Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Kenkichi Iwasawa

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 Sept 1917

Shinshuku-mura (near Kiryu), Gumma Prefecture, Japan

26 Oct 1998

Tokyo, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Kenkichi Iwasawa ndoqi shkollën fillore në qytetin e lindjes së tij, por shkoi në Tokio për studimet e tij të shkollave të mesme të cilat ishin në Shkollën e Lartë Musashi. Në vitin 1937 ai hyri në Universitetin e Tokios, ku ai ishte i mësuar nga Shokichi Shokichi Iyanaga dhe Zyoiti Suetuna. Në këtë kohë Tokio Universitetit ishte bërë një qendër për studimin e teorise se numri algjebrike si rezultat i Teiji Takagi 's kontributin e shquar. Takagi kishte në pension në 1936, vit para se të Iwasawa filloi studimet e tij, por studentët e tij Iyanaga dhe Suetuna ishin të universitetit duke sjellë ide të shumta që ata kishin zhvilluar gjatë kohës së studimeve me ekspertë të njohur në Evropë.

Iwasawa diplomuar në vitin 1940 dhe ka mbetur në Universitetin e Tokios për të ndërmarrë studime pasuniversitare. Ai gjithashtu ka qenë i punësuar si asistent në Departamentin e Matematikë. Megjithëse traditë e madhe në teori numër në Tokio frymëzuar atë në një interes në këtë temë, disa nga kontributet e tij kërkimore në fillim ishin në teori grup. Luftës së Dytë Botërore ndërpreu jetën në Japoni dhe në thelb i dha fund Suetuna 's karrierës hulumtuese. Iyanaga nuk ka fare më mirë. Ai ka shkruajtur:

... drejt përfundimit të Luftës, Tokio dhe qytete të tjera japonez u bombardua shpesh dhe na u desh të gjetur strehim në fshat. Gjithkush ishte i mobilizuar në një mënyrë apo një tjetër për të Luftës.

Qartë Iwasawa gjetur këtë një periudhë më e vështirë në të cilën në përpjekje për të përfunduar punën e tij për doktoratë. Megjithatë, pavarësisht nga vështirësitë që pasoi shkëlqyeshëm, dhe u dha shkallën e Doktor i Shkencave në vitin 1945. Kjo nuk ishte pa një kosto të lartë, megjithatë, për të dhënë pas doktoraturës së tij ai u bë i sëmurë rëndë me pleurit dhe kjo nuk lejoi që ai të kthehej në Universitetin e Tokios deri në prill 1947.

Për një paraqitje e shkurtër e hulumtimit që Iwasawa ka ndërmarrë në këtë kohë ne shikojmë shkurtimisht në letër Në disa lloje të grupeve topological që ai publikoi në analet e matematikës në vitin 1949. Iwasawa rezultatet janë të lidhura me Hibert 's Problemi i pestë që pyet nëse ndonjë vend grupe Euklidiane topological është domosdoshmërisht një grup gënjej. Në Iwasawa 1949 letër e tij u jep atë që është e njohur tani si Iwasawa dekompozimi 'e një grupi të gënjej vërtetë semisimple. Ai i dha shumë rezultate në lidhje me grupe të gënjej, të provuarit në veçanti se në qoftë se një grup kompakt G vend ka një nëngrup mbyllur normale N të tillë që N dhe G / N grupe Gënjeshtra atëherë G është grup gënjej.

Në 1950 Iwasawa u ftua për të dhënë një fjalim në Kongresin Ndërkombëtar të matematikanëve në Cambridge, Massachusetts. Ai pastaj mori një ftesë për të Institutit për Advanced Study at Princeton dhe ai kaloi dy vjet aty nga viti 1950 deri 1952. Artin ishte në Institutin gjatë dy viteve të Iwasawa atje dhe ai ishte një nga faktorët kryesorë në ndryshimin drejtim të kërkimit Iwasawa për teori algjebrike numër. Në 1952 botoi Iwasawa Teoria e funksioneve algjebrike në japonisht. Libri fillon me një studim historik të teorisë së funksioneve algjebrike e një ndryshore, nga analitike, algjebrike gjeometrike, dhe algebro-pikë pamje aritmetik. Iwasawa pastaj studimet e vlerësimit, fusha e funksioneve algjebrike duke i dhënë përcaktimet e divisors kryeministër, ideles, vektoret vlerësimin dhe gjini. Një dëshmi e Riemann-teorema e Shna Rroku është dhënë, dhe teoria e Riemann sipërfaqet dhe topologji e tyre është e studiuar.

Ai ishte synimi Iwasawa për t'u kthyer në Japoni në vitin 1952, pas vizitës së tij në Institutin për Advanced Study, por kur ai ka marrë ofertën për një post të profesor asistent në Massachusetts Institute of Technology ai vendosi ta pranojë atë. Coates, në [), e përshkruan idetë themelore që Iwasawa futur që kanë pasur një ndikim themelor në zhvillimin e matematikës në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të. Iwasawa futur:

... një metodë e përgjithshme në gjeometrinë algjebrike aritmetik, i njohur sot si teoria e Iwasawa, qëllimi i të cilit është qendrore për të kërkuar analoge për varietetet algjebrike përcaktuar mbi fushën numër i teknikave të cilat janë aplikuar me sukses në mënyrë që të varieteteve të përcaktuar mbi fushat e fundme nga H Hasse, A Weil, B Dwork, A Grothendieck, Deligne P, dhe të tjerët. ... Tema dominante e punës së tij në teori numër është ideja e tij revolucionare informacion që të thella dhe më parë i paarritshëm për aritmetike e një zgjatje F fundme e Q mund të kihet duke studiuar pyetje rreth coarser aritmetike e disa kullave pafund Galois të fushave të numrit gënjyer mbi F .

Iwasawa parë ligjëruar për idetë e tij revolucionare në takimin e Shoqërisë American Mathematical në Seattle, Washington në vitin 1956. Ide ishin marrë deri menjëherë nga Serre që e panë potencialin e tyre të madhe dhe i dha leksione të Bourbaki Seminaire në Paris në teorinë Iwasawa. Iwasawa vetë prodhuar një seri të dokumenteve të thellë në të gjithë vitet 1960 që e shtyu më tej idetë e tij. R Greenberg, i cili u bë një student i Iwasawa në 1967 ka shkruajtur:

Nga koha që unë u bë nxënës i tij, Profesor Iwasawa kishte zhvilluar idetë e tij në mënyrë të konsiderueshme. Teoria e kishte bërë të pasur, dhe në të njëjtën kohë, më shumë misterioze. Edhe pse vetëm një Matematikanë kishte studiuar disa teori tërësisht në atë kohë, ishte një ndjenjë e përgjithshme se teoria ishte shumë premtues. Kur unë të shohim pas në zhvillimet që kanë ndodhur në tri dekadat e fundit, se premtimi është përmbushur edhe përtej pritjeve.

Në 1967 u largua Iwasawa MIT kur ai u ofrua Burchard Henri Bukura Kryesuesi i matematikës në Princeton dhe nuk ishte i gjatë, pasi ai mbërriti atje që ai mori në Greenberg si një studente e hulumtimit. Ne mësojmë shumë rreth Iwasawa nëse ne e shohim në përshkrim Greenberg e mbikëqyrur si Iwasawa studimet e tij:

Ishte traditë në Princeton të ketë çaj çdo pasdite në Sallën gjobë. Kjo me kusht një nga mundësitë më të mira për studentët e diplomuar në matematikë të diskutuar jozyrtarisht me profesorët e tyre. Profesor Iwasawa zakonisht erdhi TEAS pasdite. Ishte atëherë dije se ai shpesh probleme për mua që të mendoj rreth dhe çdo disa javë ai do të më pyesni nëse unë, ta kisha bërë ndonjë përparim në disa nga këto probleme. Unë kujtoj se këto probleme u duk mjaft e vështirë, por ndonjëherë unë kam qenë në gjendje të raportojnë një përparim të vërtetë, dhe atëherë ne do të shkojë në zyrën e tij, në mënyrë që ai mund të dëgjojë atë që kisha bërë. Ai do të ndihmojë me të shtyjë disa nga idetë e mia përpara, por kjo ishte mjaft e qartë se ai donte mua për të përmbushur sa më shumë që unë mund të mi. Unë shpesh e kishte ndjenja se çdo gjë që ai nuk ishte me qëllim zbulimin që ai dinte në lidhje me një problem specifik.

Në fund të viteve 1960 Iwasawa bërë një supozim për fushat e numrit algjebrike e cila, në një kuptim, është analog i marrëdhënieve që Weil kishte gjetur në mes funksionit Zeta dhe grupi pjesëtues klasën e një fushë funksion algjebrik. Kjo hamendje u bë i njohur si "supozimi kryesore në fushat cyclotomic" dhe ajo mbeti një nga conjectures më të shquar në teorinë numër algjebrike deri sa u zgjidhur nga Mazur dhe Wiles në vitin 1984 duke përdorur kthesa modulare.

Iwasawa mbetur si Profesor Henry Burchard Bukura e matematikës në Princeton, derisa ka dalë në pension në vitin 1986. Pastaj ai u kthye në Tokio, ku ai kaloi vitet e tij të fundit. Ai botoi lokale fushë teoriklasë vit që ka dalë në pension:

Kjo monografi shkruar me kujdes paraqet një vetë-llogari përmbante dhe koncize të grupit moderne formal-qasje teorike në këtë fushë lokale teori klasës.

Iwasawa u nderua shumë për arritjet e tij. Ai mori çmimin Asahi (1959), Çmimin e Akademisë së Japoni (1962), Çmimin Cole nga American Mathematical Society (1962), dhe Çmimin Fujiwara (1979).

Rëndësinë e punës së tij është i përmblodhi nga Coates:

... sot nuk është ekzagjerim të thuhet se idetë Iwasawa kanë luajtur një rol kryesor në shumë prej arritjeve të mirën e gjeometrinë algjebrike bashkëkohore aritmetik në pyetje të tilla si supozim e B dhe H Birch Swinnerton-Dyer më kurbë eliptike, hamendje e B Birch, J Tate, dhe S Lichtenbaum në urdhërat e K-grupet e unazat e integers të fushave të numrit dhe punën e një Wiles mbi modularity e kthesa eliptik dhe teorema e fundit Fermat's.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland