Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Louise Schmir Hay

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

14 June 1935

Metz, France

28 Oct 1989

Oak Park, Illinois, USA

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Louise Szmir 's prindërit janë Samueli Szmir dhe Marjem Szafran. Lexuesi mund të kërkojë në këtë moment - i cili është Louise Szmir? A nuk është kjo një biografi e Louise Schmir Hay? Szmir nuk është një gabim shtypi, por ishte Szmir Polake-emrin e familjes hebreje që ajo mori me atin e saj që kishte emigruar në Francë nga Polonia në mes luftrave. Nëna Louise ishte edhe një hebre polak i cili kishte lënë Poloni për të jetuar në Francë. Më vonë familja do të ndryshojë emrin e tyre nga Szmir në Schmir, dhe më vonë do të martohet me Louise ende John Hay - kështu mister mbi emrin e saj. Për të shtuar një kthesë më tej në pyetjen emrin, ajo i divorcuar John Hay dhe ende i martuar më vonë matematikani Richard Larson. Megjithatë, ajo nuk ishte i njohur me emrin e Larson, të gjitha botimet e saj matematike nën emrin e Louise Hay.

Louise babai i Samuelit Szmir ishte në biznes veshje. Samueli dhe Marjem kishte dy fëmijë, Gaston i cili ka lindur në vitin 1933 dhe më pas Louise i cili ka lindur dy vjet më vonë. Louise kurrë nuk do të di nëna e saj për Marjem vdiq kur ajo ishte vetëm tre vjeç. Samueli i ati i saj u martua me shpejt pas vdekjes së gruas së tij të parë dhe nga fundi i 1938 ai u martua me Eva Sieradska. Lufta e Dytë Botërore filloi më pak se një vit pas martesës së dytë dhe shënoi fillimin e jashtëzakonisht kohë të vështira për familjen.

Duke qenë çifut, ata kishin për të shmangur duke u pushtua nga nazistët që do të kishte dërguar ata në një kamp përqendrimi, vdekje dhe pothuajse të caktuara. Për shumë vite familja ka jetuar në frikë dhe fshehur nga gjermanët. Në 1943 Samuelit dhe Eva kishin fëmijën e tyre vetëm kur Maurice ka lindur. Në mars 1944 Gaston, i cili ishte vëllai i vjetër Louise, së bashku me Louise, u arratis nga Franca e pushtuar dhe arritën të shkoj në vend neutral i Zvicrës që ishte një strehë të sigurt. Tyre ata mbetën për pjesën tjetër të luftës, por pas përfundimit të luftës ata u kthyen në familjen e tyre në Francë. Gjithë familja kishte ardhur përmes luftës nën rrethana shumë e vështirë, por pa humbje të jetës.

Në 1946 Samuelit dhe Eva, së bashku me tre fëmijët e tyre, emigruar në Shtetet e Bashkuara. Është në këtë kohë që ata e ndryshoi emrin e tyre familjare nga Szmir të Schmir. Ajo mbahet shqiptim, por e bëri më të natyrshme drejtshkrimit në Shtetet e Bashkuara. Familjes u vendos në Nju Jork dhe Samuel në pronësi një dyqan ushqimesh ka 1950-1965. Louise frekuentuar shkollën në Nju Jork, por në fillim nuk kishte asnjë shenjë se ajo kishte talente të veçantë për matematikën:

Deri në shkollë të mesme, nuk isha në veçanti të prirura matematikisht - në të vërtetë, unë kam qenë shumë mirë në lëndët me gojë; aspekte kombinator e numrave dhe ekuacioneve nuk kanë qenë pika ime e fortë ...

Shkollës së mesme që ajo mori pjesë ishte William Taft High School në Bronx në Nju Jork. Ishte vetëm kur ajo ishte në klasën e dhjetë në këtë shkollë se interesi i saj në matematikë e parë filloi për të treguar dhe, siç ndodh shpesh, ai ishte një mësues, David Rosenbaum, i cili ngjalli se interesi. Rosenbaum:

... besonin në mësimdhënie logjikën e subjektit dhe jo vetëm pas teorema-format dëshmi e tekstit (e cila natyrisht ishte e drejtë nga e Euklidit). Ai shkruajti dhe shënime të shpërndara në arsyetim logjik, fallacies, etj, dhe pritet që studentët të kuptojnë se çfarë ata ishin duke bërë kur ata shkruan një provë. ... I found aspektet e matematikës logjike shumë më i pëlqyeshëm se aspektet numerike, dhe kur i tregoi zotësi për këtë, z. Rosenbaum sugjeroi se kam lexuar deri më jo-gjeometri Euklidiane, për të vënë subjekt në një perspektivë të re. ... Ai kishte marrë me librin Wolfe mbi jo-gjeometri Euklidiane, që kam gjetur interesante dhe që në fund të fundit ishte bazë të projektit kam shkruar si një zyrtar i lartë për Search Shkencë Westinghouse talentet, në të cilën kam fituar çmimin e tretë.

Në fakt Davidi Rosenbaum ndihmuar në mënyra të tjera. Familjes Louise Schmir ishin duke luftuar financiarisht në Shtetet e Bashkuara dhe Rosenbaum rregulluar për Louise të marrë deri matematika privat tutoring në mënyrë që ajo mund të ndihmojë në mbështetjen e familjes financiarisht. Gjithashtu çmimin e tretë në Kerko Shkencë Westinghouse talentet, përsëri një rezultat i inkurajimit Rosenbaum dhe drejtim, është një komponentë vitale e saj duke u dhënë një bursë për të mundësuar e saj për të marrë një diplomë në matematikë në Swarthmore College.

Money ishte ende të shtrënguar ndërsa në Kolegjin Louise, por ishte në gjendje të fitojnë të holla gjatë pushimeve të verës, dhe përsëri çmimin Westinghouse saj ndihmoi për të gjetur punë të dobishme të verës. Gjatë verës së 1952 ajo ka punuar për Zyrës Kombëtare të standardeve, të mësuarit për të një programi kompjuteri hershme. Kjo nga ana e tij do të thotë se ajo ishte në gjendje për të fituar para me një orar të punës në Shkollën Moore e Inxhinierisë Elektrike gjatë viteve të saj universitare. Ndërsa ende një student në Kolegjin Swarthmore Louise martuar John Hay, gjithashtu student në një kohë, i cili ishte duke studiuar psikologji eksperimentale.

Louise Hay Swarthmore diplomuar nga Kolegji në 1956 dhe, pavarësisht se janë martuar, me qëllim plotësisht të ndërmarrë studime pasuniversitare. Megjithatë, në qoftë se ajo dhe burri i saj do të jenë së bashku ata do të kishin për të gjetur një universitet që jo vetëm kishte një program i mirë i diplomuar në matematikë, por edhe kishte një të mirë në psikologji eksperimentale. Në fakt, kufizimet ishin më të rëndë se kjo, sepse ndonjëherë që Rosenbaum saj mësues e kishte kthyer e saj më të logjikës matematike, ajo kishte kërkuar që të ndërmarrë kërkime në këtë temë. Kjo ishte edhe më e vështirë për të gjetur një universitet me shkollat e diplomuar të fortë në të dy psikologji eksperimentale dhe logjikës matematike.

Në fakt John Hay diplomuar nga Kolegji Swarthmore me një Diplomë Master në një vit para se gruaja e tij u diplomua, kështu zgjedhjen e universitetit për studimin e tyre e doktoraturës duhet të jetë bërë para Hay hyri në vitin e saj përfundimtar në Swarthmore. Ata ishin të pranuar nga Cornell cila ofroi atyre mësimin assistantships. Louise Hay Swarthmore mbetur në Kolegjin për të përfunduar vitin e saj universitare, ndërsa burri i saj u zhvendos në Ithaca të fillojë hulumtim. Kjo u pa me siguri si e pazakontë në atë kohë për një çift të sapo martuar për të jetuar në qytete të ndara për vitin e parë të martesës së tyre.

Në Cornell Hay Teza ishte e mbikqyrur nga J Barkley Rosser. Megjithatë, duke qenë nga një hap me burrin e saj, pasi ajo kishte studiuar për dy vjet në Cornell, burri i saj kishte perfunduar Ph.D. e tij dhe mori një pozitë të mësimdhënies në Oberlin. Duke qenë larg përsëri nuk ka të vërtetë duket një mundësi për të KS i cili përfundoi studimet në Cornell e saj e hershme, me shkrim atë që ajo kishte në atë pikë për një Diplomë Master's. Megjithatë, ajo nuk e bëri këtë pa qejf:

Unë duhet të pranoj unë isha i lumtur të largohen - Unë i mungonte besimin se unë mund të përfundojë një Ph.D. në atë pikë.

Hay u dha një MA në 1959, pastaj arriti edhe për të marrë një punë në Oberlin. Teza e saj këshilltar i dha asaj një program për të ndjekur të vazhdojë të punojë drejt doktoratë e saj. Kjo nuk ishte e mirë që një program, për Hay gjetur një kundër-shembull për një nga rezultatet ajo ishte thënë për të provuar. Kjo shënoi fillimin e botimeve të saj matematike por ne do të presim deri në këtë biografi më vonë para se të komentojë në letrat e saj matematike.

Për vitet e ardhshme Hay kishte një numër të posts si ajo në thelb, burrit të saj pas raundit të vendit. Të dy Hay dhe burri i saj ka punuar për Laboratorin Aeronautike Cornell në bualli për një vit, atëherë Hay kishte një pjesë e-mësim kohë pas para duke punuar në malin Holyoke Kolegjin për tre vjet si një instruktor. Nga kjo kohë ajo ishte duke menduar se ajo do të donte të plotë Ph.D. Sigurisht ajo kishte filluar, por nuk ka universitet në distancë që udhëtojnë ofruar logjikën matematikore në nivel doktorature.

Një numër i ngjarjeve i dha zemër të merrni karrierën e saj matematike përsëri në veshje. Një ishte Artin 's gjeometrik Algjebra që ajo lexohet dhe të dashur, një të dytë ishte një shans për të marrë pjesë në seminare në Cornell mbi verën e vitit 1962, ndërsa burri i saj ishte atje në një vizitë kërkimore, dhe e treta ishte frymëzuar një diskutim ajo kishte me Hanna Njuman kur ajo vizitoi malin Holyoke College. Në anën negative ajo tani kishte një fëmijë, Bruce, i cili ka lindur në 1963, por nuk gjeti se edhe kufizimin. Ajo tani e bëri vendim të kalojnë një vit në Cornell dhe mbarojnë doktorata e saj, ndërsa burri i saj u kthye në Smith College, ku ai mësonte. Gjërat përpunuar mirë për Hay:

Unë kisha një vit të mrekullueshme dhe produktiv. Kam marrë kurse 3, i miratuar prelims tim, dhe nën tutelën frymëzuese e Anil Nerode, bëri të gjithë punën për një disertacion në teori recursion.

Para përfundimit të shkruar deri tezën e saj ajo kishte binjakët, Filipi dhe Gordon që kanë lindur në 1964, por me ndihmën e housekeepers ajo ishte në gjendje të diplomuar me Doktoraturë e saj në vitin 1965. Dhënien e një doktoraturë çoi në atë kthim prapa në stafit në malin Holyoke College në vitin 1965, këtë herë me emërimin rrugën e qëndrimit të Profesor Asistent. Ajo mbajti këtë takim për tre vjet, një prej të cilave ajo e shpenzuar në MIT në një Fellowship Akademik NSF. Në 1968 ajo u emërua si profesor i asociuar në Universitetin e Illinois në Çikago, dhe në të njëjtin vit martesën e saj me John Hay përfundoi.

Hay kaloi pjesën tjetër të karrierës së saj në Çikago në Universitetin e Illinois. Ajo remarried në vitin 1970, këtë herë për të Larson matematikan Richard. Shëndetin e saj filloi të bjerë dhe në vitin 1974 ajo u diagnostikua me kancer, por ajo bëri një shërim të mirë. Ajo u graduar profesor të plotë në vitin 1975.

Ne ende duhet të japë një llogari të shkurtër të disa nga matematika Hay's. Ajo botoi gazeta në logjikën matematikore, teoria gjithkund rekursive funksion, dhe shkenca teorike kompjuter. Ajo botoi Axiomatization e pafund-çmuar gur kallëzuesJournal of simbolike Logic në vitin 1963 në të cilat ajo i dha një sërë nëntë skemave aksiomë dhe dy rregullat për gur pohim në bazë të pafund-sentential gur i çmuar Lukasiewicz. Në vitin 1965 ajo botoi Të vendos krijuese dhe indekset e funksioneve të pjesshme gjithkund rekursive që ka hetuar grupe të indekseve të funksioneve të pjesshme gjithkund rekursive dhe e përcakton Recursively enumerable.

Në një letër Spectra 1975 dhe ndalimin e problemeve që ajo e konsideron problemet në lidhje me shkencën teorike kompjuter. Në këtë letër ajo jep marrëdhëniet e forta mes tre problemeve të klasifikimit të ndryshme. Këto janë klasë e Turing makinat që i mbesin besimit për një element i A, klasa e përcakton gjithkund rekursive që përmbajnë një element i A, dhe klasa e spectra e-dënime të rendit të parë që përmbajnë një element të A. Në të njëjtin vit ajo publikohet Teorema Rajs për vendos dre që ngrihet mbi teorinë e përcakton indeksit të klasave të vendos Recursively enumerable dhe zgjeron idetë për vetitë e përcakton indeksit të klasave të vendos të cilat janë dallimet e përcakton Recursively enumerable.

Nga 1980 deri 1988 Hay u bë Shef i Departamentit të matematikës. Megjithatë në vitin 1988 nga kanceri recurred dhe çoi në vdekjen e saj vitin e ardhshëm. Diskutim, të cilat ajo i dha pranë fund të jetës së saj, përmban disa fjalë e këshilla për femrat e reja Matematikanë:

Në qoftë se ka një moral në këtë tregim se si unë u bë një matematikan, ajo është që burimet e frymëzimit dhe mundësi për të ndryshuar jetën tuaj mund të vijë papritur dhe nuk duhet të injorohet, dhe se ju nuk duhet lënë pas dore diktatit të karrierës tuaj, duke marrë disa rreziqe nëse është e nevojshme, sepse ju kurrë nuk e di se çfarë do të sjellë të ardhmen.

Në vitin 1990, Shoqata e Grave në Matematikë, të cilat Hay ishte një anëtar themelues, i ngritur Hay Louise çmimin për Kontributet në Matematikë Edukimi:

Ndërsa Louise Hay u njoh gjerësisht për kontributin e saj në logjikë matematike dhe për udhëheqjen e saj të forta si kreu i Departamentit të Matematikë, Statistikë, dhe Shkencave Kompjuterike në Universitetin e Illinois në Çikago, përkushtimin e saj për studentët dhe angazhimin e saj të përjetshëm të ushqimit talent e grave dhe burrave të rinj të sigurt reputacionin e saj si një edukator i përkryer. Prezantimi vjetor i këtij çmimi është për qëllim të theksojë rëndësinë e arsimit të matematikës dhe të shkaktoj kujtimin e të gjitha Hay ilustruar se si një mësues, studiues, administratori, dhe qenie njerëzore.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland