Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Poul Heegaard

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

2 Nov 1871

Copenhagen, Denmark

7 Feb 1948

Oslo, Norway

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Poul Heegaard 'emri i ndodh shpesh (misspelled mjaft shpesh si Heegard apo edhe Hegard) në fushën e tre-manifolds decompositions Heegaard ku' dhe diagramet Heegaard 'lidhur' mjete të mbeten të rëndësishëm 100 vjet më pas ata të parë ka ndodhur në 1898 në Universitetin e Kopenhagës Heegaard disertacion.

Edhe pse disertacion është në danisht, ai shpejt u bë i njohur edhe ndërkombëtarisht, kryesisht për shkak se ai përmban edhe një kundër-shembull për versionin e dual Poincare botuar nga Poincare pak para. Kjo kundër-shembull Poincare dërgoi përsëri në fazë përgatitore dhe duke kontribuar për një sqarim të disa nocione baze te topologji algjebrike.

Një tjetër kontribut i rëndësishëm Heegaard artikull është 1.907 tij sondazh (me Max Dehn) Analiza Faqe ku autorët e përcaktuara themelet e topologji kombinator. Kjo u mundëson atyre që të japin prova e parë rigoroz të klasifikimin e sipërfaqeve kompakt.

Pas tij M.Sc. 1893 diplomë nga Universiteti i Kopenhagës, Poul Heegaard kishte marrë një bursë për studim një vit jashtë vendit. Ai i parë shkoi në Paris dhe ka qenë shpesh supozohet se interesi i tij në Poincare 's filloi puna atje. Megjithatë, në kohët e fundit e tij (1997) zbuluan shënimet autobiografike (shih referencat), Heegaard tregon se ai kurrë nuk u takua Poincare dhe ai ankohet se vizita e tij në Paris ishte matematikisht shumë zhgënjyes.

Prandaj, pas një semestër ai shkoi në Göttingen ku kontakti i tij me Felix Klein u bë shumë ndikim për punën e tij në të ardhmen. Në veçanti, interesin e tij në topologji erdhi nga një përpjekje për të studiuar funksionet algjebrike të dy variablave komplekse me anë të përgjithshme (katër dimensional) Riemann sipërfaqe. Studimi i tre dimensionale manifolds përmendur më lart është me të vërtetë aty, sepse ai duhet të heqë dorë në rast katër dimensional.

Pas Disertacioni i tij, Heegaard mësohen në shkolla të ndryshme ushtarake në zonën e Kopenhagenit për më shumë se 10 vjet. Në vitin 1910, ai pranoi një karrige në Universitetin e Kopenhagës, por shtatë vite më vonë ai dha dorëheqjen, duke cituar një peshë të rëndë punën dhe mosmarrëveshjet me kolegët si arsye e tij.

Menjëherë pas dorëheqjes së tij, Heegaard marrë një ofertë nga Universiteti i Kristiania (tani Oslo), në Norvegji. Këtu, ai u bë një cofounder e Shoqërisë norvegjez matematike, dhe një mësues shumë popullor deri sa ka dalë në pension në vitin 1941.

Një bibliografi të gjerë për Poul Heegaard përmbahet në.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland