Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Marie Georges Humbert

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 Jan 1859

Paris, France

22 Jan 1921

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Georges Humbert prindërit e tij nuk e dinte që ai ishte jetim, kur ai ishte shumë i ri. Ai ishte sjellë nga gjyshërit e tij në Franche-Comté, ku gjyshi i tij ishte një punëtor i industrisë. Gjyshërit e tij dërguar Georges në Kolegjin Oratorian e Juilly të bëhet një banor atje. Ai studioi klasike në Kolegjin, pastaj ai vazhdoi për të studiuar në Kolegjin Stanislas në Paris. Ai u diplomua nga ky kolegj në vitin 1877 dhe u rendit e para për hyrje në Ecole Normale Supérieur dhe shtatë për hyrje në Ecole Polytechnique në atë vit. Ai zgjodhi Ecole Polytechnique dhe pas diplomimit në vendin e dytë ai ka studiuar inxhinieri në Minierat Ecole des.

Pas diplomimit ai kaloi disa vite si inxhinier miniere. Posti i tij i parë në këtë rol e mori atë për të Vesoul, por pas kësaj ai shkoi në Paris ku, përveç punës së tij si inxhinier miniere, ai ka qenë i punësuar më shpejt të jetë një mësues në Ecole Polytechnique dhe Minierave Ecole des.

Humbert marrë një doktoraturë në matematikë në 1885 për tezën e tij Sur les courbes un de zhanër. Ai shkroi punë e rëndësishme e Aplikimit de la théorie des fonctions fuchsiennes à l'etyd des courbes algébraiques i cili u botua në vitin e ardhshëm. Puna e tij u njoh zyrtarisht, kur ai u dha Çmimin Poncelet nga Académie des Sciences në Paris në vitin 1891 dhe çmim nga Shoqëria frëngjisht matematike në 1893.

Martua me Marie Humbert Jagerschmidt në 1890 dhe në vitin e ardhshëm biri i tij, Pierre ishte lindur. Pierre Humbert u rrit deri në jetë një matematikan dhe ka një biografi në këtë arkivë. Georges Humbert's kënaqësi në lindjen e djalit të tij ishte jetëshkurtër, megjithatë, për gruan e tij vdiq në vitin 1892. Humbert martuar përsëri në 1900 dhe me gruan e dytë e tij Suzanne Lambert-Caillemar kishte dy fëmijë të mëtejshme.

Në 1893 ai u zgjodh në rolin e presidentit të Shoqërisë frëngjisht matematike dhe, dy vjet më vonë, ai u emërua profesor i analizave në Ecole Polytechnique. Në vdekjen e Hermite në 1901, Humbert u zgjodh për të plotësuar vendin e tij në Académie des Sciences. Në fakt kjo ishte shumë e përshtatshme për ai vazhdoi Hermite 's punojnë në teori numër dhe, çfarë është më tepër, e bëri këtë në një mënyrë shumë efektive prodhimin e kontributeve të rëndësishme. Ai u bë Jordan 's asistent në College de France në vitin 1904 duke pasuar në Jordani' s karrige në 1912.

Doktoraturës e tij zgjeruar Clebsch 's work on kthesa. Ai pastaj studioi Abel 's punë të cilën ai zhvillohet dhe vihet në një suazë gjeometrike. Kjo ishte si pasojë e drejtpërdrejtë e punës së tij duke përdorur funksionet abelian në gjeometrinë e cila fitoi për atë 1892 Académie des Sciences për çmimin e punës në Kummer sipërfaqeve. Si Costabel shkruan në:

Ai duke pasuruar analizë dhe i dha zgjidhje e plotë të dy pyetjet e madhe e transformimit të funksioneve hyperelliptic dhe të shumëzimit të tyre komplekse.

Ai gjithashtu, siç kemi theksuar më lart, zgjeruar punën e Hermite konsideron aplikime për teori numër gjatë gjithë jetës së tij.

Georges Humbert do të jetë më mirë i njohur sot, nëse fushën e matematikës në të cilën ai ka punuar kishin mbetur në favor. Që nga ajo është bërë tani thjesht diçka e një kuriozitet historik sesa matematikë përgjithshme, kontributi i tij është më pak e njohur. Ajo ka, megjithatë, tregojnë cilësinë e matematikës e tij se, pavarësisht nga kjo, emri i tij dhe rezultatet janë të njohura sot. Deri në njëfarë mase kjo është një pasojë e faktit se edhe pse ai ka punuar në një fushë të specializuar ai kishte një njohuri të gjerë të mrekullueshëm matematikës dhe rezultatet e tij formojnë lidhjet mes zonave.

Humbert ishte një njeri mjaft i respektuar i cili:

... ishte i mrekullueshëm talentuar jo vetëm në matematikë, por edhe në qartësinë e shprehjes dhe kultivimin intelektuale. Ai ushtruar një ndikim të madh dhe ishte në gjendje, me maturi dhe objektivitetin e tij, për të siguruar respekt për bindjet e tij fetare gjatë një periudhe prej disa armiqësi ndaj fesë në qarqet shkencore frëngjisht.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland