Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Hutton

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 Aug 1737

Newcastle-upon-Tyne, England

27 Jan 1823

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles Hutton 's babai, i cili ishte një mbikëqyrës në një minierë qymyrguri, u zbriti nga një familje e respektuar Durresit. Charles, më i ri e bijve prindërit e tij, ka lindur në Percy Street, Newcastle-on-Tyne. Ai ishte sjellë deri në Newcastle, ku babai i tij vdiq kur ai ishte pesë vjeç, por nëna e tij remarried kryetar i jurisë së Vjetër gropë e gjata Benton emri i të cilit ishte Fraim. Charles pësoi një dëmtim të ardhur keq kur ai ishte shtatë vjet e vjetër. Ai u përfshinë në një përleshje me disa fëmijë të tjerë dhe bërryl e majta ishte ndrydhur. Sikur Charles ri prindërit e tij u tha menjëherë se është e mundshme se mjekët mund të ketë bërë mjaft për të lejuar që ajo të shërohet me kohë. Megjithatë, ai e mbajti atë nga prindërit e tij për kohë të mjaftueshme që nga koha që u trajtua ishte e pamundur për të ruajtur atë nga një paaftësi të përhershme. Pa këto shkelje është pothuajse e sigurtë se do të kishte ndjekur Charles hapat e vëllezërit e tij dhe, si babai i tij dhe njerk e tij, do të kishte shkuar për të punuar në minierë qymyrguri. Prindërit e tij vendosën që në qoftë se ai nuk mund të bëjë punë manuale atëherë ata do të dërgojë atë në shkollë për të mësuar të lexojnë dhe shkruajnë.

Gjëagjëzë na tregon e arsimit Hutton në:

Ai u mësoi të lexojë nga një grua e vjetër i cili zhvilloi një shkollë të vogël në lagje, dhe të shkruani nga një pedagog me emrin Robson, pranë Benwell, një fshat afër Newcastle, dhe më pas ai ndoqi një shkollë në Jesmond, mbajtur nga Z. Rev Ivison, një klerik i kishës angleze, dhe në heqjen e z. Ivison në një famulli në qarkun e Durhamit, z. Hutton pasoi atë në shkollën e tij në Jesmond.

Në fakt Hutton ka punuar për një kohë të shkurtër në minierë qymyrguri Vjetër Long Benton midis kohë z. Ivison lënë shkollën dhe kur Hutton sukses atë. Ai ishte aq i suksesshëm në këtë shkollë në Jesmond se ai shpejt u zhvendos në zyrat më të madhe në lagje. Në këtë fazë Hutton filloi studiuar matematikë në klasat e mbrëmje në shkollës Z. James "në Newcastle. Në 1760 u hap Shkolla Hutton matematike në Newcastle, por ai ka dhënë mësim në shkollën e mesme kryesore në qytet. Ai ishte me fat të ketë një numër të nxënësve private nga toka që mbajnë familjet e lokale që ndihmuan më tej karrierën e tij. Gjëagjëzë na tregon se:

... sjellje e tij, si dhe talentet e tij, dhënë atë të pranueshme si mësues privat në familjet e klasave më të larta.

Nga ana tjetër këto "klasa e lartë" njerëzit përfituar mjaft nga cilësia e lartë e mësimdhënies që ofrohet Hutton. Një i tillë ishte Robert Shafto, fëmijët e të cilëve u mësoi nga Hutton, i cili jo vetëm dha akses Hutton në bibliotekën e tij të gjerë, por edhe bindi atë për të filluar tekstet botuese.

Hutton ka disa nxënës të cilët shkuan për t'u bërë më i famshëm se pedagog e tyre. Një i tillë ishte John Scott i cili ka lindur në Newcastle në 1751 dhe shkoi në kancelari të zotërisë e Anglisë në mes 1801 dhe 1827. King George IV bërë Scott vikont Encombe dhe Earl i Eldon në 1821. Një tjetër e nxënësve Hutton ishte Elizabet Surtees, nga një familje e rëndësishme e bankierë të pasur në Newcastle, i cili më vonë u bë gruaja e John Scott's.

Inkurajuar nga Shafto, Hutton botuar tekstet e tij të parë Guide pedagog, ose një sistem i plotë i Praktike Aritmetike në Newcastle në 1764 të cilin ai dedikuar Robert Shafto. Ishte një tekst elementare aritmetike e cila u shndërrua shumë shpejt u adoptua gjerësisht. Ai tani pa mundësinë e tij për të edukuar dhe të sigurojë schoolmasters ato me trajnime të mëtejshme matematikore kështu që ai reklamohen në 1766 dhe 1767 (shih):

Çdo pedagog, në qytet apo vend, i cili është lakmues të përmirësimit në çdo degë të matematikës, duke zbatuar të Z. Hutton, mund të udhëzohen.

Tekstet e ardhshëm që Hutton botuar, përsëri në Newcastle, ishte një libër mësimor në matje. Libër është, në fjalët e tij:

... përshtatur veçanërisht për përdorimin e shkollave, matematicienë dhe mekanikë.

Thomas Bewick, lindur në 1753, ishte një nxënës në Newcastle, kur ai ndërmori ilustrime në traktat Një Hutton për matje (1767-1770). Bewick rizbuluar teknikën e gdhendje në dru ku ai vazhdoi të krijojë, si një teknikë libër i madh, por librin e ilustruar Hutton ishte detyrë e tij të parë. Hutton me siguri bërë një zgjedhje që ka frymëzuar në Bewick ilustrojnë librin e tij. Fakti se 59 schoolmasters nga zona Njukastëll regjistruar në tekstin para publikimit të tij na tregon se Hutton në këtë kohë kishte fituar një reputacion të shkëlqyer ashtu si mësues dhe si një shkrimtar i teksteve matematikore. Shumë shkrimtarë më vonë materiale huazuar shumë nga ky libër.

Jo vetëm që ishte Hutton mësimdhënies dhe të shkruar tekste, por ai gjithashtu ndërmori një studim vendin e zonës rreth Njukastëll për kryetar bashkie dhe korporata të qytetit. Në 1770 ai i prodhuar Plani i Newcastle dhe Gateshead që është paraqitur tani në Newcastle City Library. Dy vjet më vonë ai botoi Parimet e urave, një traktat mbi ekuilibrin e urave.

Shafto bindi Hutton ka ambicie më të mëdha se sa që një pedagog në Newcastle dhe kur një konkurs për postin e profesor i matematikës në Akademinë Ushtarake Mbretërore në Woolwich në Londër u njoftua, pas vdekjes së zotit Cowley, Hutton u bë një nga konkurrentët e njëmbëdhjetë . Maskelyne ishte një panel me detyrën për të zgjedhur kandidatin më të mirë për post dhe nuk kishte dyshim se Hutton ka treguar veten se është një klasë më lart pjesa tjetër në disa ditë e provimeve, ai u emërua më 24 maj 1773. Në vitin e ardhshëm, më 16 qershor, ai u bë anëtar i Shoqërisë Mbretërore. Ai më pas mori një diplomë nderi nga Universiteti i Edinburgut.

Hutton u bë redaktor i Ditari Zonja "në 1773 dhe vazhdoi të ndërmarrë detyrat e tij redaktuese për 45 vjet deri në 1818, nuk ka informacion në lidhje me rolin e tij si kryeredaktor. Gjëagjëzë shkruan në:

Redaktim i Ditari Zonja 'dhënë atij një mundësi për t'u bërë i njohur me talentet dhe eksperiencë e shumë individë zgjuar, të cilët ishin inproving veten në shkencë duke u përpjekur për të zgjidhur çështjet matematikore propozuar në Ditari i; ans si mundësi ndodhur, shumë prej tyre janë tërhequr nga diskriminimi i tij lloji nga errësirë, dhe vendosur në situata në të cilat ata janë jashtëzakonisht të dobishme për shoqërinë.

Në 1775 ai botoi pesë vëllime të ekstrakteve nga Ditari Ladies 'që kanë të bëjnë me:

... pjesë matematikore zbavitëse dhe poetik.

Ai filloi të publikojë letrat interesante në transaksionet filozofike e Shoqërisë Mbretërore. Në vitin 1776 ai botoi Një metodë e re dhe e përgjithshme për të gjetur të thjeshta dhe shpejt seri konvergjente dhe dy vjet më vonë, në të njëjtën Transaksionet ai botoi fuqi të shkarkuar dhe barut shpejtesine e balls top. Ai mori Medaljen Copley e Shoqërisë Mbretërore për këtë letër 1778. Ai gjithashtu llogaritur densiteti i thotë e tokës në bazë të Maskelyne 's dhënave nga Schiehallion mali në një llogari të Llogaritjet e bëra nga Hulumtimi dhe Masat e marra në Schiehallion në mënyrë që të konstatojë densitetit të thotë të Tokës (1779).

Në 1779 u bë sekretar i Hutton jashtme të Shoqërisë Mbretërore. Ai e mbajti këtë post për katër vjet përpara se të detyruar të japë dorëheqjen në 1783 nga Sir Joseph Banks, i cili ishte president i Shoqërisë 1778-1820. Kjo ishte një çështje për të ardhur keq që çoi në polemika të konsiderueshme në shoqëri. Bankat Hutton pohoi se kishte dështuar për të kryer detyrat e tij me efikasitet, por shumë në shoqëri mbështetur Hutton dhe mendonin se ai ishte në bankat fakt i cili nuk kishte arritur të menaxhojë punët e Shoqërisë kompetencë. Bankat u akuzua nga Fellows e përdorur autoritetin e tepërt dhe të qënit "despotik". Francis Maseres dhe Nevil Maskelyne ishin ndërmjet mbështetësve Hutton, ndërsa shumë të tjerë anonim shkruan pamflete në mbështetje të Hutton dhe kritike e Bankave.

Hutton ka vazhduar të publikojë libra, traktatet dhe gazetat. Në 1781 ai botoi matematike tabelat për Bordin e Longitude. Tryezave të tjera matematikore pas, një prej të cilave, botuar në 1785, përmban një hyrje e rëndësishme historike. Ai kishte një goditje e fatit të mirë e cila ishte për ta bërë atë një njeri i pasur dhe ne të japin kuotën e episod si dhënë në:

1786 Hutton filloi të vuajë nga çrregullime të mushkërive. Akademia Ushtarake Mbretërore ishte vendosur afër lumit dhe lagështi filloi të ndikojë është gjoks; Simpson paraardhësi i tij në fakt kishte vdekur nga një ankesë gjoks. Hutton vendosur pastaj në veprim, dhe bleu tokë në kodër në jug të lumit me pamje Woolwich. Atje ai ndërtuar vetë një shtëpi, por edhe të tjerët për të lënë. Nuk ka më shpejt ta kishte bërë këtë sesa ajo u vendos të lëvizë nga Akademia e lumit të lagësht hilltop. Një ndërtesë madhështore e re u ngrit, por, në sytë e George III, atraktivitetin e saj ishte prishur nga prania e shtëpive Hutton's. Këto ishin shitur për këtë arsye për të prishur kurorën që menjëherë ato, duke lënë Hutton me një fitim i majmë nga spekulimet e tij, e mjaftueshme për të garantuar të ardhmen e tij financiare. Kështu një paaftësi fizike kthyer atij të matematikës dhe keq-e shëndetit e bëri atë të pasur.

Hutton kthyer në tekstet e botuar. Aparat matës i përmbledhur u shfaq në 1784, Elemente të Seksionet konike në 1787 dhe në 1795, puna e tij më të famshme Fjalor matematike dhe filozofike në dy vëllime. Baron shkruan në:

Edhe pse u kritikua si paekuilibruar në përmbajtje, padrejtësisht të matur në ton, dhe nganjëherë u mungon gjykim, fjalor ka shërbyer si një burim me vlerë për historianët e matematikës.

Megjithatë Howson shkruan:

Kjo është një studim i shkëlqyer i matematikës, përfshin biografitë e Matematikanë shumë, dhe është një kontribut pionier në historinë e matematikës.

Vëllimin e parë duket në tema të tilla si: aritmetike përfshirë diskutimin e rrënjët katrore dhe kubike, aritmetik dhe gjeometrik progressions, interesin e përbërë, pozita e dyfishtë dhe permutations dhe kombinime; logarithms, algjebër përfshirë studimin e ekuacioneve kuadrate dhe Cardan - Metoda Tartaglia për kub Ekuacionet; Gjeometria e cila ndjek qasje në Euklidi 's Elemente; anketimit dhe seksione konik. Vëllimi i dytë përmban Njutonit 's qasje të njehsim diferencial dhe integral.

Syllabus të cilat ishte i mbuluar në Akademinë Ushtarake Mbretërore në Woolwich përcaktuar përmbajtjen e tij teksti Një kurs i matematikës për kadetë të Akademisë Ushtarake Mbretërore të botuar 1798-1801. Hutton famë si një shkrimtar i teksteve ishte i tillë që edhe para se kjo punë u shfaq gjëra të mëdha priteshin prej tij siç është treguar nga para-raportit pas publikimit në revistën e përmuajshme e gusht 1798:

Nga Dr Hutton talentet dhe përvojë të gjatë në profesionin e tij, ka çdo arsye të pritet që kjo nuk do të jetë vetëm një punë më të dobishme dhe të vlefshme, por do të zëvendësoj plotësisht çdo përshkrim tjetër të njëjtë.

Me shkrim të jetë një tekst për studentët në Akademinë në Woolwich, ajo u miratua edhe nga Shtetet e Bashkuara të Akademisë Ushtarake në West Point në veri të New York-ut. Kjo akademi u hap më 4 korrik 1802 dhe libri Hutton u miratua menjëherë për futje të parë e kadetëve, të mbetura tekst standard në Akademinë e deri në 1823.

Hutton në pension nga rang profesori i tij në Woolwich në 1807 në moshën shtatëdhjetë e një pension prej 500 në vit dhe shkoi për të jetuar në Bedford Row, London. Pak para vdekjes së tij ai ishte konsultuar për kthesa që duhet të miratohet për harqe për Ura e re në Londër, strukturën e propozuar ka semielliptical pesë harqe guri. Ndërtimi i urës filluan në 1824, vit pas vdekjes së Hutton. Ai kishte qenë i martuar dy herë dhe u shpëtuan nga dy vajza dhe një djalë. Hutton u varros në kërcim familjes në Charlton në Kent.

Baron jep këtë vlerësim të kontributeve Hutton në:

Hutton ishte një punëtor i palodhur dhe kontributet e tij matematikore, nëse joorigjinal, ishin të dobishme dhe praktike. Gjatë gjithë jetës së tij, ai kontribuoi assiduously në revista shkencore me shënime, probleme, kritika, dhe koment.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland