Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jeno Hunyadi

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 April 1838

Pest, Hungary

26 Dec 1889

Budapest, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jeno Huniadi 's ati ishte një mjek në Pest. Ai ishte në një gjendje të japin Jeno një arsim të shkëlqyer dhe ai kursyer asnjë shpenzim për ta bërë këtë. Jeno ishte sjellë deri në një shtëpi që ishte mbushur me muzikë dhe faktit se të gjithë muzikantët kryesor vizitues Pest do të jetë i mirëpritur atje, do të thotë se ai u rrit me një njohuri të thellë të muzikës. Ai ndoqi shkollën në Pest dhe mësuesit e tij të njohur shpejt se ai ishte dikush me talente të veçanta matematikore.

Ngjarjet Dramatike janë kryer në Hungari kur Huniadi ishte një djalë i ri. Revolucionare protestave që përfshin dhjetë mijë njerëz u zhvillua në Pest më 15 mars 1848. Reformat u kaluan por Hungaria u pushtua nga Kroacia dhe një ushtri hungareze ishte rekrutuar që ishte fitimtarë mbi pushtuesit. Megjithatë, pas kësaj forcat perandorake austriake sulmuar Hungarinë dhe mori Pest më 4 janar 1849. Qeveria hungareze transferuar në Debrecen dhe riorganizuar ushtrinë. Në pranverën e vitit 1849 ata ishin fitues dhe përzuri forcat perandorake jashtë. Hungaria shpalli pavarësinë më 14 prill 1849. Megjithatë, Habsburgët formuar një aleancë me ruset dhe ushtria e tyre të kombinuara mundi hungarezët. Një periudhë të vështirësive të mëdha ndjekur me shumë hungarezëve burgosur apo qëllua. Huniadi ishte e re të mjaftueshme për të shpëtuar nga më të keq të këtyre problemeve dhe ishte në gjendje për të vazhduar arsimin e tij në Pest.

Pas diplomimit nga shkolla e mesme, Huniadi hyri Kolegjin Teknik e Pest ku ai ka studiuar matematikë. Ai shpejt arritur një interes dhe aftësinë në subjekt që do të thoshte se ai ishte në gjendje të hulumtimeve matematikore, por burimet nuk janë në dispozicion në Pest për të lejuar atë për të lexuar zhvillimet më të fundit. Në 1857 ai shkoi për të studiuar jashtë vendit, duke shkuar të parë në Vjenë. Ndoshta më të frytshëm të të gjitha vizitat që ai kishte bërë ishte në Berlin, ku ekipi i shquar i Kummer, Borchardt, Weierstrass dhe Kronecker qenë pedagog. Ishte kurse leksion dhënë nga Kummer dhe Kronecker e cila kishte ndikim më të madh në Huniadi. Ai ishte gjithashtu i ndikuar shumë nga Clebsch dhe Hesse. Huniadi parashtruar tezën e doktoratës mbi teorinë e kthesa algjebrike në Universitetin e Göttingen në 1864 dhe në vitin e ardhshëm, pas tetë vjet larg nga Hungaria e tij të lindjes, ai u kthye në Pest. Ai u emërua si një dozent në Kolegjin Teknik në 1865.

Pas përpjekje e Hungarisë në pavarësi në 1849 kishte qenë i mundur, vendi ishte i kontrolluar nga Perandoria Habsburg. Megjithatë vendet që Perandoria u dobësuar nga konfliktet e jashtme gjatë dekadave në vijim dhe në kompromis të vitit 1867 Mbretëria e Hungarisë dhe Perandorisë Austriake u bë e pavarur brenda Monarkisë Austro-Hungareze. Disa hungarezët ishin të kënaqur me këtë marrëveshje, ndërsa të tjerët nuk kanë qenë dhe do të jenë të kënaqur me asgjë më pak se pavarësi të plotë. Ajo kishte një efekt pozitiv në klasat e mesme me përmirësimet në pozicionin ekonomik të vendit. Lidhur me këtë ka një nevojë për edukim dhe si pasojë një nevojë për të trajnuar mësuesit më shumë shkollë. Nivel matematike filloi të rritet në mënyrë të qëndrueshme dhe Huniadi kontribuar në këtë përmirësim.

Rózsa, në, përshkruan arsimim përmirësimin matematikore në Universitetin Teknik të Budapestit:

Geometrico Institutum-Hydrotechnicum - paraardhësit e universitetit - është themeluar në vitin 1782. Ajo gradualisht zhvilluar në Universitetin Teknik (themeluar në 1871) me të drejtën e lëshimit të diplomave. Që nga ajo kohë Matematikanë shquar si Huniadi, Julius Konig, Radosh Kürschák dhe kanë kontribuar në standard të lartë të arsimit matematike në Universitetin Teknik. Jetës shkencore dhe veprimtarinë e tyre mësimore prekur matematikore në të gjithë vendin dhe ka shtruar themelet e shkollës njohur ndërkombëtarisht matematikore në Hungari.

Në 1867 Huniadi u zgjodh për të Akademisë Hungareze të Shkencave, dhe dy vjet më vonë ai u bë profesor i matematikës në Universitetin Teknik. Ne duhet të shohim tani në kontributet matematikore që ai ka bërë.

Huniadi ka punuar kryesisht në tema gjeometrike dhe kontributin e tij nuk do të prodhojnë teori e re, por më tepër për të përmirësuar metodat e të tjerëve nga thjeshtimi i provave, duke gjetur prova elegante për të zëvendësuar ato jo-transparente, dhe duke i vënë në dukje rezultatet e palidhur në një suazë të përgjithshme. Në një letër të botuar në Crelle 's Journal në 1880 ai shpjegoi këndvështrimin e tij për lidhje e algjebër dhe gjeometri (shih për shembull):

... duke pasur parasysh se Gjeometria analitike është kryesisht një disiplinë gjeometrike, ajo është parë modeste autorit se kemi të bëjë jo çdo përpjekje për të deleguar rol kryesor në algjebër dhe analiza, konfuze do të thotë me fund, por që të jep qëllim kryesor "gjeometri" rëndësinë e tij e duhur. Ky pozicion është i mbështetur më tej me argumentin se në qoftë se ne bëjmë gjeometri qasje analitike nga fundi kundërt, ne mund të kryejnë gabim e reduktimit mësimit të gjeometrisë analitike me një koleksion të stërvitjeve në algjebër dhe analiza që me siguri do të shkojnë kundër frymës së shkencës.

Disa nga Huniadi më përcaktues për rezultate të rëndësishme shqetësim. Ata u regjistruan nga Muir në punën e tij të famshëm historia e përcaktues dhe disa më të rëndësishme janë paraqitur në.

Ne përmendur në fillim të këtij neni që Huniadi erdhi nga një të mirë ekonomike të familjes. Përmirësimin e pozitës në Hungari, pas kompromisit të vitit 1867 nuk ishte pa probleme e saj, megjithatë, dhe ka qenë kriza periodike financiare. Një nga këto ndodhën në 1873 dhe u largua Huniadi në vështirësi të rënda financiare, por ai kishte personalitet që do të vijnë me vështirësi të tilla me sensin e tij të paprekur humorit:

Ai i pëlqente të jetojnë në një atmosferë të dashur dhe miqësore dhe gëzonte bisedë mprehtë ndërsa të paturit e një disa gota verë.

Ai kishte probleme me zemrën, megjithatë, dhe pse ai ishte në gjendje të kontribuojë fuqishëm në shoqëri matematike (Mathematikai Társaság), një shoqëri joformale private për Matematikanë në Budapest, i themeluar në 1885, ai nuk jetoi për të parë të themelimit zyrtar të Boljait János Shoqëria matematike në vitin 1891.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland