Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Helmut Hasse

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

25 Aug 1898

Kassel, Germany

26 Dec 1979

Ahrensburg (near Hamburg), Germany

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Helmut Hasse 's ati ishte një gjyqtar. Nëna e tij ishte lindur në Milwaukee, Wisconsin, SHBA, por ka jetuar në Kassel nga mosha pesë vjeçare. Helmut arsimit ishte në shkollat e mesme të ndryshme pranë Kassel deri në 1913, kur ai ishte 15 vjeç, i ati i tij u caktua në një pozicion të rëndësishëm në Berlin dhe familja u vendos atje. Helmut studioi për dy vjet në Fichte-Gymnasium në Berlin, para se të vullnetarizmit për shërbimin e tyre detare gjatë Luftës së Parë Botërore

Në vitin akademik 1917/18 Hasse ishte vendosur në Kiel në detyrat e tij detare dhe ai ishte në gjendje të marrë pjesë në ligjëratat e Oto Toeplitz. Në lënë marina ai hyri në Universitetin e Göttingen. Mësuesit e tij ka përfshirë Edmund Landau, Hilbert, Emmy Noether dhe Hecke. Në fakt ai ishte më e ndikuar nga Hecke pavarësisht faktit se Hecke la Göttingen për të marrë një takim në Hamburg vetëm disa muaj pas Hasse arriti në Göttingen.

Kjo mund të supozohet se do të kishte ndjekur Hasse Hecke në Hamburg, por ai nuk e ka marrë këtë rrugë, duke shkuar për të studiuar nën Hensel në Marburg në vitin 1920. Hensel 's p-punë në numra adic ishte që të ketë një ndikim të madh në drejtim të kërkimit të Hasse. Në tetor 1920 Hasse zbuluar 'lokale parimit global "i cili tregon se një formë kuadrate që përfaqëson 0 jo-trivially mbi p-numrat adic për çdo p kryeministër, dhe mbi numrin e vërtetë, përfaqëson 0 jo-trivially mbi rationals. Rëndësia e këtij rezultati, i njohur tani si parim Hasse, është se të dyja representability e një numri nga një formë të caktuar dhe nëse dy forma janë të barabartë mund të jepen duke përdorur vetëm informata lokale.

'Parimin lokal-global' dhe kërkesat e tij formojnë një pjesë e rëndësishme e tezën e doktoraturës Über die Zahlen von Darstellbarkeit durch Quadratische formën rationalen im Körper der Zahlen e 1921 dhe gjithashtu e tezës së tij habilitation Über die Aquivalenz quadratischer formën im rationalen Zahlen der Körper.

Në 1922 u emërua Hasse një lektor në Universitetin e Kiel, pastaj tre vjet më vonë ai u emërua profesor në Halle. Gjatë kohës së tij në Kiel, Hasse mbahen në kontakt të ngushtë me Matematikanë në Hamburg përfshirë Artin, Hecke, Ostrowski dhe Schreier. Ai shprehu Heinrich Ueber 's punojnë në fushën e teorisë klasës shkrim disa dokumente të rëndësishme dhe të punojnë duke filluar në raportin e tij të famshëm në fushën e teorisë klasë e cila përfshinte kontributet e Kronecker, Heinrich Ueber, Hilbert, Furtwängler dhe Takagi. Si HM Edwards thotë në:

... [Teksti], si çdo ekspozitë e mirë, përmban një pjesë të madhe të tyre reworking Hasse e materialit.

Në Halle Hasse marrë rezultatet themelore në strukturën e algebras qendrore thjeshtë mbi fushat lokale. Në 1930 Hensel pension nga Hasse Marburg dhe u emërua për të mbushur karrige e tij. Ndërsa në Marburg ai filloi punën e përbashkët me Brauer dhe Emmy Noether më algebras thjeshtë, kulmuan në përcaktimin e plotë të asaj që sot quhet grup Brauer e një fushë numri algjebrike. Ai gjithashtu filloi punën në kthesa eliptik dhe, me Baer, në fusha topological. Në këtë kohë ai mori një rezultat që lidhet veçanërisht me emrin e tij, kur (frymëzuar nga Mordell dhe Davenport) ai provoi analog i Riemann Hipoteza për funksionet e Zeta e kthesa eliptik.

Vitin 1933 do të ishte i rëndësishëm për të gjithë të Gjermanisë dhe për Hasse në veçanti. Në këtë vit nazistët erdhën në pushtet dhe efekti i saj në matematikë në Gjermani ishte e thellë. Mac Lane, i cili ishte në Göttingen në këtë kohë shkruan në:

7 prill 1933, një ligj të ri ... hodhi poshtë menjëherë të gjithë ata që ishin çifut ... efekt në Institutin e matematike [at Göttingen] ishte drastike. ... Sidoqoftë, në vitin 1933 Matematikanë tetëmbëdhjetë majtas ose u dëbuan nga fakulteti në Institutin e matematike në Göttingen.

Kur Weyl dha dorëheqjen nga rang profesori i tij në Göttingen, Hasse marrë një ofertë si pasuesin e tij. Si Edwards thotë në:

... [Hasse] u duk të jetë potencialisht i pranueshëm për nazistët dhe ende ishte një matematikan i kalibrit më të lartë.

Pas këshillave të Weyl, Hasse vendosi të pranojë ofertën, edhe pse (shih dhe) ai u takua me kundërshtimin e fortë nga funksionarëve fundamentalist nazist brenda Institutit Matematikë dhe Universiteti. Në vitin 1934 ai u emërua në Göttingen.

Është e vështirë të kuptohet saktësisht se çfarë shikime Hasse ishin në mes të këtij rrëmujë politike. Edwards shumat deri pozicion si ai e pa atë:

Pikëpamjet politike Hasse dhe marrëdhëniet e tij me qeverinë nazist nuk janë kategorizuar lehtë. Nga njëra anë, marrëdhëniet e tij me mësuesin e tij Hensel, i cili ishte hebre nga standardet e qartë naziste, ishin jashtëzakonisht të ngushtë, të drejtë deri në Hensel 's vdekje në vitin 1941 ... Një nga letrat e tij më të rëndësishme ishte një bashkëpunim me Emmy Noether dhe Richard Brauer, dy hebrej, botuar në 1932 për nder të ditëlindjes së 70-të të Hensel. ... Hasse nuk ka kompromis matematika e tij për arsye politike ... ai luftoi kundër funksionarëve të nazistëve të cilët u përpoq (ndonjëherë me sukses) të prishet matematika për të doktrinës politike ... Nga ana tjetër, ai nuk bëri asnjë sekret i tij e sheh të forta nacionaliste dhe miratimin e tij për shumë e politikave të Hitlerit.

Në një moment, Hasse shpresonte për të rritur ndikimin e tij me autoritetet dhe kështu ai ka bërë kërkesë për anëtarësim në Partinë nazist. Por një nga antecendents Hasse ishte një çifut dhe, prandaj, e anëtarësimit nuk ishte dhënë. Zyrtarisht aplikimin e tij ishte vënë në pritje deri pas luftës. Shih dhe.

Nga 1939 deri 1945 Hasse ishte në pushim të luftës nga Göttingen dhe ai u kthye në detyrë detare, duke punuar në Berlin për problemet në balistikë. Ai u kthye në Göttingen ku, në shtator 1945 ai u shkarkua nga posti i tij nga forcat okupuese britanike. Të drejtën e tij për të mësuar ishte ndërprerë dhe ai nuk pranoi ofertën për një hulumtim vetëm pozicion, duke shkuar në Berlin në vitin 1946 kur ai mori një post të kërkimeve në Berlin Akademisë. HW Leopoldt shkruan në:

Kur ai rifilloi mësimin në vitin 1948 në Berlin, ai ka tërhequr një audiencë të madhe. Në leksionin e tij të parë zyrtare ai në krahasim me parimet estetike që punojnë në muzikë dhe në teorinë e numrave. Shumica e shembujve të tij në lidhje me muzikë ai mori nga fundi i sonatas piano Beethovenit, të cilin ai - gjithmonë një lojtar i zjarrtë piano - studiuar ngushtë gjatë këtyre viteve. Unë sapo kishte filluar për të studiuar matematikë, dhe kjo leksionin bërë një përshtypje të qëndrueshme për mua, në fakt, ai vendosi të gjatë e mëtejshëm të studimeve të mia.

Në maj të vitit 1949, Hasse u emërua profesor në Universitetin Humboldt në Berlinin e lindjes. Puna e tij në përcaktimin e pronave aritmetik të fushave të numrit abelian Über die Klassenzahl abelscher Zahlkörper u botua në këtë kohë. Në të njëjtën kohë rreth Zahlentheorie tekstet e tij u shfaq që përmbante, për herë të parë, një paraqitje sistematike të Teoria algjebrike bazuar në numrin metodë lokale. Kjo më vonë është përkthyer në anglisht.

Hasse Në 1950 u emërua në Hamburg, ku ai vazhdoi të mësojë derisa ka dalë në pension në vitin 1966. Ndikimi i tij është i përmblodhi në Edwards ku shkruan:

Një nga matematikanët më të rëndësishme të shekullit të njëzetë, Helmut Hasse ishte një njeri të arriturat e të cilit u shtri në hulumtim, ekspozitë matematikore, mësimdhënies dhe punës editoriale.

Kjo referencë për punë redaktuese është bërë për shkak Hasse ishte redaktor i Crelle 's Journal për 50 vjet.

Hasse u nderua nga shumë organizata gjatë jetës së tij. Midis tyre ishin:

Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina zu Halle,
Akademie der Wissenschaften zu Göttingen,
Finnische Akademie der Wissenschaften në Helsinki,
Deutsche Akademie der Wissenschaften zu Berlin,
Akademie der Wissenschaften und der Literatur në Mainz,
Nationalpreis Deutscher 1.Klasse für Wissenschaft und Technik,
Spanische Akademie der Wissenschaften zu Madrid,
Doktor Honoris causa Universität Kiel,
Cothenius Medaille der Akademie der deutschen Naturforscher Leopoldina.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland