Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Ellen Amanda Hayes

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

23 Sept 1851

Granville, Ohio, USA

27 Oct 1930

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Prindërit Ellen Hayes 'ishin Charles Hayes dhe Ruth Coleman Rebecca Wolcott. Charles ka shërbyer si një oficer gjatë luftës civile, pastaj pas largimit të ushtrisë ai fitoi jetuar e tij si një regjës lëkurësh. Ai ishte një njeri i paarsimuar, por ishte ende i mprehtë se fëmijët e tij duhet të jenë të arsimuar mirë. Ruth Ellen e nënës, nga ana tjetër, vinte nga një familje e mirë-edukuar. Babai Ruth ishte Horace Wolcott që erdhën fillimisht nga Granville, Massachusetts, por kishte lëvizur dhe themeloi qytetin e Granville, Ohajo në 1805. Ruth kishte trajnuar si mësues në Granville Femra Akademisë, një shkollë e të cilit babai i saj ishte një administrues i besuar. Ellen Hayes ka lindur në shtëpinë e Horace Wolcott, gjyshi i saj.

Charles dhe Ruth kishte gjashtë fëmijë dhe Ruth shpejt bërë përdorimin e trajnimit të saj si mësues në një shkollë, duke u bërë një mësues entuziast për fëmijët e saj. Deri sa ajo ishte shtatë vjet e vjetër Ellen ishte mësuar në shtëpi nga nëna e saj. Ajo jo vetëm mësuar të lexojnë dhe shkruajnë, por ajo gjithashtu mësuar disa astronomi dhe botanikë. Gjyshërit e saj gjithashtu u angazhuar fort për arsimin, dhe për herë ne po flasim, ai ishte sigurisht më e pazakontë për një vajzë të rritur në një atmosferë të krijuar nga të dy prindërit dhe gjyshërit e inkurajuar njëlloj edukimin e djemve dhe vajzave në familje .

Në moshën tetë Ellen u dërgua në shkollë Centreville. Pas përfundimit të vet edukimin e saj shkollore, Hayes dhënë mësim në një shkollë vend ndërsa ajo lënë mënjanë paratë nga rroga e saj për të lejuar e saj për të marrë pjesë College. Pas mësimit për pesë vjet, ajo hyri në Kolegjin Oberlin, Oberlin, Ohajo në vitin 1872. Zgjedhje Hayes 'e Oberlin College ishte një e drejtë natyrore. Kolegji, i themeluar si Oberlin studentor Instituti në 1833 për të trajnuar mësuesit e shkollave, i pranuar si burra dhe gra nga fillimi dhe kjo është Kolegji i parë në Shtetet e Bashkuara për këtë politikë coeducational. Ai kishte thirrur me emrin e tij të tashme e Oberlin Kolegjit për më shumë se njëzet vjet para se Hayes filloi studimet e saj atje.

Ajo kaloi disa kohë duke u përgatitur për studimet e saj shkallën që ajo filloi në vitin 1875, u diplomua me BA në 1878. Ajo mori një sërë lëndë në Oberlin College, matematikë dhe shkenca ishin temat kryesore të saj, por ajo gjithashtu studioi artet subjektet e llojit të tillë si histori, letërsi angleze, greke dhe latine.

Pas diplomimit Hayes mësohet për një vit në Kolegjin e Adrian Adrian qarkut Lenawee, Michigan juglindje e cila kishte qenë themeluar në 1845. Pastaj në vitin 1879 ajo u emërua në Wellesley College. Ky kolegj privat gratë në Wellesley, Massachusetts, ka hapur vetëm katër vite para se Hayes ishte emëruar atje dhe ishte shquar për kolegj të grave në Shtetet e Bashkuara pasi ishte parë të ketë laboratore shkencore.

Pjesët e saj më të rëndësishme të punës origjinale shkencore janë bërë në astronomi. Në 1887-88 Hayes vërejtur në Observatori McCormick Leander e Universitetit të Virxhinias. Ajo e bëri vërejtje e një planete të vogla (Minor Planet 267) dhe llogaritur orbita e saj. Ajo gjithashtu bëri vërejtje e një kometë në vitin 1904 të cilat janë botuar në Nature maj 1904.

Hayes mbetur në Wellesley College nga emërimin e saj të parë në 1879 deri në pension e saj në vitin 1916. Kjo ishte një karrierë që panë Hayes bërë profesor dhe shef i Departamentit të Matematikës në 1888. Pastaj, në 1897, kur Wellesley College filloi një Departamentit të ri të Aplikuara Matematikë ajo u bë Shef saj të parë. Në vitin 1904 Departamenti i të Aplikuara Matematika u zgjerua dhe u bë Departamenti i të Aplikuara dhe Astronomi Matematikë, me Hayes ende në krye të saj. Gjatë viteve të saj në Wellesley College, Hayes ka shkruar një numër të teksteve mirë: Mësimet e më lartë Algjebra (1891); fillore Trigonometria (1896); Algjebra për Shkollat e Mesme dhe Kolegje (1897) dhe njehsim me Aplikacione, An Introduction to Mjekimi matematike i Shkencave (1900).

Louise Brown ishte një student i Hayes. Ajo ka shkruajtur:

Ajo ishte në mësimin e saj se [menduarit qartë, entuziazmi i qetë dhe kultura rrallë] kishte efekt shquar të stimuluar aktivitetin e mendore që i habiti edhe vetë studentët e saj. Kurse e mia me të saj përfshirë gur, qiellore Mechanics, Logic, dhe Astronomi. Theksi u vu mbi natyrën dhe rëndësinë e të drejtës natyrore, mbi nevojën e përkufizimit të qartë të kushteve, natyrën dhe përdorimin e provave, kushtet nën të cilat autoriteti duhet të mbështeten mbi të apo të refuzuara. Këto parime janë të mishëruara më vonë në një nga botimet më të mira të saj me titull "Si Do You Know?" Pushtetin e saj si një shkrimtar, si fuqia e saj si një mësues, ishte për shkak të pastërti e saj e mendimit dhe komandën e rralla të gjuhës angleze. Këto cilësi e saj shërbeu si edhe në adresat e saj publike në Boston dhe vende të tjera, ku audienca e saj u përgjigj me entuziazëm spontan të personalitetit të qetë në platformë.

Megjithatë Wellesley College, megjithatë, nuk ka gjetur shikime Hayes mbi arsimin dhe politikën e lehtë për të jetuar me të. Ajo championed drejtat e grave në arsimim, të drejtat e grave për të votuar, dhe gjithashtu tregtare të drejtat e bashkimit. Këto nuk janë pikëpamjet që kënaqur krijimin dhe ata çuar në kërcënimet që bëhen kundër saj, por edhe për arrestimin e saj në një pikë. Pikëpamjet e saj politike ishin të krahut të majtë dhe ajo e konsideruar veten si socialiste, por jo komunist. Në fakt ajo nuk u pajtua me shumë nga doktrina e komunizmit. Uitman shkruan e pikëpamjeve radikale Hayes ':

Një trim radikal të gjitha ditët e saj, në vitet tetëdhjetë ajo ishte veshur me funde të shkurtër, në vitet nëntëdhjetë ajo ishte një avokat i vendosur i gruas drejta e votës, në dy dekadat e para të shekullit të njëzetë, një Socialiste zjarrtë. Pas daljes në pension e saj, dhe deri në vdekjen e saj në vitin 1930, ajo ishte e lidhur në mënyrë aktive me një eksperiment në arsimin e të rriturve për vajza që punojnë. Trim, kushtuar, që s'bën lëshime, fanatik, nëse ju pëlqen, dhe kohë pas kohe një gjemb në mish të besuar, i cili fshehur titullin e Emeritus në pension e saj, ajo kujtohet me entuziazëm dhe dashuri nga shumë studentë të saj.

Getting pikëpamjet e të gjithë kërkonin një shtyp i këndshëm dhe sigurisht për shtyp nuk janë në favor të Hayes. Ajo ishte shumë më tepër një luftëtar i vendosur për të lejuar që mos të saj, megjithatë, kështu që pas ajo pension ajo niset vet Relay saj gazete e cila u botua në muaj. Në fjalët e saj:

... Relay në plan të kampit në një kasolle me anë të rrugës dhe për të mbajtur një llambë ose dy djegia - në shpresë për të qenë një mik të wayfarers dhe veçanërisht për të çalë Under Dog.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland