Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lars Hörmander

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Jan 1931

Mjällby, Blekinge, Sweden

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lars Hörmander 's babai ishte mësues në fshat peshkimi i vogël në bregdetin jug të Suedisë, ku ai ka lindur. Lars ndoqi shkollën e tij të parë në fshat, pastaj bëri një udhëtim të përditshme tren për të ndjekur një shkollë të nivelit të lartë në një qytet të madh afër. Për fazën e ardhshme në shkollimin e tij ai kishte për të lëvizur në Lund ku mori pjesë në gjimnaz. Atje ai ishte në gjendje të kushtojnë shumë kohë për të studiuar matematikë të nivelit universitar, i inkurajuar nga një mësues i cili kishte qenë një student hulumtimin e Marsel Riesz.

Në 1948 u diplomua nga Hörmander gjimnaz dhe studiuar në Universitetin e Lundit. Atje ai u mësoi nga Marcel Riesz leksione në atë që në teorinë klasike funksion dhe analiza harmonik. Hörmander ishte dhënë një diplomë master në vitin 1950 dhe filloi të ndërmarrë kërkime të mbikëqyrur nga Marcel Riesz. Pas Marcel Riesz në pension në vitin 1952 Hörmander filloi të punojë në teorinë e ekuacioneve diferenciale pjesore.

Para përfundimit të doktoraturës së tij, Hörmander kaloi vitin 1953-54 bërë shërbimin ushtarak, por ai ishte në gjendje të vazhdojë leximin e matematikës gjatë kësaj kohe. Doktoraturës e tij ishte e përfunduar në 1955 dhe ai ka bërë kërkesë për një rang profesori në Universitetin e Stokholmit. Para një vendim është bërë në Hörmander rang profesori u nis për një vizitë në Shtetet e Bashkuara, ku ai kaloi kohë në universitetet e Çikagos, Kansas dhe Minnesota. Ai gjithashtu vizitoi Institutin e Shkencave matematike (tani Instituti Courant), e cila ishte e drejtuar në atë kohë nga Courant.

Kthehu në Suedi ai mori emërimin e profesor në Stokholm nga fillimi i 1957 e cila kishte qenë për të ofruar atë, ndërsa ai ishte në Shtetet e Bashkuara. Ai vazhdoi të kalojnë kohë në Shtetet e Bashkuara, veçanërisht në Stanford University dhe Instituti për Advanced Study. Në 1962 u mbajt Kongresi Ndërkombëtar në Stokholm dhe Hörmander, si dhe duke u përfshirë thellë në organizatë, ka marrë një Medalje Fushat për punën e tij mbi ekuacionet diferenciale pjesore.

Garding, duke e përshkruar kontributin Hörmander që i dha atij Medaljen Fushat, shkruan në fillim të kontributeve nga Hadamard operatorëve lineare diferenciale që çoi në rezultatet e para të plotë nga Petrovsky. Ai vazhdon:

... në një leksion në 1945 [Petrovsky ] Kërkuar shprehimisht për një teori të përgjithshme të operatorëve diferenciale lineare duke përfshirë ato të cilat nuk paraqiten në modelet matematikore të fizikës. ... Në librin e tij mbi shpërndarjet Laurent Schwartz ... deklaruar një numër problemesh në lidhje me operatorët e diferenciale. Që atëherë një teori të përgjithshme në vend ka qenë punuar jashtë. Shumë njerëz kanë kontribuar, por më të thellë dhe më rezultate të rëndësishme janë për shkak të Hörmander.

Në vitin 1963 Hörmander bërë një marrëveshje e cila lejoi atë të vitit të kaluar akademik të mësimdhënies në Stokholm dhe pranverës dhe verës në Universitetin e Stanfordit në Shtetet e Bashkuara. Megjithatë, ai shkruan në:

Unë mezi kishte arritur në Stanfordit kur kam marrë një ofertë për të ardhur në Institutin për Advanced Study si një anëtare e përhershme e profesor. Edhe pse unë kam qenë më parë i vendosur të largohet Suedi, mundësi për të bërë kërkime kohë të plotë në një mjedis shumë aktiv matematikisht e kishte të vështirë të rezistojë.

Hörmander kaloi 1964-1968 në Princeton, por ndihet presioni i një pozicion të hulumtimit me kohë të plotë në mënyrë u kthyen në Suedi për të marrë karrige të matematikës në Universitetin e Lundit në vitin 1968. Megjithatë ai u kthye për vizita të shpeshta në Shtetet e Bashkuara, në veçanti të Institutit për Advanced Studimi dhe të Stanfordit.

Në Hörmander përshkruan drejtimin e kërkimeve të tij, pas dhënies së Medaljen Fields. Në veçanti ai përshkruan se si fushat kryesore të zhvilluara të cilat janë të mbuluara nga katër tekstin e tij volum Analiza e operatorëve lineare diferenciale pjesore vëllime e cila u shfaq në mes 1983 dhe 1985. Kjo punë më të reja origjinale librin e tij lineare diferenciale pjesore Operatorëve (1963), i cili përmban rezultatet që çuan në dhënien e tij të Medaljen Fields.

Hörmander përshkruan në fazat e mëvonshme të karrierës së tij:

Pas pesë viteve të përkushtuar për të shkruar një monografi katër vëllim operatoret lineare diferenciale të pjesshëm, i kaloi vitet akademike 1984-86 si drejtor i Institutit Mittag-Leffler në Stokholm. I kishte pranuar vetëm një takim dy vjet me leje e mungesës nga Lundit që kam dyshuar se shumë detyra administrative nuk do të pajtohen shumë mirë me mua. Kërrus ishte e drejtë, dhe që nga viti 1986 kam qenë në Lund ku u bë profesor emeritus në janar 1996.

Teksti i Hörmander, Një Hyrje në Analizë komplekse në variablat Disa, është bërë një klasik që kanë të bëjnë me teorinë e funksioneve të disa variablave komplekse. Është zhvilluar nga shënimet leksion e një kursi të cilin ai dha në Stanford në vitin 1964 dhe të botuar në formë libri dy vjet më vonë. Materiale Extra u shtuar në edicionet e zgjeruar më vonë e punës e cila u shfaq në vitin 1973 dhe në vitin 1990.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland