Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Pao-Lu Hsu

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 Sept 1910

Beijing, China

18 Dec 1970

Beijing, China

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Pao Lu Hsu 's emrit është transliterated nganjëherë si Xu Bao-lu, por forma ne kemi dhënë duket të jetë forma commonest. Familja e tij ka ardhur nga qyteti Hangzhou në liqenin e Provinca Zhejiang, por ai ishte i lindur dhe rritur në Pekinit. Prindërit e tij i takonte një familje mandarin dhe autorët shkruajnë:

Ndoshta për shkak të këtij sfondi ai foli "e zakonshme" apo "zyrtare" dialekt me një notë interesante butë.

Arsim Hsu shkollor ishte në Pekinit dhe ai nuk ka zgjedhur matematikë si një karrierë në këtë fazë, por më tepër ajo ishte kimi që ai vendosi të studiojnë në universitet. Në 1928 ai u regjistrua në Universitetin Yangjing për të studiuar kimi. Dy vjet më vonë ai vendosi të ndryshojë temë, për të ndryshuar universitete, dhe kështu ai shkoi në Universitetin e Tsing Hua për të lexuar për një diplomë në matematikë. Ai mori tij diplomuar nga Universiteti Tsing Hua në 1933 dhe pastaj kaloi në Departamentin e Matematikë Universitetin e Pekinit, ku ai ka qenë i punësuar si asistent.

Hsu kaluar provimet në 1936 në Universitetin e Pekinit dhe mori një bursë për të mundësuar atij për të vazhduar studimet e tij universitare në Britani. Ai kaloi katër vjet në Britaninë e kryesisht në University College, Londër, por ai gjithashtu kaloi disa kohë duke studiuar në Kembrixh. Sigurisht University College, Londër ishte një vend i shkëlqyer për Hsu për të studiuar si interesat e tij matematikore ishin në probabilitet dhe statistikat. Egon Pearson, pas retiral e babait të tij Karl Pearson si Galton Profesor i Statistikave, ka bërë Reader dhe u bë Shef i Departamentit të Statistikave të Aplikuara tre vjet përpara se Hsu arriti atje. Jerzy Neyman ishte emëruar në vitin 1934 kur ra Fisher zhvilloi Karl Pearson 's Galton Kryetari i Statistikave dhe ishte Shef i Departamentit të eugjenikë në University College. Lehman shkruan në:

Gjatë kësaj periudhe [at University College, Londër] Hsu shkroi një seri të shquar të letrave në konkluzion statistikor të cilat tregojnë ndikimin e fortë të Neyman-pika Pearson e parë.

Hsu para dy letra janë botuar në Kujtime Hulumtime Statistikore të cilat janë redaktuar nga Jerzy Neyman dhe Egon Pearson. Një fjalë atë që është e njohur tani si Behrens problemit Fisher, ndërsa Hsu dytë shqyrtoi problemin e estimators optimale e grindje në Gausit - model Markov.

Në 1938 Hsu, ndërsa ende ndërmarrje kërkimore për doktoratë e tij, deri edhe një pozicion si lektor në Egon Pearson 's Departamenti. Ai u dha shkallën e Ph.D. dhe pastaj atë të D.Sc. nga University College, Londër, në 1938 dhe 1940, respektivisht. Anderson, Chung dhe Lehman shkruani në:

Arsim] [Hsu's British formuar shije e tij në matematikë, ai preferoi të vështira dhe konkrete të përgjithshme dhe abstrakte.

Kjo është një koment shumë të drejtë në stilin e statistikave britanik gjatë kësaj periudhe, në krahasim me stilin në Evropën kontinentale.

Nga 1940 Kina u angazhuar në Luftën e Dytë Botërore luftën kundër pushtimit japonez dhe Britania ishte përfshirë në luftë kundër Gjermanisë. Hsu zgjodhi të largohet nga Britania për t'u kthyer në vendin e tij të Kinës, ku ai është emëruar si Profesor në Universitetin e Pekinit. Kjo ishte një periudhë e vështirë të madh dhe vështirësi për Hsu. Ai i përgjigjej me Neyman gjatë viteve 1943-44, i cili në këtë kohë ishte në Berkeley në Shtetet e Bashkuara, në lidhje me çështjet statistikore, por ai përmend në këto letra vuajtje e madhe se ai po vuante, veçanërisht vuajtje uria.

Është një nder i madh për vendosmërinë e Hsu për t'i përkushtohej statistikave që ai doli për të vazhduar studimin e tij gjatë këtyre viteve të vështira të luftës. Shumë e publikimeve të tij në analizën multivariate nga kjo periudhë tregojnë se ai kishte qenë i ndikuar fuqimisht nga ra Fisher ndërsa në University College. Rolin e tij në promovimin e përdorimit të teorisë matricës në statistikat duhet edhe të theksohen. Këto letra çuan në:

... pararojë të zhvillimit të teorisë matematike të analizës multivariate.

U bënë përpjekje për të marrë Hsu në Shtetet e Bashkuara. Në vitin 1945 ai arriti në SHBA vetëm në kohë për Simpoziumin e parë në Berkeley Probabiliteti dhe Statistika. Gjatë dy viteve të ardhshme ai mësim në Universitetin e Kalifornisë, Columbia University dhe Universiteti i Karolinës së Veriut, ku ai ishte ofruar një rang profesori bashkëpunëtor.

Pasi kaloi 1946-47 në Universitetin e Karolinës së Veriut në Chapel Hill, në vitin 1947 Hsu e tij u kthye në rang profesori në Universitetin e Pekinit. Një nga studentët e tij në Chapel Hill ka shkruajtur:

Në u këmbënguljen e Hsu për thjeshtësi të kombinuara me thellësinë e të kuptuarit, qartësia pa shmangien e vështirësive, dhe mbi të gjitha një angazhim të thellë dhe të dukshme, por i pashprehur për qëllimet më të larta dhe standarde të bursave që na tërhequr tek ai.

Anderson, Chung dhe Lehman përshkruajnë në (shih gjithashtu) personalitetit Hsu, veçanërisht gjatë këtyre viteve në Shtetet e Bashkuara:

Vendosja e standardeve edhe më të larta për punën e tij sesa për të tjerët, ai do të kalit kuptimin e tij kritik me një humor të butë tallës. Ai mund të punojë më feverishly kërkimore për magjitë, por përdoren për të vajtoj se interesat e ndryshme jetës konflikt me një mendje të vetme përkushtim të shkencës. ... Një hobi të veçantë u këndonin dramës muzikore të dinastisë Yuan me një grup të vogël connoisseurs shoqëruar me instrumente të lashta. pjesërisht për shkak të shëndetit të brishtë ai kurrë nuk u martua, por me sa duket erdhi afër saj.

Hsu kishte kthyer poshtë shumë oferta të pozitës, e veçanërisht tërheqëse një nga Uolld, nga universitetet në Shtetet e Bashkuara, por ai ka menduar se ai mund të jetë:

... pjesë e shoqërisë në zhvillim të ri në atdheun e tij.

Hsu kishte shëndetit të dobët nga viti 1950. Ai gjetën por punë jashtëzakonisht të vështirë që ai ndërmori solli një përsëritje në verën e vitit 1951 dhe i kaloi disa kohë në spital. Beteja e tij kundër sëmundjes është përshkruar në movingly Jiang dhe duan në:

Shqetësuar për shëndetin e tij, autoritetet në mënyrë të përsëritur me dije se do të shkojnë jashtë vendit për të shërohem. të gjitha sugjerimet e tillë u takua me refuzimin e sjellshme, ai këmbënguli për të vazhduar punën e tij ... Nga 1956 në shëndetin e tij u përkeqësua në mënyrë të qëndrueshme. Duke pasur vështirësi në lëvizjen rreth, ai ka punuar në shtëpi. me një dërrasë e zezë varur në mur të dhomës së tij, ai dha leksione për studentët e sipërme-klasë, studentët e diplomuar, dhe mësues të rinj, ai ishte përgjegjës për seminare dhe veprimtari të tjera akademike. Nga 1.960 t e hershme e tij shëndetësore është përkeqësuar deri në atë masë sa që ai mund të qëndrojë përpara një dërrasë e zezë për vetëm disa minuta para se ai duhej të ulen dhe të pushoni. Megjithatë mësimin e tij nuk pushon në atë kohë, as punën e tij të pushojë nën kushte tejet të vështira në vitet e mëvonshme. Ajo ishte vetëm një muaj para vdekjes së tij se dorëshkrimin e tij në marrëdhëniet midis projektimit eksperimental dhe teori algjebrike coding ishte përfunduar më në fund, duke qenë trashëgimi e tij të fundit. Gjetur pranë shtratit të tij ditë pas vdekjes së tij ishin të shtyllave të dorëshkrimeve që të shërbejë si një dëshmi për qëndresë mbinjerëzore, me të cilin ai e ushtruar vetë gjatë një periudhe prej më shumë se 20 vjet ...

Hsu vdiq në shtëpinë e tij në kampusin e Universitetit të Pekinit në vitin 1970. Ai kishte publikuar një total prej 40 dokumenteve matematikore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland