Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Caroline Lucretia Herschel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

16 March 1750

Hannover, Hanover (now Germany)

9 Jan 1848

Hannover, Hanover (now Germany)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Caroline Herschel ishte vajza e Isakut Herschel dhe Anna Ilse Moritzen. Ajo ishte motra e William Herschel dhe halla e John Herschel. Babai Caroline's Isaku ishte një oboist në Rojeve Hanovarian dhe u ngrit në këmbë për t'u bërë drejtues orkestre. Edhe pse një njeri pa arsim formal, ai u përpoq shumë për të dhënë katër bijtë e tij dhe dy bijat e një arsim të mirë. Interesat e tij në muzikë, filozofi dhe astronomi çuar në bisedat e gjalla në shtëpinë e tyre, por Caroline nënës së e miratoi të mësuarit në përgjithësi, dhe edhe pse ajo me hezitim, pranoi se katër bijtë e saj duhet të ketë disa arsimit, ajo e kundërshtoi me forcë bijat e saj bën ndonjë gjë tjetër se punët e shtëpisë.

Caroline Herschel katër vëllezërit u solli të gjitha deri në të muzikantë, ndërsa Caroline tregoi një entuziazëm për njohuri që ati i saj u përpoq të kënaqë të gjithë pavarësisht nga përpjekjet e nënës së saj për të siguruar se ajo nuk bëri asgjë, por detyrat e shtëpisë. Caroline kujtoi se i ati i saj mori saj:

... në një natë të ftohtë qartë në rrugë, për të më njohur me disa yje të bukura, pasi ne kishim qenë gazing në një kometë e cila atëherë ishte e dukshme.

Caroline nuk mund të ketë menduar në ëndrrat e saj wildest se një ditë ajo do të bëjë një kontribut të madh për studimin e kometat.

Pas pushtimit frëngjisht e Hanover në 1757, Isaku ishte zënë luftuar frëngjisht dhe kështu që nuk ishte në shtëpi. William iku në Angli, ku ai u bë një mësues muzike, dhe Caroline ka mbetur nën kontrollin e nënës së saj e cila e dërgoi atë që të mësojnë të thur dhe ndryshe mbajtur plotësisht e saj zënë me punët e shtëpisë. Në 1760 u kthye në shtëpi Is-hakun me shëndet të dobët dhe Caroline në thelb jetuar jetën e një shërbëtor derisa ai vdiq në vitin 1767. Vdekjes së babait të saj duket se ka bërë të kuptojnë Caroline se ajo kishte për të marrë disa kontrollin e jetës së saj dhe ajo mori mësimet në qepje rrobash dhe studiuar për t'u kualifikuar si kujdestare. Megjithatë, montim në studimet ndërsa nëna e saj ka kërkuar punë aq shumë prej saj doli një tendosje të madhe.

Në 1766 William u bë një organist në Bath dhe, në 1772, Caroline u bashkua me atë atje. Ajo e bëri këtë veprim, pavarësisht protestave të forta nga nëna e saj i cili ishte shumë i pakënaqur në mënyrë efektive humbur një shërbëtor. Caroline ka qenë gjithmonë shumë e afërt me vëllain e saj William dhe, pas mbërritjes në Bath, ajo trajnuar si një këngëtar merr mësime nga vëllai i saj. William Caroline mësoi më shumë se aftësitë muzikore. Ai kishte studiuar matematikë dhe astronomi në kohën e tij të tepërt në fund të një dite të gjatë pas shumë muzikë orë mësimore, lexojnë veprat e tilla si Maclaurin 's Fluxions. Tani ai filloi të mësojë anglisht Caroline dhe matematikë, ndërsa ai vetë u bë gjithnjë e më shumë të përfshira me astronomi.

Caroline filloi t'u jepte shfaqje të suksesshme të kënduarit:

Si i trefishtë i parë në Mesia, Juda Macabaeus, etj, ajo këndoi në Bath ose Bristol nganjëherë pesë netë në javë, por nuk pranoi një angazhim për festivalin Birmingham, ka vendosur që të shfaqet vetëm kur vëllai i saj i kryer.

Përveç të kënduarit e saj, Caroline ndihmoi William me aktivitetet e tij muzikore dhe vështrova pas tij derisa ai kaloi shumë orë me hobi e tij të ri të ndërtuar teleskopët. Caroline ngadalë u kthye e më shumë në drejtim të ndihmuar William me aktivitetet e tij astronomike, ndërsa ai vazhdoi të mësojë e saj algjebër, gjeometri dhe trigonometri. Në veçanti studioi Caroline trigonometri sferike e cila do të jetë e rëndësishme për reduktimin e vëzhgimet astronomike. Megjithatë, ajo nuk ishte i interesuar në matematikë për hir të saj, duke gjetur vetëm ato pjesë të cilat ishin të dobishëm në të gjitha kërkesat vlerë studiuar.

Pothuajse në mënyrë të pashmangshme rolin, Caroline është ndryshuar nga përkujdesjen e Uilliam për të ndihmuar atë me veprimtarinë e tij shkencore i cili së shpejti zënë çdo moment në dispozicion. Caroline ka shkruajtur (shih për shembull):

Çdo moment të kohës së lirë u rrëmbeu në padurim për rinisjen e një pune e cila ishte në përparim, pa marrë kohë apo ndryshimin e veshjes, dhe shumë një rrudhosje dantella ... ishte shqyer ose bespattered nga katran shkrirë. ... Unë kam qenë i detyruar edhe për të ushqyer atë duke vënë pjesë thelbësore nga BITS në gojën e tij, - kjo ishte një herë rastin, kur në të përfunduar të një këmbë 7 pasqyrë ai nuk kishte lënë duart e tij nga ajo për 16 orë ...

Astronomi ndryshuar nga një hobi për Uilliam në 1781, kur ai arriti famë me zbulimin e planetit me emrin tani Urani. Mbreti George III i dha 200 William një vit pagë e cila ishte më pak se sa bujare, por të mjaftueshme për të lejuar atë që të bëhet një astronom me kohë të plotë. Dhënia e veprimtaritë e tyre muzikore Herschels lëvizur në Datchet në gusht 1782, ku mbeti deri në qershor 1785, kur ata u zhvendos përsëri, këtë herë në balta Hall, pranë Windsor. Ishte sigurisht jo pa keqardhje shumë se Caroline braktisur muzikë dhe filloi të marrë një pjesë aktive në astronomi. William dha një teleskop e saj me të cilin ajo filloi të bëjë vërejtjet, në mënyrë të veçantë në kërkim për kometat bërë shtrihej metodike të qiellit.

Caroline gjetur kohë shumë më pak se ajo pritet të bëjë vërejtjet e saj si ajo u bë plotësisht i përfshirë duke ndihmuar me projektet e tij, Uilliam astronomike. Caroline ditë do të punojnë në rezultatet e arritura nga William duke respektuar në natën e mëparshme. Ajo kryen llogaritjet e gjatë e nevojshme për të reduktuar të dhënave William me saktësi mbresëlënëse. Në fakt vetëm kur William ishte larg nga shtëpia ishte në gjendje të kalojnë Caroline shumë kohë me programin e saj të hulumtimit. Në prill 1786 William dhe Caroline lëvizur në një shtëpi të re ata të quajtur Observatori i Dhomës që ishte në Slough dhe atje, më 1 gusht 1786, Caroline zbuluar kometë e saj e parë e cila u përshkrua nga disa si kometë "zonja e parë është". Ky zbulim solli Caroline një shkallë të caktuar të famë dhe artikuj janë shkruar rreth saj. Në një artikull të tillë ajo përshkruhet si (shih):

... shumë pak, shumë i butë, shumë modest, dhe shumë e sinqertë ...

ndërsa një tjetër e saj e përshkruan si:

... një më të shkëlqyer, krijesë-lloj zemre ...

Në 1787 Mbreti Xhorxh III i dha 50 Caroline një vit pagë si asistent i William. Në vijim vitit William Pitt dhe u martua me Mary Caroline jetës ndryshoi dukshëm:

Fillimisht Caroline u prek thellë nga martesa, dhe u largua për strehim në Upton. Ajo vazhdoi të mbështesë punën e vëllait të saj dhe në bërjen e përditshme të ecin Observatori i Shtëpisë së, u bë një figurë e njohur. Shpesh, me William pushimi, pas një nate të gjatë e vëzhgimit, shtëpi u mbajt si i qetë sa të jetë e mundur gjatë ditës. Përfundimisht marrëdhëniet midis dy zonjat - Maria dhe Caroline - ngrohur ...

Caroline mbajtur një ditar në të cilin ajo e kishte regjistruar mendimet e saj, në veçanti, ajo kishte regjistruar ankth e saj e madhe në ndryshim në marrëdhëniet me vëllain e saj dhe ajo gjithashtu regjistruar hidhërim ndaj saj gruaja e tij. Megjithatë, si marrëdhënie midis dy zonjat përmirësuar, Caroline keq komentet e saj e hidhur kundër Merjemes dhe ajo shkatërroi çdo faqe të ditarit të saj gjatë kësaj kohe në jetën e saj.

Në Caroline zbuluar gjithsej tetë kometat midis 1786 dhe 1797 dhe pastaj ajo i hyri në një projekt të ri ndër-referenca dhe korrigjimin e katalogut ylli që kishin qenë të prodhuara nga Flamsteed. Në vitin 1798, Caroline dorëzuar një Indeksi i Shoqërisë Mbretërore të Flamsteed 's Vëzhgimet e Stars fikse së bashku me një listë e 560 yjeve me të cilin kishte qenë lënë jashtë. Ky publikim shënoi fundin e përkohshme të vetë saj hulumtimeve të cilat ajo nuk do të fillojë përsëri deri në 25 vjet më vonë pas vdekjes së William.

Kjo periudhë prej 25 vjetësh nuk ishte një e tillë që nuk kishin interes për Caroline. Ajo u përfshinë me edukimin e John Herschel, William Herschel dhe djali i Merjemes i cili ka lindur në 1792. John Herschel kaluar periudha të gjata me tezen e tij gjatë pushimeve dhe është ndikuar shumë nga Caroline. Ajo e pa atë të arsimuar në Kembrixh, të bëjë një emër për veten si një matematikan, janë bërë të zgjedhur të Shoqërisë Mbretërore, i ati i tij të bashkohet në kërkimet në astronomi dhe t'i jepet Medaljen Copley e Shoqërisë Mbretërore për arritjet e tij. Caroline vazhdoi të ndihmuar William me vërejtjet e tij, por statusi i saj ishte përmirësuar në masë të madhe nga ajo grua kishte qenë në ditët e saj të rinj. Ajo ishte e ftuar në Maskelyne Observatorit Mbretëror në 1799 dhe një mysafir i anëtarëve të familjes mbretërore në kohë të ndryshme në 1816, 1817 dhe 1818.

Caroline kthye në Hanover pas vdekjes së Uilliam në 1822. Në shumë mënyra se ishte një vendim i keq, bërë shumë shpejt, që ajo së shpejti i vjen keq, por ajo ishte gjithmonë një për të mbajtur një premtim pavarësisht pasojave personale në mënyrë që ajo kurrë nuk do të kthehet në Angli. Të gjitha energjitë e saj kishte qenë i drejtuar në drejtim të ndihmuar vëllait të saj në punën e tij astronomike gjatë jetës së tij, por tani ajo u kthye për të ndihmuar djalin e tij John Herschel. Sigurisht kjo ndihmë nuk u jepet në të njëjtën mënyrë si një asistent personal, por tani si hulumtues i pavarur prodhimin e një katalogu të nebulae për të ndihmuar në punën e tij Gjoni astronomike. Ajo përfunduar katalogun e saj të 2500 nebulae dhe, në 1828, Royal Astronomical Society dha asaj medaljen e artë për këtë punë.

Edhe pse i vjen keq Caroline shpenzimet e fundit e saj 25 vjet në Hanover ka qenë shumë kompensime. Ajo tani ishte një njeri i famshëm në botën e shkencës dhe ajo u vizitua nga shumë shkencëtarë duke përfshirë Gausit. Nipi i saj John Herschel, duke vizituar Caroline në qershor 1832, kur ajo ishte 83 vjeç, shkroi e saj (shih për shembull):

Ajo shkon pėr qytetin me mua, dhe skips deri fluturimet dy shkallët e saj. Në mëngjes, deri njëmbëdhjetë ose dymbëdhjetë, ajo është e shurdhër dhe i lodhur, por si përparon ditë ajo jetë fiton, dhe është mjaft "i freskët dhe funny 'në dhjetë pm, dhe sings vjetër Rhymes, madje, edhe vallet.

Caroline Herschel pranuar nderon shumë për arritjet e saj shkencore. Së bashku me Marinë Somerville, ajo u zgjodh për anëtarësimin nderi i Shoqërisë Mbretërore në 1835. Ata ishin të parë gratë anëtarë nderi. Ajo u zgjodh edhe anëtar i Akademisë Mbretërore irlandez në 1838 dhe pastaj në ditëlindjen e 96-të e saj ajo mori një letër:

Madhëria e Tij Mbreti i Prusisë, në njohjen e shërbimit të vlefshme për të dhënë astronomi nga ju, si bashkëpunëtor i vëllait tuaj të pavdekshëm, dëshiron që të përcjell tek ju në emër të tij të mëdha Medalja e artë për shkencën.

Në Caroline ditëlindjen e 97-të të saj:

... argëtuan princ princeshë me kurorë dhe animacion madhe për dy orë, edhe të kënduarit të tyre një përbërje të saj William vëllait.

Një planet i vogël u emërua Lucretia në 1889 në nderim Lucretia Caroline Herschel, një haraç i përshtatshëm për atë që kishte kontribuar aq shumë, por aq pak kishin ambicie personale që ajo lavdërim papëlqyeshme drejtuar drejt asaj që të mos i heq nga Uilliam vëllait të saj.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland