Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Sir Fred Hoyle

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 June 1915

Bingley, Yorkshire, England

20 Aug 2001

Bournemouth, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Fred Hoyle 's prindërit ishin Ben Hoyle dhe Mabel Pickard. Mabel ati i kishte vdekur kur ajo ishte një fëmijë i vogël. Si një vajzë e re ajo ka punuar në një fabrikë në Bingley dhe kishin ruajtur deri para të mjaftueshme për të studiuar muzikë në Royal Academy of Music në Londër. Pas trajnimit atje ajo vendosi të mos e kryer, por ajo mësuar muzikë në shkolla para se të martoheshin Ben. Si Mabel, Ben kishte punuar në një fabrikë. Ai kishte qenë i detyruar të lënë shkollën në moshën njëmbëdhjetë që familja e tij ishin shumë të varfër në mbështetje të arsimit e tij më.

Prindërit Fred bleu 4 Milnerfield vila në periferi të fshatit Gilstead në Yorkshire jug në vitin 1910 dhe ata ishin që jetojnë atje, kur Lufta e Parë Botërore shpërtheu në vitin 1914. Fëmijën e tyre e parë ishte Fred i cili ka lindur në 4 Milnerfield Villas vetëm para se babai i tij ishte rekrutuar në ushtrinë britanike, duke zgjedhur për t'u bashkuar Machine Gun Corps. Quite pse ai zgjodhi këtë është e qartë për shanset e mbijetesës janë jashtëzakonisht të pakta dhe një mund të kenë menduar se, me një grua dhe fëmijë të vogël, ai do të janë përpjekur për të maksimizuar shanset e tij. Natyrisht ai nuk e mendoj në këtë mënyrë, dhe kundër të gjitha shanset që i shpëtuan luftës. Kjo ishte një kohë tejet të vështirë për nënën Fred, që kishte për të çuar fëmijën e saj të rinj në rrethana të vështira, duke jetuar në frikë të vazhdueshme se ajo do të marrë një letër duke i thënë asaj se burri i saj ishte vrarë. Mabel fituar një para pak duke luajtur piano për filmat e heshtur në kinema Bingley. Ajo gjithashtu ka dhënë Fred me arsimin e tij të hershme, në mësimdhënie të veçantë atë numër.

Pas Luftës së Parë Botërore përfundoi, Ben kthyer në jetën civile dhe ai ngriti një biznes leckë (që kanë të bëjnë veçanërisht në leshi) në Bradford, qyteti më i afërt i madh. Në biznesin e parë e bëri mirë dhe në vitin 1920 ajo u vendos të dërgojë Fred në një shkollë të vogël privat. Megjithatë ka pasur një rënies së shpejtë të biznesit në përgjithësi në 1921 dhe nga koha që Fred filluar shkollën e biznesit babait të tij leckë vuante keq. Fillimin e edukimit shkollor Fred shënoi fillimin e një kohë e vështirë:

Midis moshës pesë dhe nëntë, unë kam qenë gjithmonë në luftë me sistemin arsimor. Babai im gjithmonë të shtyrë gjykimin nënës sime në disa krizat në fillim të karrierës sime arsimor, sepse ajo ka qenë një mësues veten ... ngjarje do të sugjeroja që nëna ime ishte tepër tolerant ndaj kokëfortësi tim. Por, pikërisht për shkak se ajo kishte qenë një mësues veten, nëna ime mund të shihni se kam bërë hapa më të mirë kur unë u la vetëm.

Fred vetëm ndoqi një shkollë private për disa javë para se në korrik 1921 i ati i tij ka vendosur të heqë dorë përkohësisht nuk biznesin e tij dhe të shkojë në pëlhurë Rayleigh në Essex. Fred ka hyrë në një shkollë pranë Thundersley dhe e bëri menjëherë miq me një shok klase. Palë ka punuar një mënyrë për të luajtur njeri i çrregullt, por para se ata të kishin mundësi shumë të provoni skemë e tyre jashtë familjes Fred u kthyen në Gilstead në nëntor 1921 dëgjuar se ka pasur probleme me njerëzit të cilët kishin lënë shtëpinë e tyre. Në shtëpi, Fred u kthye në shkollën e tij të parë në janar 1922:

Unë u kthye në të njëjtën shkollë private si më parë, por unë nuk u kthye më një fëmijë të pafajshëm të përgatitur që të ketë njohuri relevante derdhur në kokën time nga beldame vjetër i cili u zhvillua.

Në mars Fred vënë skemë e tij në praktikë dhe mungesa pa arsye, ndërsa prindërit e tij besonin se ai ishte në shkollë, shkollë besonin se ai ishte i sëmurë në shtëpi. Pas disa muaj prindërit e tij të gjetur se çfarë po ndodhte, por ai ishte i lejuar për të zgjedhur një shkollë të re në vend të kthimit. Ai vendosi të marrë pjesë në mëngjesit Rruga Shkolla në Bingley por ai ka kryer mjaft dobët në analizat që u kryen. Kjo ishte fort të habitshme që ai e kishte shmangur shkollë shumicën e kohës deri atëherë, dhe së shpejti ai përsëri ishte shmangur shkollë pjesërisht përmes sëmundje e vërtetë dhe pjesërisht nëpërmjet kinse të keq gjatë dimrit të 1923-24.

Megjithë përpjekjet e tij për të shmangur formal të arsimit Hoyle ka treguar interes në edukimin e tij. Ai lexoj librin e kimisë e cila i takonte babait të tij dhe gjeti një interes në objekt i cili do të zgjasë një jetës. Megjithatë problemet e mëngjesit Road Shkollën e bëri një veprim tjetër dhe ai filloi të shkojnë në shkollë Eldwick nga shtatori 1924. Pas pak Hoyle humbura nga një bursë për shkollën e ciklit të lartë, një thirrje hyri dhe ai me scraped fillim studimet e tij në Bingley Grammar School në shtator 1926. Lufta e tij me sistemin e arsimit të kishte përfunduar, dhe edhe pse ka ende shumë probleme të arsimit përpara, ai tani iu arsimit me një qëndrim shumë më pozitiv.

Në 1927 qyteti bibliotekës Bingley fituar një kopje të Eddington 's Yjet dhe atomet dhe Hoyle lexoni atë zellshëm. Deri në fund të vitit të tij të parë në Shkollën Grammar, ai kishte përparuar nga posti i tij hyrja e 16-të në klasë të lartë klasës. Interesin e tij në kimi e vazhdueshme dhe si ai neared fund të karrierës së tij shkollor ai vendosi të shkojë në Leeds University për të studiuar kimi atje. Duke provimeve bursë në shtator 1932 ai mezi e humbura jashtë. Në pamundësi për të studiuar në universitet pa një bursë, ai u kthye në Bingley Grammar School, por në vend të punës në mënyrë të vazhdueshme përmes vit me qëllim të fitimit të një bursë për të Leeds në përpjekjen e dytë, Hoyle vendosur të synojnë në një bursa Universitetin Kembrixh. Ishte një skeme ambicioze, por e ndjeu që ai të paktën do t'i japë atij praktikë në marrjen e provimeve të tillë.

Bingley Grammar School vërtetë nuk kanë burimet e mësimdhënies për të sjellë Hoyle me shpejtësi deri në standardin Kembrixh bursa, por mësuesit e matematikës nuk e tij shumë të mirë dhe i dha atij mësimet në shtëpinë e tij. Hoyle u ul provimeve bursë në Kolegjin Emmanuel Kembrixh në dhjetor 1932:

Në qoftë se një mrekulli ka ndodhur dhe kam fituar diçka në Kembrixh, mirë dhe i mirë. Do të jetë i gatshëm për të pranuar atë, por qëllimi im të vërtetë ... ishte që të provojë veten se përpjekjet e tre muajve të fundit kanë përmirësuar vërtet standardet e mia.

Performancës Hoyle ishte e mirë në fizikë dhe kimi, por, siç pritet, përgatitja e tij për matematikën ishte i dobët dhe letër matematikë zvarritur atë poshtë. Ai humbi standarde bursë por vendosi të marrë provimet në bursë Pembroke College, Cambridge mars 1933. Këtë herë ishte më mirë punën e tij dhe ai ka bërë standard bursa, por Kolegji nuk ka bursa për të gjithë ata që bënë standard, dhe Hoyle humbur përsëri jashtë. Megjithatë, ai tani mund të merrni në Kembrixh, duke fituar një bursë në konkurs bursë Yorkshire dhe ai ishte i suksesshëm në këtë në verën e vitit 1933, tani me matematikë, si subjekt e tij më të mirë.

Në vjeshtë të vitit 1933 hyri Hoyle Emmanuel College, Cambridge, duke synuar për të lexuar për një diplomë në shkenca. Tutori i tij ishte një matematikan, rob lufte i drurit, i cili i tha atij në takimin e tyre të parë që matematika e tij nuk ishte mjaft e mirë për të lexuar për një diplomë në shkenca kështu që ai e këshilloi që të marrë pjesë Hoyle I Tripos matematike që do të vinte atë në një pozitë të mirë për të studiuar shkenca pasi që me një argumentim më të mirë në matematikë. Pra Hoyle e filloi kursin një vit matematikë, duke hyrë në nivelin e fundit të derdhet ngadalshëm. Synimi i tij ishte për të marrë vetë në mes të derdhet ngadaltë nga koha mori Pjesa I Tripos matematike dhe në të vërtetë ai e arritur më të mirë se ky, sepse ai ishte në tremujorin e lartë të këtij lumë ngadaltë deri në fund të vitit një.

Duke arritur qëllimin e tij në matematikë, ai do të ishte e natyrshme për Hoyle të hyni në kursin e shkencës si ai e kishte menduar. Megjithatë, ai ishte gjithmonë një të rritet në një sfidë dhe ka përparuar aq mirë, ishte e natyrshme për të që të pyes veten sa më të lartë se ai mund të rritet në matematikë. Ka qenë një tjetër argument i cili i tha atij për të vazhduar me matematikë e cila ishte se shkencëtarët e madhe Kembrixh si Newton, Maxwell, Kelvin, Eddington dhe Dirakut kishte të gjitha Matematikanë qenë. Ai vendosi që të vazhdoni dhe hyri në vitin e tij të dytë të studimit të matematikës në fund të derdhet shpejtë. Përsëri ai përparuar mirë dhe i dha fund viti edhe në gjysmën e parë të klasës.

Hoyle u mësoi nga disa njerëz të shquar, ndërsa ai ishte një universitare në Kembrixh. Për shembull lindur mësoi atë mekanikën kuantike, relativitetin Eddington mësoi atij të përgjithshëm, dhe ai u mësoi edhe nga Dirakut. Ajo u vu në krye dhjetë kur ai mori Tripos matematike në 1936 dhe u nderua me Çmimin Mayhew si studenti më të mirë në matematikë e aplikuar. Vazhdojnë të studiojnë në Kembrixh, studimin e tij ishte e mbikqyrur nga Rudolf Peierls dhe karrierën e tij doli nga fuqia në fuqi me dhënien e çmimit Smith krye në 1938 dhe pastaj, me Peierls dhe RH Fowler, si gjyqtarët, ai u shpërblye me një ekspozitë të Goldsmith prestigjioze të. Nga kjo kohe ai ishte duke u mbikqyrur nga Maurice Pryce i cili mori kur Peierls shkoi në karrige të Aplikuara Matematikë në Birmingham. Në vitin 1939 Hoyle ka publikuar një letër të madh në Elektrodinamika kuantikeProcedura e Shoqërisë filozofike Kembrixh. Edhe pse Hoyle kishte përfunduar punën për një Ph.D. deri në atë kohë ai u bindën nga Pryce të mos dorëzuar (Ph.D. është e re në Kembrixh dhe Pryce nuk e miratojnë atë).

Edhe pse hulumtimet e tij ishte në matematikë e aplikuar, ajo ishte me problemin e accretion e gazit nga një trup i madh që gravitating Ray Lyttleton diskutuar me atë se interesat Hoyle u kthyen në drejtim të problemeve matematikore në astronomi. Me gjithçka do rrugën e tij, me zgjedhjet për një të Bursës në St John's maj 1939 për të punuar për shkatërrim beta dhe merr një çmim shumë prestigjioz nga Komisioni për Ekspozita e 1851, karriera e tij u vu befas në pritje me shpërthimin e Luftës së Parë Botërore II:

Luftës do të ndryshojë çdo gjë. Kjo do të shkatërronte tim krahasues pasuria, ajo do të përtypë mirë periudhën e mia krijuese, ashtu si unë është gjetur këmbët e mia në hulumtim.

Menjëherë pas shpërthimit të luftës Hoyle martuar Barbara Klark në 28 dhjetor 1939. Ata kishin një djalë Xhefri (Hoyle, me të cilën do të ketë disa botime të përbashkëta) dhe një vajzë Elizabeth. Gjatë luftës ka punuar për Hoyle Admiralty në radar, duke e bërë më të madhe të kësaj pune në Nutbourne. Ai kishte pak kohë për kërkime në astronomi, por bashkëpunim ka vazhduar me Lyttleton kur doli e mundur (me rastin e që, kur ai e kishte lënë në vitin 1942 për lindjen e fëmijës së tij të parë Xhefri). Gjatë kohës së tij me Hoyle Admiralty punuar me Hermann Bondi dhe Thomas Gold dhe ai diskutoi astronomi me ta në momente të lirë. Këto tre më vonë do të propozojë "kozmologji të qëndrueshme-shtetërore", për të cilat Hoyle është ndoshta më i njohur.

Në 1944 ai vizitoi Shtetet e Bashkuara për shkak të punës së tij në radar dhe ndërsa ai ka punuar se çfarë po ndodhte me projektin bombë atomike. Kjo solli atë të mendojë e reaksioneve bërthamore, dhe nga kjo erdhi një nga idetë e tij më të rëndësishme për mënyrën se si janë krijuar elemente. Ai u kthye në Kembrixh në fund të luftës si një Ligjërues i vogël në Matematikë. Detyrat e tij të mësimdhënies do të japë një kurs gjeometri mekanikës statistikore dhe një kurs në 1945-46. Në vitin 1945 ai botoi Në integrimin e ekuacioneve përcaktimin e strukturës së një ylli që diskutohet mënyra më e dobishme për integrimin ekuacionet e ekuilibrit yjor. Në pranverën e vitit 1946 ai i shkroi letër e tij të rëndësishëm që është zhvilluar nga idetë që ai kishte lidhje me krijimin e elementeve Sinteza e Elemente nga hidrogjenit i cili u shfaq në Shënime mujore e Royal Astronomical Society.

Pas tre vjet si Lektor i vogël në Matematikë, Hoyle u gradua në Ligjërues në matematikë në Kembrixh dhe mbajtje dhënë. Ai ndaloi gjeometri mësim, mësimdhënie në vend kurse mbi Energjinë Elektrike dhe magnetizëm, dhe Termodinamika. Varg e tij e publikimeve të zgjerohet me punime mbi tema shumë të ndryshme dhe në nivele të ndryshme. Në 1948 ai botoi dy gazeta të kozmologji qëndrueshme-shtetërore. Masa e tij e parë në shpjegimin e shkencës në një audiencë të përgjithshme erdhi në vitin 1950. Ai transmetohet pesë astronomi leksione mbi Programin e tretë (i quajtur tani Radio 3). Këto kanë qenë jashtëzakonisht popullore dhe ishin të përsëritura shpesh, me versionet që transmetohen në Shtetet e Bashkuara dhe një Natyra librin e universit është botuar në bazë të leksioneve. Kjo ishte e fundit të këtyre pesë ligjëratave që Hoyle shpikur fraza "Big Bang" për krijimin e universit. Edhe pse tani pranuar nga shkencëtarët më të madhe, afat në të vërtetë kishte për qëllim të jetë një përshkrim i sollën teori krijimit që Hoyle nuk e pranoni.

Në 1957 Hoyle botuar romanin e tij të parë science fiction cloud Zi që të arritur lavdërim shumë dhe ka që të bëhet një klasike (rreth një duzinë nga librat e 40 e tij kanë qenë në science fiction):

... shkroi [science fiction] me sukses për më shumë se tre dekada, duke fituar një pas devotshëm. Tetor romanin e tij më e famshme ishte 'i parë është tepër vonë', në të cilin Britania dhe Hawaii mbeten në vitin 1966, Amerika po kaloi përsëri në shekullin e 15-të dhe Bashkimi Sovjetik ekziston në një kohë të ardhme, kur sipërfaqja e Tokës është një pjatë prej qelqi.

Hoyle gjithashtu shkroi një serial televiziv për Andromeda dhe luajnë fëmijëve 'Raketa në Arusha e Madhe'. Kur kjo është bërë në vitin 1962 në Teatrin Mermaid, një kritik ka shkruar: "Rrallë mund të mumbo shkencor-jumbo kanë rrahur në mënyrë bindëse." Ky shkrim, Hoyle besuan, plotësuar punën e tij serioz, në mes të cilave ai do të ndalet për të kënaq në atë që ai e quajti "fantasies çuditshëm." Ai ishte i bindur se zbulimet e vërtetë të rëndësishme ishin më shumë të ngjarë të vijnë nga një stërvitje e imagjinatës krijuese.

Ai u bë Plumian Astrofizika dhe Profesor i Filozofisë Natyrore në 1 tetor 1958 pas Harold Jeffreys në pension, një pozicion të cilin e ka mbajtur derisa ai dha dorëheqjen në vitin 1972. Gjatë qëndrimit të tij të kryesojë vazhdoi të botojë vepra shumë të rëndësishme të tilla si puna e tij bashkëpunuese me William Fowler, cosmochronology bërthamore i publikuar në 1960 në analet e fizikës e cila përshkruan se si vërejtur e treguesit bollëkun e Izotopet e ndryshme të uraniumit dhe torium mund të përdoren për të përcaktuar një kohë cosmical-shkallë. Hoyle themeluar në vitin 1966 Instituti i njohur i teorike Astronomi në Kembrixh dhe ishte drejtor i saj deri më 1972.

Ngjarjet që çuan deri në dorëheqjen e Hoyle nga Kembrixh në vitin 1972 janë shpalosur në. Ai shpjegoi arsyet e tij në një letër për të Lovell (shih):

Unë nuk shoh ndonjë kuptim për të vazhduar në luftim në një fushë beteje ku nuk mund të shpresojnë për të fituar. Sistemi Kembrixh është projektuar në mënyrë efektive për të parandaluar një kurrë krijimin e një politike të drejtuara - Vendimet e rëndësishme mund të jetë i mërzitur nga keq-informuar dhe të motivuar politikisht komisione. Për të qenë efektiv në këtë sistem duhet për të shikuar ndonjëherë kolegët e dikujt, gati si një sistem spiun Robespierre. Nëse e bën këtë, atëherë sigurisht pak kohë i është lënë për çdo shkencë e vërtetë.

Pas kësaj ai bëri shtëpinë e tij në liqenin e Qarkut, por ai vazhdoi të dalë me interesante, dhe shpesh të pazakonta, teorive të tilla si ato në lidhje me Stonehenge, panspermia (që origjinën e jetës në tokë duhet të ketë përfshirë qelizat të cilat arriti nga hapësira), darvinizmit , paleontologji, dhe viruset nga hapësira. I [EFR] ishte me fat të mjaftueshme për të dëgjuar Hoyle flasim për teorinë e tij se Stonehenge ishte ndërtuar si një eklips parashikues. Ky ishte një diskutim frymëzues e cila, si ajo pjesë e punës Hoyle's, të vërtetë bëri një mendojnë për gjërat në një dritë të re. Hoyle vazhdoi të botojë deri në fund të jetës së tij me Matematika e evolucionit të botuar në 1999 dhe Qasje të ndryshme të Kozmologji: Nga një Universit statik me Big Bang drejt Reality (me shkrim së bashku me G Burbidge dhe Narlikar) u botua në vitin 2000.

Hoyle marrë nderon shumë. Ai ishte knighted në vitin 1972. Ai u zgjodh në akademi dhe mësoi shumë duke përfshirë shoqëritë e Shoqërisë Mbretërore të Londrës (1957), Akademia Kombëtare e Shkencave të Shteteve të Bashkuara të Amerikës (1969), American Philosophical Society (1980), Akademinë Amerikane të Arteve dhe Shkencave (1964) dhe irlandez Royal Academy (1977). Ai mori shumë nderon duke përfshirë: Kombet e Bashkuara Kalinga Çmimi në 1968, Medaljen e Artë e Royal Astronomical Society in 1968, Medaljen e Brus nga Shoqëria Astronomical e Paqësorit në vitin 1970, Medaljen Mbretërore të Shoqërisë Mbretërore në vitin 1974, Dag Hammarskjöld Medalja e artë, Schwartzchild Karl Medaljen, Çmimin Balzan në 1994, dhe Çmimin Crafoord dhënë nga Akademia Mbretërore suedeze e Shkencave në vitin 1997. Tipike e citate ai ka marrë për çmime të tillë ishte ajo e Medaljen Royal i cili thotë se tij:

... prodhimit të mëdha e ideve të njihen menjëherë si të vështirë për astronomët në përgjithësi ... popullarizimin e shkencës astronomike e tij mund të përgëzoi ngrohtësisht për stilin përshkrues përdoret dhe ndjenjë entuziazmi rreth subjektit të tij që ata të kenë sukses në përcjellë.

Wickramasinghe shkruan në:

... Hoyle kërkuar për t'iu përgjigjur disa nga pyetjet më të mëdha në shkencë: Si e ka origjinën Universi? Si ka filluar jeta? Cilat janë fatit përfundimtar të planetet, yjet dhe galaktikat? Më shumë shpesh se nuk ka zbuluar përgjigjet pyetjeve të tilla në vendet më të padyshimtë. Për shembull ai zbuloi se yjet e fshehtë se si evoluojnë vë në një pronë të caktuar të bërthamës të karbonit, një pronë (një rezonancë) se nuk u zbulua deri Fred vetë u vunë në dukje nevojën e tij absolut.

Fred besonte se, si rregull i përgjithshëm, zgjidhje të problemeve të mëdha të pazgjidhura është dashur të kërkuar me zbulimin e hipotezave radikale, ndërsa në të njëjtën kohë nuk i tradhton edhe-tools vërtetuara shkencore dhe metodat. ...

Fred Hoyle nuk kishte respekt për kufijtë midis disiplinave shkencore të cilat janë artificiale konstruktet shoqërore që shpesh u ndal në mënyrë të kuptuarit e duhur të kozmosit. Universi nuk respekton dallimet midis fizikës, kimi dhe biologji, ai do të thoja, dhe karrierën e tij në astronomi përqafuar në mënyrë progresive të gjitha këto disiplina.

Martin Rees ka shkruar këtë shpërblim:

Njohuritë Hoyle's jetëgjatë në yje, nucleosynthesis, dhe shkallë të madhe-universit renditet ndër arritjet më të mëdha të 20-të-astrofizika shekulli. Për më tepër, teoritë e tij ishin unfailingly stimuluese, edhe kur ata provuar rastit. Ai do të mbahet mend me mirënjohje dua jo vetëm nga kolegët dhe studentët, por nga një komunitet shumë më të gjerë që e njihnin atë nëpërmjet bisedimeve të tij dhe shkrimet.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland