Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Guillaume Jules Hoüel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

7 April 1823

Thaon, Calvados, France

14 June 1886

Périers sur le Dan (near Caen), France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jules Hoüel mori pjesë Lycée në Caen dhe pastaj Rollin College. Në vitin 1843 ai hyri Ecole Normale Supérieure dhe, pas diplomimit, ai mësonte në Bourges, Bordo, Pau, Alençon dhe Caen.

Ai mori një doktoraturë nga Sorbonne në 1855 për kërkime në mekanikë qiellore. Le Verrier ishte i impresionuar me punën Hoüel dhe u përpoq të bindë atë të pranojë një post në Observatori në Paris. Megjithatë, Hoüel vendosur të mos pranojë ofertën dhe kaloi katër vitet e ardhshme ndërmarrje kërkimore në shtëpinë e tij në Thaon.

Hoüel u emërua në karrige e matematikës të pastër në Fakultetin e Shkencave në vitin 1859 në Bordo dhe mbajti këtë post deri në vdekjen e tij. Si pika Halsted në:

Këtu ai gjeti dinjitet dhe pajisjet për punë, dhe konsiderohet si përfundimtar pozicionin.

Hoüel botuar një vepër në gjeometrinë në 1863. Në këtë fazë ai nuk e di të punës botuar në jo-gjeometri Euklidiane por ai ishte duke punuar në mënyrë të qartë rrugën e tij drejt ide. Ai ka shkruajtur:

Që të gjatë, hulumtimet shkencore të Matematikanë mbi parimet themelore të gjeometrisë elementare kanë koncentruar veten e tyre gati ekskluzivisht në teorinë e paralele, dhe në qoftë se, deri tani, përpjekjet e mendjen kaq shumë të shquar kanë dhënë asnjë rezultat të kënaqshëm, ajo është e lejuar ndoshta të përfundojë andej se duke ndjekur këto hulumtime e kanë ndjekur një rrugë të rreme dhe sulmuan një problem i pazgjidhshëm, të cilat rëndësi ka qenë i ekzagjeruar si pasojë e ideve të pasaktë mbi natyrën dhe origjinën e lashtë të vërtetat e shkencës së hapësirës.

Hoüel u bë i interesuar në jo-gjeometri Euklidiane dikur ai kishte qenë në dijeni të bërë punën e Boljait dhe Lobachevsky. Ai botoi përkthimet e veprave të rëndësishme nga Boljait, Beltrami, Helmholcit dhe Riemann. Ai i përgjigjej me Tilly mbi jo-gjeometri Euklidiane. Në Halsted shpjegon se si Hoüel fituar Boljait 's punës:

... Hoüel's 'Essai' e 1863 ka ardhur rastësisht në duart e një arkitekti i ri i Temesvár në Hungari, kjo rinia Franz Schmidt, lakmues për të vazhduar studimet e tij matematik ka shkruajtur për të këshilluar Hoüel. Hoüel kishte përgjigjur helpfully, dhe më vonë kërkuat ndihmën e Schmidt të prokurojë Boljait 's work ... Schmidt arriti të prokurimeve për Hoüel dy kopje të Boljait 's work. Një Hoüel vazhdoi të përkthejnë vetë, të tjerë i kishte dërguar Battaglini, duke i kërkuar atij që të bëjë të njohur në Itali këtë ide të mrekullueshme.

Në sugjerimin e Hoüel Schmidt mbledhur material, i cili e lejoi atë për të shkruar biografinë e parë të Boljait që ai bëri në 1868.

Ndër të tjera të hulumtimeve të tij, Hoüel hartuar tabelat hyni dhe ka punuar në perturbations planetare.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland