Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Archer Hirst

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

22 April 1830

Heckmondwike, Yorkshire, England

16 Feb 1892

London, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thomas Hirst 's babai ishte në tregti leshi. Kjo ishte një familje të begatë, aq shumë kështu që babai Hirst e në pension kur vetëm tridhjetė e njė vjet të vjetra që në atë moshë ai trashëguar paratë e të atit. Nënë Thomas gjithashtu erdhi nga një familje e përfshirë në tregti leshi dhe Thomai ishte më i ri i prindërve të tij katër djem. Familjes ishin sigurisht arsimin me mendje dhe babai i Thomas u shpërngul nga Heckmondwike për të qenë pranë Wakefield kur Thomai ishte pesë vjet të vjetra në mënyrë që djemtë mund të marrin pjesë shkollat më të mirë.

Thomas Wakefield frekuentuar shkollën fillore, pastaj në 1841 ai hyri West Riding Patentuar Shkolla ku kaloi katër vite. Ai shkroi më vonë se në këtë shkollë:

... Unë mund të marrin mësim më rudimentare dhe e domosdoshme. Mbaj mend, megjithatë, se këtu matematika ishte studimi im i preferuar ...

Në 1844 i ati Thomas vdiq në një aksident. Nëna Thomas ishte i zellshëm për të gjetur këtu karrierën për djem e për këtë arsye Thomai ishte hequr nga shkolla kur e moshës pesëmbëdhjetë vjet dhe filloi të punojë si inxhinier praktikant. Ai u dërgua në Halifax dhe detyra e tij e parë ishte për të punuar në një studim për të linjës hekurudhore propozuar nga Halifax të Keighley. Ai filloi të shkruajë një ditar në këtë kohë dhe kjo është kryesisht për këtë se ai është i njohur edhe mes Matematikanë sot. Shumë citate nga ky ditar, në të cilën ai përshkruan mirë-njohur Matematikanë ai kishte takuar, janë dhënë në këtë arkivë.

Anketuesi shefi i firmës inxhinieri ishte John Tyndall. Ai ishte dhjetë vjet më i vjetër se Hirst dhe ai ishte që të ketë një ndikim të madh në drejtimin e cila mori jetën e Hirst. Ata miqtë e shpejt u bë e fortë. Ndikimi i parë i rëndësishëm që kishte në Tyndall Hirst ishte për ta inkurajuar atë, përveç për kryerjen e shumë detyrave në lidhje me punën e tij si një topograf me firmë inxhinierike, për të vazhduar me arsimin e tij nëpërmjet leximit të tij. Hirst lexoj shumë vepra të letërsisë, tekste shkencore dhe libra matematike të tilla si Euklidi 's Elements, Hutton' s Matematikë dhe Jeta Brewster i Sir Isaac Newton. Në shkurt 1848 Hirst regjistruar në Institutin Mekanikë Halifax ku ai dukej se për një kohë të të hedh për subjektet që kërkojnë atë më të interesuar. Ngadalë ai u kthye për të studiuar matematika gjithnjë e më shumë.

Tyndall la firmë inxhinierike dhe, pas një magji të shkurtër si mësues, shkoi në Universitetin e Marburg të studiuar kimi. Hirst vizitoi Tyndall në Gjermani në gusht 1949, por ai kishte për t'u kthyer në shtëpi më herët se sa ishte planifikuar në lajme se nëna e tij kishte vdekur. Një rezultat i vdekjes së nënës së tij ishte që ai erdhi në mjaft të holla dhe, duke vendosur se nuk ishte e anketimit për karrierën e tij, ai formoi një plan për të përfunduar mësimin e tij dhe pastaj të ndjekin Tyndall shoku i tij në Marburg. Ai përfundoi mësimin e tij më 31 gusht 1850 dhe u nis me Tyndall, i cili ishte kthyer pas pushimeve të verës, për të udhëtuar në Marburg të cilat ata arritën në tetor.

Më 2 nëntor 1850 Hirst regjistruar në Universitetin e Marburg të studiuar matematikë, fizikë dhe kimi. Pavarësisht nga masat më parë ndaj matematikës, ai ishte ende për të marrë një vendim mbi temë në të cilën ai do të specializohen. Në fillim ai ishte tërhequr në kimi, veçanërisht në ligjëratat e Robert Bunsen. Megjithatë Bunsen la Marburg në pranverën e vitit 1851 dhe pas interesave të kësaj Hirst e kthyer gjithnjë e më shumë drejt matematikës, ndonjëherë deri në atë masë sa që ai do të injorojë subjekteve të tjera të tij.

Kur ai ishte afër përfundimit të doktoraturës së tij (kjo ishte një shkallë të parë në Gjermani për ata që e mori gjatë në këtë kohë) një koment nga Tyndall bërë atë të vendosë për të vazhduar me studimet e tij për matematikë dhe për të vizituar universitete të tjera gjermane si Berlini dhe Göttingen. Ai e mori provimin e nevojshme me gojë në pranverën e vitit 1852 dhe, pas një vizite të shkurtër prapa në Angli, ai u kthye në Marburg të kompletuar disertacion tij për doktoratë e tij. Ai paraqiti tezën Në diameters çift i ellipsoid triaxial dhe u dha doktoraturës së tij në korrik 1852.

Leaving Marburg, Hirst udhëtoi për në Göttingen, ku ai kaloi dy javë ndjekur leksione. Ai u takua Ueber dhe Gausit në këtë kohë. Pasi kaloi disa kohë të udhëtojnë në Gjermani dhe Austri me miqtë ai shkoi në Berlin, ku ai kaloi semestrin dimëror. Eisenstein, që ai kishte shpresuar të vizitës së tij, vdiq një ditë më parë arriti Hirst. Megjithatë ai ka bërë miq me shumë Matematikanë në Berlin dhe ai vazhdoi të studiojnë matematikën përqëndruar në gjeometri. Në veçanti ai ndoqi leksione me Dirichlet dhe Shtajner, duke ndikuar fuqishëm nga Shtajner për të ndërmarrë kërkime të mëtejshme në gjeometri.

Nga Berlini Hirst bërë udhëtimin për në Paris, ku ai kaloi dy muaj të ndjekur ligjerata nga Ljuvilit dhe Lame. Ai u kthye në Angli në mes të 1853 dhe ishte emëruar në një post mësimdhënie në Kolegjin Queenwood pranë Salisbury. Ai u martua me Martin Anna në fund të 1854, një zonjë e re angleze të cilin ai kishte takuar ndërsa në Marburg. Për fat të keq menjëherë pas ata u martuan Anna shfaqi shenja e tuberkulozit. Në 1856 Hirst dha dorëheqjen pas tij të jepte mësim në Queenwood kështu që ai mund të kujdeset për gruan e tij dhe ata udhëtuan për në jug të Francës duke shpresuar se moti i ngrohtë do të shërim Anna.

Lënia në jug të Francës që u vendos në Paris ku Hirst vazhduar me hulumtimet e tij matematikore, duke botuar dy letra në të cilën ai kishte filluar të punojnë, ndërsa në Göttingen. Mjerisht Anna vdiq në korrik 1857. Hirst filloi të marrë pjesë në ligjërata përsëri në Paris dhe hulumtimet e tij në gjeometri përparuar mirë. Në gusht 1858 ai u largua në Paris për të kaluar një vit në Itali. Ai u bë shokë me Kremones, veçanërisht të prirur për ndarjen e përfshirjes së tij në luftë e bashkimit italian. Ai u kthye në Angli në verën e vitit 1859.

Hirst u emërua në Kolegjin e Universitetit në Shkollën 1860. Vit pas ai u propozua për një shoqëri të Shoqërisë Mbretërore, Boole dhe Silvester qenë ndër propozuesit e tij. Ai u zgjodh si shokët në 1861. Megjithatë, ai dha dorëheqjen nga posti i tij në University College Shkolla në korrik 1864 në mënyrë që ai mund të përqëndrohen në kërkimin e tij.

Më vonë në 1864 ai u bë anëtar themelues i X-klubi i cili kishte si qëllim të saj nxitjen e shkencës në Angli. Kjo nuk ishte ngjarje e vetme me rëndësi për Hirst në vitin 1864 për shkak se e pa atë të zgjedhur të Këshillit të Shoqërisë Mbretërore. Ai ishte me të vërtetë duke u bërë një figurë e rëndësishme në British Shkenca, diçka që u konfirmua nga ai duke u bërë një figurë e rëndësishme në shoqëri matematike Londër.

Në një takim paraprak për të diskutuar ngritjen e një shoqërie matematikore në 7 nëntor 1864, në Londër matematike emrin e Shoqërisë u zgjodh. Në fakt kjo ishte për qëllim të jetë takimi i parë i duhur i Shoqërisë por De Morgan ishte i sëmurë dhe nuk mund të marrin pjesë. Karrige në këtë takim paraprak është marrë nga Hirst dhe data për takimin e parë të duhur ishte vendosur për më 16 janar 1865. Hirst u zgjodh zëvendës-presidentit të parë të Shoqërisë dhe ai shërbeu kjo për njëzet vitet e ardhshme si një anëtar i Këshillit, i Thesarit të Shoqërisë dhe pastaj si Presidenti i saj në 1872-74.

Hirst u emërua si profesor i fizikës në University College në Londër në 1865 dhe ai filloi pedagog në tetor të atij viti. Në 1866 ai ka marrë nderimet më tej u zgjodh anëtar i Royal Astronomical Society, si dhe duke u emërua Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës britanike për Avancimin e Shkencës. Ai arriti De Morgan për kryetar i matematikës në University College në Londër në 1867. Një nga studentët Hirst i dha këtë përshkrim për të:

Prania e tij në klasë ishte i mrekullueshëm. Ai ishte i gjatë, dhe ka mbajtur vetë ngritur me një ajrore pothuajse ushtarake. ai kishte një mjekër të gjatë të zezë dhe një të madhe, kube tullac, si ballin. Ai ishte një njeri me të cilin ishte e pamundur të imagjinohet studenti më të guximshme venturing për të marrë një liri. Kishte diçka në lidhje me atë që investohet subjekt tij antipatik me dinjitet, në qoftë se nuk e interesit. Më pak, ndoshta, se asnjë nga profesorët e tjerë, ai duket se nuk mendoj se e provimeve. Për atë, unë besoj, pabesueshme si ajo Dashuri, matematika duhet të ketë qenë një ndjekje solemne, të larta: një pasion, nëse nuk është fe. Por me gjithë aloofness e tij mënyrë ai mund të jetë shumë e thjeshtë, shumë i durueshëm dhe shumë natyrë. Sigurisht që një nga nxënësit e tij më të pashpresë, ai tregoi veten që të tre.

Si dhe promovimin e shkencës në përgjithësi, Hirst punuar në mënyrë të veçantë për edukimin e grave. Në 1869 ai dha një kurs prej njëzet e katër leksione mbi Elemente të Gjeometri të Shoqatës Zonja arsimor të Londrës. Ligjërata ishin shumë të suksesshme si për cilësinë e tyre dhe për numrin e madh të grave, të cilat nënshkruan për kurs. Ai ishte më pak se sa i kënaqur me angazhimet e tij të rënda pedagog, megjithatë, dhe kështu ai vendosi që të kërkojë University College t'i japin atij një post administrativ në këmbim për kryesuesin e Matematikë. Hirst gjatë gjithë jetës së tij u bë i pakënaqur gjithmonë, kur angazhimet e penguar atë nga ndërmarrja e hulumtimeve matematikore. Ai u bë ndihmësi Registrar of University College mars 1870.

Në janar 1871 Asociacioni për Përmirësimin e mësimdhënies gjeometrike Hirst u themelua dhe u bë presidenti i saj i parë. Kjo i pajisur edhe me bindjen e tij të mbajtur gjatë se Euklidit 's Elemente duhet të zëvendësohet si tekst mësimor në shkolla kryesore gjeometrinë. Shoqata e shpejt e mori në bordin përmirësimin e mësimdhënies të të gjitha temat e matematike në shkolla dhe u emërtua Shoqata e matematike.

Në 1873 Hirst u emëruar si Drejtor i Studimeve në Kolegjin e Marinës Mbretërore në Greenwich. Hulumtimi i tij ka qenë kryesisht në gjeometri, në veçanti në transformimet Kremones, dhe kjo ishte për këtë punë që u shpërblye me medaljen mbretërore të Royal Society në 1883. Megjithatë shëndetin e tij, e cila kishte qenë më pak se sa e mirë për një numër vitesh në mënyrë të vazhdueshme u bë më keq. Gurët e veshkave dhe një tumor në stomak u diagnostikua dhe, në depresion disi nga vdekja e vëllait të tij Xhon, Hirst dha dorëheqjen nga Grinviç në 1883 në moshën 53. Autorë të shkruani:

Së fundi, në 1890, ai përfundoi autobiografi e tij në korrelacionit të dy hapësira. Ai ka punuar mbi të për një kohë të gjatë dhe pas përfundimit të tij ai shkatërroi fletoret e tij matematikore. Papritmas ai dukej i vjetër, duke kaluar kohën e tij në shikimin botë që ndryshon me shpejtësi nga klubet e tij, banesën e tij, dhe parku.

Në janar 1892, tani që vuajnë nga kanceri i prostatës, ai kapet në një epidemi të gripit i cili goditi në Londër. Ai e bëri hyrjen e fundit në ditarin e tij të cilën ai e kishte mbajtur nga mosha e pesëmbëdhjetë më 18 janar 1892 dhe ai vdiq katër javë më vonë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland