Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Jacques Herbrand

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

12 Feb 1908

Paris, France

27 July 1931

La Bérarde, Isère, France

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Jacques Herbrand hyrë Ecole Normale Supérieure në moshën 17. Kjo ishte mjaft e jashtëzakonshme në atë kohë. Për tezën e doktoraturës ai studioi logjikën matematikore e cila ishte një zgjedhje e papritur, duke pasur parasysh mungesën e interesit në këtë temë në Francë në këtë periudhë. Teza e tij e doktoraturës është aprovuar në prill 1929 dhe në tetor të atij viti, Zhak u bashkuan ushtrisë për shërbimin e tij ushtarak.

Pas spell e tij në ushtri, Herbrand ishte dhënë një bursë Rockefeller për të lejuar atë për të studiuar në vende të ndryshme në Evropë. Periudhën e tij të parë, deri në maj 1931, u shpenzuan në Universitetin e Berlinit, ku ai ka punuar me von Njuman. Nga Berlini, Herbrand shkoi në Hamburg, ku ai kaloi muajit qershor duke punuar me Artin. Vizita e tij e fundit ishte në Göttingen ku ai kaloi muajin korrik 1931 e studiojnë me Emmy Noether.

Pas largimit Göttingen, Herbrand vendosur në një pushime në Alpet para kthimit të tij synon të Francës. Megjithatë ai nuk ishte për të përfunduar planet e tij sepse ai vdiq në një aksident alpinizëm në Alpet vetëm disa ditë pas pushimit të tij filloi. Vdekja e tij në moshën 23 në një nga humbjet tragjike në matematikë.

Është e pabesueshme se sa Herbrand arritur në kohën e shkurtër që kishin për të ndërmarrë kërkime matematikore. Ai dha kontribut të logjikës matematike ku Teorema Herbrand mbi teorinë e quantifiers shfaqet në tezën e doktoraturës. Shih për diskutim e një hendek i cili u gjet në provë Herbrand në 1963.

Teorema e Herbrand e krijon një lidhje mes teorisë përcaktim sasisë dhe logjikës sentential cila është e rëndësishme në atë që jep një metodë për të provuar një formulë në teori kuantifikim me sukses testimin e formulës për vlefshmërinë sentential. Që nga testimi për vlefshmërinë sentential është një proces mekanik, teoremë Herbrand është sot i një rëndësie të madhe në një softuer të zhvilluara për Teorema e provuar nga kompjuteri.

Herbrand gjithashtu ka punuar në teorinë e fushës duke zgjerime abelian numritfushave algjebrike. Në disa muaj në të cilën ai ka punuar mbi këtë temë, Herbrand botuar dhjetë letra. Këto dokumente thjeshtuar prova e rezultateve nga Kronecker, Heinrich Ueber, Hilbert, Takagi dhe Artin. Herbrand përgjithësuar edhe disa nga rezultatet nga këta punëtorë në këtë fushë teori klasë si dhe të provuar disa teorema të reja të rëndësishme të tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland