Matematikanë

Time linjë Photos Para Pulla Sketch Kërkimi

Douglas Rayner Hartree

Datlindja:

Vendin e lindjes:

Data e vdekjes:

Vendi i vdekjes:

27 March 1897

Cambridge, England

12 Feb 1958

Cambridge, Cambridgeshire, England

Prezantimi
ATTENTION - Automatic translation nga versioni anglisht

Douglas Hartree 's ishin prindërit e Eva Rayner, i cili luajti një rol të madh në jetën publike është president i Këshillit Kombëtar të Grave dhe kryetari i bashkisë së Kembrixhit, dhe William Hartree që mësohen në një laborator inxhinieri Universitetin e Kembrixhit. Eva dhe William kishte tre djem; Douglas ishte më i vjetër dhe të dy vëllezërve të tij dy të rinj vdiqën para se të arrijnë moshën e rritur.

Arsimit Douglas shkollor ishte në Kembrixh dhe Petersfield. Ajo ishte në shkollë Bedales se ai të parë u bë i interesuar në matematikë dhe kjo ishte për shkak të mësimit i shkëlqyer i subjektit në atë shkollë. Ai hyri në Kembrixh St John's College në vitin 1915, por Luftës së Parë Botërore ndërprerë studimet e tij dhe ai u bashkua me një ekip që studiojnë anti-qitje e artilerie aeroplan.

Ai u kthye në Kembrixh pas luftës dhe u diplomua në 1921, por, ndoshta për shkak të ndërprerë studimet e tij, ai mori vetëm një shkallë e dytë në Shkenca Natyrore Class. Megjithatë ai vazhdoi të marrë një doktoraturë në vitin 1926 dhe, pas një tjetër, e St John's College (1924-27) dhe Kolegjin e Krishtit (1928-29), ai u emërua profesor i matematikës aplikuar në Universitetin e Mançesterit. Gjatë studimeve të tij në Kembrixh ai u martua me Elaine Charlton e Keswick në vitin 1923. Ata kishin një vajzë dhe dy djem.

Hartree mbajtur karrige në Mançester 1929-1937, kur ai u transferua në karrige e fizikës teorike. Pas ndërmarrje punojnë me Ministrinë e Furnizimit gjatë Luftës së Dytë Botërore, ai u caktua profesor i matematik Plummer Fizikë në Kembrixh në vitin 1946. Ai e mbajti këtë post deri në vdekjen e tij.

Hartree ishte në thelb një fizikant teorik, dhe ai i zhvilluar metoda të fuqishme në analizat numerike. Interesin e tij fillestare në metodat numerike u ngrit nga puna e tij të anti-qitje e artilerie avionëve në 1916-18. Megjithatë Niels Bohr dha një kurs leksion në Kembrixh në 1921 dhe Hartree u ndikuar shumë, duke punuar në lidhje me aplikimet e metodave numerike për ekuacionet diferenciale integruese për të llogaritur funksionet atomike valë.

Hartree mësojnë e një analyzer diferencial duke u zhvilluar nga Vannevar Bush në SHBA. Kjo makinë, i propozuar të parë nga Zoti Kelvin (William Thomson), kryen integrimin me një rrotë që lëkundet në një disk me rotacion. Hartree vizitoi Boston për të mësuar në lidhje me punimet e analyzer diferenciale, pastaj u kthye në Kembrixh dhe ndërtuar tij.

Analyzer diferencial u së shpejti do të zëvendësohet nga kompjuterat elektronike dhe kur Gjoni Eckert ngritur ENIAC, Hartree iu kërkua që të shkojnë në SHBA për të këshilluar mbi përdorimin e tij. Ai tregoi se si të përdorin ENIAC për të llogaritur trajektoret e predha. Në fjalimin e tij përurues për emërimin e tij në karrige në Kembrixh në vitin 1946 ai tha:

Kjo mund të jetë që të lartë-shpejtësi kompjuter digjitale do të ketë një ndikim të madh në qytetërimit si ardhjen e energjisë bërthamore.

Përveç të aplikojnë metodat numerike për balistikë, Hartree aplikuar ato fizike të atmosferës dhe të hidrodinamikë. Ai ka shkruar një numër librash të rëndësishme duke përfshirë analiza numerike në vitin 1952 e cila u bë një klasik të subjektit. Në këtë libër ai shkruan:

Kushdo që synojnë të marrin përsipër një pjesë serioze e llogaritjes duhet të kuptojnë se kontrollit adekuat kundër gabimeve është një pjesë thelbësore e ndonjë procesi të kënaqshme numerike. Askush, dhe nuk ka makinë, është e pagabueshme, dhe kjo mund të thuhet se mjaft ideale për të nuk është qëllim për të shmangur gabimet tërësisht, por për të gjetur të gjitha gabimet që janë bërë, dhe në mënyrë të lirë nga puna në gabime të paidentifikuar.

Një e forta Hartree ishte në gjerësi të dijes së tij kërkimore. Ai ishte gjithashtu një ligjërues shquar, të aftë për të përmbledhur deri nivelin e audiencës së tij me intuitë e tij, dhe shkëlqyeshëm katran shpjegime tij për efekt maksimal. Ai kishte interesa shumë jashtë matematikës, veçanërisht muzikës me dy piano e tij duke luajtur dhe duke zhvilluar një orkestër amator. Një interes, të cilën ai kishte nga djalëri, u hekurudhat, veçanërisht në problemet e sinjalizuar. Ai vuri aftësitë e tij matematikore të përdorni të mirë në këtë hobi më vonë në jetën e tij kur ai e këshilloi ndërmarrjeve hekurudhore për problemet e tyre të trafikut.

Ai është përshkruar si më poshtë:

Kindest e njerëzve, ai e drejtoi deri ose njohur asnjë pengesë në mes tij dhe të tjerët; dallimeve në moshë, në veçanti, do të thotë asgjë për atë dhe njerëzit e një pjesë të moshës së tij ndjehet i qetë në praninë e tij.

Source:School of Mathematics and Statistics University of St Andrews, Scotland