Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Christiaan Huygens

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 April 1629

The Hague, Netherlands

8 July 1695

The Hague, Netherlands

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Christiaan Huygens erdhi nga një familje e rëndësishme holandez. Konstantin Huygens babai i tij kishte studiuar filozofinë natyrore dhe ishte një diplomat. Ishte me anë të tij që Kristian ishte për të fituar qasje në qarqet shkencore të lartë herë. Në veçanti Konstantin kishte kontakte shumë në Angli dhe i përgjigjej rregullisht me Mersenne dhe ishte një mik i Descartes.

Tutored në shtëpi nga mësues privat deri sa ai ishte 16 vjeç, Kristian mësuar gjeometrinë, si për të bërë modele mekanike dhe aftësitë sociale të tilla si luajtur lahutë. Edukimi i tij matematik ka ndikuar në mënyrë të qartë nga Descartes i cili ishte një vizitor të rastit në shtëpi Huygens dhe mori një interes të madh në përparimin e matematike Kristian rinj.

Christiaan Huygens studiuar ligjin dhe matematikë në Universitetin e Leiden nga 1645 deri 1647. Van Schooten tutored tij në matematikë, ndërsa ai ishte në Leiden. Nga 1647 deri më 1649 ai vazhdoi për të studjuar ligjin dhe matematikë, por tani në Kolegjin e Orange në Breda. Këtu ai ishte me fat të ketë një mësues të aftë të matematikës, John lesh. Nëpërmjet kontaktit të babait të tij me Mersenne, një korrespondencë midis Huygens dhe Mersenne filloi rreth kësaj kohe. Mersenne sfiduar Huygens për të zgjidhur një numër të problemeve duke përfshirë formën e litari mbështetur nga skajet e tij. Edhe pse ai nuk arriti ne kete problem ai nuk zgjidh problemin lidhur e si ta ul receptorin e telefonit pesha në litar në mënyrë që të varur në një formë alegorik.

Në 1649 shkoi Huygens në Danimarkë si pjesë e një ekipi diplomatike dhe shpreson të vazhdojë të Stokholmit për të vizituar Descartes, por koha nuk i ka lejuar atë për të bërë këtë udhëtim. Ai pasoi vizitën në Danimarkë me të tjerët rreth Evropës duke përfshirë Romë.

Publikimet e parë Huygens në 1651 dhe 1654 konsiderohen si probleme matematikore. Cyclometriae 1651 publikim tregoi gabim në metodat e propozuara nga Gregori i Saint-Vincent, i cili kishte pretenduar se ka katrore rrethit. Punës 1654 Huygens 'De Circuli Magnitudine Inventa ishte një punë më të madhe në tema të ngjashme.

Huygens shpejt e ktheu vëmendjen e tij në lente rëndë dhe ndërtimin e teleskopit. Rreth 1654 ai shpikur një mënyrë të re dhe më të mirë të rëndë dhe lustrim lente. Duke përdorur një nga lentet e tij, Huygens zbuluar, në vitin 1655, hëna e parë e Saturn. Në këtë vit ai bëri vizitën e tij të parë në Paris. Ai informoi Matematikanë në Paris, duke përfshirë Boulliau e zbulimit të tij dhe në Huygens ana e mësuar të punojnë në probabilitetit kryer në një korrespondencë midis Paskali dhe Fermat. Në kthimin e tij në Holandë Huygens shkroi një punë të vogël De Ratiociniis në Ludo Aleae mbi gur e probabilities, puna e parë e shtypur në këtë temë.

Vit pas ai zbuloi formën e vërtetë të unazat e Saturn. Mirëpo të tjerët kishin teori të ndryshme duke përfshirë Roberval dhe Boulliau. Boulliau kishte dështuar për të zbuluar Saturn's moon Titan Huygens kështu kuptuan se ai është duke përdorur një teleskop inferiore. Nga 1656 Huygens ishte në gjendje të konfirmojnë teorinë e tij rrjet të Boulliau dhe rezultatet ishin raportuar të grupit Paris. Në Systema Saturnium (1659), Huygens shpjegoi fazave dhe ndryshimet në formën e rrethit. Disa, duke përfshirë Fabri jezuit, e sulmoi jo vetëm teoritë e Huygens por edhe vërejtjet e tij. Megjithatë nga 1665 edhe Fabri u bindën që të pranojë teorinë Huygens 'unaza si teleskopët përmirësimin e konfirmoi vëzhgimet e tij.

Puna në astronomi kërkohet timekeeping të sakta dhe kjo Huygens nxitet për ta trajtuar këtë problem. Në 1656 ai patentuar orën e parë lavjerrës, i cili në masë të madhe rritur saktësinë e matjes kohë. Puna e tij në lavjerrėsit ishte e lidhur me punë të tjera matematikore të cilat ai kishte qenë bërë në cycloid si rezultat i sfida nga Pascal. Huygens besonin se një lavjerrës hyrë në një pjesë të madhe janë do të jenë më të dobishme në det dhe ai shpiku lavjerrėsit cycloidal me këtë në mendje. Ai ndërtoi lavjerrës disa orë për të përcaktuar lartësia në det dhe ata iu nënshtruan gjykimet e detit në vitin 1662 dhe përsëri në vitin 1686. Në pendulorum Horologium Oscillatorium sive de MOTU (1673) ai e përshkroi teoria e levizjes lavjerrësit. Ai gjithashtu rrjedhin ligjin e forcës centrifugale për lëvizje rrethore uniforme. Si rezultat i kësaj Huygens, Hooke, Halley dhe trumcak formuluar inversi-ligji katror tërheqje gravitacionale.

Huygens u kthye në Paris në vitin 1660 dhe shkoi në mbledhjet e shoqërive të ndryshme shkencore atje. Ai shkroi, në një letër vëllait të tij:

... atje është një takim çdo e martë [në shtëpinë e Montmor] ku njëzet ose tridhjetë burra shquar janë gjetur së bashku. Unë kurrë nuk do të shkojnë ... Kam qenë edhe herë pas here në shtëpinë e M Rohault, i cili expounds filozofinë e Descartes M dhe bën eksperimente shumë të mirë me arsyetimin e mirë për ta.

Në këto shoqëri u takua me shumë matematikanë duke përfshirë Roberval, Carcavi, Pascal, Pierre Petit, Desargues dhe Sorbière. Pas Pascal vizitoi atë në dhjetor 1660 Huygens ka shkruajtur

... kemi biseduar për forcën e ujit rarefied në topat dhe e fluturimit, i tregoi atij teleskopët e mia ...

Në 1661 Huygens vizitoi Londrën, veçanërisht për të gjetur më shumë informacion rreth takimit të sapo formuar të Shoqërisë Mbretërore në atë kohë në Gresham College. Ai ishte shumë i impresionuar me Wallis dhe shkencëtarë të tjerë në anglisht cilin ai u takua dhe, nga kjo kohë, ai ishte që të vazhdojë kontaktet e tij me këtë grup. Ai tregoi teleskopët e tij për shkencëtarët angleze dhe ato provuar superiore me ato në përdorim në Angli. Duke e dukeshës së Jorkut erdhi për të vëzhguar Hënë dhe Saturni përmes teleskopit Huygens '. Ndërsa në Londër Huygens pa Boyle 's pompe vakumi dhe ai ishte i impresionuar. Pas kthimit të tij në Hagë ai kishte kryer një numër i Boyle 's eksperimente për veten e tij. Huygens ishte zgjedhur për të Shoqërisë Mbretërore të Londrës në vitin 1663.

Në këtë kohë Huygens patentuar hartimin e tij orën lavjerrësit me zgjidhjen e problemit gjatësi në mendje. Në 1665 ai mësuar se Shoqërisë Mbretërore ishte duke hetuar forma të tjera të kohës, në veçanti ishte Hooke eksperimente me një pranverë të rregulluar orën. Huygens i shkroi Hooke dyshues këtë qasje që ai ka menduar se do të prekur padrejtësisht nga ndryshimet e temperaturës. Pavarësisht nga kjo Huygens ka filluar të eksperimentojnë me orë të rregulluara nga burimet, por saktësinë e tyre ishte të varfër se sa orë e tij lavjerrës.

Huygens pranuar një ftesë nga Colbert në 1666 për t'u bërë pjesë e Shkencave Académie Royale des. Ai mbërriti në Paris se viti për të zbuluar se Shoqërisë ende nuk u organizua. Pas takimeve u mbajtën me Roberval, Carcavi, Auzout, Frenicle de Bessy, Auzout dhe Buot në bibliotekën Colbert të Shoqërisë u transferua në Bibliothèque du Roi ku Huygens mori banimit. Ai mori drejtimin e grupit bazuar shumë në njohuritë e tij për rrugën e Shoqërisë Mbretërore vepruar në Angli.

Punë Huygens 'në perplasja e trupave elastik tregoi ligjet Descartes gabim' e ndikimit dhe biografi i tij mbi temën u dërgua për të Shoqërisë Mbretërore në 1668. Shoqëria Mbretërore e kishte paraqitur një pyetje mbi ndikimin dhe Huygens provohet me eksperimentin që vrull në një drejtim të caktuar përpara goditjes së dy trupave është i barabartë me vrull në këtë drejtim pas goditjes. Wallis dhe trumcak edhe përgjigjur kësaj pyetje.

Qarkorja mocion ishte një temë e cila mori Huygens deri në këtë kohë, por ai gjithashtu vazhdoi të mendojnë për teori Descartes 'e gravitetit bazuar në vortices. Ai duket se ka treguar shenja për të qenë të pakënaqur me teori Descartes 'rreth kësaj kohë, por ai ende trajtohet Académie mbi këtë temë në vitin 1669, edhe pse pas fjalën e tij Roberval dhe Mariotte argumentuar fuqishëm, dhe të saktë, kundër Teoria e Descartes' dhe kjo mund të ketë ndikuar Huygens .

Nga shëndetësor Huygens tij të rinjtë "nuk kishte qenë i fuqishëm dhe në vitin 1670 ai kishte një sëmundje e rëndë e cila rezultoi në atë lënë Parisin për Holandë. Para se ai u largua në Paris, duke besuar veten për të qenë pranë vdekjes ai kërkoi që gazeta e tij të pabotuar për mekanikë të dërgohen për të Royal Society. Sekretar i ambasadorit anglisht u quajtur dhe e përshkroi arsye Huygens ':

... ai ra në një ligjërim në lidhje Shoqërisë Mbretërore në Angli, të cilat ai tha se ishte një asamble e lajthis choicest në botë krishtere ... ai tha se zgjodhi të depozitoni ato labours pak ... në duart e tyre më shpejt se çdo tjetër. ... ai tha se nuk parashikon shpërbërjen e kësaj Akademia sepse ishte përzier me tinctures e zili sepse është mbështetur mbi suppositions fitimi për shkak se ajo varej tërësisht me humor e një princi dhe favor të një ministër ...

Nga 1671 Huygens u kthye në Paris. Megjithatë në 1672 Louis XIV e pushtuan vendet e ulëta dhe Huygens e gjeti veten në pozitë tejet të vështirë për të qenë në një pozicion të rëndësishëm në Paris, në një kohë të Francës ishte në luftë me vendin e tij. Shkencëtarët e kësaj epokë ndjerë vetë mbi luftërat politike dhe Huygens ishte në gjendje, me mbështetjen e shumë nga miqtë e tij, për të vazhduar punën e tij.

Në 1672 Huygens dhe Leibniz u takuan në Paris dhe pas Leibniz ishte një vizitor i shpeshtë për Académie. Në fakt Leibniz i detyrohet shumë për Huygens nga i cili ai mësuar shumë nga matematika e tij. Në këtë Huygens njëjtë të vitit të mësuar e Newton 's punojnë në teleskopi dhe në dritë. Ai, krejt gabimisht, kritikoi Newton 's teoria e dritës, në veçanti teorinë e tij të ngjyrave. Puna e tij vet, Horologium Oscillatorium sive de pendulorum MOTU u shfaq në vitin 1673 dhe tregoi se Huygens kishte lëvizur larg nga ndikimi i Descartes '.

Horologium Oscillatorium përmban punën lavjerrës. Në të Huygens provon se cycloid është tautochronous, një rezultat i rëndësishëm teorik, por një e cila kishte pak aplikim praktik të lavjerrësit. Ai gjithashtu zgjidh problemin e lavjerrėsit kompleksit. Megjithatë ka shumë më tepër se puna në pendulums. Huygens përshkruan prejardhjen e organeve në një vakum, ose vertikalisht ose së bashku kthesa. Ai përcakton evolutes dhe involutes e kthesa dhe, pasi duke i dhënë disa prona fillore, gjen evolutes e cycloid dhe parabolë. Huygens përpjekje për herë të parë në këtë punë për të studiuar dinamikën e organeve më tepër se sa grimca.

/ Planet e Papin punuar si asistent i Huygens rreth kësaj kohe dhe pasi ai u largua për të punuar me Boyle, Huygens u bashkuan nga Tschirnhaus. Një periudhë e sëmundjes në vitin 1676 pa kthim Huygens në Hagë përsëri. Ai kaloi dy vjet atje, në veçanti studiuar Bartholin dyfishtë thyerja e kishte zbuluar në kristal Islandë ndeshje boksi. Ai gjithashtu ka punuar në shpejtësinë e dritës që ai besonte ishte i përcaktuar dhe ishte i kënaqur të dëgjojë e eksperimente Römer e cila i dha një shpejtësi të përafërt për dritën e vendosur duke respektuar të hënave të Jupiterit.

Nga 1678 Huygens ishte kthyer në Paris. Në këtë vit e tij Traité de la Lumiere shfaqur, Huygens në të argumentuar në favor të një teori valë të dritës. Huygens deklaruar se një sferë zgjerimin e dritës sillet sikur çdo pikë në valën e parë ishin një burim i ri i rrezatimit të njëjtën frekuencë dhe fazë. Megjithatë shëndetin e tij u bë edhe më e besueshme dhe ai u sëmur në vitin 1679 dhe pastaj përsëri në 1681 kur ai u kthye në Hagë për herë të fundit. La Hire, i cili kishte thënë gjithmonë kundër të huajve në Académie, i dërgoi urimet e tij më të mira për Huygens në mënyrë të qartë, por ai shpreson se ai nuk do të kthehen në mënyrë që ai vetë mund të mund të marrë postin e tij.

Problemi gjatësi kishte mbetur një shkak i vazhdueshëm për Huygens për të vazhduar punën në orë të gjithë jetën e tij. Përsëri për shëndetin e tij u kthye ai punoi në një orë e re detare gjatë 1682 dhe, me Lindjen e kompanisë holandeze Indi tregon interes, ai ka punuar shumë në orë. Colbert vdiq në vitin 1683 dhe një kthim në Paris pa përkrahjen e mbrojtës të tij dukej e pamundur. Babai i tij vdiq në vitin 1687, duke arritur në 91 vjeç, dhe vëllai i tij vitin e ardhshëm u nis për në Angli. Huygens humbur njerëz që kanë rreth tij me të cilin ai mund të bisedojnë për tema shkencore. Në vitin 1689 ai erdhi në Angli.

Në Angli u takua Huygens Newton, Boyle dhe të tjerët në Shoqërisë Mbretërore. Nuk dihet se çfarë diskutimet doli në mes Huygens dhe Njutonit, por ne e dimë se Huygens kishte një admirim të madh për Njutoni, por në të njëjtën kohë nuk e besojnë teorinë e gravitetit universal që ai tha:

duket me absurde.

Në një kuptim i Huygens sigurisht kishte të drejtë, se si mund të besoj se një nga dy masa të largët të tërhequr njëri-tjetrin kur nuk ka asgjë mes tyre, asgjë në Newton 's teori shpjegon se si një masë mund të jetë e mundur edhe e di në masë tjetër është atje. Shkrimi për Newton dhe Principia disa kohë më vonë Huygens ka shkruajtur:

Kam nderim të kuptuarit e tij dhe shumë hollësi, por unë konsideroj se ata janë vënë në përdorim keq në pjesën më të madhe të kësaj pune, ku studimet e autor gjërat e përdorimit pak ose kur ai është ndërtuar mbi parimin pamundshëm e tërheqje.

Ai nis me trishtim shumë në mendimet e izolimit të tij shkencore në Holandë.

Në vitet e fundit të jetës së tij Huygens i përbërë një nga diskutimet më të hershme të jetës extraterrestrial, botuar pas vdekjes së tij si Cosmotheoros (1698). Ai vazhdoi të punojë në përmirësimin e lente dhe në një pranverë të rregulluar orë dhe orë e re lavjerrës.

Huygens përshkroi 31-ton temperamentin e barabartë në touchant Lettre le harmonique ciklit. Kjo ka çuar në mënyrë të tërthortë në një traditë të 31-muzikë ton në Holandë në këtë shekull.

Në një letër të Tschirnhaus shkruar në vitin 1687, Huygens shpjegoi qasja e tij:

.. vështirësi të mëdha dhe të ndjehen si në të parë dhe këto nuk mund të tejkalohen vetëm duke filluar nga eksperimente ... dhe pastaj të konceptues hipoteza të caktuara ... Por edhe kështu, shumë e vështirë mbetet shumë punë për t'u bërë dhe një nevojë jo vetëm e madhe mprehtësi, por shpesh një shkallë pasuri të mirë.

Huygens arritjet shkencore përmblodhi në si vijon:

... Huygens ishte mekanicist më të madh të shekullit të shtatëmbëdhjetë. Ai kombinuar Galileo 's trajtimin matematik të fenomeneve me vizion Descartes' e projektimit fundit të natyrës. Duke filluar si një Kartezian zjarrtë që kërkonin për të korrigjuar gabimet më të shndritshëm të sistemit, ai përfundoi si një nga kritikët e tij më të mprehta. ... ide e mases, pesha, vrull, forcë, dhe puna ishin sqaruar më në fund në trajtimin Huygens 'nga fenomenet e ndikimit, centripetal force dhe sistemit të parë dinamike studiuar ndonjëherë - lavjerrėsit kompleksit.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland