Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Bernt Michael Holmboe

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 March 1795

Vang, Norway

28 March 1850

Christiania (now Oslo), Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Bernt Holmboe ishte bir i një ministri. Ai u diplomua nga Shkolla Katedralja e Christiania, shërbeu pastaj për një kohë të shkurtër në një fushatë ushtarake kundër Suedisë në 1814.

Holmboe u emërua asistent Hansteen astronom C në Christiania në 1815. Në 1818 ai u bë mësues në Shkollën Katedralja e Christiania.

Ishte në këtë shkollë se ai ishte mësuesi i matematikës Abel dhe ai ndihmoi të paguajnë për Abel 's arsimit universitar. Në 1826 Holmboe pranuar një pozicion si lektor në Universitetin e Christiania, një veprim që disa e kanë kritikuar pasi që kjo mund të ketë qenë një post të mundshëm për Abel. Megjithatë Abel nuk duket se ndjehen këtë mënyrë si ai mbeti miq të fortë me Holmboe.

Nga 1826-1850 Holmboe leksione në akademinë ushtarake në Christiania. Në 1834 ai u emërua kryetar i matematikës në Universitetin e pastër. Gjatë viteve 1828-30 Holmboe leksione në astronomi Hansteen që shkoi në një ekspeditë gjeomagnetik në Siberi.

Pas Abel 's Holmboe vdekjes redaktuar Abel' s punon plotë në 1839. Holmboe gjithashtu shkroi një libër mësimi.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland