Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Shokichi Iyanaga

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 April 1906

Tokyo, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Shokichi Iyanaga hyrë Universiteti i Tokios në vitin 1926. Ai mori pjesë në algjebër leksione nga Takagi në vitin e tij të parë. Ai shkroi (shih):

Kjo ka ndodhur mua ndonjëherë që unë nuk mund të kuptojnë menjëherë [leksion i] përmbajtjen, por unë mund gjithmonë rindërtimin e saj duke marrë kohë të mjaftueshme në shqyrtimin shënimet e mia dhe se ishte kënaqësi e madhe për të bërë këtë në mbrëmjen e ditë kam dëgjuar leksionin .

Në vitin e tij të dytë të studimit Iyanaga mori kurse më tej nga Takagi cili grup zhvilluar teori, teoria e përfaqësimit, Galois teoria, dhe teoria algjebrike numër. Edhe pse ishte kjo temë i fundit që do të tërheqë Iyanaga përfundimisht, në këtë fazë të karrierës së tij universitare ai u tërhequr në ekuacione diferenciale. Ai studioi këtë temë në kurs T Yosiye dhe u bë i interesuar në kushtet nën të cilat dy / dx = f (x, y) ka një zgjidhje unike. Yosiye:

... inkurajuar nxënësit që të bëjnë punë origjinale dhe i liruar atë nga nënshtruar një provimi për të marrë kredi në qoftë se ai paraqiti një letër të mirë. Iyanaga paraqitur çështjen e gjetjes së disa arsye intuitiv ose gjeometrike pse ... kushtet siguroj unike e zgjidhjes.

Letër Iyanaga ishte aq i mirë se Yosiye sikur të publikuar në Journal japonisht e matematikës. Çudi Iyanaga shkroi një letër të dytë, ndërsa në vitin e dytë të studimeve të tij. Kjo ndodhi përmes duke folur për të Departamentit Shimizu T ndihmësi i cili diskutoi me atë pyetje në lidhje me seri pushtet. Ata shkroi një letër të përbashkët i cili ishte publikuar në Proceedings of Akademisë Imperial e Tokios. Dyja Iyanaga dy gazetat u shfaq në shtyp në vitin 1928.

Në vitin e tij të tretë të studimeve të Iyanaga u lejohet të marrë pjesë në Takagi 's Seminar në fushën e teorisë klasë. Ai studioi Takagi 's letër më 1920 i njohur zgjerime të fushave të numrit algjebrike dhe gjithashtu një letër nga Hasse shkruar në vitin 1926 për t'i dhënë më shumë detaje të Takagi' s rezultate. Një pyetje nga Takagi çoi Iyanaga për të provuar një rezultat që çoi më tej letra e tij e parë në fushën e teorisë class (letër e tij dhe të tretë të botuar, ndërsa ai ishte një universitare). Diplomua në vitin 1929, Iyanaga mbetur në Universitetin e Tokios, ku ai punoi sipas Takagi për doktoratë e tij. Kjo ishte një kohë emocionuese me aktivitet rritjen e matematike në algjebër. K Përputhje për shembull, i cili ishte një student i Takagi, kishte studiuar me Schur në Berlin dhe me Emmy Noether në Göttingen, dhe u kthye në Japoni rreth koha që Iyanaga filloi studimet e tij universitare.

Shumica e studentëve të diplomuar nga Tokio shkoi për të studiuar në Gjermani, por Iyanaga vendosur për të shkuar në Francë si dhe Gjermani. Ai fitoi një bursë nga qeveria në frëngjisht në vitin 1931 dhe në atë vit ai shkoi në Hamburg, ku ai studioi me Artin. Ai shkruan:

Unë kam qenë shumë me fat për të ndjekur Artin 's gjatë në fushën e teorisë klasës së bashku me Chevalley.

Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve u mbajt në Cyrih në vitin 1932. Takagi erdhi për në Evropë për këtë Kongres (ai ishte nën-President) dhe u takua me Iyanaga që kishin shkuar nga Hamburgu në Zyrih për Kongresin. Ai shkruan:

Unë u takua Takagi në Cyrih dhe e shoqëruar atë, kur ai vizitoi Hamburg, Berlin dhe Paris.

Iyanaga shkoi në Paris në vitin 1932 ku ai u takua me Chevalley cilin ai e kishte marrë për të dini mirë, ndërsa në Hamburg. Ai gjithashtu u takua me Henri Cartan, Dieudonné dhe André Weil, dhe ai më në fund u kthye në Tokio në vitin 1934. Ai u emërua si Asistent Profesor në 1934 dhe filloi karrierën e tij të mësimdhënies. Ai ndihmoi Takagi me kursin e tij gur në 1935-36, koha e fundit Takagi dha përpara se të tërhiqej. Iyanaga shkruan:

Unë nuk hulumtimeve të publikuara në periudhën 1935-39. Unë tani e kuptojnë se unë isha i papunë për të bërë hulumtime në këto vjet për shkak të presionit të mësimdhënies dhe të biznesit të tjera për të cilat nuk ishte mësuar.

Në fakt Iyanaga bëri, për arsye të ndryshme, hulumtim pak origjinale nga kjo kohë në. Ndoshta ideja e fundit e tij të rëndësishme të cilat ai i botuar në fushën e tij u shkaktua nga një ftesë për të paraqitur një dokument për një koleksion të mbledhur për të nderuar Furtwängler. Iyanaga arriti të zgjidhur një çështje e Artin në generalising teorema kryesore ideal dhe kjo është botuar në 1939. Ai ka shkruajtur:

Kam marrë nga Profesor Furtwängler mua një letër duke i falënderuar për kontributin tim, që unë isha i vogël, por ka humbur së bashku me shtëpinë time e cila djegur në një bombardimet në pranverë të 1945.

Ai ka publikuar një numër të gazetave, megjithatë, të cilat u ngritën përmes kurseve të ndryshme të tilla si topologji algjebrike, analizat funksionale, dhe gjeometri, të cilat ai mësonte. Iyanaga u graduar profesor në Universitetin e Tokios në vitin 1942, por në këtë kohë kishte hyrë në Japoni Luftës së Dytë Botërore. Ai ka shkruajtur:

... drejt përfundimit të Luftës, Tokio dhe qytete të tjera japonez u bombardua shpesh dhe na u desh të gjobë strehë në fshat. Gjithkush ishte i mobilizuar në një mënyrë apo një tjetër për të Luftës. Dhe vetëm pas Luftës së, të gjithë vendin ishte në ankth, por nga ana tjetër liruar nga shtypja ushtarake, kemi filluar të bëjmë përpjekje për të rindërtuar shkencës tonë dhe kulturën në një formë më të mirë. Kjo na mbajtur të zënë. Unë kam qenë veçanërisht i zënë në tekstet e redaktimi nga shkollat fillore dhe të mesme ... Unë vazhduar të jap kurse dhe seminare të organizuar, në të cilën kam përdorur për të diskutuar këtë fushë teori klasë me miqtë e mi të rinj.

Iyanaga u bashkua me Këshillin e Shkencave e Japonisë në vitin 1947. Ai u ftua nga Stone për t'u bashkuar me matematike Bashkimi Ndërkombëtar dhe në 1952 ai u bë anëtar i Komitetit Ekzekutiv. Në këtë rol ai ndihmoi në organizimin 1954 Kongresi ndërkombëtar i matematikanëve në Amsterdam, të cilën ai mori pjesë. Si një anëtar i Këshillit të Shkencës e Japonisë ai ishte organizatori kryesor i një Simpoziumin Ndërkombëtar mbi Teoria algjebrike Numri mbahet në Japoni në vitin 1955.

Iyanaga kaloi vitin 1961-62 në Çikago:

1962 kam marrë një ftesë nga Universiteti i Çikagos për t'u bashkuar me Departamentin e saj të matematikës për 1961-62. ... Unë kam qenë më i lumtur që të pranojë këtë ftesë që më dha një shans për t'i shpëtuar nga puna administrative, e cila ishte bërë një zënë çdo ditë. Unë u takua atje Stone, Mac Lane, Schilling, Albert, Suzuki, dhe miqtë e tjerë të vjetër.

Në vitin 1965 u bë Iyanaga Dekani i fakultetit të Shkencave në Universitetin e Tokios. Ai e mbajti këtë post deri sa ka dalë në pension në vitin 1967. Megjithatë kjo nuk ishte fundi i karrierës së tij, sepse ai ishte profesor në vizitë në Nancy Francë gjatë 1967-68 dhe pastaj profesor në Universitetin e Gakushuim për 10 vitet e 1967-1977.

Një rol të rëndësishëm që kishte Iyanaga se ne nuk kemi përmendur ende ishte ajo e Presidentit të Komisionit Ndërkombëtar për matematike Udhëzim 1957-1978.

Iyanaga pranuar nderon të tilla si të dhënë Rising Sun nga Japonia në vitin 1976, u zgjodh anëtar i Akademisë Japoneze në 1978, dhe pranimin e Rendit Legjioni d'Honneur nga Franca në vitin 1980.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland