Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Einar Carl Hille

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

28 June 1894

New York, USA

12 Feb 1980

La Jolla, California, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Së pari ne duhet të kini parasysh se Einar Karl Hille nuk i është dhënë ky emër në lindje. Emri i tij ishte Karl Einar Heuman dhe ai ishte i biri i Karl Heuman gusht, një inxhinier civil, dhe EDLA Eckman. Hille prindërit e ndarë para lindjes së tij dhe ai u solli nga nëna e tij. Hille emrin ishte thjesht një gabim për Heuman por nënë Hille miratoi edhe emrin edhe pse ajo erdhi nga një gabim dhe e quajti veten EDLA Hille. Ky ishte emri me të cilin Einar Hille ishte njohur gjithmonë. Hille nuk u takuan babai i tij deri në 1937.

Edhe pse ai ishte i lindur në Shtetet e Bashkuara, prindërit Hille ishin suedeze. Kur Einar Hille ishte dy vjeç nëna e tij u kthye në Suedi dhe ka jetuar në Stokholm. Hille ardhshëm do të shpenzojë 24 vjet të jetës së tij në Suedi, vetëm u kthyer në Shtetet e Bashkuara, kur ai ishte 26 vjeç. Në 1900 hyri Einar Samskola Palmsgrenska, një shkollë private në Stokholm. Kur ai u largua ne vitin 1911 nuk ishte e matematikës në të cilën ai synon të bërë karrierën e tij, përkundrazi ai ishte kimi.

Hille hyri në Universitetin e Stokholmit 1911 me qëllim të leximit për një diplomë në kimi. Në fakt ai ka studiuar subjekt për dy vjet në universitet dhe ai u mësoi nga një farmaci të jashtëzakonshme në Hans von Euler-Chelpin. Ai kishte qenë i emëruar profesor i kimisë të përgjithshme dhe inorganike në vitin 1906 dhe ka punuar në biokimi e sheqerit dhe fosfateve dhe u shpërblye me çmimin Nobel në kimi në vitin 1929 për punën e tij në enzimet në fermentimi i sheqerit. Ai gjithashtu ndihmoi të përcaktojë strukturat kimike e vitaminave të ndryshme. Hille bërë një fillim mbresëlënës për karrierën e tij në kimi me botimin e tij të parë në 1913 që së bashku me Ojler-Chelpin. Megjithatë, Hille vendosi se ai nuk kishte shkathtësi të nevojshme për të bërë një karrierë në një subjekt që përfshinte eksperimente delikate. Prandaj, ai vendosi të heqë dorë nga puna e tij me Ojler-Chelpin dhe për të studiuar një temë e cila kërkohet asnjë ekspertizë eksperimental në të gjitha, gjegjësisht matematikë.

Hille ishte me fat ne jo vetëm që ka një farmaci të klasit botëror për të punuar nën në Stokholm, por edhe Matematikanë klasit botëror. Ai filloi të studiojë në Ivar Bendixson dhe Helge von Koch. Hille u dhënë shkallën e tij të parë në matematikë në 1913 dhe ekuivalenti i një diplomë masteri në vitin e ardhshëm. Hille Pastaj filloi të punojë me Marsel Riesz më mappings conformal dhe paraqitur një tezë mbi këtë temë në vitin 1916, për këtë ai u dha një lic. Ph Gjatë kësaj kohe në Stokholm ai ishte gjithashtu i ndikuar fuqimisht nga Mittag-Leffler.

Në këtë kohë Evropa ishte e ngulfatën nga Lufta e Parë Botërore dhe ndërmorën Hille punë e luftës, duke shërbyer në ushtrinë suedeze për dy vjet si një gaktilografist. Ndërsa në ushtri ai vendosi që të ndërmarrë kërkime për Ph.D. e tij dhe këtë ai e bëri pa ndonjë mbikëqyrje të mëtejshme. Ai mori një Ph.D. nga Stokholm në vitin 1918 për një disertacion i doktoratës me titull Në lidhje me disa probleme sferik harmoni. Hille Në 1919 u nderua me çmimin Mittag-Leffler për kontributet e jashtëzakonshme të tij, dhe u dha të drejtën të mësojnë në Universitetin e Stokholmit. Ai ishte punësuar në shërbimin civil suedeze për dy vjet duke filluar nga fundi i Luftës së Parë Botërore

Hille fituar një bursë për të punuar me Birkhoff në Harvard dhe ai u kthye në vendin e lindjes së tij në vitin 1920, shpenzimet e vitit akademik 1920-21 në Harvard, ku, si edhe duke punuar me Birkhoff, ai ka studiuar edhe me Kellogg. Në vitin akademik 1921-22 Hille ishte Benjamin Peirce instruktor në Harvard më pas, në 1922, ai shkoi në Princeton si një instruktor.

Në vitin 1923 u gradua Hille të profesor asistent në Princeton, dhe në vitin 1927 të profesor i asociuar. Në 1933, ai u emërua profesor i plotë në Yale University dhe katër vjet më vonë, në 1937, ai u martua me Kirsti Ore, i cili ishte motra e Yale kolegut të tij, matematikan Oystein Ore Kirsti Hille ka shkruajtur artikull pas vdekjes së burrit të saj. Kirsti dhe Einar kishte dy fëmijë, dy djem. Hille u emërua drejtor i studimeve pasuniversitare në 1938 dhe e ka mbajtur këtë pozicion, dhe kryetari i tij, në Yale derisa ka dalë në pension në vitin 1962.

Puna kryesore Hille ishte në ekuacionet integrale, ekuacionet diferenciale, funksione të veçanta, dhe seri seri Dirichlet Furierit. Më vonë në karrierën e tij interesat e tij u kthye më shumë në drejtim të analizës funksionale. Zund shkruan në:

Hille ishte një nga matematikanët pak që solli në studimin e tij të analizës funksionale - Teoria e operatorit të disa njëzet vjet përvojë në analizë klasike. Për më tepër, ai ishte thuajse unik midis Matematikanë në aplikimin e analizave funksionale për të hetuar problemet klasike, jo thjesht duke pasur parasysh se situata abstrakte për hir të tyre.

Ai është i njohur edhe si një autor i një numri të teksteve. I parë i tyre ishte analiza funksional dhe semigroups (1948). Stone, rishikimin e librit, shkruan:

Kjo është e pamundur në një rishikim të këtij lloji për të dhënë llogari adekuat të pasurisë materiale të mbuluara në librin, ose për të theksuar interesin e rezultateve specifike. Kjo është e përshtatshme të vini re karakter sistematik, mprehtë dhe i lëmuar të trajtimit të autorit. Trajtimin e tij prej dijetari e subjektit do të vlerësoi nga të gjithë shfrytëzuesit e librit, si do të qartësia e stilit të tij shpjegues.

Ndër tekstet e tjera Hille ishin teori Analitike funksion Vol 1 (1959), Vol 2 (1964); Analiza Vol 1 (1964), Vol 2 (1966); Leksione mbi ekuacionet diferenciale të zakonshme (1969); Metodat klasike dhe në analizat funksionale (1972 ) dhe ekuacione diferenciale zakonshëm në fushë komplekse (1976). Në parathënie të Metodat në analizat klasike dhe funksionale Hille shpjegon edhe për qëllimet e tij me shkrim tekst dhe mendimin e tij e matematikës:

Modes vijnë e të shkojnë në matematikë, si në fushat më. Gjatë gjysmë shekulli e më shumë se unë kam punuar në vreshtin e kam dëgjuar shumë parashikimet e tmerrshme për fatin e idetë e mia dhe interesat e tyre. Abstraction ka qenë në shalë gjatë shumicës së kohës dhe na ka tejkalohen pa mëshirë. Në një mënyrë modeste kam marrë pjesë në këtë zhvillim. Unë nuk besoj në nxjerrje në vetvete, duhet të dini se çfarë është duke u përpjekur për një përgjithësoj dhe duhet të tregojë se përgjithësim është i rëndësishëm. Kam provuar për të mbajtur të paktën një këmbë në tokë ndërsa craning qafën time për të shikojmë në qiell. Çfarë është qiell? Ka disa dyshime, dhe kërkesat më të tepruar të Matematikanë abstrakte të bombol me vrimë nxjerrëse vetëm të besimit të vërtetë dhe arbiters e vlerave janë marrë me një skepticizëm të shëndoshë .... Ky libër mund të konsiderohet si pjesë e reagim. Në qoftë se libri ka një tezë, është që një analist funksional është një analist, në radhë të parë, dhe jo një lloj i degjeneruar i një topologist. Problemet e tij vijnë nga analizat dhe rezultatet e tij duhet të hedhin dritë mbi analizat .... Ajo dukej mua se unë mund të bëj disa punë të dobishme në dhënien e studentit një perspektivë historike dhe tregon se si turma e koncepteve abstrakte kanë lindur dhe janë të pranishme në hapësirat e Euklidiane.

Lista e nenit 175 letra dhe 12 libra të shkruar nga Hille. Libri i riprodhon 47 letra të zgjedhura të Hille, botuar në vitet 1922-1969. Libri përmban gjithashtu një llogari personale të karrierës Hille matematikore, të cilin e dha në Colloquium Yale maj 1962. Njëjta gazetë autobiografike duket si.

Hille shërbeu si president i American Mathematical Society (1937-38) dhe ishte ligjërues Colloquium Shoqërisë së në vitin 1944. Si edhe me punë redaktuese analet e matematikës (1929-33) dhe transaksionet e American Mathematical Society (1937-43) ai ka marrë shumë nderon përfshirë zgjedhjeve të Akademisë Kombëtare të Shkencave (1953) dhe Akademisë Mbretërore të Shkencave të Stokholm. Ai u nderua nga Suedia me çmimin e tyre të Rendit të Star Veriut.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland