Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Stephen William Hawking

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

8 Jan 1942

Oxford, England

Prezantimi Wikipedia
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Stephen Hawking prindërit s 'ka jetuar në Londër, ku babai i tij ishte ndërmarrja e hulumtimeve në mjekësi. Megjithatë, në Londër ishte një vend i rrezikshëm gjatë Luftës së Dytë Botërore dhe nënën e Stefanit u dërgua në qytetin më të sigurt e Oksfordit ku ka lindur Stephen. Familjes së shpejti u kthyer së bashku jetojnë në Highgate, në veri në Londër, ku Stefani filloi shkollimin e tij.

Në vitin 1950 babai i Stefanit u transferua në Institutin për Kërkime Mjekësore në Mill Hill. Familja u shpërngul në St Albans në mënyrë që udhëtimi të Mill Hill ishte më e lehtë. Stephen mori pjesë në St Albans e shkollës së mesme për vajza (e cila u djemve deri në moshën 10). Kur ai ishte i moshuar ai ndoqi shkollën St Albans por i ati i tij dëshironte që ai të marrë provimin bursë për të shkuar në shkollë Westminster publike. Megjithatë Stephen ishte i sëmurë në kohën e provimeve dhe ka mbetur në St Albans shkollë të cilën ai e kishte ndjekur nga mosha 11. Stephen shkruan në:

Kam një arsim atje që ishte aq e mirë sa, nëse jo më mirë se, që unë do të kishin në Westminster. Unë kurrë nuk kanë gjetur se mungesa ime mirësi shoqërore ka qenë një pengesë.

Hawking donte të specializojnë në matematikë në disa vitet e fundit e tij në shkollë, ku mësuesi i tij matematikës kishte frymëzuar atë për të studiuar subjektin. Megjithatë babai Hawking ishte fuqimisht kundër idesë dhe Hawking ishte bindi për të bërë kimi i tij kryesor lëndë shkollore. Pjesa e arsyetimit babait të tij ishte se ai donte Hawking për të shkuar në University College, Oxford, Kolegji ai vetë kishte marrë pjesë, dhe se nuk kishte Kolegji shokët matematikë.

Në mars 1959 u Hawking provimet bursa me qëllim të studimit në shkencat natyrore në Oksford. Ai iu dha një bursë, pavarësisht nga ndjenja se ai kishte kryer keq, dhe në Universitetin Kolegjin ai specializuar në shkallën e tij fizike në shkencat natyrore. Ai vetëm e bëri vetëm një shkallë Klasa e parë në 1962 dhe ai shpjegon se si qëndrimi i kohës ka punuar kundër tij:

Qëndrimi i përhapur në Oksford në atë kohë ishte shumë anti-punë. Ju keni qenë dashur të shkëlqyer pa përpjekje, ose të pranojë kufizime tuaj dhe për të marrë një diplomë në klasë të katërt. Për punën e vështirë për të marrë një klasë më të mirë të shkallës konsiderohej si shenjë e një njeriu gri - epitet më të keq në fjalorin e Oksfordit.

Nga Oksford, Hawking lëvizur në Kembrixh të marrë deri kërkimore në relativitetin e përgjithshëm dhe kozmologji, një zonë e vështirë për dikë me vetëm sfond pak matematike. Hawking kishte vënë re se ai ishte duke u bërë tepër i ngathët gjatë vitit të tij të fundit në Oksford dhe, kur ai u kthye në shtëpi për Krishtlindje 1962 në fund të mandatit të tij të parë në Kembrixh, e ëma e tij e bindi atë për të parë një mjek.

Në fillim të vitit 1963 ai kaloi dy javë që ka analiza në spital dhe sëmundje motor neurone (Lou Gehrig për sëmundje) u diagnostikua. Gjendja e tij u përkeqësua shpejt dhe mjekët parashikoi se ai nuk do të jetojnë aq sa duhet për të përfunduar doktoratën e tij. Megjithatë Hawking shkruan:

... edhe pse ka pasur një re në lartësi mbi të ardhmen time, kam gjetur të papritur time se isha duke shijuar jetën në të pranishëm më shumë se kam pasur para. Fillova për të bërë progres me hulumtimet e mia ...

Arsye se hulumtimet e përparuar e tij ishte se ai u takua me një vajzë ai donte të martohej dhe e kuptuan se ai kishte për të përfunduar doktoratën e tij për të marrë një punë kështu:

... Për këtë arsye ka filluar punën për herë të parë në jetën time. Për të papritur e mia kam gjetur I liked it.

Pas përfundimit të doktoraturës së tij në 1966 Hawking ishte dhënë një bursë në Gonville dhe Caius College, Cambridge. Në pozitën e tij e parë ishte ajo e Kërkimit tjetër, por më vonë ai u bë një tjetër, profesorëve, në Gonville dhe Caius College. Në 1973 ai u largua nga Instituti i Astronomi dhe u bashkua me të Departamentit të Aplikuara Matematika Fizika dhe teorike në Kembrixh. Ai u bë Profesor i fizikës gravitacional në Kembrixh në vitin 1977. Në vitin 1979 u emërua Hawking Lucasian Profesor i matematikës në Kembrixh. Njeri i lindur 300 vjet për ditë pasi vdiq Galileo mbaheshin tani Njutonit 's karrige në Kembrixh.

Midis 1965 dhe 1970 Hawking punuar në singularities në teorinë e relativitetit të përgjithshëm dredhia e teknikave të reja matematikore të studiojmë këtë zonë të kozmologji. Pjesa më e madhe e punës së tij në këtë zonë është bërë në bashkëpunim me Roger Penrose i cili, në atë kohë, ishte në Birkbeck College, Londër. Nga 1970 Hawking filluan të aplikojnë idetë e tij të mëparshme për studimin e vrimat e zeza.

Vazhdimi i kësaj pune mbi vrimat e zeza, Hawking zbuluar në vitin 1970 një pronë të shquar. Duke përdorur teorinë kuantike dhe relativitetit te pergjithshem ai ishte në gjendje të tregojnë se vrimat e zeza mund të lëshojnë rrezatim. Suksesi i tij me të provuar këtë e bëri atë punë nga ajo kohë kombinuar teorinë e relativitetit të përgjithshëm me teori kuantike. Në vitin 1971 Hawking hetoi krijimin e Universit dhe parashikoi se, pas zhurmë e madhe, shumë objekte si si 10 9 ton e rëndë, por vetëm madhësinë e një proton do të jetë krijuar. Këto mini vrimat e zeza kanë tërheqje të madhe gravitacionale qeverisur nga relativitetin e përgjithshëm, ndërsa ligjet e mekanikës kuantike do të zbatohet për objekte që i vogël.

Një tjetër arritje e jashtëzakonshme e Hawking është duke përdorur këto teknika ishte propozimi i tij nuk kufijve bërë në vitin 1983 me Jim Hartle e Santa Barbara. Hawking shpjegon se kjo do të thotë:

... që të dy kohë dhe hapësirë janë në masë të fundme, por ata nuk kanë ndonjë kufiri apo buzë. ... nuk do të ketë singularities, dhe ligjet e shkencës do të ketë kudo, duke përfshirë në fillim të universit.

Në 1982 Hawking vendosi të shkruajë një libër e popullarizuar në kozmologji. Me 1984 ai kishte prodhuar një projekt i parë i A Brief History of Time. Megjithatë Hawking ishte që të vuajnë nga një sëmundje të mëtejshëm:

Unë isha në Gjenevë, në CERN, akselerator grimcë e madhe, në verë të vitit 1985. ... I zënë pneumoni dhe u nxituan në spital. Spital në Gjenevë sugjeruar me gruan time se ajo nuk ishte e vlefshme duke mbështetjen e jetës në makinë. Por ajo kishte asnjë për këtë. Unë u dërgua përsëri në Spitalin Addenbrooke në Kembrixh, ku një kirurg të quajtur Roger Grey kryer një traketomi. Ky operacion shpëtuan jetën time, por i hoqi zërin tim.

Hawking ishte dhënë një sistemi kompjuterik për të mundësuar atij që të ketë një zë elektronike. Ajo ishte me këto vështirësi që ai projekt të rishikuar të A Brief History of Time i cili u botua në vitin 1988. Libri i theu të dhënat e shitjeve në një mënyrë që do të kishte qenë e vështirë për t'u parashikuar. Nga maj 1995 kishte qenë në Sunday Times-listën e shitësve më të mirë për 237 javë thyer rekordin e mëparshëm të 184 javë. Kjo feat regjistrohet në Librin e Rekordeve Guinness 1998. Regjistruar Gjithashtu ka fakti që edicionin libër është botuar më 6 prill 1995 dhe arriti në një numër në shitësit më të mira në 3 ditë. Nga prill 1993 ka pasur 40 botime libër me kapak kartoni të A Brief History of Time në Shtetet e Bashkuara dhe 39 botime libër me kapak kartoni në Mbretërinë e Bashkuar.

Nga Hawking Sigurisht ka pranuar, dhe vazhdon të marrë, një numër i madh i nderon. Ai u zgjodh anëtar i Shoqërisë Mbretërore në vitin 1974, duke qenë një nga miqtë e saj më të re. Ai u dha CBE në vitin 1982, dhe u bë një shoku i nderit në vitin 1989. Hawking ka marrë edhe shumë çmime dhe shpërblime të huaj dhe u zgjodh Anëtar i Akademisë Kombëtare të Shkencave të Shteteve të Bashkuara.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland