Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Kurt Hensel

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

29 Dec 1861

Königsberg, Prussia (now Kaliningrad, Russia)

1 June 1941

Marburg, Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Kurt Hensel u lind në Lindjen e Prusisë, në qytet u bëri thirrje Königsberg. Babai i tij ishte Sebastian Hensel i cili ishte një pronar toke në kohë se Kurt ishte lindur, por më vonë u zhvendos në Berlin, duke u bërë një drejtor i një firme ndërtimi. Nëna Kurt ishte Julie von Adelson, bija e biznesmenit Jakobit Adelson Ludwig von. Tani ajo ishte një familje që përmban shumë artistëve të shquar, muzikantë dhe shkencëtarëve. Ndoshta anëtarët më të njohur të familjes ishin Fanny dhe Felix Mendelssohn. Fanny ishte motra e madhja e njohur kompozitori Felix Mendelssohn, dhe ajo u martua me piktori gjykata prusian Wilhelm Hensel në 1829. Fanny ishte vetë një pianisti dhe kompozitori i njohur i cili ka shkruar rreth 500 kompozime muzikore në të gjithë, duke përfshirë rreth 120 pjesë për piano. Sebastian Hensel, bir i Fanny dhe Wilhelm Hensel, ka lindur në 1830. Sebastian, i cili ishte babai i Kurt të, shkroi një biografi të familjes Mendelssohn bazuar pjesërisht në ditarin Fanny dhe letra, të cilat ofrojnë një marrëveshje e madhe e informacionit në lidhje me vëllain e saj Feliks. Fanny dhe Felix Mendelssohn ishin bijtë e Ibrahimit Mendelssohn i cili ishte bir i hebraike-filozof gjerman Mendelson Moisiut. Ndërsa ne jemi duke kërkuar në këtë familje interesante, le të na vini re se djali i ri e Moisiut Mendelssohn ishte Nathan Mendelssohn i cili ishte një krijues i instrumenteve matematikore. Nathan kishte një vajzë Ottilie Ernestine që martuar Kummer. Një Kummer 's bijat e martuar Hermann Shvarc.

Ndërsa familje jeton në Königsberg, Hensel nuk shkojnë në shkollë, por ishte mësuar në shtëpi nga prindërit e tij deri në moshën nëntë. Pasi familja u zhvendos në Berlin, mori pjesë Hensel Friedrich Wilhelm Gjimnazi dhe aty ai u mësoi matematikën nga KH Schellbach. Schellbach ishte një mësues i shquar i matematikës dhe me nxënës të talentuar të tillë ai u shndërrua shumë shpejt në gjendje të japin Hensel një dashuri të thellë të subjektit krahas një njohuri të shëndosha teknike. Nuk ishte sigurisht nuk ka dyshim në mendjen e tij kur ai e la shkollën e mesme që i nënshtrohen ai donte të studiojnë në universitet ishte matematikë. Studentët gjermanë të kësaj kohe nuk ka zgjedhur një universitet i vetëm në të cilin për të studimit, por më tepër për të lëvizur rreth kampion kurse në disa institucione të ndryshme. Studimet Hensel ishin në Berlin dhe Bonn. Ndër mësuesit e tij ishin Lipschitz, Weierstrass, Borchardt, Kirchhoff, Helmholcit dhe Kronecker. Ishte Kronecker i cili ishte ndikim më të madh në Hensel dhe mbikëqyrur studimet e tij e doktoraturës në Universitetin e Berlinit. Hensel parashtruar tezën Arithmetische tij Untersuchungen über Diskriminaten und Teiler Ihre ausserwesentlichen në Berlin në 1884 dhe ai vazhdoi të punojë atje, duke paraqitur tezën e tij dhe duke u bërë një habilitation Privatdozent në 1886.

Hensel martuar Gertrud Hahn në Berlin në 1887. Gertrud, i cili ka lindur në 1866, ishte bija e Hahn industrialist Albert dhe motra e Hahn mësues-teoretik Kurt. Kurt Hahn në Skoci është i njohur si themelues (në 1934) të Shkollës Gordonstoun njohur ndërkombëtarisht, pranë Elgin në veri lindje të vendit, dhe i njohur në Gjermani për shkollën e tij në Salem. Gertrud dhe Kurt Hensel kishte një djalë dhe tre vajza, duke përfshirë edhe Albert, Ruth dhe Charlotte. Hensel ishte emëruar në një rang profesori të plotë në Universitetin e Marburg në 1901. Ai kaloi pjesën tjetër të karrierës së tij atje, në pension në vitin 1930, por të mbetur në Marburg.

Ai i kushtoi shumë vite për redaktimin e Kronecker 's mbledhur punon. Në fakt ai botoi pesë vëllime të Kronecker 's punon midis viteve 1895 dhe 1930. Vini re se, mrekullueshëm, këta datat span karrierën Hensel pothuajse saktësisht, me vëllimin e parë të botuar në vitin në mes tij dhe doktoraturë habilitation e tij, dhe vëllimin e fundit të botuar në vit ka dalë në pension. Dy vëllimet e tjera të mëdha redaktuar nga Hensel u kushtuar edhe Kronecker 's punon. Këto janë Vorlesungen über Zahlentheorie (1901), dhe Vorlesungen über die Theorie der Determinanten (1903). Përveç kësaj Hensel shkroi një eulogji për auf Kummer Gedächtnissrede Kummer Ernst Eduard dhe ne u përmend më lart se në fakt Kummer ishte një lidhje të largët.

Punës Hensel pasuan atë të mbikëqyrësit të tij e doktoraturës Kronecker në zhvillimin e aritmetike në fushanumrit algjebrike. Në 1897 metodë Weierstrass e pushtetit zhvillimit seri për funksione algjebrike e çoi në shpikjen e numrave p-adic. Hensel ishte i interesuar në pushtet e saktë të një kryeministër që ndan discriminant e një fushë numri algjebrike. P-numrat adic mund të konsiderohet si një përfundimin e numrave racional në një mënyrë të ndryshme nga përfundimin e zakonshme që të çon në numrat reale. Ullrich shkruan në:

Gjatë dekadës së fundit të shekullit të 19-të Hensel Kurt filluar hetimet e tij në p-numrat adic ... . Ai ishte i motivuar nga analogji e rastit fushë numrin dhe fushën e funksionit rasti, p.sh., nga vëzhgimi që kryeministri numrat p dhe faktorët lineare ZC luajnë role të ngjashme në këto teori. Ky fakt është tashmë e kishte vënë në dukje në artikujt e Kronecker (I cili mbikëqyrur doktoraturë Hensel) dhe e Dedekind dhe Heinrich Ueber, e cila ishte botuar në 1881 dhe 1882, respektivisht në letër të Kronecker bazuar në një dorëshkrim i pabotuar pastaj nga viti 1858.

Shpikje Hensel e çoi në zhvillimin e konceptit të një fushë me vlerësimin e cila ka pasur një ndikim të madh në matematikë më vonë. Ai ishte në gjendje të përdorin metodat e tij për të vërtetuar rezultatet shumë në teorinë e formave katror dhe teoria e numrave. Gazetat ai botoi përfshijnë algebraischen Zur Theorie der Functionen einer Veränderlichen und der Abel'schen Integrale (1901), Entwickelung Über die Zahlen der algebraischen në Potenzreihen (1901), Eine Theorie der neue algebraischen Zahlen (1918), dhe Neue arithmetischen Begründung der Theorie der algebraischen Funktionen einer Variablen (1919).

Kjo nuk ishte deri në 1921 që potencialin e plotë të p-numrat adic ishte demonstruar nga Hasse kur ai formuluar parimin lokal-global. Ai tregoi, së paku për forma kuadrate, se një ekuacion është një zgjidhje racionale nëse dhe vetëm nëse ka një zgjidhje në p-numrat adic për çdo p kryeministër dhe një zgjidhje në reals. Kjo ishte jashtëzakonisht me fat për të dy Hasse dhe për Hensel se se ata erdhën për të punuar së bashku. Në Hasse përshkruan se si ai erdhi për të punuar nën Hensel në Marburg:

[Pas Hecke majtë Göttingen] I vendosur për të vazhduar studimet e mia nën Kurt Hensel në Marburg.,. Çfarë bëri që vendimi im ishte ky. 1913 Hensel botoi një libër në teorinë e numrave. Kam gjetur një kopje të këtij libri në një antikuar në Göttingen dhe e bleu atë. Kam gjetur metoda krejtësisht e tij të re interesante dhe të denjë për studime të plota. ...

Libri i parë që Hensel ka shkruajtur ishte një bashkëpunim të përbashkët me Georg Landsberg. Drejtë algebraischen Theorie der Funktionen und einer Variablen Ihre Zbatim kurven algebraische auf und Abelsche Integrale ajo ishte botuar nga Teubner në Leipzig në vitin 1902. Ajo u ribotuan nga Kompania botuese Chelsea e New York-ut në vitin 1965. Një libër me rëndësi të madhe ishte Theorie der Hensel e algebraischen Zahlen botuar në vitin 1908. Ishte në këtë libër që ai zhvilloi idenë e tij e madhe e p-numrat adic në një teori sistematike. Ai vazhdoi të zhvilluar teorinë e tij në një tjetër Zahlentheorie libër të botuar në 1913, libër i cili u përmend në kuotën Hasse e sipër dhe një gjë që çoi në atë bërë studenti Hensel's. Në këto dy libra ai tregoi fuqinë e aplikuar p metodat adic të ai teorinë e pjesëtueshmëri në fusha të numrit algjebrike. Jo vetëm që është p afat-integer adic për shkak të Hensel por edhe në Zahlentheorie ai përdor përshkrimin "teoremen Little Fermat" për herë të parë:

Nuk është një teoremë themelore të mbahen në çdo grup i caktuar, i quajtur zakonisht teoremë Little Fermat Fermat sepse ishte e para që ka provuar një pjesë shumë të veçantë të saj.

Nga 1901 Hensel ishte redaktor i prestigjoze dhe me ndikim Crelle 's Journal. Ai u nderua në vitin 1931, me dhënien e një doktoratë nderi nga universiteti i Oslo.

Hensel vdiq në verën e vitit 1941, në mes të Luftës së Dytë Botërore. Një vit më vonë vajzën e tij në ligjin e shitur mbi njëqind artikuj nga biblioteka e tij matematikore të Reichs-Universitat Strasburg.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland