Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

James Hutton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

3 June 1726

Edinburgh, Scotland

26 March 1797

Edinburgh, Scotland

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

James Hutton ishte një farmaci, por është i njohur mirë si gjeolog. Pse atëherë të përfshijë atë në këtë arkiv? Ka dy arsye. Teoria e tij të parë të jashtëzakonshme të moshës së Tokës është frymëzuar nga Njutoni 's boterore siç janë paraqitur në mësimet e Colin Maclaurin, dhe e dyta se një nga bashkëpunëtorët e tij kryesore në studimin e tij gjeologjike ishte John Playfair.

Nëna James Hutton Sarah Balfour ishte dhe babai i tij ishte William Hutton. James ka lindur në një familje të pasur për të atit të tij, Uilliam ishte një tregtar i cili mbahet zyrën e thesarit Edinburg qytetit. William në pronësi një fermë 140 acre në Slighhouses dhe një fermë afër kodër e quajtur 590 akra Nether Monynut. Slighhouses është në perëndim të Berwick-upon-Tweed, rreth 7 km në veri të Duns dhe Chirnside. William James Hutton vdiq kur ishte rreth dy vjeç dhe Sara Hutton ka mbetur për t'u sjellë deri Jakobit dhe tre motrat e tij (Jakobi kishte një vëlla më të vjetër i cili vdiq i ri). Sarah nuk martohet përsëri, si shumë gra e kësaj kohe do të duhej të bëni, dhe ishte në gjendje të sjellë deri familjes pa vështirësi financiare.

Në 1736, kur ai ishte dhjetë vjeç, Jakobi hyri në Edinburg High School. Aty ai studioi latinisht, greqisht dhe matematikë, dhe në nëntor 1740, në moshën katërmbëdhjetë, ai hyri në Universitetin e Edinburgut. Kjo nuk ishte aq e shquar sa tani Dashuri, e në këtë kohë universitetet skocez konkuroi me shkollat për edukimin e nxënësve zgjuarit. Në Universitetin e Edinburgut Hutton ka mësuar matematikë nga Maclaurin dhe logjikës dhe metafizikën nga John Stevenson. Ai u diplomua në pranverën e vitit 1743, ende vetëm shtatëmbëdhjetë vjet më e vjetër.

Pas diplomimit, Hutton mori një punë si një nxënës për një avokat, por mendjen e tij nuk ishte në punë si Playfair rrëfen:

... prirje riu në studimin e vazhdueshme, dhe ai u gjet shpesh zbavitës veten dhe nxënësit e tij me kolegët eksperimentet kimike, kur ai duhet të ketë dokumente janë kopjuar, ose duke studiuar format e procedurave ligjore.

Nuk ka pasur kurse universitare në kimi në këtë kohë, por Hutton, duke vendosur për të marrë trajnimin e cila përfshinte më kimi, u kthye në Universitetin e Edinburgut në nëntor 1744 për të ndërmarrë studime mjekësore. Megjithatë, përpara se ai mund të fillojë vitin e tij të dytë të studimeve 1745 kryengritje kishte shpërthyer dhe ish-pedagog i tij ishte Maclaurin organizimin e mbrojtjes së qytetit kundër ushtrive jakobit. Kjo ishte një vit para se ai mund të rifillojë studimet e tij, që ai bëri në 1746.

Në 1747 Hutton lindi një fëmijë i paligjshëm. Ndoshta për këtë arsye ai u largua Edinburg dhe shkoi në Paris, ku ai vazhdoi studimet e tij në Universitet. Pas një viti ai shkoi përsëri, këtë herë për të përfunduar studimet e tij mjekësore në Leiden. Pas dërgimit të një tezë të drejtë De përgjakshëm et circulatione në microcosmo në Universitetin e Leiden ai u diplomua me shkallën e tij mjekësore në shtator 1749. Ajo mund të ketë qenë e tillë që nuk Hutton për qëllim për të praktikuar mjekesine si një karrierë, ose ai mund të ketë vendosur për të shmangur Edinburg për një kohë që nga ajo ishte ku djali i tij ishte i paligjshëm që jetojnë. Për çfarëdo arsye ai u kthye nga Leiden për të jetuar në Londër, në vend se Edinburgut.

Ndërsa në Londër, Hutton i përgjigjej me James Davie i cili kishte qenë një mik shkollë dhe ishte ende duke jetuar në Edinburg. Ata kishin bërë një zbulim kimike ndërsa studentët në Edinburg, të zbuluar një mënyrë për të bërë kripë amoniaku, është substanca kimike e përdorur në metal saldim. Në verën e vitit 1750 vizitoi Hutton Edinburg, ku ai dhe James Davie vendosur një veprave kimike. Punon ishte një sukses i menjëhershëm dhe me kusht Hutton me të ardhura për pjesën tjetër të jetës së tij.

Vazhdojnë të jetojnë në Londër, Hutton tani bërë vizita të shpeshta në fermë në Slighhouses, në perëndim të Berwick-upon-Tweed, që ai kishte trashëguar nga i ati i tij. Ai planifikuar të fermës atje, por vendosi se pari ai do të bëjë një studim të metodave të bujqësisë moderne. Në 1752 Hutton lëvizur në një fermë në Norfolk, ku ai kaloi dy vjet. Këto ishin vitet më të mira si Playfair kujton:

... kishte ... nuk ka periudhë të jetës së tij në të cilën ai më shpesh alluded, në bisedë me miqtë e tij, shpesh e përshkruar, me gjallëri njëjës, sportive rurale dhe aventurat e vogla, të cilat, në intervale të punës, i formuar zbavitëse të shoqërisë së tyre.

Këto ishin vite të rëndësishme për Hutton në një mënyrë tjetër, sepse u gjatë këtyre viteve se interesi i tij filloi në gjeologji. Ne duhet të theksoj se në këtë kohë nuk do të gjeologjisë kanë qenë konsideruar si një shkencë e drejta e tij dhe Hutton do ta konsideronte veten si një filozof natyrore. Matematikanë Shumë ishin të interesuar në filozofinë natyrore, dhe gjeologji në veçanti. Ishte rreth kësaj kohe që Hutton filloi të lexoj libra mbi temën, leximi punon diskursi mbi tërmete (1705) nga Hooke, teoria e re e Tokës (1696) nga Whiston, Protoggea (1749) nga Leibniz dhe Histoire naturelle nga Bufon, si edhe disertacion traktat Steno lidhur me një trup solide mbyllur me procesin e natyrës brenda një solide.

Në verën e vitit 1754 u shpërngul në Hutton Slighhouses ku ai filloi bujqësore. Ishte fillimi i një periudhe që përfshin trembëdhjetë vjet gjatë së cilës ai bëri disa udhëtime në Edinburg, por kaloi shumicën e kohës së tij bujqësore dhe për të punuar në teoritë e tij të gjeologjisë. Në fillim ai nuk duket shumë e lumtur në Slighhouses por dëshmi nga një letër ai i shkruante mikut të tij Xhorxh Clerk Maxwell (gjyshin e madhe e madhe e James Clerk Maxwell) në 1755 tregon se shkaku mund të ketë qenë një çështje që shkoi dashuria e gabuar. Midis asides të tjera në letër të cilat sugjerojnë këtë, ai shkruan (shih):

O nëse zonjat ishin, por njerëz të aftë për të na dashur me gjysmë dashuri që kam ndaj lopët dhe viçat që të ndodhë të jenë nën ime bukë dhe qortues, çfarë një botë të lumtur do të kishim.

Hutton kthyer për të jetuar në Edinburg në 1767, që jetojnë në shtëpi familjare me tre motrat e tij. Ai u kthye në një qytet i cili ishte duke përjetuar një revolucion në bursë. Këtu ai u bashkua në aktivitet intelektual i cili ishte duke shpërthyer në të gjithë nga qyteti. Më e rëndësishme e miqtë e tij ishin Joseph Black i cili zbuloi dioksidit të karbonit, James Watt që e bëri motori i parë praktike me avull, dhe Adam Smith ekonomist.

Hutton shtëpi në të cilën jetonte në Edinburg tani u bë laboratori i tij si dhe shtëpinë e tij dhe ai ka vazhduar të ndjekë teoritë e tij të historisë së Tokës. Një vizitor në shtëpinë e tij ka shkruajtur (shih për shembull):

Studimi i tij është aq e plotë të fosileve dhe aparatin kimike e llojeve të ndryshme që mezi ka vend për t'u ulur poshtë.

Interesin e tij në gjeologji e çuan atë në shumë projekte të tjera, dhe ai ishte anëtar i komitetit të nëntë të cilët organizuan ndërtimin e Forth dhe Clyde Canal. Ai u bashkua me komitetin në 1767 kur ajo u bazuar në Edinburg, ku ndërtimi i kanalit filloi, dhe mbeti në atë deri në 1775 me të cilën kohë komiteti u bazuar në Glasgow si ndërtimi neared Clyde.

Mosha e Tokës ishte një temë e cila, sigurisht në Evropë në atë kohë, ishte shumë fetare në natyrë. Bibla u marrë si vërtetë i saktë, pavarësisht nga pranimi nga shumica se Toka sillej rreth diellit. Shkencëtarët si Njutoni kishte shpjegoi shumë energji duke punuar në një kronologji e tokës duke përdorur shkrimet e shenjta. Data e standarde e marra për krijimin ishte rreth 4.000 para Krishtit dhe besimit pranuan ishte se Krishti ka lindur 4.000 vjet pas krijimit, i dytë që vjen do të ndodhë 2.000 vjet pas lindjes së Krishtit, dhe ai do të mbretërojë mbi Tokë për 1000 vjet. Kishte dy arsye kryesore për këtë kronologji. Njëri ishte një studim të moshave të dhënë në Bibël e atyre që nga koha e Adamit dhe Evës dhe në vazhdim. E dytë ishte një interpretim i fjalëpërfjalshëm i gjashtë ditë Zoti e mori për krijimin e botës, siç përshkruhet në librin e Zanafillës së bashku me citim se të Zotit një ditë është si një mijë vjet.

Hutton shikuar në shkëmbinjtë rreth tij për të kuptuar historinë e Tokës në vend se që kërkojnë përgjigje nga Bibla. Kuptuar se toka është e shkaktuar nga erozioni i shkëmbinjve, ai gjithashtu ka kuptuar se është një mekanizëm të dytë duke krijuar shkëmbinj nën sipërfaqe të cilat janë ngritur për të formuar më pas tokë të re. Ai e kuptoi se ky ishte një proces jashtëzakonisht të ngadaltë ciklike dhe se Toka, pra duhej të jetë tepër i lashtë. Megjithatë ai nuk kishte parë ndonjë mekanizëm që do të lejonte që ai të jep edhe një vlerësim për këtë moshë.

Disa herë gjatë 1784 e Shoqërisë Mbretërore të Edinburg Hutton ftuar për të dhënë dy leksione në teorinë e tij. I parë i tyre ishte rregulluar që t'i jepet më 7 mars 1785, por për fat të keq ai ishte i sëmurë dhe e paaftë për të trajtuar Fellows vetë. Leksionin e tij Në lidhje me sistemin e Tokës, kohëzgjatjen e saj, dhe stabilitetin u dha nga miku i tij Joseph Zi. Hutton ishte mirë të mjaftueshme për të dhënë leksionet e tij të dytë katër javë më vonë më 4 prill. Sigurisht shumë konkluzionet e tij e panë si një sulm në Kishën e krishterë dhe disa kundërshtuar pikëpamjet e tij të fuqishëm. Hutton reagimi ishte ajo që e do të presim nga një shkencëtar i shquar - ai ndërmori udhëtime për të parë formacionet e vë të përpiqet që të fitojë dëshmi të tjera për të provuar se teoria e tij ishte korrekt. Një ekspeditë e tillë ishte në verën e vitit 1788 kur Hutton, Playfair, dhe Sir James Hall lundruar poshtë bregut të Detit të Veriut e Skocisë shikojnë formacionet e ekspozuar shkëmb në shkëmbinjtë.

Një version të printuar të Hutton dy leksione të Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut nuk shfaqet në shtyp deri më 1788, por që dëshmi të tjera që Hutton ishin mbledhur në vitet e ardhshme leksionet e tij nuk është përmendur e ka të supozohet se shtyrja ishte në shtypje e letrës në Procedura e Shoqërisë Mbretërore të Edinburgut. Ai pastaj ka punuar për një libër i cili do të shpjegojë teorinë e tij në më shumë detaje. Ky traktat teori e tokës u shfaq në 1795, por fatkeqësisht ajo nuk ishte gati një libër i tillë i mirë sa të mund të ketë qenë që Hutton ka shkruajtur atë gjatë një kohe të përkeqësimit të shëndetit. Një gjithashtu ka shtuar se, edhe para se të probleme shëndetësore të rënda, Hutton gjithmonë dukej shumë më i suksesshëm për të bindur kolegët e tij shkencëtarë kur ai u foli atyre se kur ai shkroi. Hutton ka një stil mjaft karakteristik me shkrim e prezantimit që bëri teorinë e tij më pak të kuptueshme dhe, si rezultat, ai mori brohorit më pak se ai e meritonte. Stili i tij çuan në keqinterpretime të shumta dhe të sulmeve nga disa që kishin lexuar e punës. Ajo mbeti me të tjerët, veçanërisht Playfair, të paraqesë pikëpamjet e tij më të suksesshme.

Playfair 's botuar Ilustrimet e Huttonian Teoria e Tokës në 1802. Ai paraqiti teori Hutton në një stil të ndryshëm nga ai i teorisë së tokës. Stilin e tij orator i thjeshtë dhe përbëhej nga një seri e kapitujve të deklaruar qartë teorinë Huttonian, duke i dhënë fakte për të mbështetur atë, dhe argumentet e dhënë kundër saj. Suksesi i Playfair 's prezantim mund të gjykohet nga fama dhe kredi të cilat janë dhënë që në Hutton, i cili konsiderohet tani si gjeolog e parë e madhe britanike. Playfair kaluar gati pesë vjet nga vdekja Hutton në 1797 deri 1802, me shkrim Ilustrimet. Madhe të kohës së tij të këmbimit është shpenzuar udhëtuar përmes Britanisë në kërkim të dëshmive për të mbështetur në teori Hutton, ka mësuar për udhëtime bërë me Hutton, të tilla si udhëtim 1788 përmendura më lart, si për të interpretuar formacionet rock ai pa.

Sa i përket karakterit të Hutton, jep Playfair në këtë llogari:

Për miqtë e tij biseda e tij ishte i pallogaritshëm, si talente i madh, sinqeritet më të përsosur, dhe thjeshtësi të madhe me karakter dhe sjellje, të gjithë të bashkuar për të shtypur mbi të. ... Thjeshtësi mbytur gjithë sjellja e tij, ndërsa mënyra e tij, i cili ishte i çuditshëm, por shumë i kënaqshëm, shfaqet një gjallëri, vështirë se kurrë për të gjetur në mesin e njerëzve të spekulimeve të thellë dhe abstrakte. Gjallërinë e tij e madhe, shtuar me zgjuarsi për të humbur në sytë e vetë, ndonjëherë do të çojë atë në eccentricities pak, që formuan një dallim zbavitës me zakonet e gdhendës të jetës filozofik. ... Por kjo është e pamundur me fjalë për të përcjellë ndonjë ide për efektin e biseda e tij, dhe përshtypja e bëra nga aq shumë filozofi, humor gaz nd, i shoqëruar nga një mënyrë të animuar dhe një herë aq e thjeshtë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland