Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jeremiah Horrocks

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1618

Toxteth, Liverpool, England

3 Jan 1641

Toxteth, Liverpool, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Nëna Jeremiah Horrocks ishte Maria Aspinwall, ndërsa babai i tij, i cili ishte një fermer, është regjistruar në mënyra të ndryshme si Horrocks apo William James Horrocks. Ka disa fakte që babai Horrocks erdhi nga qarkut Deane e Bolton, megjithëse kjo është larg nga të caktuara, por ne e dimë se nëna e tij ishte nga një familje e shquar Toxteth Park. Sigurisht disa anëtarë të familjes ishin watchmakers dhe thuhet se një vëlla orëndreqës i Merjemes Aspinwall Jeremia i parë i interesuar në astronomi. Ne nuk kemi asnjë informacion të caktuar në lidhje me madhësinë e familjes, edhe pse ne nuk e dimë se Jeremia kishte një vëlla të quajtur Jonas.

Ne e dimë nuk e edukimit të hershëm Horrocks ', por ne e dimë se ai hyri Emmanuel College, Cambridge, më 11 maj 1632. Kjo moshë të re, vetëm trembëdhjetë apo katërmbëdhjetë, mund të na bëjnë të dyfishtë kontrolloni datën e lindjes së tij. Ne duhet të shpjegojë se kemi konkludohet vitin e lindjes së tij nga njohuri e caktuar data e vdekjes së tij, dhe një raport që ai vdiq në moshën 22. Disa historianë japin 1617 dhe 1619 japin të tjerët si viti i lindjes së tij. Megjithatë, ne nuk duhet të jetë e dyshimtë e data e lindjes së tij për shkak të tij hyjnë në Kembrixh në moshën trembëdhjetë apo katërmbëdhjetë që kjo ishte një moshë të përbashkët për të filluar një shkollim universitar në këtë kohë. Ai hyri në Kembrixh si një Sizar që do të thotë se ai nuk ka mjete për të mbështetur veten e tij dhe i është dhënë detyra të veçanta për shërbëtore për të kompensuar për një reduktim të tarifave.

Edhe pse nuk ka rekord të arsimit Horrocks 'universitar ekziston, ne e dimë se në këtë kohë të gjithë nxënësit studioi një kurs i vendosur i cili u shtri gjuhët klasike, literaturë, dhe hyjni. Një pjesë shumë e vogël e sigurisht do të mbulojë Euklidi 's Elemente dhe Ptolemeut' s astronomi. Që Horrocks la Kembrixh me një njohuri të thellë të ideve më të fundit në astronomi për shkak të Koperniku dhe Keplerit, si edhe ekspertizë në matematikë për të zhvilluar më tej idetë e tyre, kjo na tregon se ai ka studiuar matematikë dhe astronomi në kohën e tij. Ai u largua nga Kembrixh në vitin 1635 dhe u kthye në Toxteth Park. Ai nuk u diplomuar në Kembrixh, por kjo është në përputhje me statusin e tij financiar dhe shumë studentë të dobët mbetur pa një diplomë universitare pasi ata nuk mund të përballojë koston e diplomimit.

Menjëherë pas kthimit të tij në Lancashire, Horrocks filloi një korrespondencë shkencore me William Crabtree një tregtar në Broughton, pranë Manchester. Chapman sugjeron se Gjoni Worthington i Elbasanit, i cili kishte qenë një universitare në Kembrixh në të njëjtën kohë si Horrocks, prezantuar ndoshta Horrocks dhe Crabtree. Me 8 qershor 1639 Horrocks ishte në fshatin e Hoole Pjesa më e madhe, pranë Preston, pasi kemi kopjet e korrespondencës që ai shkroi nga ky fshat. Ai e përshkruan veten si Much Hoole:

... një fshat i panjohur ... rreth pesëmbëdhjetë kilometra në veri të Liverpulit.

Është e mundshme që ai shkoi në Much Hoole si një ndihmës familltar dhe për të vepruar si një mësues privat për fëmijët e familjes brilant, dhe nëse po, ai do të kishte jetuar në Carr House, vendbanimin e familjes brilant.

Në 1635 Horrocks filloi të përdorë Lansberge 's tavolina per te llogaritur pozitat planetare dhe të krahasojnë përgjigjet me vërejtjet e tij. Ai shpejt zbuloi se Lansberge 's tavolina ishin seriozisht të gabuara dhe ai e kuptoi se tryezat ishin të bazuara në një teori false planetare. Ai u kthye për të Keplerit 's Tabulae Rudolphinae e cila kishte qenë botuar në vitin 1627. Krahasimi pozicionet teorik me vërejtjet e veta, ai e kuptoi se këto ishin shumë më të saktë tavolina dhe se ato ishin themeluar mbi një teori korrekte planetare. Ai prandaj pranoi Kepler 's teorinë e orbita eliptike për planetet dhe testuar Kepler' s ligjeve nga vëzhgimi i drejtpërdrejtë. Mirëpo ai kundërshtoi Keplerit 's pse teoria e orbitave planetare janë ellipses, i cili u bazuar në tërheqjen alternativ dhe neveri e planetit nga dielli.

Horrocks propozuar pastaj se planetet kishte një tendencë të bjerë në drejtim të diellit. Ai ka shkruajtur:

Konvertimit Dielli e bën nga ana e planetit nga kjo linjë inkuadrim lëvizjen e saj në një rreth, por dëshira e ish-të planetit për të ecur në një vijë të drejtë pengon pushtimit të plotë e diellit dhe forcat e tij në një shifër eliptike.

Jo të kënaqur me këtë teori pa fakte, ai e mbështeti atë nga analogji me lavjerrës konik. Ai vuri në dukje se nëse bob u hartua prapa dhe u lirua pas se ndoqi një rrugë eliptik, dhe për më tepër boshti i madh rrotullohen në drejtim të revolucionit pikërisht ashtu si apsides e orbitës së hënës. Ai gjithashtu pretendoi, të saktë, se kometat dhe hëna pas orbita eliptike. Tani me të kuptuarit e tij më të madh, Horrocks vendosur të punojnë përmirësimin e Keplerit 's tabela. Kepler ishte parashikoi një tranzit të Venusit do të ndodhë në vitin 1631, dhe se një tjetër do të ndodhë në 1761. Kepler kishte vdekur në vitin 1630, por edhe nëse ai kishte jetuar ai nuk do të kishte parë tranzit i 1631 që nuk ishte e dukshme në Evropë si dielli ishte nën horizont gjatë tranzitit. Horrocks, pasi korrigjimi i tabelave Keplerit s 'e kuptuan se një tranzit të Venusit do të ndodhë më 24 nëntor 1639, dhe se ajo do të jetë e dukshme nga Anglia. Ai shkroi Crabtree shoku i tij dhe dy të planifikuara për të vëzhguar tranzit. Horrocks blerë një teleskop të thjeshtë të cilën ai vendosur deri në projekt një imazh të diellit mbi një rreth të diplomuar gjashtë inç në diametër.

Horrocks shkroi në Venus në Sole vizave (shih):

Unë pashë me kujdes në 24-të nga lindja e deri në nëntë o'clock, dhe nga një para dhjetë pak deri në mesditë, dhe në një në pasdite, duke quajtur larg në intervale nga biznesi i rëndësisë më të lartë që, për këto pursuits zbukurues, Unë nuk mund të lënë pas dore me hije. Por gjatë gjithë kësaj kohe kam pa asgjë në diell, përveç një vend të vogël dhe të përbashkët ... Kjo dukshëm nuk kishte të bëjë me Venus. Për pesëmbëdhjetë minuta past tre në pasdite, kur isha përsëri në liri për të vazhduar labours time, retë, sikur me ndërhyrje hyjnore, ishin krejtësisht të shpërndara, dhe unë kam qenë një herë më shumë të ftuar për të detyrë mirënjohës për përsëritjen e vrojtimeve tim. Unë atëherë panë një tablo më të këndshëm, objekti i urimet e mia i përgjakshëm, një vend me madhesi te njejte dhe e pazakontë e një formë rrethore të përkryer, e cila tashmë ishte e përqendruar plotësisht mbi disk dielli, e në të majtë, në mënyrë që gjymtyrët e Diellit dhe Venus saktësisht përkoi, duke formuar një kënd të kontaktit. Jo dyshues se ky ishte me të vërtetë hijen e planetit, unë menjëherë aplikuar vetë sedulously të respektojë atë.

Horrocks ishte në gjendje të bëjë disa zbritjes nga vëzhgimet e tij e cila i dha të dhëna të përmirësuar në masë të madhe. Ai dha një vlerë të shkëlqyer për diametrin e dukshme e Venus, shumë më superior ndaj çdo gjetur më parë. Ai ishte gjithashtu në gjendje të japin të dhëna për të përmirësuar në masë të madhe orbitën e Venusit, gjetja e vlerave më të mira për rrezja e orbites, sjellje e çuditshme e tij dhe prirjen për të ekliptik. Edhe pse ai kishte qenë në gjendje për ta bërë tri vërejtje për kalimin tranzit nga i njëjti vend, Horrocks ishte në gjendje per te llogaritur distanca e dheut të diellit shumë më saktë se çdo gjetur më parë. Vlera e tij të:

... të paktën 15 000 semidiameters e tokës.

jep rreth 60 000 000 milje (vlera e saktë është 93 000 000).

Letra e fundit ne kemi nga Horrocks shkruar në Hoole Pjesa më e madhe ishte më 20 prill 1640. Menjëherë pas kësaj ai u kthye në Toxteth ku ai ka shkruajtur Venus në Sole vizave nga të cilat kemi cituar më lart. Edhe pse ai është i njohur mirë për vërejtjet e tij për kalimin tranzit të Venus në vitin 1639, punë më të rëndësishme Horrocks ishte teoria e tij hënor. Ai e kuptoi se orbitës së hënës ishte trazuar nga dielli (mos harroni se ai ka punuar para se Njutoni propozoi teorinë e tij të gravitacionit universal) dhe ishte në gjendje për të dhënë një teori hënor që ishte shumë më mirë se çdo gjë në dispozicion në atë kohë. Në fakt teori Horrocks hënor ishte përdorur për rreth 100 vjet, një arritje e jashtëzakonshme. Ai është përshkruar në detaje në Wilson, ku gjurmët e origjinës së teorisë Horrocks në Kepler 's punojnë në mocionin e hënë, transformohet si dhe kalibruar me të dhëna të mëtejshme, në të dhënat e veçanërisht kritik në lidhje me kohëzgjatjen e eklipset hënor. Teoria e fundit përfshin një shpjegim të pabarazisë në varësi të dy zgjatjen dhe anomali e hënë me anë të një sjellje e çuditshme e ndryshueshme dhe një linjë oscillating apse.

Të gjithë ne e dimë të vdekjes Horrocks 'në moshën 22 është ajo Crabtree shkruante një pako e letrave Horrocks':

Letra Z. Jeremiah Horrocks për mua për vitet 1638, 1639, 1640 deri në ditën e vdekjes së tij, shumë e papritur, në mëngjes e tretë 3 janar [1641]; një ditë më parë ai kishte rregulluar për të ardhur tek unë. Kështu Zoti e vë një fund për të gjitha punët e kësaj bote. Unë kam humbur, mjerisht, Horrocks dashur tim. Lachrimae Hinc illae [kështu bien lotët]. Humbje të pariparueshëm.

Applebaum shkruan në:

Gazeta Horrocks 'mbeti me familjen e tij, por një kohë të shkurtër. Një pjesë e tyre janë shkatërruar në rrjedhën e luftës civile në anglisht, një pjesë u morën nga një vëlla [Jonas] në Irlandë dhe nuk shihet më pas, dhe ende një pjesë është shkatërruar në zjarrin e madh të 1666. Pjesa tjetër kaloi në duart e një antiquary, i cili edhe arriti të marrë letra nga Horrocks nga familja Crabtree. Nga fundi i 1650-s deri në publikimin e tyre përfundimtare, dorëshkrime Horrocks 'u qarkulluar gjerësisht. Pjesa e parë që do të shtypura u traktat të tij në tranzit, "Venus në Sole Visa", e cila u botua nga Hevelius në vitin 1662. Shoqëria e themeluar rishtazi Royal mori përgjegjësinë për publikimin e më e mbetur si "posthuma Opera" në 1672-73.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland