Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Heraclides of Pontus

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

387 BC

Heraclea Pontica (now Eregli, Turkey)

312 BC

Heraclea Pontica (now Eregli, Turkey)

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Heraclides të Pontus ka arritur famë për një kohë të gjatë si të parë të propozojë se dielli ishte qendra e sistemit diellor, por kjo ka qenë treguar të jetë për shkak të një keqinterpretim i asaj që ai e ka shkruajtur.

Ne kemi disa detaje të jetës Heraclides '. Babai i tij u emërua Euthyphron, një njeri i pasur të statusit të lartë nga Heraclea Pontica, i cili ishte prejardhjen prej njërit nga themeluesit origjinale e këtij qyteti grek në brigjet jugore të Detit të Zi. Heraclides ndoqën Akademisë në Athinë dhe u la në krye të tij gjatë vizitës së tretë Platoni s 'për të Siçilisë në 360 para Krishtit.

Edhe pse në disa kuptim ai ishte një nxënës i Platonit, ai ka studiuar edhe me Aristotelit dhe me Speusippus i cili ishte Platoni 's pasardhës si kreu i Akademisë. Kur Speusippus vdiq në 339 para Krishtit ka qenë një zgjedhje për udhëheqës të ri, pavarësisht Xenocrates që është zgjedhur në krye të Akademisë nga Speusippus. Kjo ishte një betejë të ngushtë në mes Xenocrates, Menedemus e Pyrrha dhe Heraclides Ponticus por Xenocrates triumfoi me vetëm disa vota.

Në këtë pikë Heraclides majtë Athinë dhe u kthye në Heraclea Pontica. Tregime tha për vdekjen e tij nuk janë me të vërtetë i besueshëm por ata duhet të paktën pikë në llojin e personit që Heraclides ishte. Është thënë se Heraclea Pontica pësoi një krizë dhe Heraclides korruptuar dërguarit dërguar orakulli i Delfit për të thënë se qyteti do të ruhen në qoftë se Heraclides iu dha një kurorë ari dhe bërë një hero pas vdekjes së tij. Historia ka të bëjë se Heraclides vdiq ndërsa po paraqitet me kurorë të artë.

Ndoshta kishte Heraclides qesh e fundit këtu për të vërtetë ai u bë një hero pas vdekjes është i bazuar në një interpretim të rreme e të shkruarit të tij. Për shembull Heath shkruan:

Heraclides të Pontus, nxënësi Platoni s 'i famshëm, është i njohur në prova e qartë për të zbuluar se Venus Mercury rrotullohem dhe raundin dielli si satelit. Ai mund të ketë ardhur për të njëjtin përfundim në lidhje me planetet e lartë, por kjo nuk është e sigurt ...

Keqkuptim vjen prej një koment nga Calcidius në shekullin e pestë pas Krishtit në Platoni 's Timaeus. Kjo lexon (në Neugebauer' s translation in):

Heraclides Ponticus, kur përshkruar rreth e Venus, si dhe atë të diellit, dhe duke i dhënë dy qarqet një qendër dhe një lëvizje të thotë, tregoi se si Venus është ndonjëherë më sipër, nganjëherë më poshtë diellit.

TH Martin, në 1849, vuri në dukje rëndësinë e pasazhit, duke thënë se Venus është ndonjëherë më sipër, nganjëherë më poshtë diellit në mënyrë të qartë do të thotë se Heraclides besonin se ai ishte në raundin e orbitë dielli. Schiaparelli pranuar argumentin Martin dhe shkoi edhe më tej me pretendimin se duhet të Heraclides kanë propozuar teori se dielli sillet raundin tokë, por sillen planetet raundin e diellit. Kjo teori, e propozuar të parë nga Tycho Brahe në fund të shekullit të 16-të, kurrë nuk ishte aq sa dimë vënë përpara nga një astronom grek.

Neugebauer tregon qartë se pasazh që tregon se Venus është ndonjëherë më sipër, nganjëherë më poshtë diellit, do të thotë se ai është nganjëherë përpara diellit, ndonjëherë pas saj. Toomer në pajtohet plotësisht me Neugebauer 's interpretimin, por një interpretim akoma më të mrekullueshme të Heraclides ishte propozuar nga van der Waerden. Më tepër sesa argumentin e tij bazuar në fjalët e Calcidius, van der Waerden interpretuar një diagram në Calcidius të thotë se dielli, Venus dhe tokë të gjitha sillen raundin e një qendre të përbashkët.

Artikull nga van der Waerden ishte një përpjekje e tij për të mbrojtur hipoteza e tij pavarësisht nga interpretimi i ri i situatës nga Neugebauer. Kjo është një artikull jobindës dhe duket se vetëm përsëritje van der Waerden 's hipotezë më parë, pa bërë asnjë përpjekje për t'iu kundërvënë mjaft e thjeshtë dhe plotësisht bindës argumenti nga Neugebauer.

Heraclides ka, megjithatë, ende të ketë një kërkesë për famë për një hipotezë astronomike. Një numër i burimeve të japin kuotën e tyre besimin e tij se toka është në qendër të universit, por se ajo rrotullohet në aksin e tij një herë në ditë. Pa dyshim ai është i njohur i parë që kanë mbajtur këtë pikëpamje dhe meriton kredi e madhe për të.

Ne dimë një Heraclides pak më shumë në lidhje. Ai ka thënë se ka (shih):

... veshur me shkëlqim, ishte shumë yndyrë dhe madhështor, dhe u mbiquajtur "madhështor dhe të mrekullueshëm" nga athinasit.

Ky pseudonim është një lojë fjalësh greke bazuar në Pompikos fjalën (kuptimin hijerëndë dhe madhështore) zëvendësimi Pontikos (dmth nga Pontus).

Përveç nga shkrimet e tij në astronomi, Heraclides ka shkruajtur mbi shumë tema e zakonshme që një filozof kryesor i ditës së tij do të kishte shkruar më. Këto tema të përfshira etike, letërsinë, retorikë, historia, politika dhe muzikë.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland