Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

István Hatvani

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

1718

Rimaszombat, Hungary

16 Nov 1786

Debrecen, Hungary

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

István Hatvani 's shëndetësore ishte e varfër si një fëmijë. Ai ishte me fat për ta bërë atë nëpërmjet disa vitet e para të jetës dhe është interesante të komentoj në këtë pikë se ai më vonë do të bëhet e parë hungarez për të ndërmarrë një analizë statistikore të vdekshmërisë foshnjore dhe për të bërë zbritjet mjekësore nga të dhënat. Prindërit Hatvani për të kërkuar atë që të bëhet një prift dhe edukimi i tij fillestar ishte projektuar me këtë në mendje.

Hatvani ndoqi shkollat në Rimaszombat që sot quhet Rimavská Sobota dhe është në Sllovaki qendrore, Losonc që sot quhet Lučenec dhe është edhe në Sllovaki qendrore, e cila është Kecskemét qytetit qarkun e Bács-Kiskun në Hungari qendrore 80 km në juglindje të Budapestit, dhe Komárom cila shtrihet në banka në jug të Danubit të gjithë nga Komárno pranishëm në ditën e Sllovakisë në anën tjetër. Ai pastaj shkoi në Debrecen, një nga qytetet më të rëndësishme në Hungari lindore, për të studiuar në Kolegjin Protestant atje. Ky Kolegji kishte një reputacion të shkëlqyer dhe ishte nga koha Hatvani është një institucion i lashtë është themeluar në mesin e shekullit të 16-të.

Në fund të 1738 një epidemi e murtaja përfshiu përmes Transilvani dhe arriti Debrecen. Gjithë ata që mund të përballojë që të largohen nga qyteti bëri këtë dhe shumica e studentëve në Kolegjin, duke përfshirë Hatvani, e bëri vetëm këtë. Nga muajt e parë të 1739 vetëm tridhjetë studentët e mbetur në College, dhe në këtë kohë kishte Hatvani u kthye në Losonc (Lučenec), ku ai kishte qenë në shkollë dhe nuk ka punuar si mësues. Ai ka mbetur atje deri në 1741 kur, epidemi që ka kaluar, ai u kthye në studimet e tij në Kolegjin Protestant të Debrecen. Ai u diplomua nga Kolegji në 1745 dhe vazhdoi studimet e tij jashtë vendit në Basel në Zvicër. Se ai është në gjendje të ndërmarrë studime të huaj që ai ishte mbështetur nga një bursë e dhënë atij nga qyteti i Debrecen.

Në Basel Hatvani studiuar teologji dhe mjekësi dhe u dha një doktoraturë në të dyja këto lëndë. Më e rëndësishme për karrierën e tij të ardhshëm, ai ndoqi leksione me Johann Bernoulli dhe Daniel Bernoulli. Ata leksione në matematikë, fizikë dhe mjekësi dhe nën udhëheqjen e tyre Hatvani shpejt fitoi një reputacion si një shkencëtar i shquar. Duke u kthyer poshtë ofertat e posteve në Universitetin e Heidelberg, në Universitetin e Marburg, dhe në Universitetin e Leiden, Hatvani u kthye në Kolegjin protestante e Debrecen në 1748 dhe filloi karrierën e tij si lektor atje.

Në 1749 ai dha leksionin e tij të parë në College of Debrecen:

Hatvani filloi fjalimin e tij përurues me ekspozimin prapambetje e kulturës matematikore në Hungari dhe shkoi për të provuar se sa e rëndësishme një rol të kësaj shkence luajti në një seri e tërë e shkencave ekzakte. Ai shkoi aq larg sa të deklarojë se matematika ishte shkenca vetëm gjetjet e të cilit me siguri mund të mbështeten në dhe konkluzionet e të cilit ishin jashtë çdo dyshimi.

Hatvani bërë kontributin e tij më të rëndësishme, kur ai botoi Introductio ad Principia philosophicae solidioris në 1757. Në këtë punë Hatvani përshkruar teorinë e probabilitetit, në veçanti bazuar në materialin e tij Jacob Bernoulli 's Ars conjectandi. Here is a sample question ai përbën (shih për shembull ose):

Le të supozojmë se një komandant despatches 100 trupa për të mbrojtur një kamp, 12 prej tyre janë gjermanisht, hungarisht 4 dhe 84 kroat. Një prej tyre shpërblim. Tani, dua të di probabilitetin e dezertor që hungarez apo kroate.

Në Horváth shikon Introductio duke parë se këtë punë e bën Hatvani parë hungarisht në prezantimin e punës për statistikat. Për shembull Hatvani paraqet tavolina për numrin e lindjeve në Debrecen për vitet 1750-1753 përfshirëse. Ai dhënat numri i fëmijëve që vdiqën brenda një viti për t'u lindur dhe gjetjen e një shkalla e vdekshmërisë prej 34,2% që ishte edhe më lart se në vendet e tjera evropiane (rreth 19%), ai kërkon arsye mjekësore për të shpjeguar gjetjet.

Në fakt Hatvani përdorur aftësitë e tij mjekësore jo vetëm në hetime të tilla, por edhe në kujdesin për shëndetin e nxënësve në Kolegjin e Debrecen. Jashtë Kolegji ai përdori njohuritë e tij për çështjet fetare për të mbështetur Kisha protestante, dhe ai gjithashtu u emërua si gjyqtar në Gjykatën e Qarkut në 1783.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland