Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Lene Vestergaard Hau

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

13 Nov 1959

Vejle, Denmark

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Lene Vestergaard Hau ka lindur në Vejle i cili është një qytet me rreth 50.000 banorë gjendet në fiord Vejle, në veriperëndim të Fredericia, në bregun lindor të Jutland. Ajo nuk ka ardhur nga një familje me një sfond në shkencë ose matematikë [:

Asnjë nga prindërit e mi kishin ndonjë sfond në shkencë. Babai im ishte në biznes ngrohje dhe nëna ime ka punuar në një dyqan. Por të dy ata besuan në mua duke i dhënë përparësi të njëjtë si vëllain tim, i cili ishte shumë i rëndësishëm për arsimin e mia.

Matematika është subjekt i pëlqente të mirë ajo kur në shkollë fillore dhe të arritjeve të saj në këtë fazë ishin aq mbresëlënëse që ajo ishte në gjendje të humbasë vitin e fundit të saj të arsimit fillor dhe të hyjë direkt në një gjimnaz. Ajo vendosi të studiuar matematikë dhe fizikë në Universitetin e Aarhus-it e cila ishte mjaft i afërt ndodhet në qytetin e saj në shtëpi. Në fizikë e parë nuk ishte aq interesante sa ajo e kishte pritur, dhe ajo ishte më i tërhequr në matematikë [:

Kur kam hyrë Århus Universitetit të parë unë u mërzita nga fizika. Ata thjesht na mësoi Termodinamika dhe mekanika klasike, dhe se mërzitur mua. Por, I dashur matematikë. Unë do të bëj matematikën në vend se të shkojnë në kinema në ato ditë. Por pas pak kohe kam zbuluar mekaniken kuantike, dhe se mori mua interesuar në fizikë përsëri, dhe unë kam qenë i tëri që ndonjëherë.

Pasi u dhënë BS shkallë e saj në Matematikë në vitin 1984, Hau vazhdoi për të studiuar në Universitetin e Aarhusit për Master në shkallën e saj në Fizikë e cila u dha dy vjet më vonë. Për studimet e doktoraturës në teori kuantike Hau punuar për ide të ngjashme me ato të përfshira në kabllot e fibrave optike që mbante të lehta, por puna e saj përfshirë të lidhurit e atomeve në një kristal silikoni që mbante elektronet. Duke punuar drejt Hau e saj të doktoraturës kaloi shtatë muaj në CERN, Laboratorin Evropian për Particle Physics pranë Gjenevës. Në vitin 1991 ajo u nderua me një Ph.D. por para se kërkimi i saj kishte ndryshuar drejtim.

Në vitin 1988 ajo kishte marrë një Bursave Carlsberg i cili mundësoi atë që të kalojnë një vit ndërmarrje hulumtimit:

Unë kam qenë me fat që të jetë një Dane. Danimarka ka një traditë të gjatë shkencore që përfshiu madhe Niels Bohr, një nga themeluesit e teorisë kuantike. Në Danimarkë, fizika është respektuar gjerësisht nga laymen si edhe shkencëtarë, dhe laymen kontribuojnë në fizikë. Për shembull, hulumtimet në mekanikën kuantike është mbështetur në Danimarkë nga krijuesit e birrës Carlsberg që nga 1920 s. ' Unë vetë u mbështetur si student i diplomuar për një vit nga një bursë Carlsberg.

Në vitin 1988 ajo shkoi në Universitetin e Harvardit në Shtetet e Bashkuara dhe atje ajo u takua të jenë një Golovchenko dhe diskuton ideve të ardhmen e saj kërkimore me atë. Ai punoi si në Harvard dhe në Institutin Rowland për Shkencë në Kembrixh, Masaçusets, e cila ishte themeluar nga shpikësi i fotografisë Polaroid, Edwin H Land:

Thashë jenë atë që unë kam qenë bërë dhe gjithashtu se kam kërkuar një ndryshim të plotë në drejtim. Doja të punojnë në ftohës atomet. Ai më tha se nuk dinte asgjë për ftohje atomeve, por na thanë se mund të punojnë së bashku për të, kështu që ishte dhënë një post-doktorature takim. Më vonë, Instituti Rowland dha mua një punë e stafit dhe laboratorin tim.

Vitin e saj të parë si një asistent Akademik është financuar nga bursa Carlsberg, por ajo u emërua më vonë, Gordon McKay Profesor i fizikës të Aplikuara në Harvard si dhe kryesor Hetues për Grupin Cooling Atom në Institutin Rowland. Një dokument i mbërthyer 1992 shtetet e valëve çështje udhëzuar: Një atom dhe një tel akuzuar përshkroi punën për të cilat ajo kishte fituar doktoratë e saj.

Ajo është e njohur jo, për punën e tezës së saj, por, përkundrazi, për eksperimentet e saj më vonë do të ngadalësojë dritë. Më 18 shkurt 1999 Natyra ditar zgjedhur për artikullin e saj të mbuluar letër shpejtësi dritën reduktim deri në 17 metra në sekondë në një gaz ultracold atomike shkruar nga Hau në bashkëpunim me Stephen Harris e Stanford University dhe dy studentët e diplomuar në Harvard Zachary Dutton dhe Kir Behroozi. Më pas punës rezultoi në ngadalësimin dritë në rreth një milje në orë, pastaj në vitin 2001 ekipi i saj ishin në gjendje për të ndaluar për një dritë-mijtë e një të dytë. Hau tha:

... kjo është një kohë e gjatë amazingly. Por ne mendojmë se mund të ndalet për shumë më ... Është i mrekullueshëm për të parë në dhomë dhe shoh një grumbull i atomeve ultracold lundrues atje. Në këtë shtet palë, dritë merr një dimension më njerëzor, ju mund të pothuajse prek.

Mënyrë që kjo ka arritur të bëjë më shumë një përshkrim teknik. Hapi i parë ishte krijimi i shandanit "nga Hau dhe Golovchenko në 1994. Kjo është një:

... pajisje [e cila] wicks atomet natriumi natrium nga metali i shkrirë dhe projektet e tyre në një aparat ftohje që, duke përdorur lazer, COOLs atomet në një temperaturë 50 billionths e një shkallë mbi zero absolute.

Për eksperiment për të ngadalshëm dritë shandanit "është përdorur për të ftohur në 50 atomeve natriumi billionths një shkallë mbi zero absolute. Ata janë bllokuar më pas në një magnet dhe ftohur ende më tej nga avullim; një Bose - Einstein condensate miliona atomeve që përmbajnë të rezultateve. Ky condensate ishte parashikuar nga Satyendranath Bose dhe Ajnshtajni në 1924, por kjo nuk ishte deri në 1994 se kishte në dispozicion teknologji për të prodhuar temperatura mjaft të ulëta për të krijuar një condensate në një eksperiment. Edhe pse condensate përmban miliona atomeve të sillet sikur të ishte një atom të vetëm, por ende ekspozuar zakonshme valë dual grimce. Arsyeja për sjelljen e Bose - condensate Ajnshtajnit është në thelb për shkak të Principi Heisenberg Uncertainty për në temperatura të tilla të ulëta vrullin e atomeve është i njohur në mënyrë të saktë pozicionet e tyre nuk mund të dihet me saktësi kështu, në një kuptim, është përhapur jashtë. Hau prodhuar dritë ngadaltë nga inducing ndërhyrje kuantike në condensate.

Shumë prej tyre janë përparimet që pritet të rezultojë nga këto eksperimente të tilla mahnitëse, si zbulimin e pasurive themelore të Bose - Einstein condensates. Përparimet e tjera që mund të rezultojë mund revolutionise telekomunikacioneve dhe kompjuterë me përparimet si prodhimin e ndrron optike që janë operuar nga një foton të vetëm.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland