Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Charles Hermite

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

24 Dec 1822

Dieuze, Lorraine, France

14 Jan 1901

Paris, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Charles Hermite 's babai ishte Ferdinand Hermite dhe nëna e tij ishte Madeleine Lallemand. Ferdinand Hermite ishte një inxhinier të trajnuar dhe ka punuar në këtë kapacitet në një minierë kripe pranë Dieuse. Pasi ai u martua me Madeleine ai u bashkua në tregti tekstilesh në të cilën familja e saj ishin të përfshirë. Megjithatë ai ishte një njeri i artistik i cili gjithmonë të kërkuar për të ndjekur e artit si një karrierë. Ai kishte sy gruan e tij pas biznesit tekstilesh dhe ai mori artit. Charles ishte gjashtë e shtatë fëmijët e prindërve të tij dhe kur ai ishte rreth shtatë vjeç prindërit e tij të majtë Dieuse dhe shkoi për të jetuar në Nancy ku biznesi kishte lëvizur.

Arsimi nuk ishte një prioritet i lartë për prindërit, Charles, por pavarësisht nga nuk merr shumë më shumë interes personal në edukimin e fëmijëve të tyre, megjithatë ata u japin atyre me shkollim të mirë. Charles ishte diçka e një merak për të prindërit e tij, sepse ai kishte një defekt në këmbën e tij të djathtë që do të thoshte se ai u zhvendos rreth vetëm me vështirësi. Ishte e qartë se kjo do të paraqiste atë me probleme në gjetjen e një karriere. Megjithatë ai kishte një prirje të lumtur dhe lindi paaftësi e tij me një buzëqeshje gëzuar.

Charles ndoqi de Kolegji Nancy, pastaj shkoi në Paris, ku ai ndoqi Henri College. Në 1840-41 ai studioi në Kolegjin Louis-le-Grand, ku disa vite më parë pesëmbëdhjetë Galois kishte studiuar. Në fakt ai ishte mësuar matematikë atje nga Louis Richard që kishte mësuar Galois. Në disa mënyra Hermite ishte i ngjashëm me Galois, sepse ai e preferuar për të lexuar letrat nga Euler, i Gausit dhe Lagranzhit në vend se të punojë për provimet e tij formale.

Nëse Hermite shpërfillur studime të cilat ai duhet të ketë përqendruar në, ai ka treguar aftësi të shquar botuese hulumtim dy gazeta, ndërsa në Louis-le-Grand. Gjithashtu si Galois ishte tërhequr nga problemi i zgjidhjes së ekuacioneve algjebrike dhe një nga dy gazetat tentuar për të treguar se quintic nuk mund të zgjidhet në radikalët. Se ai ishte në dijeni me Galois 's kontributet, pavarësisht se janë në të njëjtën shkollë, nuk është aspak e habitshme që komuniteti matematikore ishin plotësisht në dijeni të tyre në këtë kohë. Megjithatë ai mund të arsyeshme të njohur të kontributeve të Ruffini dhe Abel për këtë pyetje, por me sa duket ai nuk e bëri.

Përsëri si Galois, Hermite kërkuar të studiojnë në Ecole Polytechnique dhe ai mori një vit duke u përgatitur për provimet. Ai u tutored nga katalanisht në 1841-42 dhe sigurisht Hermite u paraqit më mirë sesa Galois ka bërë ai kaloi. Megjithatë kjo nuk ishte një abone të lavdishme, sepse ai arriti vetëm gjashtëdhjetë-vendin e tetë në listën e urdhëroi. Pas një vit në Ecole Polytechnique Hermite ishte refuzuar të drejtën për të vazhduar studimet e tij për shkak të paaftësisë së tij. Është e qartë se ky ishte një vendim i padrejtë dhe disa njerëz të rëndësishëm ishin të përgatitur për të marrë çështjen e tij dhe lufta që ai të ketë të drejtën për të vazhduar si student në Ecole Polytechnique. Vendimi u ndryshuan në mënyrë që ai mund të vazhdojë studimet e tij, por u vunë kushte të rrepta. Hermite nuk ka gjetur këto kushte të pranueshme dhe vendosi se ai nuk do të diplomuar nga Ecole Polytechnique.

Hermite bërë miq me Matematikanë i rëndësishëm në këtë kohë dhe shpesh vizitoi Jozef Bertrand. Në një notë personale kjo ishte shumë i rëndësishëm sepse ai do të martohet me Joseph Bertrand 's motrës. Më shumë ndjeshëm nga pikëpamja matematikore të parë ai filloi korrespondon me Jacobi dhe, pavarësisht nga nuk shkëlqejnë në arsimin e tij formal, ai ishte tashmë prodhimin e hulumtimit që u rangut botëror si një udhëheqës-matematikan klasës. Shkëmbyen letra ai me tregoni Jacobi që Hermite kishte zbuluar disa ekuacione diferenciale të kënaqur nga theta-funksionet dhe ai po përdorte seri Furierit për të studiuar ato. Ai kishte gjetur zgjidhje për ekuacionet e përgjithshme në aspektin e theta-funksioneve. Hermite mund të kenë qenë ende një universitare, por është e mundshme se idetë e tij nga rreth 1843 ndihmuar Ljuvilit të 1844 rezultatet e rëndësishme e tij të cilat përfshijnë rezultat i njohur tani si Ljuvilit 's teorema.

Pasi kaloi pesë vite pune në drejtim të shkallës së tij ai mori dhe e kaloi provimeve për baccalauréat dhe licenca që ai u dha në 1847. Në vitin pasues ai u emërua në Ecole Polytechnique, institucion i cili ishte përpjekur për ta penguar atë vazhdon studimet e tij rreth katër vite më parë, ai u emërua pedagog répétiteur dhe pranim.

Hermite bërë kontribute të rëndësishme në teorinë numrin dhe algjebër, polynomials Puna dhe funksionet eliptik. Ai zbuloi rezultatet më të rëndësishme të tij matematikore gjatë dhjetë viteve të pas emërimit të tij në Ecole Polytechnique. Në 1848 ai provoi që funksionon dyfish periodike mund të përfaqësohen si koeficientin e funksioneve periodike gjithë. Në 1849 Hermite paraqitur një biografi të Académie des Sciences cila aplikoi Cauchy 's teknika tepricë të funksioneve dyfish periodik. Sturm dhe Cauchy dha një raport të mirë në këtë biografi në 1851, por një mosmarrëveshje me prioritet Ljuvilit duket se ka ndaluar botimin e tij.

Një tjetër temë në të cilën Hermite punuar dhe ka dhënë një kontribut i rëndësishëm ishte teoria e formave katror. Kjo solli atë për të studiuar teorinë invariant dhe ai gjeti një ligj reciprocitetit në lidhje me format binar. Me të kuptuarit e tij për forma kuadrate dhe teoria invariant ai krijoi një teori e transformimeve në 1855. Rezultatet e tij mbi këtë temë me kusht lidhjeve mes teorisë numër, funksionet theta, dhe transformimet e funksioneve abelian.

Më 14 korrik 1856 u zgjodh në Hermite Académie des Sciences. Megjithatë, pavarësisht nga kjo arritje, 1856 ishte një vit i keq për Hermite ai e kontraktuar li. Ishte Cauchy që, me bindje të forta fetare, ndihmoi Hermite përmes krizave. Kjo kishte një efekt të thellë në Hermite i cili, sipas Cauchy 's ndikimit, u kthye në fe katolike romake. Cauchy ishte gjithashtu një monarkist i patundur, dhe shumë Hermite u ndikuar nga ai që gjithashtu të bëhet një monarkist. Ne kemi bërë krahasime me Galois më parë në këtë artikull, por me pamje monarkist, Hermite ishte tani plotësisht për të kundërshtuar pikëpamjet që Galois patundur republikane kishte mbajtur.

Rezultat tjetër matematike nga Hermite të cilin ne duhet të përmendim është një për të cilat ai është njohur me të drejtë. Edhe pse një ekuacion algjebrik i shkallën e pestë nuk mund të zgjidhen në radikalët, një rezultat që u provua nga Ruffini dhe Abel, Hermite në 1858 tregoi se një ekuacion algjebrik i shkallën e pestë do të mund të zgjidhet duke përdorur funksionet eliptik. Ai këto rezultate për të aplikuar teorinë numër, në veçanti në marrëdhëniet e klasës numri i formave katror.

Në 1862 u emërua Hermite de maître konferencë në Ecole Polytechnique, një pozicion i cili ishte krijuar enkas për atë. Në vitin pas ai u bë një pedagog atje. Vitin 1869 e pa atë të bëhet një profesor, kur ai pati sukses Duhamel si profesor të analizave të dy në Ecole Polytechnique dhe në Sorbonne. Hermite dha dorëheqjen kryetari i tij në Ecole Polytechnique në 1876, por vazhdoi të mbajë të kryesojë në Sorbonne derisa ka dalë në pension në 1897. Në Vitet 1890 Hermite u bë shumë më pak të interesuar në rezultatet e re gjetur nga matematikanet e brezit të ardhshëm.

Vitet 1870 e pa Hermite kthehen në probleme të cilat kishte interesuar atë më parë në karrierën e tij si probleme në lidhje me përafrimin dhe interpolation. Në 1873 botoi Hermite prova e parë që është një numër i jashtëzakonshëm. Ky është një rezultat për të cilat ai është i drejtë famshëm. Duke përdorur metoda të ngjashme me ato të Hermite, Lindemann themeluar në vitin 1882 që π ishte gjithashtu i jashtëzakonshëm. Shumë historianë të shkencës vjen keq që Hermite, pavarësisht bërë më të vështirë punën, nuk arriti të përdorë atë për të provuar të rezultojë në të cilën do ta sjellë atë famë jashtë botën e matematikës. Hermite është tani më i njohur për një numër të subjekteve matematikore që mbajnë emrin e tij: polynomials Hermite, ekuacioni diferencial Hermite së, formula Hermite e interpolation dhe matricat Hermitian.

Për zona të caktuara të Hermite matematikës ishin shumë më interesante se sa zonat e tjera. Hadamard, i cili ndryshe nga mësuesi i tij Hermite punuar në të gjitha fushat e matematikës, foli për zët Hermite për gjeometri:

[Hermite] kishte një lloj urrejtje pozitive të gjeometrisë dhe një herë interesant kritikua mua me ka bërë një biografi gjeometrike.

Dashuria e madhe Hermite ishte për analiza dhe jo çuditërisht, ai kishte një respekt të madh për Weierstrass. Kur Mittag-Leffler ardhur në Paris për të studiuar me të, Hermite përshëndeti ngrohtësisht atë, por tha:

Ju keni bërë një gabim, zotëri, ju duhet të ndiqni Weierstrass 's kurs në Berlin. Ai është mjeshtri e të gjithë neve.

Poincare është pothuajse me siguri më i njohur i studentëve Hermite së. Ai sugjeroi se një herë mendja Hermite nuk ka proceduar në mënyrë logjike. Ai ka shkruajtur:

Por për të thirrur një Hermite logician! Asgjë nuk mund të paraqiten për mua më tepër në kundërshtim me të vërtetën. Metodat gjithmonë duket të jetë i lindur në mendjen e tij në një mënyrë misterioze.

Hadamard si Poincare u interesuar shumë në mënyrë që matematika ishte zbuluar. Ai gjithashtu kishte këtë për të thënë për mënyrën se si Hermite bërë zbulimet e tij:

Hermite përdorur për të vëzhguar [se biologji] mund të jetë një studim më i dobishëm edhe për Matematikanë, fshehur si analogji dhe përfundimisht mund të duket i frytshëm në mes të proceseve në të dy llojet e studimeve.

Hadamard kishte respekt të madh për Hermite si një mësues. Ai tha:

Unë nuk mendoj se ata që nuk dëgjuan për atë mund të e kuptojnë mësimin Hermite si ishte madhështore, tejmbushur me entuziazëm për shkencën, e cila duket se vijnë në jetë në zërin e tij dhe bukuria e të cilit ai kurrë nuk arriti të komunikonte me ne, pasi ai ndjeu ajo në mënyrë shumë vetë në thellësinë e tij duke shumë.

[Hermite] ishte duke bërë një përshtypje të thellë në ne, jo vetëm me metodat e tij dhe ato të Weierstrass, por edhe me entuziazmin e tij dhe dashurinë e shkencës, në bisedat tona të shkurtër por i frytshëm, Hermite dashurit të drejtpërdrejtë për mua një vërejtje e tillë si: "Ai cili strays nga shtigjet e gjurmuar nga crashes maturi. " Këto ishin fjalët e një njeriu thellësisht fetare, por një ateist si unë kuptuan shumë mirë, sidomos kur ai added at herë të tjera: "Në matematikë, roli ynë është më e shërbëtorit se të zotit." Është e vetëkuptueshme që gradualisht, me kalimin e viteve dhe punën time shkencore u zbulua, kam ardhur për të kuptuar më shumë dhe më thellë zgjuarsi dhe qëllimin e fjalëve të tij.

Kryqi, shqyrtimit ku 125 letra nga Hermite të Mittag-Leffler janë riprodhuar, shkruan:

Kështu që nuk është shpallur një nga më të angazhohen dhe njerëzit me ndikim në matematikë parizian dhe frëngjisht në gjysmën e dytë të shekullit të 19-të, e mund të them edhe karakter qendrore për periudhën në të cilën ai botoi, 1842-1901. Çfarë rrezaton nga teksti është [Hermite i] përulësi, Kisha Katolike e tij, shqetësimin e tij për të e tij (të zgjatur shumë) të familjes, gatishmërinë e tij për të luftuar për kolegët e meritës e të cilit ai discerns, dhe përkushtimin e tij për familjen, merita, dhe parimi se sa ndikimi i thjeshtë.

Në kushtet e jetës Hermite e familjes së tij ishte martuar me Louise Bertrand, Joseph Bertrand 's motra. Një nga dy bijat e tyre të martuar Emile Picard. Struik shkruan:

Hermite jetoi një jetë në pension, me familjen e tij. Orët e tij të punës ishin të përkushtuar në hulumtim matematikore dhe mësimdhënies. Opinionin e tij në matematikë ishte realist në kuptimin platonike: një matematikan, si një natyralist, zbulon një botë të jashtme, në rastin e tij një botë të ideve. Hermite, prandaj, Cantor papëlqyeshme 's botë, në të cilin një botë të re matematike u krijua.


Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland