Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Eduard Helly

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1 June 1884

Vienna, Austria

28 Nov 1943

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Eduard Helly erdhi nga një familje hebraike në Vjenë. Ai ka studiuar në Universitetin e Vjenës dhe u dha doktoraturës së tij në 1907 pas shkrim një tezë nën drejtimin e Wirtinger dhe Mertens. Teza e tij ishte në ekuacionet Fredholm. Wirtinger rregulluar një bursë për Helly në mënyrë që ai mund të vazhdojë studimet e tij në Göttingen dhe ai shkoi atje, pas diplomimit nga Vjena.

Në Göttingen Helly studiuar nën Hilbert, Klein, Minkowski dhe Runge në 1907-8. Pas kthimit në Vjenë në vitin 1908 ai nuk kishte asnjë post universitare, por mbështetur vetë në një numër mënyrash të ndryshme. Ai dha mësim në një gjimnaz, i dha mesimin privat, dhe shkroi manualeve zgjidhje për një seri prej teksteve standarte. Gjatë kësaj periudhe, ai ndërmori kërkime mbi analiza funksionale dhe provuar Hahn - Teorema Banach në 1912, pesëmbëdhjetë vjet më parë Hahn botuar në thelb dëshmi të njëjta dhe 20 vjet para se të Banach dha vendosjen e tij të re. Ne të diskutuar këtë më të plotë më vonë në këtë artikull.

Në shpërthimin e Luftës së Parë Botërore, Helly rekrutua në ushtri. Ndërsa duke shërbyer si një toger në shtator 1915 ai u qëllua. Plumb shkuan përmes mushkërive të tij dhe e bëri dëm të shëndetit të tij nga e cila nuk ka shëruar të gjithë pjesën tjetër të jetës së tij. Pasi u godit ai u pushtua nga rusët. Pas kësaj ai kaloi vite në spitale dhe të burgosurve të kampeve të luftës në Siberi. Një mund të kenë pritur që në fund të Luftës së Parë Botërore 1 në 1918 do të ketë çuar në lirimin Helly, por në këtë kohë ushtritë ruse u luftuar njëri-tjetrin dhe të shpëtojnë ishte e pamundur. Edhe pas largimit nga Rusia ai ishte një rrugë të gjatë prapa në Vjenë për Helly që udhëtoi nëpër Japonia, Lindja e Largët, Egjipt dhe Lindjen e Mesme para se të mbërrinte në shtëpi në vitin 1920.

Helly ishte martuar në 1921 me Elise Blokut i cili gjithashtu kishte një doktoraturë në matematikë nga Vjena. Në të njëjtin vit ai paraqiti tezën e tij habilitation dhe mori të drejtën për të mësuar. Ai u emërua në Vjenë në 1921, por në një post të papaguara. Gruaja e tij besonin se ai ishte mohuar një rang profesori:

... pjesërisht për shkak Helly ishte hebre dhe gjithashtu sepse Hahn menduar një person i ri duhet të jetë i preferuar.

Helly u detyrua të fituar një jetesë të punës në një bankë, pastaj si një ekspert kur banka u rrëzua në 1929. Ai pastaj gjeti një punë me një kompani të sigurimit, por edhe jetën e vështirë u bë më keq në 1938. Hitleri vetë kishte hyrë në Austri më 12 mars 1938 me ushtrinë gjermane, dhe një qeveri nazist ishte ngritur atje. Helly u shkarkua nga posti i tij, sepse ai ishte një çifut. Ai u largua nga Austria për të shpëtuar veten dhe familjen e tij, emigruar në Shtetet e Bashkuara në 1938.

Jeta mbeti i vështirë për Helly dhe familjen e tij në Shtetet e Bashkuara. Në fillim ai drejtuar për t'ju dhënë mesim privat, pasi ai kishte bërë në Vjenë, shumë vite më parë. Pushim i tij i parë ka ndodhur në vitin 1939 kur Ajnshtajni e mbështetën atë për një pozicion në Paterson Junior College në New Jersey. Me mbështetje nga një person kaq i shquar si Ajnshtajni, ai ishte i suksesshëm dhe mori pozicion. Dy vjet më vonë, në 1941, ai shkoi në Monmouth Junior College, edhe ne New Jersey. Vitin e parë pas dy Helly dhe gruaja e tij të punësuar si matematikanët nga Trupave Signal në Çikago. Helly përsëri mori punën e njohur pasi ai ishte duke u përgatitur manualet e trajnimit matematikë, ndërsa gruaja e tij mësoi matematikën.

Ishte gjatë kohës së tij me Signal në Çikago Trupave që ai pësoi sulmin e parë e tij të zemrës. Kjo ishte ende si një rezultat i drejtpërdrejtë i dëmit që kishte pësuar, kur shtënë gjatë Luftës së Parë Botërore ai u shërua nga një krizë zemre dhe gjërat filluan të duken kur ai u ofroi një karrige e matematikës si Illinois Institute of Technology. Mjerisht ai vdiq pas një sulmi në zemër të dytë menjëherë pas.

Ai përmendet për teoremën Helly së, botuar në vitin 1923, i cili thotë se në qoftë se ka dhënë subsets n konveks e një d-hapësirë Euklidiane dimensionale me n d 1 dhe nëse çdo mbledhjen e d + 1 të subsets ka një pikë të përbashkët atëherë ka një pikë të përbashkët të subsets n.

Megjithatë, siç kemi vërejtur më lart, në një letër të botuar në 1912 ai ka një numër të rezultateve të rëndësishme. Së pari nuk ka parim Helly e zgjedhjes i cili thotë që i është dhënë një sekuencë e funksioneve të variacionit kufizohet të cilat janë të variacionit uniforme kufizohet dhe kufizohet në mënyrë uniforme në një pikë, atëherë ekziston një subsequence që converges një funksion i variacionit kufizohet.

Ka rezultate të tjera në letër e cila duhet të ketë dhënë Helly një profil shumë të lartë në botën e matematikës se ai ka arritur. Njëra është fakti se ai jep Hahn - Teorema Banach për hapësirë C [a, b], ndërsa ai po jep një provë të thjeshtë të një teoremë që Riesz kishte publikuar një vit më parë. Ai gjithashtu jep parimin uniforme boundedness për funksionale lineare, Banach - Teorema e Steinhaus. Si autorë të shkruani:

Sikur sukses Helly në qëndruar në përgjithshme të matematikës, si një akademik që të botuar dhe ka marrë pjesë në seminare, ai do të kishte padyshim kanë kapitalizuar në kontributet e tij më parë. Ai jo vetëm që mund të keni parë në atë se kredia e duhur duhet të përshkruhet, por ka gjasa që ai do të kishte zgjatur më tej rezultatet e tij. ... Në shumicën e karrierës ka disa zhgënjimeve dhe dështimeve, por nga shinat e karrierës Helly e hershme, dhe jeta nuk i dha atij një shans të kthehet në rrugën e duhur.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland