Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Hilda Phoebe Hudson

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

11 June 1881

Cambridge, England

26 Nov 1965

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Hilda Hudson ka lindur në një familje me talente të mëdha matematikore. Babai i saj ishte i thinjur William Henry Hudson (11 dhjetor 1838 - 21 shtator 1915) i cili ishte shkolluar në King's College London dhe St John's College, Cambridge. Në 1862 ai u emërua një Ligjërues matematike në Kolegjin St Catherine's, Cambridge dhe më vonë në Kolegjin St John's, Kembrixh ku ai mësoi 1869-1881. Ai ishte në vitin e fundit e mbajtjes lectureship matematike në Kolegjin St John's, kur vajza e tij Hilda Hënë Hudson ka lindur dhe menjëherë pas familja u vendos në Londër. William Hudson u emërua profesor i matematikës në King's College në Londër në 1882 mban postin deri në 1903. Gjatë kësaj periudhe të njëjtën ai ishte gjithashtu profesor i matematikës në Queen's College, Londër, duke mbajtur këtë post deri më 1905. Ndërsa ai mbajtur këto poste ai botoi vepra të tilla si Shënime mbi parimet e parë të dinamikës (1884); Në mësimin e algjebër elementare (1886), dhe mbi mësimin e matematikës (1893).

Nëna Hilda ishte gjithashtu një matematikan i cili e ka lexuar matematikës në Newnham College, Cambridge, kështu që ndoshta nuk ishte krejtësisht befasuese se William dhe gruaja e tij duhet të ketë pasur fëmijë me talente të shquar matematik i cili vazhdoi të studiuar matematikë në Kembrixh. Hilda kishte një vëlla më të vjetër, RWHT Hudson, i cili ishte i lartë në grindavec Tripos matematike në Kembrixh në 1898, ndërsa motra e saj ishte bracketed me grindavec 8-të në Tripos matematike te 1900. Në këtë kohë vetëm burrat ishin të renditur në provimin Tripos por gratë që u janë bërë ekzaminim i vetëdijshëm për vendin e tyre duke u thënë se ata ishin të vendosur në mes dhe n-të (n +1) njeri rr ose e barabartë me njeri n-të. Fakti se motra Hilda ishte bracketed me kuptimin e 8-të grindavec se ajo kishte ardhur 8-të barabartë midis nxënësve Klasa e parë.

Hilda hyrë Newnham College, Cambridge në 1900, vit në të cilin motra e saj u ul Tripos matematikore. Në provimet e 1903 ajo shkoi një vend më të mirë se motra e saj kur ajo ishte bracketed me 7-të do të thotë grindavec se ajo kishte ardhur 7-të barabartë midis nxënësve Klasa e parë, por, siç ishte ende zakon, arritja e saj nuk ishte ende zyrtarisht klasifikuar . Në vitin e ardhshëm, 1904, atje ishte tragjedi për familjen kur vëllai i Hudson Hilda vdiq në një aksident alpinizëm në Uells. Kjo e ndërpreu atë që kishte premtuar se do të jetë një karrierë mahnitëse matematikore me sipërfaqe quartic shkëlqyer Kummer librin e tij botohet nga Cambridge University Press në vitin e vdekjes së tij.

Pas largimit nga Cambridge, Hilda Hudson shkoi në Gjermani për një vit shpenzimet kohë duke studiuar në Universitetin e Berlinit me Shvarc, Schottky, Edmund Landau dhe të tjerët. Ajo u kthye në Kembrixh në vitin 1905 kur ajo u emërua si lektor në Kolegjin Newnham. Pas mbajnë këtë post për pesë vjet ajo u emërua Associate Research Fellow në Newnham. Në vitin 1912 Kongresi Ndërkombëtar i matematikanëve u mbajt në Cambridge, Angli. Në listën e pjesëmarrësve Hilda Hudson është radhitur si profesor shoqërues i ati i saj WHH Hudson, por në fakt ajo i dha një komunikimi të kongresit, duke qenë gruaja e vetme për ta bërë këtë.

Hudson ishte Associate Research Fellow në Kolegjin Newnham deri në fund të vitit akademik 1912-1913, por ajo kaloi këtë vitin e kaluar akademik në Bryn Mawr College, një kolegj privat gratë themeluar në vitin 1885 në Pensilvani, në Shtetet e Bashkuara. Charlotte Angas Scott, i cili kishte studiuar në Cayley dhe interesat e përbashkëta Hudson në gjeometrinë algjebrike, ishte shef i departamentit të matematikës atje. Kjo ishte një periudhë të mrekullueshëm produktiv për Hudson që të botuar letra e saj e parë në Proceedings of Mathematical Society në Londër në 1911, i ndjekur nga tre gazetat më 1912, dhe gjashtë gazeta më tema të tilla si transformime Kremones, kthesa qendror, çikë-pika, dhe algjebrike sipërfaqeve në 1913.

Pasi kaloi vitin akademik 1912-13 në Bryn Mawr, Hudson u kthye në Angli. Ajo u emërua si lektor në Institutin e West Ham teknike ku ajo ka punuar për katër vjet. Një monografi interesante që ajo të botuar gjatë kësaj kohe ishte Sundimtar dhe Compass në vitin 1916. Kjo ishte një punë:

... në të cilën [Hudson] përfshinte një shumë të gjeometrisë elegante në një ekspozitë të gjeresine dhe kufizimet e sundimtarit dhe busull ndërtimet.

Sigurisht Luftës së Parë Botërore filloi, ndërsa gjatë viteve të saj në Institutin e West Ham teknike dhe, ndërsa Lufta ishte ende duke u zhvilluar, Hudson u bashkua me Shërbimin Civil për të ndërmarrë punën për Ministrinë e ajrit. Në këtë pikë ajo tregoi shkathtësi e saj si një matematikan që punojnë në problemet matematike e aplikuar. Already ndërsa në West Ham Instituti ajo kishte punuar mbi problemet e probabilitetit aplikuar, dhe tani duke punuar për Ministrinë Air ajo publikuar dy gazetat në vitin 1920, njëri mbi fuqinë e struts anësore ngarkuarAeroplane, të tjera të telave IncidencaJournal Aeronautike .

Në 1919, pas luftës, kishte përfunduar, Hudson u emërua si asistent teknik në Parnell dhe kompanisë në Bristol. Pas dy vitesh ajo pension nga ky pozicion për të kushtojnë veten për të shkruar transformimet traktat Kremones në aeroplan dhe hapësirë, të cilat u botua në vitin 1927. Ajo dedikuar këtë punë të vëllait të saj të cilët kishin qenë aq të vrarë tragjikisht në vitin 1904. Semple përshkruan këtë libër në termat e mëposhtme:

Kjo ishte me të vërtetë vepër e madhe letrare e saj, arritja kulmore e shumë vite të hulumtimeve shkencore, në të cilën ajo u mblodhën në një llogari të lidhura të gjitha elementet thelbësore të asaj që ka qenë prej kohësh një fushë të kërkimit shkencor dhe në modë të plotësohet me një bibliografi të rëndësishëm (37 faqe dhe 417 artikuj) që mbulon gjashtëdhjetë viteve shtatëdhjetë e botime mbi këtë temë.

Gjatë viteve në të cilat ajo ishte shkrim i madh i saj traktat Hudson u kthye në publikimin në transformimet Kremones dhe algjebrike sipërfaqeve. Megjithatë ajo në thelb i dha dorë matematikë botuese pas traktat i saj është shfaqur në shtyp, me përjashtim për një përjashtim të dukshëm e cila ishte një artikull më Gjeometria Analitike, kurba dhe sipërfaqe në edicionin e 14-të të botuar në Encyclopaedia Britannica 1929.

Semple shkruan:

Miss Hudson ishte një matematikan i shquar, i dituri i madh dhe integriteti, dhe ajo ishte gjithashtu, gjatë gjithë jetës së saj të gjatë, një grua e idealeve të larta dhe të standardeve. Ajo do të mbahet mend gjatë nga bota matematikore për kontributet e saj në gjeometri dhe nga Newnham dhe Kembrixh si një nga alumni e tyre të shquar.

Ajo mori një numër i nderon shumë i rëndësishëm për kontributet e saj të shquar, duke përfshirë një Sc.D. nga Trinity College Dublin dhe një OBE në 1919.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland