Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Taira Honda

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 June 1932

Fukui, Japan

15 May 1975

Osaka, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Taira Honda filloi studimet e tij universitare në 1951, kur ai hyri në Universitetin e Tokios. Ai u bashkua me seminar T Tamagawa e tij 1954-55 që ishte vitin e fundit e tij universitare. Pas diplomimit në vitin 1955 ai vazhdoi për të studiuar në Universitetin e Tokios, ndërmarrja e hulumtimeve të mbikqyrur nga Tamagawa.

Në vjeshtën e vitit 1955 një Simpoziumin Ndërkombëtar mbi Numri Teoria algjebrike është mbajtur në Japoni. Kjo ishte një ngjarje e rëndësishme si Iyanaga lidhet në; --

Matematikanëve si e Artin, Chevalley dhe A Weil erdhi në vendin tonë për këtë rast, dhe një kontribut të rëndësishëm për kohë të gjatë në këmbë problemet e teorisë së shumëzimit komplekse nga Goro Shimura dhe Yutaka Taniyama, si dhe nga A Weil u raportuan në Simpoziumin. Këto rrethana me siguri kishte një ndikim të madh në formimin matematik e Honda përveç drejtim personale që i është dhënë nga Tamagawa.

Honda botuar Isogenies e tij të parë letra, pika racional dhe pika seksionin e varieteteve të grupit në vitin 1960:

Ai restudied dhe përgjithësuar teoritë matematike të fushave Kummer dhe të fushave të cyclotomic nga pikëpamja e varieteteve abelian mbi fushat e numrit algjebrike.

Ardhshëm Honda tre letra konsiderohen të gjithë problemin e numrit të fushave të klasës numrit algjebrike. Pastaj në vitin 1966 ai publikoi një dokument të rëndësishëm i cili filloi studimin e tij për aplikimet e teorisë së grupeve commutative zyrtare për teorinë aritmetik e varieteteve abelian. Idetë kryesore të tezës së tij doktorature, e cila vazhdoi punën e cila u shfaq në letër e tij të parë, u botua në vitin 1968.

Klasa Isogeny e varieteteve abelian mbi fushat e fundme u shfaq në Journal of Mathematical Shoqëria e Japonisë në vitin 1968. Në këtë dokument të rëndësishëm Honda jep një klasifikim të plotë të varieteteve Abelian deri isogeny mbi një fushë të fundme. Gazeta ndërtuar mbi punën e J Tate që kishin qenë botuar dy vite më parë dhe përdoren rezultatet e Shimura dhe Taniyama në provë e saj. Një pasojë e rëndësishme është se Honda ishte në gjendje të japë një provë të shkurtër të hamendësoj Manin rreth grupeve formale.

Punë të mëtejshme në numrin klasë të fushave të numrit algjebrike pa Honda provuar se ka pafundësisht shumë fusha të vërtetë katror numrat e klasës e të cilit janë të ndashme nga 3 dhe gjithashtu për të klasifikuar ato n për të cilat numri i klasës për Q (3n) është një shumë e 3. Në vitin 1970 ai botoi Në teorinë e grupit commutative formale. Gazetat Shumë të tjerë më pas grupe formale, në veçanti ato që lidhen me funksionin Zeta.

Ne kemi përshkruar kërkimore matematikore Honda, i cili iu kushtua kryesisht me hetimin e pronave aritmetike e grupeve commutative formale. Megjithatë ne nuk e kanë përshkruar ende karrierën e tij pas veprën e tij pasuniversitar. Ai u emërua në Universitetin Osaka në 1961 dhe pastaj në Osaka University në vitin 1974. Menjëherë pas kësaj, megjithatë, karrierën e tij të shkëlqyera u ndërpre kur ai mori jetën e tij. Iyanaga shkruan në atë Honda ishte:

... një matematikan më aktiv, i dashur nga kolegët e tij dhe studentë, si dhe nga familja e tij. Shumica e për fat të keq, ai mori jetën e tij për disa arsye të panjohura maj 1975.

Përshkruar personalitetin e Honda, Iyanaga shkruan:

Gjithmonë i sinqertë dhe miqësore, ai ishte i popullarizuar në mesin e të dy kolegët e tij dhe studentët.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland