Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Alston Scott Householder

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 May 1904

Rockford, Illinois, USA

4 July 1993

Malibu, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Shtëpisë Alston kaloi fëmijërinë e tij në Alabama, ku familja e tij kishte lëvizur pak, pasi ai ishte i lindur. Pas ndjekur shkollën, ai hyri në Northwestern University në Evanston, Illinois ku ai studioi filozofi, duke marrë BA e tij në 1925. Ai pastaj shkoi në Cornell University në Ithaca, New York, ku ai vazhdoi studimet e tij të filozofisë, duke marrë MA e tij në vitin 1927.

Zot shtëpie atëherë mësoi matematikën në një numër vendesh të ndryshme dhe filloi të punojë për të doktoraturës së tij në matematikë. Ai u dha një Ph.D. nga Universiteti i Çikagos në vitin 1947 për një tezë mbi gur e variacioneve. Megjithatë interesat e tij ishin duke shkuar në drejtim të aplikimeve të matematika, sidomos aplikimet e matematikës të biologjisë.

Nga 1947 shtëpie kaloi tetë vite që punojnë në biologji matematike si një anëtar i Komitetit për matematike Biologji në Universitetin e Çikagos. John Hearon, pasi në pension nga Instituti Kombëtar i Shëndetësisë, shkroi të punës së shtëpisë së gjatë kësaj periudhe:

Hipoteza, hamendje dhe teori paraprake fluturonin në të gjitha drejtimet dhe ka pasur një periudhë të eksitohet madh. Në mes të kësaj, për çdo zonë të cilën ai vetë iu drejtua shtëpisë solli organizimin dhe systemisation. Ai ishte atëherë, dhe për disa vite për të ardhur, një grup i vetëm i trajnuar zyrtarisht si një matematikan. Ai tregoi. Ai solli në çdo problem ai ndërmori bashkim, shumica e metodës dhe, në fund, thjeshtësi.

Edhe pse kjo punë të shtëpisë biologji matematike pushtuan për një periudhë relativisht të shkurtër të karrierës së tij, ai ka shkruar 33 letra në temë dhe një monografi matematike biofizikë i Sistemit nervor qendror shkruar së bashku me Herbert D Landahl dhe publikuar në 1944. Libri është:

... një ekspozitë dhe një zgjerim të punës e cila, në një masë të madhe, ishte bërë nga vetë autorët drejt krijimit të një neuropsikologjike matematike.

Në 1944 Komiteti i shtëpisë u nis për matematike Biologji dhe u përfshi në përpjekjet e luftës. Në 1946, pas përfundimit të luftës, Divizioni i shtëpisë u bashkua Matematika e Oak Ridge National Laboratory. Këtu ai ndryshoi temë, duke lënë pas interesin e tij kërkimore e biologji matematike dhe lëviz në analizën numerike e cila ishte rritur në rëndësi për shkak të përparimeve në kompjuter. Nuk është çudi që ka një hendek në të dhënat pjellor për botim shtëpisë, ndërsa ai u bë një ekspert udhëheqës në këtë fushë të re. Ai e filloi botimin në këtë temë të re me disa metoda numerike për zgjidhjen e sistemeve të ekuacioneve lineare e cila u shfaq në vitin 1950.

Edhe para se këtë botim të parë në analizën numerike, zot shtëpie ishte emëruar shef i Panelit Matematika e Oak Ridge Laboratorin Kombëtar në 1948. Ky rol me siguri nuk e ka penguar atë të marrë një rol udhëheqës në kërkimin në analizat numerike në përgjithësi dhe në algjebër lineare numerike në veçanti. Wilkinson ka shkruajtur:

Në vitet 1950 e njohurive tona të kësaj teme ishte në një gjendje tepër kaotike. Një numër të madh të ishte zhvilluar algoritme por asnjë studim sistematik të tyre ndër-marrëdhënie të kishte ndërmarrë. Kjo është kryesisht për shkak të punës së shtëpisë se rendi ka dalë nga ky kaos. Në një seri të shquar të letrave të klasifikuara ai efektivisht algoritme për zgjidhjen e ekuacioneve lineare dhe eigensystems informatikë, duke treguar se në shumë raste në thelb të njëjtën algorithm ishte paraqitur në një varietet të madh të algoritme sipërfaqësore mjaft të ndryshme. Klasifikimi rezultuar bërë të mundur për t'u përqëndruar në vijat më fitimprurëse të kërkimit shkencor dhe në këtë mënyrë punën e tij është drejtpërdrejt përgjegjës për zhvillimin e shumë algoritme më efektive në përdorim sot. Me rëndësi të veçantë është vlerësimin e tij për vlerën e matricave fillore hermitian në analizat numerike.

Ndikimi i vazhdueshëm i punës së shtëpisë në këtë fushë është përshkruar në:

... Transformimet shtëpisë tani janë mësuar në mënyrë rutinore në kurse në algjebër lineare, në të gjithë botën, siç është përdorimi sistematik i normave në algjebër lineare, të cilat ai pioneered.

Në vitin 1964 botoi një shtëpie nga librat e tij më të rëndësishme Teoria e matricave në analizat numerike. Ky libër është rishikuar nga Richard Varga i cili ka shkruajtur:

Pa fjalë, ky libër paraqet një të arrijë në arritjen e vërtetë të studiuesve në analizat numerike, dhe si e tillë, ajo i takon në raftet e studentëve dhe studiuesve ashtu në këtë fushë. Autori ka arritur në sjelljen e të gjitha kontributet e ndërlidhur e autorëve të ndryshëm në fushën e teorisë matricës me një pikë të vetme të unifikuar të parë. Thellësi prej dijetari e këtij libri është treguar nga forty-katër faqe e bibliografi, me rreth nëntëqind tituj, bibliografi është vetëm një e pesta e librit.

Shtëpisë me siguri nuk do të mbahet mend vetëm për kontributin e tij kërkimore. Njëlloj si një kontribut i rëndësishëm për të matematika e tij ishte organizuar Simpoziumin Gatlinburg më Algjebra lineare numerike. Ideja për simpoziumin e parë u lind në vitin 1960 kur zot shtëpie dhe kolegët e disa të tjerë diskutuan ide Ann Arbor. Simpoziumi i parë u zhvillua në prill 1961 dhe:

... analistë numerike nga e gjithë bota u mblodhën në atmosferë të bukur të maleve tym në Tenesi për të ndarë rezultatet e tyre të fundit.

Ka ndjekur shumë Gatlinburg simpoziume. Dytë ishte në vitin 1963, i treti në 1964 dhe të katërt në vitin 1969. Shtëpisë majtë Oak Ridge National Laboratory në vitin 1969, pas shërbimit 25 vjet, dhe u bë Profesor i matematikës në Universitetin e Tenesi. Vitit 1969 ishte e rëndësishme për zot shtëpie në mënyra të tjera shumë, sepse në atë vit ai mori M Harry Goode Memorial Award, nje medalje dhe 2,000 $ dhënë nga Shoqëria në kompjuter:

Për ndikimin e tij dhe ndikimi i shkenca kompjuterike në përgjithësi dhe veçanërisht për kontributin e tij për të metodave dhe teknikave për marrjen e zgjidhjeve numerike për probleme shumë të mëdha përmes përdorimit të kompjuterëve digjital, si dhe për botime të tij të shumta, duke përfshirë libra, të cilat kanë ofruar udhëzime dhe ndihmë të punëtorëve në fushën e analizës numerike, si dhe për kontributin e tij për të aktiviteteve profesionale dhe shoqatat si anëtar i komitetit, arbitri letër, organizatori i konferencës, dhe shoqërisë Presidentit.

Pas pesë vjet si profesor i matematikës në Universitetin e Tennessee, zot shtëpie në pension. Simpoziume Gatlinburg vazhduar edhe pas ai u largua nga Oak Ridge, por ata u zhvendos në vende të ndryshme në Evropë dhe Amerikën e Veriut. Autorë të shkruani:

... të nderuar atë për kontributin e tij shumë, këto simpoziume quhen tani simpoziume shtëpisë.

Në 13 në seri e shtëpisë të mbajtur në simpoziume Pontresina, Zvicër në vitin 1996, Fondacioni Friedrich Bauer L foli për Kujtimet e shtëpisë Alston. Ai e përshkroi atë në mënyrën e mëposhtme:

[Shtëpisë Alston] kishte një jetë të plotë, me shumë miq dhe njerëz që admiruar atë. Ai ishte një Amerikan në kuptimin më të mirë të fjalës, liberale dhe shoqërore të ndërgjegjshëm. Por ai ishte një kozmopolit me një njohuri të plotë të gjuhëve të huaja dhe kulturave. Ai ishte një matematikan i dallim. Mbi të gjitha ai ishte një qenie njerëzore miqësore. Kemi humbur shumë atë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland