Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hypatia of Alexandria

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

about 370

Alexandria, Egypt

March 415

Alexandria, Egypt

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hypatia i Aleksandrisë ishte gruaja e parë që të bëjë një kontribut të konsiderueshëm në zhvillimin e matematikës.

Hypatia ishte bija e Theon matematikan dhe filozof i Aleksandrisë dhe ajo është mjaft e sigurt se ajo studioi matematikë nën udhëheqjen dhe mësimin e babait të saj. Është tepër mbresëlënëse që Hypatia u bë kreu i shkollës Platonist në Aleksandri në rreth 400 pas Krishtit. Ka ajo leksione në matematikë dhe filozofi, në mësimdhënie të veçantë filozofinë e Neoplatonism. Hypatia bazuar në mësimet e saj ata e Plotinus, themeluesi i Neoplatonism, dhe Iamblichus i cili ishte një zhvillues i Neoplatonism rreth 300 pas Krishtit.

Plotinus mësoi se atje është një realitet i fundit i cili është jashtë dorës së mendimit apo ne gjuhe. Objekti i jetës ishte qëllim përfundimtar në këtë realitet që nuk mund të përshkruhet saktësisht. Plotinus theksoi se njerëzit nuk kanë kapacitet mendor për të kuptuar plotësisht edhe me realitetin fundit vetë ose pasojat e ekzistencës së saj. Iamblichus shquar nivelet e mëtejshëm të realitetit në një hierarki të nivelit nën realitetin përfundimtar. Nuk ishte një nivel të realitetit përkatës për çdo mendim të dallueshme nga të cilat mendja e njeriut është i aftë. Hypatia mësoi këto ide filozofike, me një theks më të madh shkencor se pasuesit më parë të Neoplatonism. Ajo është e përshkruar nga të gjithë komentatorët si një mësues karizmatik.

Hypatia erdhi një simbol të mësuarit dhe shkenca që krishterët e hershëm të identifikuar me paganizëm. Megjithatë, në mesin e nxënësve që ajo mësohet në Aleksandri ishin të krishterë ka shumë të shquar. Një nga më të famshme është Synesius e Cyrene i cili ishte vonë për t'u bërë Peshkopi i Ptolemais. Shumë nga letrat që Synesius shkroi Hypatia janë ruajtur dhe ne shohim dikë që ishte mbushur me admirim dhe nderim për të mësuar Hypatia dhe aftësitë shkencore.

Në vitin 412 Shën Cirili (më vonë Shën Cirili) u bë patriark i Aleksandrisë. Rivalët Megjithatë prefektit romak i Aleksandrisë ishte Orestes dhe Cirili dhe Orestes u bë e hidhur politike si kisha dhe shteti luftuan për kontroll. Hypatia ishte një mik i Orestes dhe kjo, së bashku me paragjykim kundër pikëpamjet e saj filozofike të cilat u panë nga të krishterët që të jetë pagane, çoi në Hypatia bërë pika qendrore e trazirave midis të krishterëve dhe jo-të krishterëve. Hypatia, Heath shkruan,:

... nga elokuenca e saj dhe autoritet ... ndikim të arritur të tilla që Krishtërimi konsideronte veten të kërcënuar ...

Disa vjet më vonë, sipas një raporti, Hypatia u vra brutalisht nga murgjit Nitrian të cilët ishin një sekt fanatik e të krishterëve që ishin përkrahësit e Cirili. Sipas një llogari tjetër (nga Sokrati Scholasticus) ajo u vra nga një turmë Alexandrian nën udhëheqjen e Peter lexuesit. Çfarë sigurisht duket i padiskutueshëm është se ajo u vra nga të krishterët të cilët ndjehen të kërcënuar nga bursa e saj, të mësuarit, dhe thellësinë e njohurive shkencore. Kjo ngjarje duket të jetë një pikë kthese siç përshkruhet në:

Çfarëdo motivimi të saktë për vrasje, së shpejti pas largimit të shumë dijetarëve shënoi fillimin e rënies së Aleksandrisë, si një qendër e madhe e mësimit të lashtë.

Nuk ka asnjë dëshmi se Hypatia ndërmarrë kërkime origjinale matematikore. Gjithsesi ajo ndihmoi Theon i ati i Aleksandrisë në komentimin e tij me shkrim njëmbëdhjetë pjesë në Ptolemeut 's Almagest. Mendohet gjithashtu se ajo ndihmoi edhe i ati i saj në prodhimin e një version të ri të Euklidit' s Elementet që është bërë bazë për të gjitha botimet e mëvonshme të Euklidit. Heath shkruan e Theon dhe edicionin Hypatia të Elemente:

.. ndërkohë që ua bën vetëm Futjet më të papërfillshëm për përmbajtjen e "Elementet", ai endeavoured për të hequr vështirësi që mund të ndihet nga nxënësit në studimin libër, si një redaktor moderne mund të bëjë në redaktoni një tekst klasik-libër për përdorim në shkollat, dhe ka nuk ka dyshim se edicionin e tij është miratuar nga nxënësit e tij në Aleksandri për të cilin ajo është shkruar, si edhe më vonë nga grekët të cilët e përdorën atë pothuajse ekskluzivisht ...

Përveç kësaj puna e përbashkët me babain e saj, ne jemi informuar nga Suidas se Hypatia shkruajti komente mbi Diophantus 's Arithmetica, më Apollonius' s Conics dhe Ptolemeut 's punon astronomike. Pasazh në Suidas është shumë e qartë dhe historianët më dyshim se Hypatia ka shkruajtur ndonjë komentime mbi Ptolemeut të tjera se vepra e cila e përbërë ajo së bashku me babain e saj.

Punë Të gjitha Hypatia është humbur përveç për titujt e tij dhe disa referenca për të. Megjithatë asnjë punë thjesht filozofik është i njohur, vetëm punojnë në matematikë dhe astronomi. Bazuar në këtë sasi të vogël e të dhënave Deakin, në dhe, argumenton se Hypatia ishte një përpilues i shkëlqyer, botues, dhe brez i parë veprat matematikore.

Siç u përmend më lart, disa letra Synesius të Hypatia ekzistojnë. Këto të kërkoni këshilla e saj mbi ndërtimin e një astrolabe dhe një hydroscope.

Charles Kingsley (e njohur më mirë që autori i Bebet Ujit) bëri heroina e saj e një prej romaneve të tij Hypatia, apo Nju armiqve me një fytyrë e Vjetër. Kramer Siç shkruan në:

Vepra të tilla kanë përjetësohet legjende se ajo nuk ishte vetëm intelektual, por edhe të bukur, orator, dhe modeste.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland