Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Heisuke Hironaka

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

9 April 1931

Yamaguchi-ken, Japan

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Heisuke Hironaka ndoqi Universitetin e Kiotos. Ky universitet është themeluar në vitin 1897 për të trajnuar një numër të vogël të studentëve të zgjedhur si akademikë. Nga koha Hironaka hyrë Universiteti i Kiotos, pas Luftës së Dytë Botërore, ai kishte qenë i integruar në një sistem arsimor masiv të lartë, por kishte ruajtur prestigjin e saj.

Nga Universiteti i Kiotos Hironaka shkoi në Shtetet e Bashkuara ku vazhdoi studimet e tij në Harvard. Pas përfundimit të studimeve të tij atje, Hironaka u emërua për të stafit në Harvard.

Në vitin 1970 Hironaka kishte dallim që i dha një Medaljen e Fushat në Kongresin Ndërkombëtar në Nice. Kjo ishte për punën e tij të varieteteve algjebrike që kemi përshkruar më poshtë. Në mesin e nderon shumë të tjera ai ka marrë është Rendit e Kulturës nga Japonia në vitin 1975.

Dy varieteteve algjebrike është e thënë të jetë ekuivalent, nëse ekziston një-për-një korrespondencë mes tyre me të dy hartë dhe të rregullt të saj inversi. Dy llojet U dhe V janë thënë të jetë birationally ekuivalente nëse ato përmbajnë U vendos të hapur 'dhe V' që janë në harmoni biregular. Studimeve klasike algjebrike Gjeometria pronat e varieteteve të cilat janë nën invariant transformimeve birational. Vështirësitë që lindin si rezultat i pranisë së singularities janë të shmanget duke përdorur korrespondenca birational në vend të atyre biregular. Problemi kryesor në këtë fushë është për të gjetur një nonsingular U algjebrike të ndryshme, që është ekuivalente me një birationally i pakalueshëm V algjebrike të ndryshme, të tilla që hartës f: UV është e rregullt, por nuk biregular.

Hironaka dha një zgjidhje të përgjithshme të këtij problemi në çdo dimension në vitin 1964. Puna e tij përgjithësuar atë të Zariski i cili kishte provuar teoremen e lidhur me zgjidhjen e singularities në një shumëllojshmëri algjebrike për dimensionin nuk tejkalon 3.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland