Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Masatoshi Gündüz Ikeda

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Feb 1926

Tokyo, Japan

9 Feb 2003

Istanbul, Turkey

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Gunduz Ikeda 's nënë ishte një mësues shkolle dhe babai i tij ishte një statisticien. I njohur si Masatoshi Ikeda për pjesën e parë të jetës së tij të kaluara në Japoni, ai ishte më i ri i prindërve të tij katër fëmijë, pasi dy motrat e moshuar dhe një vëlla i madh. Ai hyri në Universitetin Osaka për të studiuar matematikë, marrja e tij Rigaku-shkallë Shi (ekuivalent me një B.Sc.) në 1948. Sigurisht arsimin e tij kishte ndodhur me vitet e Luftës së Dytë Botërore dhe viteve menjëherë pas tejet të vështirë të luftës. Ai pasi tha këto vite:

Ne ishim nga të ushqimit, në buzë të pamjaftueshme, por ne u lexuar Pontryagin 's Groups Topological pa lënë mënjanë një fjalë.

Ai ka mbetur në Universitetin Osaka, ndërmarrja e hulumtimeve mbi Frobenius dhe kuazi-algebras Frobenius për doktoraturë e tij të mbikqyrur nga Përputhje Kenjiro. Ai ka punuar me një numër të Matematikanë në Osaka, duke u bashkuar grupit të kërkimit të udhëhequr nga T Nakayama. Ikeda e parë e botimit vërejtjet plotësuese në algebras Frobenius ishte shkruar së bashku me Nakayama, dhe u shfaq në Fletoren Matematikë Osaka në 1950. Ai u dha të doktoraturës së tij në 1953 për një tezë e cila përfshinte materiale të mjaftueshme për shtatë letrat e shkëlqyer të botuar. Përveç letër të quajtur më lart, shtatë gazeta të përfshira dy gazeta të mëtejshëm mbi kuazi-algebras Frobenius, dhe një të përgjithësuar rezultatet Gaschütz mbi algebras grupit të unaza Frobenius.

Ikeda ishte dhënë një Bursave Yukawa për të kryer hulumtim mbi teorinë cohomology e algebras associative në Universitetin Nagoya për sesionin 1953-54. Ai u kthye në Universitetin Osaka si një Ligjërues në Matematikë në vitin 1954, ku ai vazhdoi duke punuar mbi algebras, dhe botuar tre gazeta të mëtejshëm mbi cohomology e algebras. Në 1955 ai mori pjesë në Simpoziumin Numri Teoria algjebrike në Tokio dhe ajo ndryshoi drejtimin e kërkimeve të tij. Ai vendosi si rezultat i atij takimi për të ecur drejt Teoria algjebrike dhe një numër Alexander von Humboldt Foundation Fellowship lejuar atë të kalojë vitet 1957-1959 si një hulumtues në Seminarin e Mathematisches Hamburg Universitetit, duke punuar me Hasse 'Grupi kërkimit . Hulumtimi i tij kryesor gjatë kësaj periudhe ishte më problemi embedding e teorisë Galois.

Një tjetër ngjarje e rëndësishme ka ndodhur gjatë këtyre viteve, sepse ai u takua turk hulumtues Emel Ardor, edhe në Hamburg për një Fellowship Alexander von Humboldt. Ajo ka shkruar:

Dr Ikeda filloi të më tregoni interesat e tij. Ai më pyeti disa pyetje në lidhje me Turqinë, turke, dhe jeta dhe zakonet në Turqi. Unë shpejt kuptova arsyen për këtë kuriozitet. Mësuesi profesor Hasse e tij e kishte vizituar Turqinë disa herë, ai e donte Turqi, ai kishte miq dhe të studentëve në Turqi, dhe ai ishte i etur për të mësuar turk. Më tej, ai u takua me Prof Orhan Içen në Hamburg, dhe ai e dinte Cahit Arf me emër. [Ikeda] ishte i etur për të mësuar gjëra të reja; [dhe] ai, gjithashtu, ka zhvilluar një pasion për Turqinë dhe turke.

Ikeda mbetur si Lektor i matematikës në Universitetin Osaka deri 1960 kur ai vizitoi Izmir, Turqi, pastaj vizitoi Cahit Arf në Universitetin e Stambollit. Arf kishte studiuar në Göttingen në Hasse, kështu që të dy kishin shumë interesa të përbashkëta. Ikeda është emëruar si specialist i jashtëm në Matematikë dhe Statistikë në Shkollën Mjekësore të Universitetit Ege në Izmir në vitin 1960. Pas një kohë, megjithatë, ai u emërua profesor i asociuar në Matematikë Matematikë sapo themeluar Departamenti i Ege University. Koc Cemal shkruan në lidhje me këtë periudhë:

Në verën e vitit 1963 si një i diplomuar i ri i bëri një vizitë për të krijuar rishtas Matematikë Departamenti i Ege University, në Izmir, për të aplikuar për një post. Në momentin e mbërritjes time, ata paraqitën për mua një anëtar i ri fakultet: Doktor Ikeda. Me sa duket ai ishte japonez, autoritar ende i sjellshëm, dhe aty ishte një ajrin e admirim të përgjithshme rreth tij, por pjesa tjetër është një mister të plotë për mua.

Pas Koc u emërua në Ege University Ikeda ai ndihmoi me mësimin e tij. Ai shkruan për ndihmën që i dha atij Ikeda dhe të tjerët në universitet:

Duke qenë themeluar rishtazi, Ege University ishte i shkurtër i objekteve, duke rezultuar në, ndër të tjera, një numër i kufizuar i zyrave në Departamentin e Matematikë. Kështu ne asistentët gjetur veten për ndarjen e një zyre të vetme. Megjithatë, në kohë, në sajë të Dr Ikeda, ne transformuar këtë detyrë për të një dhomë në vazhdim seminar, sepse kemi pasur probleme në fusha të ndryshme të matematikës dhe Dr Ikeda ishte i vetmi që të na japë një dorë në mënyrë benevolently. Bujari e Tij dhe kindheartedness të gjitha fakultet do të prekni në Ege University, si dhe të gjitha asistentë matematikë, në të gjitha zonat e tyre të ndryshme, të mbikqyrur nga vetë apo jo. Ai u gjet edhe shpesh kanë ndihmuar shumë një fakultet të aplikantit rang profesori shok apo rang profesori në Mjekësisë ose Bujqësisë në korrelacion problemet e tyre të ndryshme.

Ikeda martuar Emel Ardor, asistent turk kërkimit ai kishte takuar në Hamburg, në vitin 1964. Ai u bë gjithashtu një shtetas turk në atë vit dhe mori një emër më kumbues turk, duke e quajtur veten Gunduz Ikeda. Ai kaloi një kohë në Universitetin e Lindjes së Mesme Teknike në Ankara, ishte një profesor vizitues në Hamburg gjatë Semestri Pranvera e 1966, dhe pastaj në vitin e ardhshëm ai ishte graduar profesor të plotë në Ege University. Në maj 1968 arf dhe Langlands vizitoi Ege University për të ofruar bisedime mbi Cartan-Dieudonné Teorema dhe Automorphic Formave. Në një darkë pas bisedimeve, arf Ikeda ofruar një pozicion në Lindjen e Mesme në Universitetin Teknik në Ankara, ku ai ishte duke punuar tani. Ikeda pranuar dhe mori pozicionin e Profesor atje në gusht të vitit 1968 dhe, së bashku me arf, punoi për të ndërtuar të dyja palët universitare dhe pasuniversitare i Departamentit Matematikë.

Edhe pse Ikeda mbeti në postin e tij në Universitetin e Lindjen e Mesme Teknike deri 1976, ai kaloi 1970-71 si Visiting Profesor i matematikës në Universitetin San Diego Shtetit, Kaliforni, SHBA. Ai u largua nga Universiteti Teknik i Lindjes së Mesme në vitin 1976, kaloi termi vjeshtë të 1976 në Institutin për Advanced Study at Princeton, pastaj gjatë viteve 1976-78 ai ishte kryetar i Departamentit Matematika e Hacettepe University. Në vitin 1978 ai u kthye në Universitetin e Lindjes së Mesme Teknike, ku ai qëndroi deri sa ka dalë në pension në vitin 1991.

Pasi ka dalë në pension, Ikeda ishte vizituar profesor i matematikës në Universitetin e Mesdheut Lindor, Gazi Magosa, në Republikën Turke të Qipros Veriore 1991-1993, atëherë një hulumtues i lartë në Marmara Research Center, Gebze, Turqi 1993-1995. Emërimi i tij tjetër ishte aq e lartë shkencore e shkencëtar në Institutin Kombëtar për Kërkime dhe Elektronikë Cryptology, Gebze, Turqi, midis 1995 dhe 1997, ku ai kryesoi një grup i vogël hulumtim i cili u përqendrua në cryptography. Së fundi ai ishte një Research Scientist Lartë në Feza Gürsey Institutit, Stamboll, ku ai u kthye në temë kryesore e tij kërkimore e teorisë së numrit algjebrike.

Ikeda pranuar nderon shumë për kontributin e tij të pazgjidhura. Ai u dha Shkencë TUBITAK çmimit (1979), Parlar Mustafa Fondacionit Shkencë Çmimi (1993), dhe Qendra e Kërkimeve Marmara Meritës Çmimi (1994). Ai u zgjodh për të Akademisë Turke të Shkencave në vitin 1997.

Koc, në, citon disa këshilla që i dha Ikeda Matematikanë rinj:

Shmangur përsëritjen e vetvetes në mënyrë që të rrisë numrin e publikimeve tuaj të vetëm. Puna jashtë problemeve reale të matematika pa marrë parasysh sa e madhe ... ato janë

Kur ju keni punuar në një problem për një kohë të gjatë pa ndonjë rezultat, lëre vetëm për një kohë dhe të marrë parasysh edhe disa probleme relativisht i vogël për të mbajtur lart kurajon tuaj dhe produktivitetit.

Pavarësisht miqësi të tij të ngushtë me arf, Ikeda ishte kritik për kontributin e tij në matematikë turk. Ai ka shkruajtur:

Për keqardhje time, megjithatë, nuk Cahit Arf kishte nxënës (në kuptimin e vërtetë), në Turqi, por mund të jetë për shkak se ai është shumë i madh, ose sepse veprat e tij janë shumë të vështirë për Matematikanë përbashkët. Në çdo rast, kjo nuk është një gjynah për Cahit Arf por për Matematikë turke. Unë vërtet nuk shoh pse unaza arf janë studiuar nga Matematikanë amerikanë ende nuk nga matematikanet turk, dhe pse tezën e tij e mrekullueshme është intensivisht ri-shqyrtohet nga Matematikanë gjermanë ende jo nga matematikanet turke. Unë jam i sigurt që rritja e matematikës në një vend është, siç tregon historia, i mundshëm vetëm nëse Matematikanë në atë vend matematikisht kuptojnë dhe stimulimin e njëri-tjetrit. Kështu që unë duhet të doja të theksoj përsëri se është detyrë e Matematikanë ri turk për të punuar në këto fusha, së pari për të mësuar nga zemra se çfarë Cahit Arf bëri, dhe më pas për të vazhduar studime të mëtejshme përgjatë linjave të treguar prej tij.

Mësimore Ikeda është përshkruar si më poshtë:

... ai do të preferonte gjithmonë për të mbuluar shumë konceptet dhe teknikat e ndryshme me tiparet e tyre themelore. ... Tij leksione përfshinin as materiale të panevojshme, as stolitë e panevojshme dhe Shtojcë. Ai ishte tepër i përpiktë në lidhje me përmbajtjen dhe rigoroz në leksionet e tij.

Karakteri i tij është i ilustruar edhe me komente:

Ai ishte aq shpirtmirë dhe dashamirëse që ndoshta nuk ishte shumë pak të cilët u takuan atë që nuk ka marrë sugjerime të thella dhe këshilla për të përmirësuar punën e tyre dhe ideve. Në disa tubime, pjesëmarrësit shpesh i kërkoi atij që të flas në matematikë dhe Matematikanë në përgjithësi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland