Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Edwin Powell Hubble

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

20 Nov 1889

Marshfield, Missouri, USA

28 Sept 1953

San Marino, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Edwin Hubble ishte një njeri që ndryshoi pikëpamjen tonë të universit. Në 1929 ai tregoi se galaktikat janë duke u larguar nga ne me një shpejtësi në proporcion me distancën e tyre. Shpjegimi është i thjeshtë, por revolucionar: Universi po zgjerohet.

Gungëz ka lindur në Misuri në 1889. Familja e tij lëvizi në Çikago në 1898, ku në Shkollën e Lartë ishte premtuar, edhe pse jo të jashtëzakonshme, nxënës. Ai ishte më i shquar për aftësinë e tij sportive, duke thyer rekordin e Shtetit Illinois kërcejnë të lartë. Në universitet ai ishte edhe një sportist kryer luajtur për Universitetin e ekipit të basketbollit Chicago. Ai fitoi një bursë Rodos në Oksford, ku ai ka studiuar ligj. Kjo ishte vetëm pak kohë pasi ai u kthye në SHBA që ai ka vendosur të ardhmen e tij vë në astronomi.

Në fillim të 1920 gungëz luajti një rol kyç në krijimin e vetëm atë që galaktikat janë. Ishte e njohur se disa nebulae spirale (retë fuzzy e dritës mbi qiellin e natës) që përfshihen yje individuale, por nuk ka pasur konsensus mbi atë se nëse këtyre koleksioneve ishin relativisht të vogla të yjeve galaktikë brenda tona, "Kashta e Kumtrit" e drejtë që shtrihet në të gjithë qiell, apo nëse galaktikat këto mund të jenë të ndara, ose "ishulli universes ', si i madh si galaktikë tonë, por shumë më larg. Në 1924 gungëz matur distancën në mjegullnajë Andromeda, një copë toke të zbehta të dritës me diametër rreth njëjtën dukshme si hëna, dhe tregoi se ishte rreth njëqind mijë herë më larg si yjet më të afërt. Kjo duhej të jetë një galaktikë të veçanta, të krahasueshme në madhësi tonë Kashta e Kumtrit, por shumë më larg.

Gungëz ishte në gjendje për të matur distancat në vetëm një pjesë të vogël të galaktikave të tjera, por ai e kuptoi se si një udhëzues i përafërt se ai mund të marrë shkëlqimin e tyre të dukshme si një tregues i distancës së tyre. Shpejtësia me të cilën një galaktikë ishte duke ecur drejt apo larg prej nesh ishte relativisht e lehtë të matet për shkak të ndryshim Doppler e dritës së tyre. Ashtu si një tingull i një makine garash bëhet më e ulët si ajo shpejtesi larg prej nesh, kështu dritë nga një galaktikë bëhet redder. Edhe pse veshët tanë mund ta dëgjoni ndryshimin e katran e motorrit makinë garash sytë tanë nuk mund të zbulojë turn i vogël e kuqe e lehtë, por me një spektograf ndjeshme gungëz mund të përcaktojnë RedShift e dritës prej galaktikave të largëta.

Vëzhgimor dhënat në dispozicion për të gungëz nga 1929 ishte pa hollësira, por nëse udhëhiqet nga instinkti i frymëzuar apo pasuri të panevojshme të mirë, ai korrekt divined një përshtatje të drejtë mes të dhënave tregon pikat RedShift ishte proporcional në distancë. Që atëherë shumë më të përmirësuar të dhënave ka treguar konkluzion të jetë një tingull. Galaktikat janë të largohet prej nesh, dhe një tjetër, si Universi zgjerohet. Brenda relativitetin e pergjithshem, teoria e gravitetit të propozuar nga Albert Einstein në 1915, ishte përfundim i pashmangshëm që të gjitha galaktikat, dhe tërë universit, kishte ardhur në një Big Beng-ut, mijëra e miliona vjet në të kaluarën. Dhe kështu shkenca moderne e kozmologji ishte lindur.

Gungëz bërë zbulimet e tij të madh në teleskopi më të mirë në botë në atë kohë - 100 inch-teleskopi në malin Wilson në Kaliforni jugore. Sot emrin e tij kryhet nga teleskopi më të mirë kemi, jo në Tokë, por një observatori satelit rrotullohen rreth planetit tonë. Hapësirë gungëz teleskopi po vazhdon punën e filluar nga gungëz veten në hartën tonë universit, dhe duke prodhuar imazhe më të shquar të galaksive të largëta parë ndonjëherë, shumë prej të cilave janë në dispozicion nëpërmjet World Wide Web.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland