Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Thomas Little Heath

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

5 Oct 1861

Barnetby le Wold, Lincoln, England

16 March 1940

Ashtead, Surrey, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Thomas Heath 's prindërit ishin Maria e mi, nga Hibaldstowe, Lincolnshire, dhe Samueli Heath i cili ishte një fermer nga Thornton Cutris, Ulceby, Lincolnshire. Mary dhe Samueli kishte gjashtë fëmijë, tre djem dhe tre vajza. Thomai ishte më i ri i tre djemve dhe ai, si të gjithë fëmijët, u muzikore dhe akademike talentuar. Thomas Little Heath u emërua pas gjyshi i tij nga ana e nënës së tij, i cili ishte Thomas Little. Ai mori një dashuri e klasike nga babai i tij i cili kishte klasike si hobi të tij.

Pas ndjekin Caistor Grammar School dhe Clifton College, ai shkoi deri në Trinity College në Kembrixh 1879 mban një bursë fondacioni. Ai ka dhënë një shkallë të parë klasës në të dy matematikë dhe klasike. Ai mori Pjesa I dhe Pjesa II të Tripos klasike në 1881 dhe 1883, grindavec që e dymbëdhjetë në Tripos matematike te 1882.

Ai e mori provimin e Shërbimit Civil në 1884 dhe mori shenjë lartë. Ai u bë një nëpunës në Thesarit dhe u promovua shpejt. Ai ka qenë sekretari privat të Sir Reginald Earle, më vonë duke u bërë sekretar i përhershëm. Heath ishte atëherë sekretar privat tek sekretarët e ndryshme financiare të Thesarit deri në 1907 kur ai u emërua sekretar i ndihmës për të Thesarit. Në 1913 ai u emërua si sekretar i përhershëm për të Thesarit, duke marrë kontrollin e anën administrative të Thesarit. Ai u largua nga Thesari në 1919 për Zyrën e borxheve Kombëtare, duke mbajtur një post atje derisa në pension në vitin 1926. Ai u nderua për punën e tij në Shërbimin civil duke u emëruar CB në 1903, BKK në 1909, dhe KCVO në vitin 1916.

Heath ishte:

... një shembull i admirueshëm i tipit të vjetër të nëpunësit civil. Kurajon dhe ndershmërinë e tij ishin përtej fjalë; teknikë e tij ishte i përkryer, por mendjen e tij nuk ishte, ndoshta, mjaft elastik apo pjellor në ide të përshtatet lehtë në kushtet që midis 1914 dhe 1918 kishte mërzitur çdo lloj të ideve të paramenduar tavolinë dhe njeri letër, të tilla si ai me të vërtetë ishte.

Megjithatë Heath kishte dy profesione të ndara, e si nepunes civil, të tjera si një nga ekspertët e botës kryesor në historinë e matematikës. Ai ishte një specialist në historinë e matematikës greke, shkruar artikuj mbi 'Porisms për Encyclopaedia Britannica Pappus' dhe 'ndërsa ende një universitare. Në vitin e tij të parë në Thesarit ai shkroi një ese mbi Diophantus dhe kjo i dhanë atij një Fellowship Kembrixh. Cayley rekomanduar botimin e saj nga Cambridge University Press dhe Diophantus i Aleksandrisë: një studim në historinë e algjebër greke u shfaq në 1885.

Në 1896 ai botoi Apollonius e Perga i cili i paraqiti tekst të rëndësishëm në seksionet konik duke përdorur simbol modern, dhe përmbante një parathënie të rëndësishme jep detajet e punës të mëparshëm grek mbi pjesët e konik. Arkimedi u botua në vitin 1897, por në këtë fazë të rëndësishme punën e quajtur Metoda nuk ishte zbuluar, kështu që Heath shtuar një përkthim të këtë në një botim ai solli në 1912. Në tre punës 1908 Heath e vëllimit të Euklidit shfaq. Edicioni i dytë i përkthimit të tij të Euklidit, solli në 1926, ka bërë që nga versioni standard anglisht të tekstit. Midis këtyre dy botimet, në vitin 1920, ai publikoi versionin e tij të librit I Elemente shkruar në greqisht. Kjo kishte për qëllim për të inkurajuar shkollat për të dhënë mësim direkt nga libri I, por kjo nuk na bëjnë të kuptojnë se gjërat kanë ndryshuar në shkollat britanike sot - si shumë të fëmijëve të shkollave të sotëm mund të përdorni një libër i shkruar në greqisht si libër mësimi matematike e tyre!

Punë grek astronomike gjithashtu tërhoqi vëmendjen Heath dhe në 1913 ai botoi një përkthim të Aristarkun 'Për madhësive dhe distanca e diellin dhe hënën përsëri me një parathënie të rëndësishme, këtë herë duke i dhënë një konsideratë të plotë të astronomisë greke. Ndoshta punën e tij më e famshme, megjithatë, është Historia e matematikës greke që u shfaq në 1921. Kjo është një vëllim dy punë, shkruar nga cleverly pjesërisht pas një rrugë kronologjike, pjesërisht grupim zonat subjekt së bashku. Një version të vetëm vëllim në matematikë greke, condensing materiali nga puna e tij të mëparshme, u shfaq në vitin 1931 nën titullin Një manual i matematikës greke dhe vitin e ardhshëm ai prodhoi një vëllim shok astronomi grek.

Heath u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore më 1912 dhe shërbeu për dy mandate në këshillin e saj. Pas publikimit historisë së matematikës greke ai u zgjodh president i Shoqatës matematike për 1922-23. Në 1932 ai u zgjodh anëtar i Akademisë Britanike.

Një mund të mendojnë se të kesh një karrierë në Shërbimin Civil dhe ende është një historian i kryesor i matematikës do të linte Heath pak kohë për hobi të tjera, por në fakt kjo nuk ishte kështu. Ai ishte i interesuar gjithmonë në muzikë dhe ai ishte martuar Ada Mary Thomas në 1914, i cili ishte një muzikant profesionist, duke përforcuar interesin e tij. Heath gjithashtu kaloi një kohë alpinizëm:

... dhe ai e bëri më të ascents kryesore në Dolomites.

Ai vdiq në Gëzuar në Ashtead Hall, Surrey.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland