Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Witold Hurewicz

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 June 1904

Lodz, Russian Empire (now Poland)

6 Sept 1956

Uxmal, Mexico

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Witold Hurewicz 's ati ishte një punëtor i industrisë. Witold frekuentuar shkollën në një rus të kontrolluar Poloni, por me fillimin Luftës së Parë Botërore para se të kishte filluar shkollën e mesme, ndryshime të mëdha kanë ndodhur në Poloni. Në gusht 1915 forcat ruse të cilat kishin mbajtur Poloni për shumë vite u tërhoq. Gjermania dhe Austro-Hungaria mori kontroll më të madhe të vendit dhe të Universitetit të Varshavës ishte refounded dhe filluan të veprojnë si një universitet polak. Shpejt një shkollë të fortë të matematikës u rrit deri në Universitetin e Varshavës, me topologji qenë një nga temat kryesore. Edhe pse e dinte Hurewicz ngushtë topologji se ishte duke u studiuar në Poloni, ai zgjodhi të shkonte në Vjenë për të vazhduar studimet e tij.

Ai studioi nën Hans Hahn dhe Karl Menger në Vjenë, duke marrë një Ph.D. në vitin 1926. Hurewicz ishte dhënë një bursë Rockefeller i cili lejoi atë të kaloni vitin 1927-28 në Amsterdam. Ai ishte asistent i Brouwer në Amsterdam 1928-1936. Ai ishte dhënë studim të niset për një vit që ai vendosi të kalojë në Shtetet e Bashkuara. Ai vizitoi Institutin për Advanced Study in Princeton dhe pastaj vendosi të mbetet në Shtetet e Bashkuara dhe jo të kthehet në pozitën e tij në Amsterdam. Duke pasur parasysh luftës kërcënues në Evropë kjo ishte e qartë se një vendim i mençur.

Hurewicz punuar parë në Universitetin e Karolinës së Veriut, por gjatë Luftës së Dytë Botërore ka kontribuar në përpjekjet e luftës me hulumtimet në matematikë e aplikuar, në mënyrë të veçantë punën që ai bëri në servomechanisms në atë kohë ishte sekret për shkak të rëndësisë së tij ushtarake. Nga 1945 deri në vdekjen e tij ai punoi në Institutin e Teknologjisë të Masaçusetsit. Hurewicz vdiq duke u pakësuar një ziggurat (një piramidë meksikan) në një konferencë për shëtitje në Simpoziumin Ndërkombëtar mbi të topologji algjebrike në Meksikë. Në të është sugjeruar se ai ishte:

... një shembull i përkryer i absentmindedness, një dështim që ndoshta çoi në vdekjen e tij.

Punën e hershme Hurewicz ishte në teorinë e caktuar dhe topologji dhe:

... një rezultat i shquar i kësaj periudhe të parë [1930] është embedding tij topological e hapësirave te ndare metrikë në hapësira kompakte e (njëjta fundme) dimension.

Në fushën e topologji përgjithshme kontributin e tij janë përqendruar rreth teori dimension. Ai shkroi një teori të rëndësishme Dimensioni tekst të botuar në 1941. Një recensues shkruan se libri:

... është me të vërtetë një klasik. Ajo paraqet teoria e dimensionit për hapësirave ndashëm metrikë me atë që duket të jetë një përzierje e pamundur të thellë, qartësi, përpikëri, succinctness, dhe gjithëpërfshirës.

Hurewicz përmendet më të mirë për dy kontribute të shquar të matematika, zbulimin e tij të grupeve homotopy lartë në 1935-36, si dhe zbulimin e tij të sekuencat saktë në vitin 1941. Puna e tij çoi në algjebër homological. Ishte gjatë kohës Hurewicz si Brouwer 's asistent në Amsterdam se ai ka punuar në grupe homotopy lartë;:

... ide nuk ishte e re, por askush deri Hurewicz kishte ndjekur atë si duhet të kishte qenë. Hetuesit nuk presin shumë nga grupet e reja të informacionit, të cilat ishin qartazi commutative ...

Hurewicz kishte publikuar një tekst të dytë, por kjo nuk ishte deri në 1958 pas vdekjes së tij. Leksione mbi ekuacionet diferenciale të zakonshme është një paraqitje të bukur për ekuacionet diferenciale të zakonshme i cili përsëri pasqyron qartësia e të menduarit të tij dhe cilësinë e të shkruarit të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland