Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ernst David Hellinger

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

30 Sept 1883

Striegau, Silesia, Germany (now Strzegom, Poland)

28 March 1950

Chicago, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Ernst Hellinger 's prindërit ishin Emil dhe Julie Hellinger dhe faktin se familja ka qenë hebreje do të thotë se ai do të ketë probleme të mëdha pasi nazistët erdhën në pushtet. Hanna, një motër e Ernst, më vonë u bë Hanna Meissner dhe shkroi artikull për vëllanë e saj. Ernst u rrit deri në Breslau, ku ai ndoqi shkollën, diplomohen nga Gjimnazi atje në vitin 1902. Ajo ishte në gjimnaz Breslau se Hellinger parë u bë i hipnotizuar në matematikë, dhe kjo ishte rezultat i një mësues matematike në shkollë të shkëlqyer.

Hellinger hyri në Universitetin e Heidelberg, por, pas traditës në Gjermani në atë kohë, ai nuk ka përfunduar studimet në një universitet të vetëm, por shkoi në disa universitete të ndryshme gjatë kursit të studimeve të tij. Universitet e tij e dytë ishte Breslau, kështu që ai u kthye në qytet ku ai u solli deri, dhe pastaj në vitin 1904 ai pas shoku i tij Max Born në Göttingen. Hellinger do të mbaj në kontakt me Lindur dhe zhvillimet në mekanikën kuantike të madhe të jetës së tij. Në Göttingen Hellinger ishte një student i Hilbertit dhe, jo shumë kohë më pas ai filloi studimet e tij atje, ai u bashkua nga Courant dhe Toeplitz që kishin qenë shokët e tij studentë në Breslau.

Hellinger ishte dhënë e tij të doktoraturës nga Universiteti Göttingen në 1907 për një tezë të drejtë Die Orthogonalinvarianten quadratischer formën vielen von unendlich Variablen. Ai paraqiti një tip të ri të integrale, Hellinger integrale në tezën e doktoratës dhe, së bashku me Hilbert, ai prodhoi me rëndësi Hilbertit-teori Hellinger e formave. Pastaj 1907-1909 ai ishte asistent në Göttingen dhe, gjatë kësaj kohe, ai:

... Hilbertit edited 's shënime leksion dhe Felix Klein' s ndikim vom Elementarmathematik aus höheren Standpunkte (Berlin, 1925), e cila është përkthyer në anglisht (Nju Jork, 1932).

Nga Göttingen Hellinger shkoi në Marburg, ku ai ishte një Privatdozent 1909-1914. Ai u emërua më pas në një karrige në universitet i ri i në Frankfurt am Main. Ai nuk ishte vetëm me takim në Frankfurt në vitin 1914 për Szasz u emërua një Privatdozent në atë vit, më vonë do të promovohet në profesor. Bieberbach ishte gjithashtu në Frankfurt në këtë periudhë e hershme, edhe pse ai u largua pas Luftës së Parë Botërore për të marrë një karrige në Berlin. Sigurisht 1914 shënoi fillimin e Luftës së Parë Botërore dhe Hellinger ishte i përfshirë në shërbim të luftës. Megjithatë, pas përfundimit të luftës, ka pasur një numër të emërimet e mëtejshme të rëndësishme në Frankfurt të cilat ndërtohet e një departamenti i matematikës mbresëlënës atje. Epstein u emërua në vitin 1919, në Dehn Siegel në 1921 dhe 1922. Tjerët si vizitorë Toeplitz ishin të shpeshta në Seminarin Matematikë Frankfurt. Ky seminar është përshkruar në dhe që të dy të përqëndrohet në periudhën nga 1922 në vite të vështira të viteve 1930.

Më 30 janar 1933 Hitleri erdhi në pushtet dhe më 7 prill 1933 Shërbimi Civil Ligj, do të thotë e heqjes mësuesit hebrenj nga universitetet, dhe sigurisht edhe për të hequr ato me origjinë hebreje nga rolet e tjera. Gjithë nëpunësve civil të cilët nuk ishin me prejardhje Ariane (duke pasur një gjysh e fesë çifute bërë jo dikush-arian) janë të pensionuar. Megjithatë, kishte një klauzolë që jo përjashtimi përjashtohen-Arianėt që kishin luftuar për Gjermaninë në Hellinger Luftës së Parë Botërore me siguri të kualifikuar në këtë pikë dhe kjo lejoi që ai të mbajë postin e tij pedagog në Frankfurt në vitin 1933.

Hellinger, megjithatë, u detyrua të largohej në 1936, sepse në këtë fazë rregullat që jo-Arianėt i cili shërbeu në Lufta e Parë Botërore u lejuan të mbajnë postet e tyre po injorohen pas vendimeve në kongresin e partisë Nurembergut në vjeshtën e vitit 1935. Hellinger vazhduan të jetojnë në Frankfurt. Në Kristallnacht (i quajtur kështu për shkak të xhama të thyer në rrugë në mëngjes në vijim), 9-10 nëntor 1938, 91 hebrenj u vranë, qindra u plagosën rëndë, dhe mijra prej tyre u nënshtruar me eksperiencat tmerrshme. Mijëra e bizneseve hebrenj u dogjën së bashku me mbi 150 sinagoga. 30.000 Gestapos arrestuar edhe-off hebrenjve dhe një kusht për lirimin e tyre ishte se ata emigrojnë. Gestapos nuk arrestimit Hellinger atë natë, sepse nuk ishte askund tjetër për të vënë të burgosurit, por:

ai refuzoi të largohet ... sepse ai donte të qëndrojnë dhe të shohim se sa larg përtej standardeve tradicionale e drejtësisë dhe etikës autoritetet do të shkojë në rastin e tij.

Më 13 nëntor 1938 gjeti se si tani autoritetet do të shkojnë. Ai ishte arrestuar, marrë para për të Festhalle dhe pastaj vihen në kampin e përqendrimit të Dachau. Në këtë kohë motrën e tij, Hanna Meissner, ishte në Shtetet e Bashkuara dhe ajo përshkruan se si Siegel shkroi e saj për të thënë se Hellinger ishin dërguar në kampin e përqendrimit. Për fat të mirë miq të ishin në gjendje për të organizuar një punë e përkohshme për Hellinger në Northwestern University në Evanston në Shtetet e Bashkuara. Ai u lirua nga kampi Dachau pas gjashtë javë, me kusht që ai të emigronin menjëherë. Siegel shkruan:

Pashë Hellinger në Frankfurt pak ditë pas lirimit të tij. Ai dukej i dobësuar nga dietë krejtësisht i pamjaftueshëm në kamp, por ka mbajtur një vullnet të fortë për të jetuar si një rezultat i emigrimit të tij pashmangshëm. Ai nuk pranoi të diskutojë përvojat e tij të tmerrshme dhe nuk ishte në gjendje të harrojnë poshtërim që ishte bërë atij.

Ai emigroi në Shtetet e Bashkuara në fund të shkurtit 1939.

Pozicion Hellinger së në Evanston gjatë luftës ishte i pabazuar me një seri prej një viti, por ai emërimet fituar shtetësinë amerikane në 1944 dhe ka punuar në Evanston deri në vitin 1949 kur ka dalë në pension. Sigurisht pasi vetëm pak vite pune ai nuk do të kishin marrë një pension për të mundësuar atij që të jetojnë dhe se ai kishte konstante e daljes në pension financiare worries.After ai pranoi një post në Illinois Institute of Technology, por ai ra i sëmurë me kancer në nëntor 1949 dhe vdiq një disa muaj më vonë.

Në Frankfurt, Hellinger kishte vazhduar punën e tij matematikore të teorisë spektrale e formave Jacobi dhe fraksionet e vazhdueshme. Ai e bëri punën e rëndësishme në problemin Stieltjes 'moment. Me Toeplitz ai shkroi një studim monumentale e letërsisë në ekuacionet integrale deri në 1923 për Klein 's Enzyklopädie der Mathematischen Wissenschaften. Ky artikull, Integralgleichungen und Gleichungen mit unendlich vielen Unbekannten, u botua në Enciklopedi në vitin 1927 dhe më pas si një artikull të veçantë pas viti. Ajo është konsideruar tashmë një nga klasikët e madhe dhe ka qenë ribotuan disa herë. Hellinger gjithashtu ka punuar në historinë e matematikës dhe, ndërsa në Frankfurt, ai shkroi një letër të rëndësishëm në James Gregory.

Hellinger ishte një mësues i talentuar i cili i shqetësuar thellësisht veten e tij me studentët që ai mësoi:

Ai gjithmonë u mirëqenien e nxënësve për të zemrës edhe jashtë tij ligjërata dhe grupet e studimit.

Letra është shkruar nga dy prej nxënësve Hellinger dhe vlerëson shumë aftësitë e tij të mësimdhënies:

Në Northwestern ai ishte një nga profesorët më të pëlqyer në Departamentin e Matematikë dhe u njoh nga të gjithë për të përsosmërisë, aftësi, dhe understandability të tij ligjërata dhe veçanërisht prova e tij.

Ai kishte një ndjenjë e çuditshme e humorit, por një ndjenjë e fortë e besnikërisë dhe disa nuk i pëlqen po aq të fortë. Ai kishte një dhuratë për të bërë miq. Në një histori tregon kuptimin e tij të humorit:

Menjëherë pas mbërritjes së tij në veriperëndimore, një nga profesorët në përshkrimin e programit Northwest në matematikë të tij u shpreh se në matematikë fillore nderon kurs Felix Klein 's' nga një pikëpamje e avancuar 'u përdorur si një tekst dhe "ndoshta Hellinger ishte njohur me të" . Në këtë Hellinger ... përgjigj: "njohur me të, kam shkruar atë!".

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland