që veprat e tij u perkthyen ne latinisht, dhe kështu u bë në dispozicion për Matematikanë Evropian, ndërsa puna e disa prej Matematikanë rangut të lartë në arabisht të tilla si Ebu'l-Wafa nuk ishin përkthyer në latinisht.

Shumë pak informacion është i vlefshëm në lidhje me jetën e Xhabir ibn Aflah së. Se ai erdhi nga Seviljes është i njohur nga dy burime. Së pari ai e përshkroi si "el-Ishbili" në dorëshkrimet që përmbajnë traktatet e tij, kjo do të thotë "të Seviljes". Burim tjetër nuk na jep vetëm informacione që ai vinte nga Sevilje, por edhe një vlerësim të mirë për periudhën në të cilën ai jetoi. Informacioni vjen nga Maimonides.

Maimonides Moisiu, emri i të cilit ishte arabisht Ali Imran Ebu 'Maymun ibn Musa ibn' Ubejd All-llahut, ishte një filozof çifut, jurist, dhe mjeku i cili ka lindur në Kordova në 1135. Në mesin e shumë vepra të rëndësishme që ai shkroi Udhëzues i hutuar në gjuhën arabe në të cilën ai shkruan për:

... Aflah ibn i Seviljes, bir i të cilit unë kam takuar ...

Xhabir ibn Aflah shpiku një instrument vëzhgimor njohur si torquetum, një pajisje mekanike për të transformuar në mes sferike bashkërenduar sistemet (shih për më shumë detaje). Ai gjithashtu i dha emrin e tij në një teoremë në trigonometri sferike, dhe kritikat e tij të Ptolemeut 's Almagest janë të njohura mirë. Këto kritika duket më të famshme në el Xhabir ibn Aflah e punës Islah-Majisti Korrigjim (e Almagest). Një e sheh se ibn Aflah edhe argumentin e tij e vë në lidhje me gabimet e bëra nga Ptolemeu në titullin e punës. Në Lorch shpjegon kritika më të famshme Xhabir ibn Aflah së, përkatësisht Ptolemeut 's vendosjen e Venus Mercury më poshtë dhe Sun. Ptolemeu deklaroi se këto planetet nuk mund të jetë në një linjë në mes të një vëzhguesi në Tokë dhe dielli., Por shtetet ibn Aflah se ky është një gabim, dhe se Mercury Venus dhe janë mbi Sun.

Është pak e vështirë për të vendosur shkallën e saktë të origjinalitetin e Korrigjimi i Almagest. Sigurisht qasjen e saj të përgjithshme mbart ngjashmëri të konsiderueshme për punën e Ebu'l-Wafa, por kjo nuk mund të bazohet në Ebu'l-Wafa 's work . Të dy mund të bazohet në punën e Thabit ibn Qurra, ose punën e ibn Aflah, Ebu'l-Wafa, dhe Thabit ibn Qurra të gjithë mund të bazohet në ndonjë burim ende të panjohura.

Influenca e Ibn Aflah është mjaft i shquar. Në ndikimin e tij në të dy astronomët në Lindje dhe Perëndimi është studiuar. Në mënyrë të veçantë autori shikon në ndikimin e tij në astronomi Persisht Qutb el-Din el-Shirazi, i cili ishte një nxënës i Nasir el-Din el-Tusi, në Hispano-Arab filozofit Ibn Rushdi, i cili është i njohur shpesh si Averroes, u i lindur ne Kordova në 1126 dhe traditat islame të integruar dhe të mendimit grek dhe të Levit Ben Gerson (ndonjëherë të njohura si Gersonides). Një prej ndikimeve më të turpshëm Aflah ibn ishte më Regiomontanus që kopjohet pjesë e madhe e punës Aflah ibn në librin e katërt të botimit të tij De triangulis. Regiomontanus nuk e pranojnë se ibn Aflah ishte burimi i materialit dhe kjo shkaktoi Cardan të Regiomontanus fuqishëm kritikonte.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland